Ne istiyoruz, ne yapıyoruz?

Brezilyalı yıldız coşuyor, coşturuyor, coştukça coşmaya devam ediyor! Galatasarayımızın yıldız oyuncusu Elano Blumer oynadığı iki maçta takımının kilit isimlerinden birisi olurken, Brezilyanın ortasahada pas trafiğini kontrol eden isimlerden birisi oluyor. Attığı goller ile turnuvaya damgasını vuran başarılı ortasaha oyuncusu, gerek savunmasına yardımı gerekse mücadelede ortaya koyduğu performans ile turnuvanın yıldızları arasına girmeye devam ediyor. Fakat bu formuna rağmen hala Elano'nun satılmasını isteyenler var. Evet, bu formuyla çok iyi bir ücretle transfer olabilir amma velakin biz gelecek sene ne istiyoruz?

Ortasaha kuvvetli olacak, ortasaha pas trafiğini tamamen yönlendirecek en az iki ortasaha oyuncusu gerekiyor. Defansif yönü kuvvetli olan, rakibin oyununu bozan, mücadeleci, agresif ve ayağı top yapan bir tane oyuncu olacak ve önüne hem hücuma hem defansa yardım edecek, ayağı pas yapabilecek, top tekniği olacak, mücadele edecek, pas trafiğini yönlendirecek, rakip takımı açabilecek iki tane oyuncu olacak. Peki böyle bir ortasaha kurmanın maaliyeti ne kadar? En az 15-20 milyon euro. Peki biz ne yapıyoruz? Elimizde ihtiyacımız olan, istediğimiz bu üç ortasaha oyuncusundan birisinin tanımına tamamen uyan, takıma uyum sağlayan, ligi - arkadaşlarını ve takımı tanıyan, Brezilyanın ortasahasını yöneten, pas trafiğini akışında kilit isimlerden birisi ve ortasahada en çok koşan isimlerden birisi olan Elano'yu satmaya kalkıyoruz daha doğrusu satılmasını istiyoruz. Yani hali hazırda elimizde böyle bir adam var ve satmanın peşindeyiz. Elano'yu satıp yerine Xavi-Iniesta-Alonso-Pirlo gibi birisini alacaksak bugün satalım Elano'yu, ses çıkaran namerttir. Bugün Elano'yu satıp yerine daha iyisini almak nerden baksan 15 milyon euro, belki daha fazla yapar. Birde o oyuncunun alışması, uyum sağlaması vs. gerekiyor; bir yılda öyle çöpe gider. Amma velakin Elano'nun yanına Mustafa Sarp-Barış Özbek gibi adamlar vereceğine, 10 milyon euro harca Diarra, Poulsen gibi adamları transfer et, bak bakalım o zaman nasıl oynuyor, nasıl coşuyor, coşturuyor Elano. Gökhan, Nuri gibi isimlerin bonservislerinde yazan rakam 10 milyon euro ve üzeri. Yani bu adamları almaya kalksan 10 milyon euroyu gözden çıkaracaksın hemen hemen. Tek avantajları veya artıları nedir peki bu adamların? Sadece Türk olmaları, başka bir artıları yok Elano'ya göre, birde bir kaç yaş küçük olmaları. Fakat aynı işi yaparlar mı orası apayrı bir soru işareti... Elano bugün sayılı ortasaha oyuncularından birisi Avrupa'da, gerek kupadaki formu gerekse mevcut yetenekleri ve potansiyeli ile birlikte. Evet, hiç bir şekilde Lincoln gibi bir oyuncu değil çünkü özellikleri çok çok farklı. Lincoln tamamen ofansif ortasaha oyuncusu, Elano ise daha çok merkezi ortasaha veya iç kanat oyuncusu. Yani ikisinde olması gereken özellikler çok farklı, beklenmesi gereken şeylerde çok çok farklı.

Kısacası ne istediğimizi bile daha bilmiyoruz ama alıp-satmaya gelince Football Manager 2010 oynar gibi adam alıp satıyoruz. Yönetim eğer gelecek sezon şampiyonluk istiyorsa, Şampiyonlar Ligi istiyorsa, Avrupa'da hedef başarı diyorsa ve Galatasaray için başarı her zaman kupadır gerisi başarısızlıktır diyorsa, başarısız olmak istemiyorsa yapacağı şey çok basit. Elano'yu takımda tutacak ve onun yanında oynayabilecek 2 tane adam gibi, sağlam, kaliteli, yıldız defansif ortasaha oyuncusu alacak. Elano'nun yanında Melo ve Silva olunca neler olduğunu gayet iyi görüyoruz, yeterki yönetim görsün veya görmek istesin. Şimdi durmayın satın Elano'yu sonra paramız yok, transfer yapamayacağız diye çıkıpta açıklama yaparsınız, gelecek bir seneyi daha mahvedersiniz..

