Burak Eren'le Üçleme.. (3)

Süper Lig'de son 4 maçında 7 puan kaybeden ve kötü gidişe bir türlü son veremeyen takımımızda haftanın üçlemesi Bursa'da alınan mağlubiyet, Antalyaspor karşısında alınan beraberlik ve elbette Kazım'ın son gün gidişi, Necati'nin son gün gelişi şeklinde oldu. Galatasaray'da haftanın üçlemesi aslında bu şekildeydi ama konuşulacak, dile getirilecek bir çok konu daha var. Yeni bir proje olarak hayata geçirdiğimiz Sportif Cümleler'den Burak Eren ile Üçleme serisinin 3.yazısında Galatasaray özelinde haftanın panaroması ve durum değerlendirmesi..


Bursaspor 1-0 Galatasaray / Haftalar Sonra İlk Mağlubiyet
Kötü bir gidişat başlamıştı, futbol anlamında aşağıya düşüyorduk, bu çok net. Eksikler tabii bunda büyük etken. Eboue'i arıyorduk ama bir şekilde ayakta kalabiliyordu takım ama Baros'un da eksikliği buna eklenince bir anda sezon başındaki yanlışlara geri döndük. Hücumda organize olamıyor Galatasaray, yaratıcı futbolcu eksikliğini fazlasıyla hissediyor. Şöyle düşünün, Bursaspor golünü atan futbolcu Batalla. Bursaspor'un en yaratıcı futbolcusu. Maçın geneline baktığımızda yine savunma anlamında ayaktaydık, pozisyon vermedik ama Batalla'nın yaratıcılığında golü yiyen taraf olduk ve yediğimiz golü de çıkartamadık. Hücumda organize olamadığınız maçlarda bu tip futbolcuları ararsınız, yapacağı bir hareketle seyri değiştiren futbolcuları. Ayrıca Bursaspor orta sahası da Eskişehirspor maçında olduğu gibi Galatasaray orta sahasını iyi kitledi, bu durum da Selçuk İnan ve Melo'nun hücum anlamında düşmesini sağladı. Ujfalusi'nin birçok pozisyonda sorumluluk alıp stoperden ileri çıkışlarını izledik, aslında bu maçın özeti bizim adımıza. Kötü bir futbol, hücum anlamında sınıfta kalmak ve 4-4-2'yi özlemle anmak. Sıkıntı buydu işte, işler iyi giderken bir anda yaşanan eksiklerin takımı çok gerilere taşıması.

Galatasaray 1-1 Antalyaspor / Kar Tangosu Devam Ederken
Şu son haftalarda hava şartları da Galatasaray'ı fazlasıyla vurdu ama bu asla bir mazeret değil. O şartlar çünkü her iki takımın aleyhine. Antalyaspor karşısında da aslında ezberden gideceğiz, çünkü durum bu yani. Şu takıma yaratıcı bir futbolcu transfer etmemenin acısını yaşıyoruz ve 4-1-4-1 formasyonuyla da gidebileceğimiz bir yer yok. Elmander hücumda çok yalnız ve onun arkasında oynayan Selçuk İnan ve Engin Baytar gibi isimler de ceza sahasının o civarlarında pek yoklar. Bu durumda da Elmander arkasında oynayan hücumcuları taşıyamıyor. Kanatlarda zaten eksiğiz, Emre Çolak'tan sağ açık olmuyor ve Riera malum. Bu durumda da organize olmak, gol atmak, pozisyona girmek imkansıza yakın. Yine de savunma performansı oldukça iyi, rakibe pozisyon imkanı tanımasakta yenen bir golde de o golü çıkartmak güçleşiyor. Bu maçın faturası gerçi Baros'a çıktı, öyle de olması gerek. Baros ve Sabri'nin oyuna girmesi maçın seyrini değiştiriyordu, bir anda takım tempo kazandı ve rakip yarı sahaya oyunu yıkmayı başardı ama Baros'un yediği saçma kırmızı kart neticesinde de oyunun seyri aleyhimize döndü. Tita'yı falan oyuna alarak Antalyaspor o dakikadan itibaren maçı tempoya yöneltti, hızlı gelerek galibiyeti arayan tarafa dönüştüler ama savunma performansı iyi Galatasaray'ın. Genel olarak ise kaybedilmemesi gereken bir iki puan gitmiş durumda.

