Savunmada bir komutan; Tomas Ujfalusi..

Sezon başında Atletico Madrid'den transfer edilen 33 yaşındaki stoper Tomas Ujfalusi, hiç kuşkusuz transferinin ardından eleştirilerin odak noktası olmuştu. Taraftarlarımız tarafından da "Gereksiz ve anlamsız" bulunan bu transfer hamlesinin ardından Çek Cumhuriyeti doğumlu tecrübeli savunmacının ortaya koyacağı performans merakla bekleniyordu. Çok dillenen üçlü paket sonrasında imzayı atan tek isim olması nedeniyle eleştirilere maruz kalan Tomas Ujfalusi gerek ortaya koyduğu performans, gerek takım içerisinde gençlere abilik yapması konusunda taraftarların beğenisini kazanırken yıldız oyuncu ilk yarının en az gol yiyen takımı olan Galatasaray'ın savunmasında büyük bir öneme sahipti. Bu başarıda kuşkusuz Ujfalusi'nin yeri en az Fernando Muslera kadar önemliydi.

Transferi nedeniyle oldukça eleştiri toplayan Tomas Ujfalusi, ligin ilk yarısında 16 maçta forma giydi. Sarı kart cezası nedeniyle Gençlerbirliği maçında forma giyemeyen Çek savunmacı sezonun genelinde göstermiş olduğu istikrar ve performans ile taraftarların sevgilisi haline geldi. Galatasaray savunmasının en önemli isimlerinden birisi olan Tomas Ujfalusi, ligin ilk haftasında İstanbul BŞB karşısında sağ bekte görev yaptı. 2-0 yenik ayrıldığımız karşılaşmada Çağlar - Servet - Gökhan - Ujfalusi savunmasının kurgusu eleştirilere neden olmuştu. Sabri ve Hakan sakatlıkları nedeniyle forma giyemezken, alınan mağlubiyetin faturası bazı kesimler tarafından savunma ve kaleciye çıkartılmıştı. Ligin 2.haftasında oynanılan Samsunspor maçında stoper mevkisine geçen 33 yaşındaki tecrübeli oyuncunun partneri Gökhan Zan olurken, takımımız bu maçta kalesinde 1 gol gördü. Ligin 3.haftasında oynanılan Karabükspor karşılaşmasında savunmanın ortasında oynayan tecrübeli oyuncunun partneri yine Gökhan Zan olmuştu. Tomas Ujfalusi - Gökhan Zan tandeminde pas yapan, sert oynayan ve hava toplarında rakiplerine üstünlük sağlayan takımımızda bu savunma tandemi bir süre devam etti. Karabükspor karşısında da kalesinde gol gören takımımız, bir sonraki hafta içeride oynadığımız Eskişehirspor karşısında da aynı savunma kurgusuyla oynadı. Hakan - Ujfalusi - Gökhan ve Sabri'den oluşan defans hattı artık yavaş yavaş birbirine uyum sağlıyordu. Galatasaray ligin dördüncü haftasında kalesini gole kapatmayı başarırken bu savunmanın bu sezon ilk kez gol yemediği bir karşılaşma olmuştu.

Basketbolda yer alan "Hücum maç kazandırır, takım savunması şampiyonluk" mantığının her ne kadar doğru olduğuna futbolda da canlı şahit oluyorduk. Takım savunmasını doğru yapan Galatasaray, ligin ilerleyen dönemlerinde savunmasıyla öne çıkacak ve ligin en az gol yiyen takımı olacaktı. Eskişehir karşılaşmasının ardından bir sonraki hafta Ankaragücü maçında da Gökhan Zan ile savunmada yer alan Tomas Ujfalusi bu maçta da savunmada önemli işler yapmış ve rakip forvetlere gol şansı tanımamıştı. Savunmada arkadaşlarını sık sık uyaran tecrübeli oyuncu oyunun durduğu anlarda da arkadaşlarına neler yapması gerektiğini anlatıyor, adam paylaşımı konusunda dikkat etmelerini sağlıyordu. Sert ve agresif oyun yapısının yanı sıra hakemlere itiraz konusunda da oldukça başarılı olan Tomas Ujfalusi ligde ilk sarı kartını ligin 6.haftasında Bursaspor karşılaşmasında gördü. Karşılaşmanı 41.dakikasında maçın hakemi Hüseyin Göçek'e yoğun itirazlarda bulunan Çek savunmacı itirazdan dolayı ligde ilk sarı kartını gördü.