Geçen sene sorun Elano değildi, takım içersindeki gruplaşmalardı. İsteyen açsın baksın, maçlarda istatistik olarak takımda Elano en çok koşan ilk üç oyuncudan birisiydi, hatta lig istatistiklerinde de ilk 5 içersinde olduğunu iddia edebilirim. Fakat adama pas atılmıyordu, orası apayrı bir durum. Biz zamanında yazarken hain olarak sıfatlandırıldık fakat Elano'ya pas atıldığı zaman neler yaptığı ortada, neler yapabileceği ortada. Sorun Elano'da değil, Elano'nun yanına Mustafa Sarp ve Barış Özbek gibilerini bugün Avrupa'nın en saygın antrenörlerinden birisi olarak gösterilen Rijkaard'a sunanlarda. Anlaşılmıştır herhalde?

13 yorum:

  1. kesinlikle haklısınız geçen sene oynayan pas yapan adam elanoydu ama taraftar ondan lincoln gibi olmasını istedi ama adamın özelliği öyle olmak değil ki yazdığınız gibi pas yapmak oyunu yönlendirmek.seneye bizimle kalması kesinlikle çok yarar sağlayacaktır tabi ki bu saatten sonra kendisi gitmek istemezse

    YanıtlaSil
  2. Elano'nun takımda kalması çok önemli ancak 6+2+2 de unutumamalı. Neill, Baros, Keita bu 3ü kesin kalacak. Elano'da kalırsa eder 4. defansif orta saha diyoruz ki Diarra inş. eder 5. son adam ya Gio olur, ya stoper ya da bir tane daha orta saha. Bakalım neler olacak.

    YanıtlaSil
  3. @ Serkan

    Ortasaha ve ofansif hattımız şu şekilde olsa fena mı olur? Herkes olması gerektiği, orjinal mevkiisinde olursa gayet güzel olur.

    Diarra - Elano - Poulsen
    Keita - Baros - Arda

    Arda'nın gerçek mevkisi malum sol kanat, çizgi adamı Arda. Gerek oyun stili, gerek tekniği, gerekse potansiyeli ve fizik durumu açısından.

    YanıtlaSil
  4. Önümüzdeki sezona baktikca ne yalan söyleyeyim icim karariyor. Su ana kadar tek duydugumuz satis haberleri. Okumak istedigim haber "Galatasaray sonunda bombayi patlatti" da degil ama neredeyse ilk 11'i bile cikaramiyacagiz sahaya. Ayrica biz gecen seneyi bu takimi yeni sistem kuruluyor diye tolere etmedik mi. E yine sifirdan mi kuruyoruz takimi? Eyvallah ben sahsen Rijkaard icin iki sene daha beklerim ama yönetimde o kararliligi, plani ve istikrari göremiyorum acikcasi. Yönetim önümüzdeki sezonu coktan yakmis gibi kötü bir his var icimde. Rijkaard'in aciklamalarinda da artik "yeni ve uzun vadeli bir sistem kuruyoruz" dan ziyade, "Bir sene daha Galatasaray'dayim" lafi duyulur oldu. Kulübümüzün bu 2010/11 sezonu hedefleri sadece stat ve yeni tüzük gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil
  5. Altına imzamı atarım bu yazının hiç çekinmeden. Benim 1 senedir kendimi yırtarak Galatasaraylı arkadaslara anlatmaya calıstıgım seyi siz yazı haline getirip onumuze sunmussunuz. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  6. Elanoom ya inşallah satılmaz.Onu izlemek büyük zevk hele o pasları yok mu uzaktan uzaktan :)

    YanıtlaSil
  7. dediğin bir şey bence çok önemli. kutuplaşma. elano hiç pas alamadı. arda inadına inadına onu kazanmaya çalışmadı. çoğu kez topu kendi kazanınca oyunda kendini gösteriyordu.bir de sürekli 50 dk dan sonra oyundan alındı. burda reijkart'ın da 50 dk dan sonra çoğu kez elano'yu çıkarıp yerine ayhan,barış ya da sarp'ı alması hataydı bence. taraftarın biraz daha uyanık olması gerekiyor. belli bir grubun medyası sürekli GS ve oyuncularını eleştiriyor. bizim taraftarlarda onlara kanıp sürekli atıp tutuyorlar. elano satılsın kar edilsin diye. Görün bu sene çok daha farklı bir elano izleyeceğiz.

