Galatasaray 09-10

GALATASARAY 2009 - 2010

Henüz imza atılmadı ama kesin anlaşma sağlandı.
Galatasaray’ı 2009-2010 sezonunda Bernd Schuster çalıştıracak. Çoğu insan için şaşırtıcı olacak. Schuster’i Galatasaray’a öneren ve kendisiyle ilk teması sağlayan isim Karl-Heinz Feldkamp.

Kimler gidecek Galatasaray’dan 2009-2010'da? Gideceklerin isimlerini tek tek vermek yerine Galatasaray’ın yaş ortalamasının 1 sene gençleşeceğini söylemek yeterli. Tam 11 futbolcusuyla yollarını ayıracak Galatasaray.Gidecekler içinde dört tane yabancı da var.

İkinci merak konusu; kimler gelecek Galatasaray’a? 
Bu anlamda futbolcu aranılan mevkileri söyleyelim. Kale, sol bek, orta göbek, sağ kanat ve santfor.

Kale için ilk aday Leo Franco. Sol bek için ise Manisaspor’da çok iyi bir sezon geçiren Ferhat Öztorun. Orta göbeğe genç ve geleceği olan bir yabancı aranıyor doğrudan gelip formayı teslim alacak. Muhtemelen La Liga patentli olacak.
Schuster sağ kanat için de önemli bir futbolcu istiyor. Bir de santrfor mevkii için. (Bu pozisyon için de La Liga patentli birini göreceğiz galiba.)

Tüm bunları toplayınca şunları söylemek mümkün gelecek sezon için:

1.Kalli Türkiye’de oynanan futbolu iyi biliyor. Avrupa’da başarılı olacak futbolu da. Türkiye için sert futbol oynayabilen bir takım lazım. Avrupa için de pas koordinasyonu yüksek hızlı bir takım. Schuster bu kombinasyonu sağlamak için seçildi. (Kalli geçen sezon da Mathias Sammer’i önermişti, ancak yönetimle arası oldukça buruk olduğu için havada kaldı bu öneri. Ve Galatasaray bir sezon kaybetti.)

2.Schuster’in Almanya kökeni sert futbolu, İspanya geçmişi ise pas koordinasyonu yüksek hızlı futbolu temsil ediyor.

3.Schuster, önümüzdeki sezon Michael Skibbe’nin tohumlarını attığı 4-2-3-1 oynatacak takımı. Bu oldukça akılcı, çünkü takımın çoğunluğu için bu sistem oldukça aşina.

4.Florya’ya yönelik “yeniçeriler”, “futbolculara dayalı düzen” spekülasyonları sona erecek. İki nedenden. İlki bu spekülasyonlara yol açan futbolcu kalmayacak Galatasaray’da. İkincisi de Schuster Florya’nın tüm yönetimini teslim alacak.

5.Schuster’in gelmesiyle Haldun Üstünel’in ve Adnan Sezgin’in görev tanımları oldukça değişecek. Üstünel dış ilişkilerden (transfer, vb.) sorumlu olacak. Sezgin de menejerliği üstlenecek.

6.Bu anlamda Schuster’i yetkisi genişletilmiş sportif direktör olarak da görmek mümkün. Türkiye konusunda en büyük yardımı Kalli’den alacak Schuster.

7. Galatasaray’ın Almanya altyapısına ilişkin çalışmaları devam ediyor. Bu sezon da Barış Özbek ve Serkan Çalık gibi gelecek vaadeden bazı futbolcuları görebiliriz Galatasaray’da. 
8.Eğer bu maya tutarsa Galatasaray’da, 2010’lara damgasını vuracak bir takımın yaratılmakta olduğunu söylemek mümkün.


BELLİ BAŞLI İPUÇLARI

  1. Hakan Balta takımda kalıyor. Sanırım Volkan Yaman’la yolları ayrılacak Galatasaray’ın.
  2. Benim bildiğim Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat’ın Mijatoviç’le arası inanılmaz iyidir. Bu konuda bir referans aldığını düşünüyorum Polat’ın Mijatoviç’ten.
  3. Cevad Prekazi’nin futbol bilgisine saygı duyarım. Bütün ligleri, özellikle de EPL ve La Liga’yı çok iyi takip eder. Onun Schuster hakkında yaptığı yorum şu oldu: Süper.
  4. Algılamalarını iyi yönetemeyen futbolcular bilindiği gibi üç tane Galatasaray’da. Ümit Karan, Hasan Şaş ve Sabri Sarıoğlu. Sanırım sadece Sabri Sarıoğlu kalacak Galatasaray’da rotasyon futbolcusu olarak.
  5. Lincoln’ün gitmesine hazırlıklı olmak lazım.Schuster’in Lincoln için raporu çok olumlu değil.
  6. Bernd Schuster için UEFA’ya kalıp kalmama gibi bir seçenek yok. Her halükarda geliyor.
  7. Sağ bek için futbolcu aranmıyor çünkü orasının Uğur Uçar, Serkan Kurtuluş ve Sabri Sarıoğlu tarafından doldurulacağı düşünülüyor. Özellikle Serkan Kurtuluş’un kısa sürede büyük mesafe kat ettiği (ve de edeceği) yolunda Kalli’nin raporu var.
  8. Schuster’in "bırakmayın" diye adını zikrettiği futbolcular var. Mesela birisi Mehmet Topal. Baros’a ek olarak bir santrfor ve sağ kanat oyuncusu istemesinden dolayı ben açıkça Schuster’in ilk planının 4-2-3-1 olduğu çıkarsamasından bulundum.
  9. Schuster’in yardımcı ve de bireysel performans hocası olarak kimle çalışacağı henüz belli değil.
  10. Galatasaray’ın Kewell’ı bırakmak gibi bir perspektifi asla yok. Hatta mümkün olsa Linderoth da bırakılmazdı. Çünkü Kalli’nin bu ikisi için söylediği bir şey var: "Profesyonellikleri nedeniyle Kewell’un ve Linderoth’un takımla antremana bile çıkmaları bile Galatasaray için bir şans."
  11. Kewell için Schuster’in raporu da olumlu. Zaten eskiden tanıdığı bir futbolcuymuş.
  12. Leo Franco’yla bir ay önceden anlaşıldı.


---

Melih Şabanoğlu
gayin-sin.net

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.