Ligde bir sonraki hafta Medical Park Antalyaspor karşılaşmasında Gökhan Zan ile birlikte savunma tandemini oluşturan Tomas Ujfalusi bu karşılaşmada da başarılı bir oyun ortaya koyarken, karşılaşmanın hakemi Yunus Yıldırım'a yoğun itirazlarından dolayı 53.dakikada sarı kart ile cezalandırıldı. Üstüste iki haftada itirazlarından ötürü sarı kart gören tecrübeli oyuncu bir sonraki hafta Gaziantepspor karşılaşmasında 3 farklı stoper ile oynama deneyimini yaşadı. Gaziantepspor karşılaşmasında ilk 11'de Gökhan Zan ile birlikte savunma tandemini oluşturan Çek stoper, Gökhan'ın sakatlanıp çıkmasının ardından Servet Çetin'i partner olarak yanına aldı. Oyuna girdikten 10 dakika sonra kırmızı kartla atılan Servet'in de oyundan ihraç edilmesiyle Tomas Ujfalusi'nin savunmadaki partneri genç oyuncu Ceyhun Gülselam oluyordu. Karşılaşmanın eyyamcı hakemi Abdullah Yılmaz'a gösterdiği tepkiler sonrasında Çek savunmacı ayrıca maçın 74.dakikasında sarı kartla cezalandırılıyordu. Bu sarı kartla birlikte üç haftada üstüste üç sarı kart görerek ceza sınırına çok yaklaşan Ujfalusi'nin önemli maçlar öncesinde kart görmemesi ve takımını zorlu maçlarda yalnız bırakmaması gerekiyordu. Gaziantepspor maçıyla birlikte savunmada Gökhan, Servet ve Ceyhun ile birlikte forma giyen tecrübeli oyuncu haftasonu oynanacak Kayserispor maçı için kelimenin tam anlamıyla genç oyuncu Semih'i kendisi hazırlıyor ve motive ediyordu. Antremanlarda genç savunmacı ile özel olarak ilgilenen, birlikte özel antremanlar yapan Tomas Ujfalusi zorlu deplasmanda partneri Semih'e neler yapması gerektiğini, nasıl oynaması gerektiğini dile getiriyordu. Ujfalusi'nin yeni partneri artık 20 yaşındaki genç stoper Semih Kaya olmuştu.

Kayserispor maçında hatasıza yakın oynayan ikili ayrıca Galatasaray'ın deplasmanda gol yememe serisinin devamını sağlıyordu. Semih Kaya'nın özgüvenli oyunu, Tomas Ujfalusi ile oldukça iyi anlaşması ve 33 yaşındaki oyuncunun genç partnerini sık sık uyarması, ona neler yapması gerektiğini anlatması, savunmada bir komutan edasıyla geriden arkadaşlarına talimatlar vermesi Ujfalusi'nin ne denli büyük bir profesyonel olduğunu gösteriyordu. Mersin Idmanyurdu ve Beşiktaş maçlarında da genç partneri ile birlikte başarılı bir performans gösteren tecrübeli stoper ayrıca bu karşılaşmalarda da sarı kart görmedi. 3 sarı kart ile ceza sınırının bir adım gerisinde bulunan Ujfalusi, içeride oynanılan Sivasspor maçında sarı kart görerek bir sonraki hafta oynanacak olan Fenerbahçe maçında oynamasını kesinleştirmişti. Semih Kaya'nın da üç sarı kartı olduğu dönemde bir sonraki hafta Gençlerbirliği deplasmanında forma giymeyen Ujfalusi-Semih ikilisi savunmada yerini Gökhan-Servet ikilisine bırakmıştı. Fenerbahçe derbisi öncesinde kartlarını temizleyen Ujfalusi ve üç kart sınırında olan Semih artık derbiye hazırdı. Bugüne kadar kariyerinde çok önemli maçlar oynayan Çek savunmacı ile 20'lik savunmacı yine tüm hafta boyunca birlikte çalıştılar. Ujfalusi özel antremanlarda kendi bildiklerini, tecrübelerini ve deneyimlerini Semih'e aktarıyordu. Ligin kaderini değiştirecek karşılaşmalardan birisi olan Fenerbahçe maçında Semih ve Ujfalusi tabir-i caizse hatasız oynadılar. O gün sahada muhteşem bir Galatasaray, muhteşem bir takım savunması vardı ama özellikle savunmada yer alan iki stoperin hakkını yememek gerekiyor. Gerek Ujfalusi, gerek Semih savunmada hem müdahaleleri, hem oyunu en geriden kurmaları hemde marke ettikleri pozisyonlarda rakiplerine göz açtırmamalarıyla oyunuun savunma kısmında gizli kahramanlar olmayı başarmışlardı.

