ŞL | Yıllar sonra yeniden..

Spor Toto Süper Lig'in son şampiyonu olarak doğrudan grup aşamasına katılma hakkı kazanan Galatasaray, 2006'dan itibaren ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında mücadele ediyor. Yıllar sonra yeniden Avrupa'nın bir numaralı futbol organizasyonunda boy gösterecek olan Fatih Terim ve öğrencileri grubunun ilk maçında İngiliz devi Manchester United ile deplasmanda karşılaşacak. Şampiyonlar Ligi'nde H Grubu'nun ilk maçında 19 Eylül Çarşamba günü saat 21:45'te oynanacak olan karşılaşma D-Smart platformuna ait olan Futbolsmart kanalından yayınlanacak. Şampiyonlar Ligi'nde altı yıl aradan sonra oynayacağımız ilk karşılaşmanın istatistikleri, bilgileri ve mini analizler şu şekilde..

DÜŞLER TİYATROSU: OLD TRAFFORD
Geçtiğimiz sezonu ezeli rakibi Manchester City'e averajla şampiyonluğu kaptıran Manchester United, büyük bir hayal kırıklığına imza atarak Şampiyonlar Ligi'nde de grup aşamasında elenerek UEFA Avrupa Ligi'ne gitme hakkı kazanmıştı. Geçtiğimiz sezon ligde 38 maçta 28 galibiyet alan Ferguson'un öğrencileri bu galibiyetlerin 15'ini evinde oynadığı maçlarda almayı başardı. Geçen sezon ligde 52 gol atıp, 19 gol yerken topladığı 47 puanla evinde en çok puan toplayan 2.takım oluyordu. Manchester United deplasmanda oynadığı karşılaşmalarda 42 puan toplayarak bu alanda en iyi takım olma başarısı gösteriyordu. 2012-2013 sezonunda dört haftası geride kalan İngiltere Premier Ligi'nde evinde oynadığı iki maçtan galibiyetle ayrılan Sir Alex Ferguson ve öğrencileri bu karşılaşmalarda rakip filelere 7 gol bırakırken, kalesinde sadece 2 gol gördü.

KIRMIZI ŞEYTANLAR İLE DÖRT KEZ..
Şampiyonlar Ligi'ne tarihinde 10 kez katılan takımımız İngiliz devi Manchester United ile dört kez karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmaların üçünden beraberlikle ayrılan takımımız "Kırmızı Şeytanlar" lakaplı rakibiyle oynadığı son karşılaşmadan 4-0 mağlup ayrılmıştı. Manchester United ile tarihinde ilk kez 1993/4 sezonunda Şampiyonlar Ligi öneleme turunda karşılaşan takımımız rakibi karşısında deplasmanda oynanılan ilk maçtan 3-3'lük skorla ayrılmayı başarmıştı. İstanbul'da oynanılan rövanş karşılaşmasından golsüz beraberlikle ayrılan takımımız İngiliz devini turnuva dışı bırakırken, kulüp tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde adını gruplara yazdırıyordu. Bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi gruplarında yeniden Manchester United ile karşılaşan takımımız Manchester United ile evinde oynadığı karşılaşmadan golsüz beraberlikle ayrılırken, deplasmanda oynadığı karşılaşmada sahadan 4-0'lık yenilgiyle ayrılıyordu.

İNGİLİZ TAKIMLARIYLA 16.RANDEVU
Tarihinde bugüne kadar 15 kez İngiliz takımlarıyla karşı karşıya gelen takımımız bu karşılaşmalardan 3 galibiyet, 6 beraberlik ve mağlubiyet aldı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere 19 gol bırakan takımımız kalesinde gördüğü 28 gole engel olamazken, kulüp tarihinin en büyük başarılarından bazılarını da İngilizlere karşı yaşadı. 1993/4 sezonunda Manchester United'ı eleyerek adını gruplara yazdırma başarısı gösteren takımımız 2000 yılında da UEFA Kupası finalinde bir başka İngiliz ekibi Arsenal'i penaltılar sonucunda mağlup ederek UEFA Kupası'nda şampiyonluk sevinci yaşamıştı. UEFA Kupası'na giden yolda o sezon kulübümüz Chelsea ile gruplarda eşleşirlen, dönemin güçlü İngiliz takımlarından Leeds United ile ise UEFA Kupası'nda yarı final aşamasında karşılaşmıştı. Takımımız ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında oynadığı son maçında 2006 yılında İngiliz ekibi Liverpool ile evinde karşılaşmıştı.

GRUP AŞAMASI: İKİNCİ KEZ DOĞRUDAN
Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran ve Avrupa Kupaları'na en çok katılan takım olma ünvanını elinde bulunduran Galatasarayımız daha önce 10 kez katıldığı Şampiyonlar Ligi organizasyonuna bu sezon 11.kez katılıyor. Bugüne kadar katıldığı dönemlerde öneleme turu oynayarak gruplara adını yazdırma başarısı gösteren takımımız Avrupa'da büyük başarılara imza attığı 2000'li yılların başında 2002/3 sezonunda doğrudan gruplara katılma hakkı kazanmıştı. Takımımız geçtiğimiz sezon Süper Lig ve Süper Final'i şampiyon olarak tamamladığı için Şampiyonlar Ligi'nde doğrudan grup aşamasında mücadele etme hakkı kazandı.

