Sezon başlıyor: Galatasaray Medical Park

Yeni sezon öncesi teknik ekipte ve kadrosunda büyük değişikliklere giden Galatasaray Medical Park yoğun bir hazırlık dönemini geride bıraktı. Hedeflerin yüksek tutulduğu bu sezon öncesinde pek çok hazırlık turnuvasına katılıp güçlü rakiplerle oynadığı maçlarda kendini test etme fırsatı bulan Ergin Ataman'ın öğrencileri uyum sürecini atlatma konusunda yararlı bir  dönemi geride bıraktı. Bir yandan Ataman'ın felsefesi yavaş yavaş takıma adapte olurken öte taraftan oyuncuların takım içindeki rollerinin oturmaya başladığını gözlemledik. 3 kupayı hedeflediğimiz bu sezon öncesinde Spor Toto Türkiye Kupası'nda grup aşamalarını kayıpsız geçerken, Eurocup'taki rakiplerimiz de belli oldu ve bu haftasonu başlayacak olan Beko Basketbol Ligi'ne hazır hale geldik. Antalya BŞB deplasmanında başlayacağımız lig mücadelesi öncesi takımımızın yaz dönemindeki hazırlıklarını mercek altına aldık.

Geçen sezonki müthiş başarılarının ardından Ergin Ataman'ı takımın başına getiren Galatasaray Medical Park'ta ilk olarak kadrosal anlamdaki değişimi biraz incelersek pek çok yeni ismin takıma katıldığını görüyoruz. Sözleşmesi devam etmesine karşın kadroda düşünülmüyen Jaka Lakovic haricinde tüm yabancılarıyla yollarını ayıran takımımız bu isimlerin yerlerine Jamont Gordon, Henry Domercant, Milan Macvan, Boniface N'dong ve David Hawkins gibi isimleri kadrosuna kattı. Yabancı rotasyonunun Euroleague seviyesine çıktığı bu sezonda yerli isim olarak kadroyu tamamlaması açısından Ender, Göksenin ve Furkan'ın yanına Engin Atsür, Cenk Akyol ve Ersin Dağlı katıldı. Şu an için Sertaç Şanlı da alternatif olarak kadroda bulunuyor ancak olası bir 4 numara transferi sonrası onun da başka bir takıma yollanabileceğini belirtelim. İlkan Karaman transferi sonrası bir 4 numara arayışında olan takımımız Banvit'in milli oyuncusu İzzet Türkyılmaz'ı gündemine almıştı. Oyuncuyla anlaşılırken Banvit'in istediği yüksek bonservis nedeniyle transferden vazgeçildiğini Ergin Ataman bizzat kendisi açıkladı. Şimdilik alternatif olarak orası için ismi geçen tek isim Aliağa'dan Azeri oyuncu Orhan Hacıyeva gibi gözüküyor, ama bu transferde de somut bir gelişme şu ana kadar olmadı. Eğer ufak bir ekleme olmazsa şu an için 2012-13 kadromuz şu şekilde oluştu:

1 Numara (Point Guard): Ender Arslan, Engin Atsür, Jamont Gordon
2 Numara (Shooting Guard): Henry Domercant, Göksenin Köksal
3 Numara (Shooting Forward): David Hawkins, Cenk Akyol
4 Numara (Power Forward): Milan Macvan, Ersin Dağlı
5 Numara (Center): Boniface N'dong, Furkan Aldemir, Sertaç Şanlı

HAZIRLIK ETABI: 3 RESMİ, 20 MAÇ
Takımımızın hazırlık döneminde neler yaptığına bir bakış attığımızda ilk olarak sezonu 20 Ağustos günü açtığımızı söyleyebiliriz. Aradan geçen yaklaşık 1.5 aylık zaman diliminde oldukça yoğun bir antrenman ve maç temposu içinde olan takımımız İstanbul'daki ilk 1 haftadan sonra İtalya'nın Bormio kasabasında kampa girdi. Burada oynadığı 5 maçta 2 galibiyet alıp 3 kez mağlup olan Galatasaray Medical Park buradan sonra indiği Sardunya Adası'nda yavaş yavaş sezona ısınmaya başladığını gösterdi ve Pasta Di Sardegna turnuvasını  üst üste 2 galibiyet alarak birincilikle tamamladı. Sonrasında yurda dönen takımımız Antalya'da düzenlenen Rixos Cup'ta mücadele etti. Grubunda Banvit ve Unics Kazan'ı çift haneli farklarla mağlup edişinin ardından yarı finalde Anadolu Efes'e kaybeden takımımız 3.lük maçında ise Beşiktaş'ı yenerek turnuvayı 3. bitirdi. Hemen sonrasında TÜBAD Turnuvası'na katılan Galatasaray Medical Park burada ise sırasıyla Lokomotif Kuban, Virtus Bologna ve finalde ev sahibi Banvit'i 79-73 yenerek şampiyon oldu. Takımımız son olarak Tournoi De Paris'e katılırken burada finale çıkma başarısı gösterdi ancak finalde Maccabi Electra'ya kaybedip ikinci oldu. Hazırlık turnuvaları bu şekilde son bulurken İzmir'de oynanan Spor Toto Türkiye Kupası D Grubu Maçları'na çıkan takımımız, burayı da Olin Edirne, Erdemir ve Fenerbahçe Ülker galibiyetlerinin ardından kayıpsız geçti ve çeyrek finale yükseldi. Galatasaray Medical Park hazırlık dönemi olarak sayabileciğimiz bu süreçte son maçında ise Olin Edirne'nin sezon açılışında boy gösterdi ve rakibini 63-55 yenerek bir galibiyet daha aldı. Böylece sezon öncesi hazırlık maçlarını bitiren takımımız 13 Ekim Cumartesi günü oynayacağı Beko Basketbol Ligi'nde ilk hafta maçı olan Antalya BŞB maçına hazır hale geldi.

