UEFA: Real Madrid'in rakibi Galatasaray..

Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final maçlarının ilkinde İspanya'da karşılaşacak olan iki takımın rekabetini, ülkeler arası rekabeti, iki takımın teknik kadrolarının daha önce birbirleriyle olan temaslarının anlatıldığı, UEFA.com'da yayınlanan "Madrid host dark horses Galatasaray" başlıklı yazının çevirisidir. 

Real Madrid, Galatasaray ile karşılacağı maçta 24.kez yarı final oynayabilmek için umutlanmak istiyor; ama misafir takımın harika deplasman performansı da Galatasaray'a umut veriyor. 
  • Real Madrid, Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final maçlarının ilk ayağı için Galatasaray'ı ağırlayacak. Madrid bu maçtan iyi bir sonuç alarak Avrupa'nın en iyilerinin yarıştığı müsabakada 24. kez yarı finale kalmayı umuyor.
  • 24 numarası Galatasaray'ın da aklında; çünkü İstanbul kulübü bundan tam 24 yıl önce Avrupa Kupalarında son 4'e kalmıştı. Son 16 maçlarında Schalke 04'ü eleyen Galatasaray, İspanya'nın başkentine güven eksikliği yaşamadan gidecek.
  • Bununla birlikte, Madrid de Manchester United karşısındaki başarılarından sonra, 10. Avrupa 'tacını' kazanabilmek adına benzer bir inanca kavuştu. Yine de teknik direktör Jose Mourinho, 2004'te Chelsea'de birlikte çalıştıkları Drogba ile de biraraya geldikleri Türkiye ziyareti sonrası, Galatasaray'ı hafife almamak gerektiğini çok iyi biliyor.
Geçmiş Karşılaşmalar
  • 2 kulübün geçmiş 3 karşılaşması da 2000/01'deydi. Bu rekabet Monaco'da Galatasaray'ın 2-1'lik zaferiyle UEFA Süper Kupası'na ulaşmasıyla başladı. Her ne kadar Mario Jardel'in 41. dakikadaki penaltısına karşılık, Raul Gonzalez'in 79. dakikadaki penaltısı oyuna eşitliği getirse de, Jardel'in 102. dakikadaki golü Galatasaray'a UEFA Şampiyonluğundan 3 ay sonra 2. Avrupa onurunu yaşattı. Bu zaferler bir Türk takımı için ilkti.
  • Galatasaray eski koçu Mircea Lucescu, o sezondan sonra Şampiyonlar Ligi çeyrek finallerinde karşılaştıkları Madrid'i garip bir duruma sokmuştu. 3 Nisan 2001'de İstanbul'da oynanan geriden gelerek 3-2 kazandıkları maç da oynanacak olan maçtan tam 12 yıl önceydi. Ivan Helguera(33.dk) ve Claude Makelele(43.dk)'nin golleriyle öne geçen Madrid'e Galatasaray Ümit Davala(47.dk)'nın penaltısı, Hasan Şaş(66.dk) ve Jardel(75.dk)'in golleriyle karşılık verdi.
  • Vicente Del Bosque'nin Madrid'i bu yenilgiyi, İspanya'nn başkentinde oynanan maçta Raul(15.ve37.dk) ve Helguera(28.dk)'nın golleriyle üzerinden atarak yarı finallere çıktı; ancak Bayern Münih'e elendi.
  • 18 Nisan 2001'de Santiago Bernabeu'da oynanan maçta kadrolar şu şekildeydi;
    Real Madrid: Casillas, Salgado, Hierro, Karanka, Roberto Carlos(Solari 90), McManaman, Helguera, Makelele, Figo(Sávio 86), Guti (Flávio Conceição 75), Raúl.
    Galatasaray: Taffarel, Fatih Aykel, Bülent Korkmaz, Emre Aşık, Okan Buruk, Ümit Davala, Suat  Kaya(Bülent Akın 45), Emre, Hagi, Hasan Şaş(Arif Erdem 67), Jardel.
  • Iker Casillas ve şu anda Madrid'in yardımcı koçu olan Aitor Karanka, 12 yıl önce gerçekleşen karşılaşmanın oyuncularından 2'si.