2000-2001: ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE ÇEYREK FİNAL
Türkiye'yi uluslararası arenada en çok temsil eden takım olma ünvanın elinde bulunduran takımımız, büyük başarılar yaşadığı 2000 yılının ardından Avrupa'ya adını duyurmaya devam etti. Fatih Terim ve öğrencileriyle birlikte Türkiye'ye tarihi bir kupa kazandıran Galatasaray, devam eden süreçte Mircea Lucescu'nun önderliğinde Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterdi. 2000/1 sezonuna Avrupa'nın en büyük kupası olan Süper Kupa şampiyonluğu ile başlayan takımımız bu başarıyı Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayarak taçlandırdı. O dönem farklı statüde oynanılan Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasını geçen takımımız ikinci turda da gruplarda mücadele etmiş ve adını son 8 takım arasına yazdırmayı başarmıştı. Çeyrek final turunun ilk maçında İspanyol devi Real Madrid'i kendi evinde 0-2 geriye düştüğü karşılaşmada 3-2 mağlup etmeyi başaran Mircea Lucescu ve öğrencileri, çeyrek final rövanş maçında İspanya'da güçlü rakibine 3-0 mağlup olarak veda etmişti.

İMPARATOR'UN 39.ŞAMPİYONLAR LİGİ MAÇI
Galatasaray tarihinin en başarılı teknik direktörleri arasında ismi yazılı olan İmparator lakaplı teknik direktörümüz Fatih Terim, kulübümüzün çatısı altında Şampiyonlar Ligi platformunda daha önce 38 kez teknik direktör olarak saha kenarında yerini aldı. 8'i eleme olmak üzere toplamda 38 maçta teknik direktörümüz olarak görev yapan Fatih Terim bu karşılaşmaların 16'sından galibiyetle ayrılırken, aynı sayıda rakiplerine mağlup olmaktan kurtulamadı. Fatih Terim'in yönetiminde takımımız 6 maçta ise sahadan beraberlikle ayrıldı. Fatih Terim'in yönetiminde çıktığımız 38 karşılaşmada ise takımımız rakip fileleri 56 kez havalandırırken, kalesinde 55 gol gördü.

5 MAÇ, 7 GOL: UMUT BULUT
Sezon başında kiralık olarak Toulouse takımından kadromuza dahil ettiğimiz tecrübeli forvet oyuncusu Umut Bulut formamız altında oynadığı tüm resmi karşılaşmalarda fileleri havalandırma başarısı gösterdi. Sezon öncesi oynanılan ve sezonun ilk resmi karşılaşması olan TFF Süper Kupa mücadelesinde ezeli rakibimiz Fenerbahçe karşısında iki kez gol sevinci yaşayan tecrübeli oyuncu, dört haftası geride kalan Spor Toto Süper Lig'de de beş kez rakip fileleri havalandırma başarısı gösterdi. İlk dört hafta oynadığımız Kasımpaşa (2), Beşiktaş, Bursaspor ve Antalyaspor karşısında fileleri havalandırmayı başaran Umut Bulut attığı bu goller sonrasında 1994-1995 sezonundan beri Galatasaray adına ligdeki ilk dört karşılaşmada skor yapan dördüncü futbolcu oldu.

7 MAÇ, 6 GOL: SELÇUK İNAN
Galatasaray ortasahasının maestrosu Selçuk İnan geçtiğimiz sezon bıraktığı yerden devam ediyor. Geçtiğimiz sezon başında bonservissiz olarak kadroya katılan tecrübeli ortasaha oyuncusu şampiyonlukla tamamlanan sezonun en başarılı isimlerinden birisi olmuştu. Attığı ve attırdığı gollerin yanı sıra ortasahada ortaya koyduğu oyun ve takımı yönetmesiyle taraftarın sevgilisi konumuna gelen Selçuk İnan yeni sezonda da kaldığı yerden devam ediyor. 2012-13 sezonunda Galatasaray formasıyla beş, milli takım forması altında iki maçta sahne alan yıldız oyuncu bu karşılaşmalarda 3 gol, 3 asistlik performansı ile dikkat çekti. TFF Süper Kupa maçında ezeli rakibimiz Fenerbahçe karşısında 1 gol, 2 asistlik performansı ile sezona başlayan 8 numara, ligin 2.haftasında ezeli rakibimiz Beşiktaş karşısında da 1 gol, 1 asistlik performans ile mücadele etti. Dünya Kupası eleme maçları kapsamında oynanılan Estonya maçında milli formayla 23 dakika sahada kalan yıldız oyuncu bu karşılaşmada da rakip fileleri havalandırma başarısı göstererek bu sezon 3.golüne imza attı.