Kazım Kazım'ın Gidişi, Necati Ateş'in Gelişi
Beklenmedik iki transfer aslında. Kazım'ın gidişiyle başlayalım, çünkü o daha bir şok durumdu. Açıklamalara baktığımda Kazım'ın ısrarla gitmek istediği söyleniyor ama neden gitmek istediği sorusuna da cevap verebilmiş değilim. Mevzu para değil, bu açık. Para için olsa Katar'a giderdi ve Kazım 26 yaşında Katar'a gitti deseler şaşırmazdım yani, yapar derdim. Ama Olympiakos tercihi şaşırtıcı, burada bulamadığı ama Yunanistan'da bulabileceği ne olabilir? Bu transferin yaratacağı sıkıntı ise şu noktada başlıyor. Biz bu transfer döneminde kanat oyuncusu transferi diye yattık kalktık, özellikle de sağ açık için. Kazım'dan kimse memnun değildi ve çoğu kesimin de {ben dahil} çok sevdiği bir futbolcu olduğunu söyleyemem. Ama öncelikle yerli bir futbolcu, Milli bir futbolcu ve rotasyonda da önemli bir parça. Hem sağ taraf hem de forvet açısından. İlk 11 anlamında yeterliliğini tartışırız {takım savunması anlamında yararlı ama asıl beklenti hücumda olduğundan az yararlı görünüyör} ama rotasyonda olması gereken bir parçaydı, Fatih Terim'in de tuttuğu bir futbolcuydu, buna rağmen ayrılık yaşandı. Kimseyi alamıyorken, eldeki futbolcunu da kaybettin. Şimdi meydan Yiğit Gökoğlan'ın ya da iyileşmesi durumunda Yekta Kurtuluş'un. Emre Çolak'tan sağ açık yaratılmaya çalışılıyor ama imkansız gibi bu.

Baros malumunuz, son maçtada yapacağını yaptı ve takımını yalnız bıraktı. Artı olarak sık sakatlıklar yaşayabiliyor ve elde de uygun bir alternatif yok. Baros'un yokluğu formasyonu 4-4-2'den 4-1-4-1'lere getiriyor ve bu durum da Galatasaray hücumlarını verimsiz kılıyor. Bu bölgeye de aslında başka transferler bakıldı ama gerçekleşmedi. Bu durumda da şartlar dahilinde Necati Ateş doğru tercihtir, kısa vadeli atılan güzel bir adımdır. Bonservisine 250 bin avro ödendi, bunun da nedeni futbolcunun 32 yaşında olması ve sezon sonunda sözleşmesinin bitiyor olmasıdır. Uzun uzun Necati Ateş'i anlatmaya gerek yok aslında, bildiğimiz bir futbolcu. Teknik özellikleri olan, özellikle forvetin arkasında oynadığında müthiş yararlılıklar gösteren, müthiş bir yaratıcı olmasa da hücum anlamında ekstra özellikler katabilecek bir futbolcu. Kısa vadeli güzel bir adım yani, önemli yararlılıklar göstereceğine inanıyorum ve daha önemlisi Baros'u da kesmesi beklentim, Baros'un son hareketinden sonra Terim, o konuda bu kadar tutucu olmaz.

1 yorum:

  1. 2 maçtır kötü olmamızın nedeni riera nın oynaması bence.riera oynadığı için emre sağa kayıyor ve iki kanattan da herhangi bir atak gelişmiyor.en azından emre sola hareketlilik getirmişti.riera yıllık 3m € alan bir adama göre %10 kapasiteyle bile oynayamıyor.Bursa maçında en az 3 tane bomboş ortayı(bizimkiler ceza sahasında daha fazla iken) dağlara taşlara açtı.yiğitle sağ taraf çözülürmü diye düşünüyordum ama daha çok düşünürüm gibi geliyor.ona vereceğimiz paraya olcanı alsaydık en azından sağlam bir kanat topçumuz olacaktı.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.