Nevriye Yılmaz resmen Galatasaray'da..

Geçtiğimiz sezon tarihinin en pahalı kadrosunu kurmasına rağmen gerek ligde, gerekse Avrupa'da istediği başarıları elde edemeyen Galatasaray Medical Park kadın basketbol takımı yeni sezon öncesinde yerli rotasyonu adına çok önemli bir hamle gerçekleştirdi. Yeni sezon öncesinde antrenörlük görevine son şampiyon olduğu dönemde de başantrenörlük görevini yürüten Ekrem Memnun'la yeniden anlaşma sağlayan kadın basketbol takımımız, ezeli rakibimizin takım kaptanı olan Avrupa'nın sayılı beş numaraları arasında gösterilen Nevriye Yılmaz ile sözleşme imzaladı.

BASKILAR SONRASI TÜRKİYE'YE..
16 Haziran 1980, Plodin doğumlu olan Nevriye Yılmaz hiç kuşkusuz kadın basketbolunda ülkemizin en önemli isimleri arasında yer alıyor. Bulgaristan doğumlu olan tecrübeli pivot, doğup büyüdüğü bölgede yaşayan halkın Türklere ve Müslümanlara yaptığı baskı sonucunda ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etme kararı aldı. Ait olduğu topraklara gelen Nevriye Yılmaz'ın basketbolla tanışması 1992 yılında oldu. İstanbul Üniversitesi'nin altyapısında basketbola başlayan tecrübeli oyuncu 17 yaşında A takımda forma giymeye başladı. Burada iki sezon forma giyen Nevriye kariyerinin ilk yurtdışını deneyimini milenyumun başında yaşadı. Tecrübeli oyuncu İstanbul Üniversitesi'nde iki sezon forma giydikten sonra takvim yaprakları 1999'u gösterirken Nevriye Yılmaz, WNBA takımlarından Charlotte Sting'in yaz kampına katıldı fakat herhangi bir takım tarafından kendisine kontrat önerilmedi. Genç yaşında Amerika'da yaz kampına katılan Nevriye ayrıca bu platformda boy gösteren ilk Türk basketbolcu olmayı başarıyordu.

Amerika dönüşünde Nevriye'nin hangi takıma imza atacağı merak edilen konulardan birisiydi. Türkiye'de kadın basketbolunun en büyük yıldızları arasında gösterilen Bulgaristan göçmeni pivot oyuncunun tercihi dönemin Yenilmez Armadası olan Galatasaray kadın basketbol takımı olmuştu. Profesyonel basketbol kariyerinin ilk yıllarında ülkenin en büyük takımına imza atan Nevriye Yılmaz kariyerinin ilk şampiyonluğunu da Galatasaray kadın basketbol takımının forması altında yaşadı. İki sezon boyunca Galatasaray forması giyen Nevriye Yılmaz, 2001/2 sezonu öncesinde Yunanistan'ın Apollon Polomadia takımıyla bir yıllık kontrat imzaladı.

AVRUPA'DA TECRÜBE YILLARI..
2001/2 sezonuna Yunanistan temsilcisi Apollon Polomadia forması altında başlayan Nevriye Yılmaz sezonun ikinci yarısında doğup büyüdüğü topraklara, Bulgaristan'a dönme kararı aldı. Akademik Plovdiv takımı ile sezon sonuna kadar sözleşme imzalayan Nevriye Yılmaz doğup büyüdüğü şehrin takımında kısa bir süreliğine de olsa forma giymiş oldu. Sezon sonunda yeni sezon öncesinde (2002-3) İtalyan temsilcisi Termini di Mareze ile sözleşme imzalayan Nevriye Yılmaz kariyerinin dönüm noktalarından birini de İtalyan ekibinin forması altında yaşayacaktı. İtalyan ekibi ile kontratını sezon sonunda yenilemeyen Nevriye yeni sezon öncesinde de Basket Spezia ile bir yıllık kontrat imzaladı. İstanbul Üniversitesi takımı ile Rochnetti Kupası'nda, Galatasaray kadın basketbol takımı altında ise Euroleague deneyimi yaşayan Nevriye, burada da Eurocup deneyimi yaşadı. İtalyan temsilcisinin forması altında Eurocup'ta maç başına 19 sayı - 8 ribaund ortalaması ile oynayan Nevriye dikkatleri üzerine çekmeyi başarırken, Eurocup finallerinde de maç başına 16 sayı - 8 ribaund ile mücadele etti. Avrupa'da belli bir istikrar yakalayan Nevriye genç yaşına rağmen performansıyla oynadığı takımlar adına fark yaratıyordu. Nevriye Yılmaz'ın yurtdışında son macerası ise 2004/5 sezonunda Comense Como forması altında oldu. Tecrübeli oyuncu beş sezon süren yurtdışı macerasının büyük bir bölümünü İtalya'da geçirmeyi tercih etmiş ve 2005 yılında yeniden Türkiye'ye dönme kararı vermişti.

İSTANBUL'UN KARŞI YAKASI..
Sezon sonunda Türkiye'ye dönme kararı alan Nevriye Yılmaz'ın dönüşü yurtdışına çıktığı takıma değil, ezeli rakibine oldu. 2005/6 sezonu öncesinde Fenerbahçe ile sözleşme imzalayan Nevriye Yılmaz kariyerinin en önemli yıllarını da sarı-lacivertli formanın altında geçirecekti. Fenerbahçe'de geçireceği ilk sezonu olan 2005/6 sezonundan itibaren üstüste yedi kez şampiyonluk sevinci yaşayan Nevriye sarı-lacivertli takımın en önemli oyuncularından olmasının yanı sıra, takım kaptanlığına yükseldi. Fenerbahçe kadın basketbol takımının efsanevi oyuncuları arasında gösterilen, kadın basketbol milli takımımızın da kaptanı olan Nevriye Yılmaz çubuklu forma altında kariyerinin en önemli başarılarına imza attı ve Avrupa'nın sayılı pivotları arasına adını yazdırdı. Nevriye Yılmaz ayrıca Euroleague organizasyonunda dört yıl üstüste (2007, 2008, 2009 ve 2010) olmak üzere All-Star kadrosunda yer aldı.

Bu sezon Euroleague'de beşincilik başarısını yaşayan Fenerbahçe kadın basketbol takımının en önemli isimlerinden birisi olan Nevriye Yılmaz istatistik hanesine 14 maçta maç başına 16.7 sayı - 6.8 ribaund ve 2.4 asist ortalamasını yazdırmayı başardı. Bu sezon ligde şampiyonluk yaşayan Fenerbahçe'de kaptan Nevriye Yılmaz istatistik hanesine ise 10.6 sayı - 6 ribaund ve 2.4 asist yazdırdı. Tecrübeli oyuncu sezon içerisinde sık sık sırtından ve belinden sakatlıklar yaşamasına rağmen takımının şampiyonluğunda en büyük pay sahiplerinden birisi olmuştu.

WNBA'DE FORMA GİYEN İLK TÜRK..
1999 yılında Charlotte Sting'in yaz kampına katılan, 2000 yılında da Miami Soal'un yaz kampında mücadele eden Nevriye Yılmaz, 2003 yılında WNBA takımlarından Phoneix Mercury ile kontrat imzaladı. Bu platformda sadece beş maçlık bir serüven yaşamasına rağmen Nevriye bu organizasyonda forma giyen ilk Türk kadın basketbolcu ünvanına ulaştı. Tecrübeli oyuncu bir sonraki yıl (2004) San Antonio Silver Stars forması altında sadece yedi maçta forma giydi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.