2012-2013 | MANCHESTER UNITED 
İngiltere'nin köklü takımlarından Manchester United geçtiğimiz sezon ligin son haftasında averajla şampiyonluğu ezel rakibi Manchester City'e kaybetti. Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında elenen ve UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etme şansı bulan İngiliz ekibi, bu turnuvada da 3.turda geçtiğimiz sezon final oynayan İspanyol takımı Atletic Bilbao'ya elenmekten kurtulamadı. Hayal kırıklıklarıyla dolu sezonu geride bırakan Manchester United, transfer döneminde oldukça konuşuldu. Yaz aylarında 45 milyon pound harcayan İngiliz devi kadrosunu Robin van Persie, Shinji Kagawa, Alexander Büttner, Nick Powell ve Angelo Henriquez gibi isimlerle güçlendirdi. Bu transferlerin yanı sıra Dimitar Berbatov, Michael Owen, Ji Sung Park, Fabio Silva ve Tomasz Kuszczak gibi isimlerle yollarını ayıran Manchester United yeni sezona oldukça hızlı bir giriş yaptı.

Geçtiğimiz haftasonu ilk dört haftası geride kalan İngiltere Premier Ligi'nde üçüncü galibiyetini elde eden Alex Ferguson ve öğrencileri topladıkları 9 puanla lider Chelsea'nin ardından ikinci sırada bulunuyor. Ligin ilk haftasında Everton deplasmanında sahadan 1-0'lık mağlubiyetle ayrılan Kırmızı Şeytanlar, kendi evinde oynadıkları ilk karşılaşmada Fulham karşısında sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrılırak ligdeki ilk galibiyetini elde etti. Geçtiğimiz sezon Premier Lig'de forma giydiği 38 karşılaşmada 30 gol atan yıldız oyuncu Robin van Persie'nin hat-trick yaptığı karşılaşmada Southampton deplasmanından aynı skorla galip ayrılmayı başardı. Milli maç arasının ardından geride bıraktığımız haftasonu kaldığı yerden devam eden Premier Lig'de kendi evinde Wigan Athletic takımını konuk eden Manchester United zayıf rakibi karşısında 4-0'lık galibiyetle sahadan ayrılarak puanını 9'a yükseltti.

Geçtiğimiz hafta oynanılan Wigan Athletic karşılaşmasının Manchester United için ayrı bir anlamı var. İskoç teknik adam Sir Alex Ferguson ise, Old Trafford'daki 500. lig maçına çıkarken, takımın efsane oyuncularından Ryan Giggs kariyerinde 600. Premier Lig maçına çıktı. Gol perdesini açan Paul Scholes kariyerindeki 700. resmi maçına çıkarken, savunmanın yıldız ismi Rio Ferdinand ise 400.kez Manchester United formasıyla yeşil zemine ayak basıyordu.

Avrupa'nın önde gelen takımlarından birisi olan ve Şampiyonlar Ligi'ne en çok katılan takım olarak dikkat çeken İngiliz kulübü kadrosunda bir çok yıldız ismi barındırıyor. Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Paul Scholes, Ryan Giggs, Nani, Ashley Young, Wayne Rooney, Robin van Persie gibi tecrübeli isimlerin yanı sıra, David De Gea, Rafael da Silva, Phil Jones, Alexander Büttner, Shinji Kagawa, Tom Cleverley, Javier Hernandez, Danny Welbeck, Federico Macheda, gibi genç yıldızları da kadrosunda bulunduran Manchester United geniş rotasyonuna karşın sakatlık sıkıntılarıyla boğuşuyor. Şampiyonlar Ligi'nde grubumuzun ilk maçında karşılaşacağımız Manchester United'da sakatlıkları sebebiyle Wayne Rooney, Phil Jones ve Ashley Young'ın forma giymesi beklenmiyor. Milli maçlar nedeniyle ülkelerinin milli takımlarında forma giyen ve bu karşılaşmalarda sakatlanan Robin van Persie ve Shinji Kagawa'nın durumlarının iyi olduğu belirtilirken, iki oyuncunun en kötü ihtimalle 18 kişilik kadrosunda olması bekleniyor.

ALMAN HAKEM: WOLFGANG STARK
19 Eylül Çarşamba günü oynanacak olan karşılaşmayı Alman Futbol Federasyonu'ndan 43 yaşındaki tecrübeli hakem Wolfgang Stark yönetecek. 1996/7 sezonundan itibaren Bundesliga'da düdük çalan Wolfgang Stark kariyerinde bugüne kadar yaklaşık 400 karşılaşmada görev aldı. Bu karşılaşmalarda 1266 kez sarı kartına başvuran Alman hakem, 69 kez kırmızı kart gösterdi. Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nin finalinde görev yapan Stark, ayrıca sezon sonunda UEFA Euro 2012'de görev yapan elit hakemler arasında yer aldı. 43 yaşındaki tecrübeli hakem bu sezon son olarak geçtiğimiz hafta oynanılan Frankurt-Hamburg maçında düdük çaldı. Wolfgang Stark daha önce Galatasarayımızın herhangi bir maçını yönetmezken, 2009-10 sezonunda Almanya'da en iyi hakem seçilmişti. Bankacı olan tecrübeli hakem 1999 yılında FIFA kokartını takmıştı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.