ATAMAN'IN FELSEFESİ: YENİ GALATASARAY
Yaz transfer dönemi ve sonrasındaki hazırlık döneminde neler olduğunu bu şekilde özetledik. Peki bu süreçte takımı izleyebildiğimiz ölçüde neler gözlemledik bunlara da biraz değinirsek ilk olarak Ergin Ataman'ın oyun felsefesi ve anlayışının yavaş yavaş oturmaya başladığını gördük. Kazandığımız ve kazanma eğiliminde olduğumuz pek çok artı yönden en önemlisi kesinlikle takım olarak sahip olduğumuz mücadeleci karakter. Bu anlamda maçların içinde bir şekilde var olan takımımız hücumda ritmsiz veya kötü şut atılan bir gününe denk gelse bile en azından savunmadaki mücadelesi ve agresifliğiyle var oldu. Bu özellik girmekte olduğumuz sezonda kazanmayı hedeflediğimiz kupalar için anahtar bir özellik ve bunu koruyabilmek bizi her daim yarışın içinde tutacaktır. Yine savunma anlamında özellikle pota altı savunmamıza önem verdiğimizi görürken burada başta N'dong olmak üzere Furkan, Ersin, Macvan gibi isimlerle rakipler için bu bölgeyi karartıyoruz. Ama bunu yaparken zaman zaman rakiplerimiz rahat 3 sayılık atışı imkanı buldular ki bu da üzerinde durmamız gereken bir noktadır diyebiliriz. İşin hücum kısmında bazı maçlarda tempo ve ritmimizi bulamadık. Ancak bu gayet normal çünkü bu tarz hücum setlerinin oturup akışkanlık kazanması savunma anlayışının oturmasına oranla daha fazla zaman alıyor. Ayrıca Domercant'in izin ve sakatlığından ötürü olmadığı dönemler de bizi olumuz etkiledi. Tabi bu süreçte gözlemlediğimiz olumlu noktalar da yok değil. Bahsettiğimiz gibi hücumda takım olarak durağanlaştığımız anlarda genellikle Hawkins devreye girdi ve liderlik özelliği gösterdi. Ama günlük olarak onun yanına farklı isimler eklemeyi de başarabildik. Ender, Engin, Cenk, Macvan, N'dong gibi isimler farklı zamanlarda sorumluluk almayı başardılar ki buna benzer tabloları sezon içinde görmemiz mümkün. Tabi ideal hücum düzenimiz muhtemelen merkezinde Domercant-Hawkins ikilisinin skor yükünü taşıyacağı ama devamında herkesin o skor yükünü paylaşacağı  bir anlayışta olacaktır. Bu iki temel isme Macvan'ın eklenme potansiyeli de var. Toparlarsak hücum anlamında sezona Domercant'in henüz geçmeyen sakatlığından ötürü eksik girsek de sayı potansiyelimizin çok yüksek olduğunu belirtelim.

Bütün hazırlık dönemini kadro ve teknik yönetim yapılanması, oynanan hazırlık maçlarında gösterilen performanslar ve parkeye yansıyan teknik-taktik detaylar açısından değerlendirdik. Tüm bu süreçte bizi bu sezona dair heyecanlandıran bir takım izledik. Ergin Ataman'ın şu ana kadar kurmuş olduğu takım kimyası çok iyi seviyede. Bu takım kimyasını  koruyup kadro kalitemizle birleştirebildiğimiz sürece bulunduğumuz her kupayı kazanmaya adayız. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz çünkü bu takımın böyle büyük bir potansiyeli var. Tabi öte taraftan taraftar desteğinin ne kadar önemli olduğunu belirtmeye bile gerek yok . Eğer Galatasaray taraftarı geçen sezon olduğu gibi bu sezonda takımını sahiplenirse Eurocup'ta Abdi İpekçi'den çıkmak pek kolay olmaz. Ligde ise daha zorlu bir çekişme ortamında olacağımız kesin. Özellikle Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes de potansiyeli yüksek takımlar ancak şu an için sezona bizim kadar hazır değiller ve onlara göre sezona daha hızlı girebiliriz. Katı bir sistem basketboluna inanan koçlara sahip bu rakiplerimiz karşısında Ergin Ataman'ın her duruma karşılık esneklik gösterebilen basketbol anlayışı da ayrı bir avantaj olacaktır. Kısacası sakatlık sorunlarından uzak kaldığımız ve taraftar desteğinin eksilmediği bir sezonda Ergin Ataman tekrardan 3 kupalı bir sezonla tarih yazabilir. Üstelik bu sefer gönül verdiği takımın başındayken...

Bu sezon mücadele ettiği her kulvarda başarı hedefleyen Galatasaray Medical Park'a yürekten başarılar diliyor ve sezon sonunda şampiyonluk yazılarıyla karşınızda olmayı umut ediyoruz. Sezon başlıyor. Yürüyedur Galatasaray..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.