    YanıtlaSil
  8. @FNC

    gerçekten güzel bir kadro olur ve öyle olmasını da çok isterim ama senin ikinci başkanın transfer bütçesini 2,5 milyon euro diye açıklamışken parayı nerden bulmayı planlıyorsunuz? diarra+poulsen= en az 10 milyon + yıllık ücretleri

    http://golvurusu.blogspot.com/2010/06/elanonun-gelecegi.html

    YanıtlaSil
  9. Açıkcası Elano transferinden bir ay sonra askere gittim ve gelmek yeni nasip oldu. Doğru dürüst maçları da takip edemedim doğal olarak. Ancak elinde Elano gibi bir adam varsa ve daha iyisini getirmeye imkanın yoksa göndermek hata olur. Elano Brezilya milli takımında banko oynayan ve her zaman taliplisi olan bir adam. Böyle bir adamı izlemekten bence keyif almalıyız. Ben bu yorumları mı tamamen City'de oynarken izlediğim maçlar üzerine yapıyorum. Elano'nun yanına iki tane kaliteli adam alsınlar sonra yaslanıp geriye keyifle maç izlesinler. Yazı gerçekten tam isabet olmuş...

    YanıtlaSil
  10. Elano'nun kalitesi tartışılmaz. Ama Galatasaray'da Brezilya milli takımındaki performansıyla karşılaştırılınca "bekleneni veremesinin" temel nedeni bence bizim takımın dizilişindeki yeri ve birlikte oynadığı adamlar. Galatasaray'da 4-3-3'ün orta üçlüsünün her yerninde denedi Rijkaard O'nu. Ama Brezilya'nın 4-2-3-1'inde 3'lünün sağında oynuyor.. Ne temposunda ne de çabasında Galatasaydakinden bir fark var. Türkiye'de Elano'dan box to box oynaması beklendi. O bileklerle olacak iş mi! Ben de gitmesin isterim ama performas göstermesi için dizilişteki yerinin değişmesi ya da orta 3'lünün 2'sinin hem göğüs göğüse çarpışacak hem de kazandıkları topu en kısa sürede ve hatasız olarak Elano'ya verecek adamlardan kurulması lazım. Şu anda bizde bu adamların bir tanesi bile yok. Umarım yönetim beklentileri karşılayacak 2 yabancı defansif orta saha oyuncusu alır.. Aksi takdirde teknik heyetin dizilişe ve oyun planına bir hayli kafa patlatması gerekecek.. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. @ Serkan

    Mehmet Topal'ı sattın 5 milyon euro aldın.
    Sponsor gelirleri olarak bu sezon 150 milyon euro para aldın. (Başkan açıkladı gelirimizi)
    Aslantepe'de locaları sattın toplamda 80 milyon euro para aldın.
    Uğur, Emre ikilisinden aşağı yukarı 3 milyon euro para alıyorsun.
    Medical Park ile sponsorluk imzaladın, 8 milyon euro para aldın.
    GSBonus, GSTV, GSBilyoner ve GStore'den gelir olarakta yaklaşık 3 milyon euro para aldın.

    Bu paralar nereye gitti?
    Oyunculara verilen paralar, maaşlar, borçlar, harcamalar vs. diye hesapla 150 milyon euro ödeme yapsan bu yıl; geriye sana kalır yaklaşık 100 milyon euro para. Eğer bu paradan 15-20 milyon euro kenara koyamıyorlarsa hiç konuşmasınlar "Galatasaray'ın hedefi Avrupa'da şampiyonluktur vs." diye.

    Senin en büyük rakibin transfer bütçesini 30 milyon euro olarak açıklıyor. Sayın Helvacı'nın açıklamalarını hiç bir şekilde doğru bulmuyorum, inanmıyorum. Galatasarayın parası yoktur devirleri bitti, eskidendi o.

    YanıtlaSil
  12. @ kamarot

    dediklerine aynen katılıyorum..Ama bunu hala idrak edemeyenler var..

    YanıtlaSil
  13. Katılıyorum 4-3-3 ün ortadaki 3 lüsünde sağ içte çok spr bi oyuncu elano ama rijkard sol iç orta oyuncusu olmadığından onu hen 4-2-1-3 gibi kullanmak zorunda kaldı bence kim kalstrom spr olur ama fiyatı yaşı gereği türkiye ye gelmesine hiç imkan vermediğim oyuncu

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.