Sisteme Dair: Hücumda baskı, savunmada dikkat..

Süper Lig'de ilk devrenin sonuna yaklaşırken devrenin psikolojik açıdan en önemli maçı olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin de tarihi yaklaşıyor. Puan olarak birbirine çok yakın durumda olan iki ezeli rakibin her zamanki gibi üç puandan çok daha fazlası için savaşacağı bu derbi maçında bizim için galibiyetin sırrı önde baskı kurmaktan ve savunmada dikkatli oynamaktan geçiyor. Maç öncesi dikkat etmemiz gereken bazı noktalara, derbi haftasında değinmek istedim.

Fenerbahçe hem lig de hem de Avrupa'da gayet dengeli ilerliyor gibi gözükmesine rağmen çok ciddi sıkıntılarla boğuşmakta. Şike sürecinin halen devam ediyor olması, kulüp başkanının mahkeme tarafından cezalandırılması ve tepkilerden çekindiği için hiçbir deplasmana gidememesi, teknik direktörün sürekli takım içerisindeki yıldız oyuncularla sıkıntılar yaşaması ve düzenli şekilde devam eden kötü futbol gibi çok ciddi problemlere rağmen takımın tabelalarda bulunduğu konum olması gerekenin çok yukarısında. Bu da Fenerbahçe'yi takip edenlere aslında olması gerekenin çok üstünde bir güven aşılıyor. Fakat Fenerbahçe'nin oyununa dikkatli bakıldığında Fenerbahçe'nin birinci bölgesinde baskı yapan takımların maçlarda büyük avantaj sağladıkları, Alex ve Emre gibi önemli rahatlatıcı faktörlere artık sahip olmayan rakibin artık bu tür baskıyı kaldıramadığı gayet net ortada. O nedenle Galatasaray'ın kendi seyircisi önünde mutlaka ama mutlaka yapması gereken şey rakibi topla çıkma çabasındayken baskı yapmaktır.

Galatasaray'ın ikinci forvetleri Umut ve Elmander'in ön alanda baskıyı gayet başarıyla yapabilen oyuncular olduğu düşünülürse Fatih Terim'in de bu taktiksel anlayışla oyuna başlayacağını düşünüyorum. Burada önemli olan faktör orta saha oyuncularının da forvete önde baskı konusunda destek olması gerekliliğidir. Melo, Selçuk ve Hamit'in hala tam olarak form tutamamış olmaları ve Amrabat'ın ise bu tarz futbola alışık olmaması Galatasaray için derbiye yaklaşırken en büyük sıkıntılar olarak göze çarpıyor. 1461 Trabzon maçının kadrosuna bakınca Melo, Selçuk ve Yekta'nın muhtemelen ilk 11'de başlayacağı düşünülürse tercih sol tarafta kimin oynaması gerektiği üzerine olacak gibi. Burada Amrabat'ın oyun tarzındaki uyumsuzluğun dışında bir başka sıkıntı da Riera-Amrabat kanadının fazla ofansif kaçması ve rakibin güçlü sağ kanadı düşünüldüğünde bu durumun doğurabileceği sıkıntılar. Bu yüzden ,her ne kadar oyun stilinden hiç hoşlanmasam da, görev tanımı iyi belirlenmiş ve basit oynamak konusunda "kulağı çekilmiş" bir Emre Çolak başlangıç olarak tercih edilmek durumunda kalınabilir. Fakat öne geçsek de geriye düşsek de Amrabat ilerleyen dakikalarda mutlaka kullanılmalıdır.

Son olarak savunma da dikkatin önemine vurgu yapmak istiyorum. Son zamanlarda Dany ve Semih'in uyumlu oynaması Galatasaray için büyük kazanç fakat iki oyuncunun da halen tecrübe eksikliklerinin bulunması ve özellikle Dany'nin son adamken yaptığı dikkatsiz ve riskli haraketler derbide başımıza büyük sorunlar açabilir. Rakipte bitiriciliği yüksek ileri uç adamlarının bulunduğu göze alındığında savunma oyuncularımızın hem dikkatli hem sakin hem de basit oynamaları bizim açımızdan çok önemli bir gereklilik. Bunun haricinde Moussa Sow'a yakın oynarsak ve bu oyuncuya hamle yapacak alan bırakmazsak, uzaktan vurulacak şutlara da dikkat edersek Fenerbahçe'nin hücum silahlarını rahatlıkla durdurabiliriz.

Özet olarak Fenerbahçe derbisinin kilidi ön tarafta baskı kurmak ve savunmada dikkatli oynamaktan geçiyor. Fenerbahçe ile oynanan son beş maçın tamamında oyunu yönlendiren ve daha iyi oynayan takımın Galatasaray olduğu düşünülürse ve iki takımın form/moral durumları da göz önüne alınırsa bu maçın gayet rahat kazanılmaması için hiçbir sebep yok. Yeter ki oynamamız gereken futbolu sahaya yansıtalım.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.