Semih ve Ujfalusi ikilisi derbinin ardından bir sonraki hafta deplasmanda oynanacak Trabzonspor derbisinde de önemli işlere imza attılar. Semih'e abilik yapan, neler yapması gerektiğini gerek haftaiçi antremanlarda, gerekse maç öncesi ve maç içerisinde dile getiren Tomas Ujfalusi genç partneriyle birlikte oynadığı 7 maçta Galatasaray kalesinde sadece 2 gol gördü. Fernando Muslera'nın başarısı olduğu kadar savunmada oynayan oyuncularında başarısı olarak sayılan deplasmanda gol yememe başarısı Trabzonspor deplasmanında da devam etti. Semih ile birlikte çok iyi bir uyum yakalayan Tomas Ujfalusi bu maçta da gösterdiği performans ile Trabzonspor forvetlerine gol şansı tanımadı ve galibiyette pay sahibi oldu. Orduspor karşılaşmasında da savunmada kademeleri ve müdahaleleri ile başarılı olan Çek savunmacı bir sonraki maçta Manisaspor karşılaşmasında kart cezası nedeniyle Semih'le değil, Servet ile birlikte savunmada görev aldı.

Süper Lig'in ilk yarısını lider bitirmek elbette moral ve motivasyon açısından oldukça önemli fakat ilk yarının en önemli olayı kuşkusuz Semih Kaya'nın takıma monte edilmesi ve kazandırılması. Bu konuda her ne kadar aslan payı Fatih Terim'in olsa bile, onunla birlikte özel antremanlar yapan, deneyimlerini paylaşan ve ona abilik yapan Tomas Ujfalusi'nin de hakkı olduğu inkar edilemez bir gerçek. Genç oyuncuya hem maç öncesi, hem maç sonrası hemde hafta içerisinde yapılan antremanlarda abilik yapan Tomas Ujfalusi genç oyuncunun gelişiminde büyük rol oynadı. Tomas Ujfalusi - Semih Kaya ikilisinin oynadığı maçlarda Galatasarayın kalesinde sadece 2 gol gördüğünü hatırlatmakta fayda var. İlk yarının en az gol yiyen takımı olan Galatasaray'ın savunmasında istikrarı ve performansıyla parmak ısırtan 33 yaşındaki Tomas Ujfalusi, geride kalan 16 maçta 90 dakika sahada kalarak Hakan Balta ile birlikte takımda en fazla süre alan 2.oyuncu oldu.

Kariyerinde hiç lig şampiyonluğu bulunmayan Tomas Ujfalusi'nin sezon sonuna kadar bu performansını devam ettirmesi ve sezon sonunda kariyerinin ilk lig şampiyonluğunu Galatasaray forması altında yaşamasını temenni ediyoruz. Yürüyedur Gladyatör!

1 yorum:

  1. yaşı nedeniyle çok eleştirilmişti çok bilenler tarafından.daha sonra buda yetmedi imza törenine sandaletle gelmesi malzeme oldu bu seferde...ama adam işini yaptı sadece alkışlar gladyotöre ( ve yetiştirirse semihi takımımızın gelecek 10 yılki stoper sorunuda kalkar ortadan

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.