Eyyamcı bir yan hakem; Erdinç Sezertam

Yukarıdaki görüntü dün akşam oynanılan Galatasaray - Sivasspor karşılaşmasından.. Karşılaşmanın 80.dakikasında Sivasspor kalecisi Milan Borjan ve oyuncumuz Engin Baytar arasında yaşanılan pozisyonun en başı bir nevi. Borjan topu kontrol ediyor, Engin pres yapıyor ve sonrasında Borjan önce aşil tendonuna basıyor, ardından da itiyor. Aslında biz bu sahneyi bir yerden (hatta iki) hatırlıyoruz. Ama her ne olursa olsun oyuncumuzun gidip kafa atmasını doğru bulmuyor ve yaptığının sorumsuzluk olduğunu açık ve alenen dile getiriyoruz. Sonrasında farklı anlamlar çıkartılmaya çalışılmasın, fakat öncesinde pozisyonu iyi süzmek lazım.. Gelin ufak bir analiz yapalım, bu konuyu biraz tartışalım.

Hafızalarımızı biraz zorlayalım ve önce karşılaşmanın ikinci yan hakemine bir bakalım. Erdinç Sezertam ismi sizlere bir yerden tanıdık geliyor mu? Bize bu isim oldukça tanıdık geliyor. 24 Ocak 2009 tarihinde Turkcell Süper Lig'de oynanılan Sivasspor - Galatasaray karşılaşmasında da yan hakem olarak görev yapan Erdinç Sezertam çok tartışmalı bir kararla Ümit Karan'ı oyundan attırmıştı. Buzda kaydıktan sonra ayağa kalkan Ümit Karan yerdeki buzlara tekme attıktan sonra Erdinç Sezertam bayrağını kaldırmış, karşılaşmanın orta hakemi Yunus Yıldırım'ı kulaklık aracılığıyla "Ümit Karan üzerime bilerek su sıçrattı ve bana küfür etti." şeklinde uyararak 45.dakikada Ümit Karan'ı oyundan attırmıştı. Maç sonunda da raporuna "Bana küfür etti." diye yazan Erdinç Sezertam daha sonra görüntülerin incelenmesinin ardından yaklaşık 5 hafta boyunca Süper Lig maçlarında görev almadı.

Bu sezon oynanılan KDÇ Karabükspor karşılaşmasında da birinci yardımcı hakem Erdinç Sezertam'dı. Fernando Muslera'nın kırmızı kartla oyundan atıldığı karşılaşmada Erdinç Sezertam pozisyon sonrasında bayrağını ısrarla kaldırmış ve karşılaşmanın orta hakemi Bünyamin Gezer'i uyararak pozisyonda rakibine kontrolsüz müdahalede bulunan Fernando Muslera'nın gollük pozisyonu engellediği gerekçesiyle kırmızı kart görmesini sağlamıştı. İlginç bir detaydır ki, o karşılaşmanın ardından MHK Başkanı Yusuf Namoğlu tarafından beğenilmeyen Bünyamin Gezer bugün hakemliği bıraktı. Erdinç Sezertam ise görevine, eyyamlarına ve özellikle Galatasaray maçlarında dikkat çeken kararlarına devam ediyor.

Dün akşam Erdinç Sezertam aradan geçen 2 yılın ardından yine bir Galatasaray - Sivasspor karşılaşmasında ikinci yardımcı hakem olarak görev yaptı. Karşılaşmanın ikinci yarısında Milan Baros'un yerde kaldığı ve penaltı kazandırdığı pozisyonda kaleciye kırmızı kart gösterilmesi gerekirken (kalecinin topla hiç bir alakası yok, doğrudan Baros'a müdahalesi var.) Erdinç Sezertam bu konuda orta hakemi uyarmıyor ve pozisyonun normal faul olduğu gerekçesiyle -ki burada Bülent Yıldırım son derece haklı, pozisyonda arkada kalıyor- Sivasspor kalecisi Milan Borjan orta hakem Bülent Yıldırım tarafından sarı kart ile cezalandırılıyor ve penaltı noktasını gösteriyor. Karşılaşmanın 80.dakikasında Albert Riera'nın içeriye ortasında kaleci Borjan topu kontrol ettikten sonra oyuna sokarken önce topsuz alanda Engin'i itiyor, ardından da aşil tendonuna basarak oyuncuyu sakatlamaya yönelik bir harekette bulunuyor. Bu hareket sonrasında Engin hiç tasvip etmediğimiz bir şekilde rakibinin üzerine yürüyor ve kafa atıyor. Sonrasında zaten malumunuz.. Fakat pozisyonun öncesine gidelim. Milan Borjan topsuz alanda itiyor, vuruyor fakat yardımcı hakem tarafından hiç bir yaptırım uygulanmaması oldukça manidar fakat burada Engin'e de değinmeden geçmek olmaz. Samsunspor karşılaşmasında aynı pozisyonda Johan Elmander kendisini yere bıraktı ve hakeme faulü göstererek rakibinin kart görmesini sağladı. Yani bu bir nevi sahtekarlıktan ziyade hakeme faulü göstermektir ve bu tecrübeyle kazanılacak bir durumdur. Milan Borjan ittikten ve aşil tendonuna bastıktan sonra Engin kendisini yere bıraksa, hakeme faulü gösterse Milan Borjan'ın oyundan atılmaması için hiç bir sebep yok. Pozisyondaki yardımcı hakem Erdinç Sezertam bu pozisyonda da Borjan'ın yaptıklarına ses çıkartmıyor ve orta hakem Bülent Yıldırım'ı uyarmıyor. Rakibine kafa atan Engin'in kırmızı kart görmesi kadar doğal bir durum yok elbette, Bülent Yıldırım bu eylem doğrultusunda kırmızı kartına başvuruyor. Son derece doğru bir kart fakat yardımcı hakemin uyarmaması doğrultusunda Milan Borjan'ın ikinci kez kırmızı karttan kurtulması pek manidar.

Ankara bölgesi hakemi olan Erdinç Sezertam tanıdıklarının ve yakın çevresinin belirttiğine göre fanatiklik derecesinde bir Fenerbahçe taraftarı. Galatasaray maçlarında görev aldığı takdirde orta hakemi uyarmasının ardından herhangi bir Galatasaraylı oyuncunun kırmızı kart görmesi ilk başlarda rastlantı gibi görünse de, arka arkaya topladığımızda aslında rastlantı olmadığı göze çarpıyor. 2 hafta sonra oynanacak olan Galatasaray - Fenerbahçe derbisini düşündüğümüzde, Galatasaray aleyhine kararlar veren yan hakem bozuntusunun görevini ne şekilde ve nasıl yaptığını hepimizin malumu.

Uzun lafın kısası, biz bu hakemi samimi ve dürüst bulmuyor ve kendisi Galatasaray düşmanı olarak tanımlıyoruz. Yukarıda anlattıklarımızı göz önüne aldığınızda sizce haksız mıyız?

1 yorum:

  1. gs taraftarı olan bir hakem veya medya mensubundan böyle bir davranışı yapmazlar çünkü her zaman haklının yanında olmaya çalışır kendi takımlarının aleyhinede olsa doğru bildiklerinden şaşmazlar ama karşımızdakiler öylemi aralarında çok ender çıkar doğruyu söyleyip yapan onlar için her yol mübahtır onun için her olayda en çok zararı malesef gs takımlarımız görür.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.