Maç Geçmişleri
  • Madrid'in Avrupa geçmişine bakınca, hem evde oynadıkları maçlarla, hem de Mourinho'nun başarılarından dolayı Şampiyonlar Ligi'ne favorilerden biri olarak başladılar. Madrid bu sezon Avrupa'da evinde 2 maç kazandı ve 2 maç kaybetti. Mourinho geldikten sonra oynadıkları 16 Avrupa deplasman maçının 13'ünü kazandılar ve sadece birini kaybettiler.
  • Galatasaray, Avrupa'da deplasmanda oynadığı maçlardaki performansından dolayı kendilerine güveniyorlar. İlk maç günü Manchester United'a kaybettiklerinden sonra CFR Cluj, Braga ve Schalke deplasmanlarında başarılı galibiyetler aldılar ve son 19 Avrupa deplasman maçının sadece 3'ünü kaybettiler.
  • Galatasaray, bu aşamada 2001'de çeyrek finallerde Madrid ile karşılaştıktan sonra ilk defa oynayacak ve bu maçlardan sonra 2. kez yarı finale ulaşmayı hedefliyorlar. İlk kez yarı finalde Mustafa Denizli yönetiminde 1988/89 sezonunda Steaua Bükreş'le eşleştiler. Çeyrek finallerdeki geçmişleri; 1G, 3M.
  • Buna karşılık Madrid de 24. kez yarı finallere katılmayı hedefliyor. Başka hiçbir takım bu kadar sayıda çeyrek finale kalmadı, bu onların 30. çeyrek finali ve 6'sı hariç hepsini kazandılar.
  • Mourinho'nun Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final kazanma başarısı %100. Kazandığı çeyrek finaller; 2004 Porto, 2005 ve 2007 Inter ve şimdiki kulubü Real Madrid ile 2011 ve 2012.
  • Madrid'in Galatasaray ile oynadığı söz konusu karşılaşmalar bir yana, başka bir Türk takımı ile olan karşılaşması 1958/59 sezonu Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ilk turda evlerinde Beşiktaş'ı 2-0 yendikleri ve iki maç toplamında 3-1 Madrid'in üstünlüğü ile sonuçlandı.
  • Galatasaray'ın İspanya'da oynadığı maçlarda 1G,4B ve 7M bulunuyor. İspanya'daki tek zaferleri Fatih Terim yönetiminde 1999/00 UEFA Kupası çeyrek finallerinde Mallorca karşısında 4-1 kazandıkları maçtı. Bu maçlar aynı zamanda Galatasaray'ın La Liga takımlarından birine karşı iki maçta da kazandığı tek turnuvanın izleri olarak hatırlanır.
  • Galatasaray'ın İspanya'nın başkentini son ziyareti UEFA Kupası son 32 maçlarında Atletico Madrid'le oynamak için 2009/10 sezonunda oldu. Bu düğüm iki maç toplamında Atletico Madrid'in 3-2'lik üstünlüğü ile sonuçlandı.
Takım Kadrolarının Temasları
  • Mourinho'nun bir Türk takımıyla ilk ve tek karşılaşması Porto'yu çalıştırırken 2002/03 sezonu UEFA Kupası 4. turda Denizlispor'a karşı oldu ve Mourinho'lu Porto evinde 6-1, deplasmanda 2-2 kazandı.
  • Mourinho ile Galatasaray'ın sezonun 2. yarısında kadrosuna dahil ettiği Drogba, Chelsea'de 2004-2007 yılları arasında birlikte çalıştı ve 2005 ve 2006'da Premier Lig Şampiyonu oldular. Drogba aynı zamanda, şu anda Madrid kadrosunda bulunun Ricardo Carvalho ve Micheal Essien ile de Stamford Bridge'de birlikte oynadı.
  • Terim'in teknik direktörlük kariyerinde İspanyol Kulüpleri'ne karşı 3G, 2B ve 5M i bulunuyor. Türk Milli Takım teknik direktörü olarak 28 mart 2009'da Barnebeu'da oynanan Dünya Kupası elemelerinde İspanya'ya 1-0 yenildiler. Hakan Balta ve daha sonra yedeklerden oyuna dahil olan Sabri Sarıoğlu'nun Türkiye adına kadroda olduğu karşılaşmada, İspanya kadrosunda ise şu anda Madrid'te bulunan Casillas, Raul Albiol, Sergio Ramos ve Xabi Alonso bulunuyordu.
