FCN ÖZEL | Cana ve Vatandaşlık Durumu

TÜRK VATANDAŞLIĞI’NIN KAZANILMA HALLERİ
TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN 5 ve devamı maddelerinde Türk vatandaşlığının nasıl kazanılacağı açıkça belirtilmiştir. Şöyle ki;
Türk vatandaşlığının kazanılması halleri
MADDE 5- (1) Türk vatandaşlığı, doğumla veya sonradan kazanılır.
Doğumla kazanılan vatandaşlık
MADDE 6- (1) Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder.
Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması
MADDE 10- (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz.

Başvuru için aranan şartlar
MADDE 11- (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
a) Kendi milli kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
c) Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,
ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
d) İyi ahlak sahibi olmak,
e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
g) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak,
şartları aranır.

(2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda, yukarıda sayılan şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir.

---------------------
Tüm bu açıklamalar doğrultusunda şunu söyleyebilirim ki babası yabancı olduğu halde sonradan Türk vatandaşlığını kazanan babanın küçük çocuğu da annenin rızası ile Türk vatandaşlığını kazanır.

Eğer anne babadan dolayı Türk vatandaşlığı almamışsa bu durumda reşit olduktan sonra başvuru şartlarını yerine getirmek şartıyla Türk vatandaşlığına kabul edilebilir.
Konumuzda geçen futbolcuyu bu şekilde değerlendirecek olursak kendisi henüz küçük yaştayken babasının Türk vatandaşı olması çocuğu bizzat Türk vatandaşı yapmıyor. Annesinin de muvafakati ile Türk vatandaşlığını almıştır eğer bu şekilde alamadıysa bile muhtemelen Türkçe biliyor olması ya da uzun yıllardır Türkiye'de oturuyor olması ile birlikte babasının Türk vatandaşı olması gibi sebeplerle Türk vatandaşı olması konusu daha rahat ve kolay olabilecektir. Fakat o yaşta vatandaşlığa geçirilmediyse şu anda Türk vatandaşlığını alabilmesi için 11. madde dahilinde bulunan şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda Lorik Cana'nın zamanında vatandaşlık hakkını almaması doğrultusunda şimdilik Türk vatandaşı olması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmek gerekiyor. En azından önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türk vatandaş olarak sayılamaz, Lorik Cana. Tabii babası vatandaşlık hakkını aldığında kendisi de annesinin rızasıyla vatandaşlık hakkına geçmediyse.
Avukat, Didem Kunal ALTINEL
FCN BLOG ÖZEL HABERİDİR. KAYNAKSIZ / İZİNSİZ KULLANILAMAZ

8 yorum:

  1. Türk vatandaşlığını almadığı doğru. Doğduğunu tarih itibariyle babası Türk vatandaşı olsaydı şimdi vatandaşlığını 11. Madde'ye bakılmadan alabilrdi.

    Fakat bu yorumda 12. Madde'yi atlamışsınız. "Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller" olarak nitelenen madde var. Nobre ile ilgili bu madde kullanıldı... İki günde vatandaşlığı alındı. Bakanlar kurulu kararıyla olur bu fakat bu zahmete girilir mi emin değilim.

    Oyuncu da istemeyebilir. Babasının vatandaşlık durumu da bildiğim kadarıyla net değil. NTV Spor'da öyle konuştu, bütün belgelerim, kağıtlarım Samsun'da kaldı dedi.

    YanıtlaSil
  2. @ Spooky

    Nobre sanırım 3 yada 5 yıl buralardaydı Türk vatandaşı olduğunda, yanlış hatırlamıyorsam. Babası Agim Cana'nın vatandaşlığı var ve hatta kimliği bile mevcut. Samsun'da kalabilir belgeler fakat gerekli soruşturma ve araştırma yapıldığında bulunabilir.

    Amma velakin Cana babası Türk olduğunda 4 yaşında annesinin rızasıyla Türk olsaydı veya vatandaşlık alınsaydı Cana adına o zaman bugün bu sorular olmayacaktı fakat bildiğimiz kadarıyla o dönemde Lorik Cana vatandaşlık almadı.

    YanıtlaSil
  3. Evet vatandaşlığı olsaydı zaten söylenirdi.
    Nobre 5 yılı doldurmamıştı. O dönem içişleri bakanı olan Abdülkadir Aksu'nun oğlu Murat Aksu ikinci başkan olduğu için yabancı kontenjanını düşürmek için jet hızıyla yapmışlardı.

    Yalnız göçmen hallerinde veya başka ülke vatandaşlığa geçişlerde vatandaşlık terk sayılma durumu var yasalarda. Başvurup alabiliyorlar da mesela askerlik sorunu devreye girer. Gerçi Agim Cana savaş yıllarında o bölgedeyse askerliğini yapmış saıyılır tekrar burada sorun olmaz. Ama bürokrasi bu ne olacağı belli olmuyor. Kingson kaçtı mesela askerlik sorunundan. O yüzden babasının durumu net değil dedim. Neyse yönetimde kulüpte zaten hukukçu dolu en iyisiini düşünür yaparlar

    YanıtlaSil
  4. Ben de avukatım. Bu tip bir durumda annenin rızası aranmaz. Zaten kanunda da anne rızası olmalıdır gibi bir ibare yoktur. Ebeveynlerinden biri TC vatandaşı olan kişinin çocuğu, soybağı (Jus sanguinis) kapsamında olduğu için TC vatandaşı olabilme hakkına sahiptir.


    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. Babası türk vatandaşı olsaydı Lorik'in türk vatandaşı olma esasına ilişkin şöyle bir kanun daha var.

    Anası ya da babasından biri türk vatandaşı olan bir çocuk 18 yaşını doldurmasına müteakip 3 yıl içinde türk vatandaşı olmak için başvurabilir. Ama babası türk vatandaşı olmadığından ve kendisi de 18 i geçeli hayli zaman olduğundan Türk statüsünde oynayamacak. 5 yıl gerekli ya da burdan bir kız bulucaz:) ama evlenmesi halinde bu seferde 3 yıl gerekli.

    YanıtlaSil
  6. Babanın Türk vatandaşlığına alındığı tarihteki Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 16. maddesi annenin onayını öngörmüyor. Bu durum Lorik Cana'nın lehine olduğu için eski Türk Vatandaşlığı Kanunu hükümlerinin uygulanması daha doğru olacaktır, başvuru ihtimalinde de bu durum değerlendirilecektir sanırım. Eski kanuna göre eğer baba Türk vatandaşlığına alınma prosedürünü tamamlamışsa zaten 18 yaşından küçük her çocuğu Türk vatandaşlığına alınmıştır.

    YanıtlaSil
  7. Eski yani babanın vatandaşlığa alındığı tarihteki Türk Vatandşlığı Kanunu madde 16, Lorik'in lehine olduğunu belirttiğim madde: http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/364.html

    Yeni Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 20 ise annesinden icazet alınması gerektiğini belirtiyor:http://dakka.be.mfa.gov.tr/ShowAnnouncement.aspx?ID=1138

    Bütün bunları babanın Türk vatandaşlığına alındığı varsayımına göre konuşuyoruz tabi.

    YanıtlaSil
  8. anlasilan Cana(vari) türk statüsünde oynatmak o kadar kolay olmayacak...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.