  • O maçtan 4 gün sonra 1 Nisan 2009'da oynanan karşılaşmada Terim'in kadrosu İspanya'ya tekrar mağlup oldu. Semih Şentürk'ün eforuyla Ali Sami Yen Stadyumu'nda öne geçen Türkiye'ye İspanya 63.dakikada Alonso'nun penaltısı ile cevap verdi ve uzatma dakikalarında şu anda Galatasaray'ın oyuncusu olan Albert Riera'nın attığı golle maç 2-1 sonuçlandı.
  • Terim, sadece açılış maçında şu anda Madrid'te oynayan ve o maçta kadroda bulunan Carvalho, Cristiano Ronaldo ve maçın ilk golünü atan Pepe'li Portekiz'e 2-0 kaybederek, Türkiye'yi Euro 2008'de yarı finallere kadar götürdü. Bu maçı iyi hatırlamakla beraber, Pepe'nin hatırlamak istemeyeceği bir Türkiye maçı hatırası da bulunuyor.; çünkü Haziran 2012'de oynanan dostluk maçında Portekiz'i evinde yenen Türkiye'nin 2 golünü Umut Bulut, 1 golünü de Pepe(kk.) attı.
  • Ara transfer dönemimde Galatasaray'ın kadrosuna katılan Wesley Sneijder 2007/08 ve 2008/09 sezonlarında 52 maçta Madrid forması giydi ve 11 gol kaydetti. Sneijder aynı zamanda 2010 yılında Mourinho yönetimindeki Inter ile birlikte Bernabeu'da Şampiyonlar Ligi finalini kazandı. 2010 Dünya Kupası finalinde Casillas, Alonso ve Ramos'lu İspanya'ya 1-0 yenilen Hollanda'nın kadrosunda da Sneijder bulunuyordu.
  • Sezon başında Madrid'ten Galatasaray'a transfer olan Hamit Altıntop, geçen sezon Madrid ile 5 maça çıktı ve 1 gol kaydetti.
  • Mesut Özil, geçen sezon Madrid'te, 2006/07 sezonunda da Schalke'de Hamit ile birlikte oynadı. Özil'in ebeveynleri Türk; ancak Euro 2012 elemelerinde Almanya'nın 3-0 kazandığı maçta Türkiye'ye karşı oynadı ve gol attı. Almanya'nın kadrosunda şu anda Madrid'te oynayan Sami Khedira da bulunuyordu.
  • Riera, Mallorca ve Espanyol'da oynarken Madrid ile 7 kez rakip oldu. Bu maçlarda 2 kez gol attı, ve bu konuda takdire şayan bir başarıya sahip; 3G, 2B ve 2M. Liverpool'da oynarken şu an Madrid kadrosunda yer alan Alvaro Arveloa ve Xabi Alonso ile takım arkadaşıydı ve 2008/09 sezonu Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Bernabeu'da birlikte oynadıkları maçı 1-0 kazandılar.
  • Felipe Melo da 2004'ten 2008'e kadar İspanya'daydı. Bu yıllar arasında Mallorca, Real Racing ve Almeira formalarını giydi. 2005 Aralık ayında Madrid'e karşı oynadıkları ve 2-1 kazandıkları maçta Racing'in bir golünü de Melo attı.
  • Emmanuel Eboue, 2005/06 sezonu Şampiyonlar Ligi son 16 turunun ilk maçında Madrid'i 1-0 yenen Arsenal'in oyuncusu olarak sahadaydı.
  • Johan Elmander, İsveç'in İspanya'yı 2-0 yendiği Ekim 2006'da oynanan Euro 2008 elemelerinde, Casillas'ı geçerek takımı adına bir gol kaydetti.
  • Karim Benzema'nın kazandığı penaltı, Haziran 2009'da oynanan dostluk maçında Fransa'yı Türkiye karşısında 1-0 öne geçirdi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.