STSL | Dördüncü yıldız için..

Geçtiğimiz hafta sonu sezonun ilk resmi maçında Süper Kupa finalinde ezeli rakibini mağlup ederek son iki yılda katıldığı 4 yerel turnuvada şampiyonluk sevinci yaşayarak "dörtlemeyi" tamamlayan Galatasaray, yeni sezonun ilk maçında 19 Ağustos Pazartesi günü saat 21:45'te kendi evinde Gaziantepspor'u ağırlayacak. Yeni sezonda da şampiyonluk ünvanını korumak için mücadele edecek olan Fatih Terim'in öğrencilerinin tek hedefi, sezona galibiyetle başlamak ve hazırlık etabının son dönemlerinde yükselen form grafiğini devam ettirmek. Ali Sami Yen Arena'da oynanacak olan karşılaşmayı Barış Şimşek yönetirken, mücadeleyi LigTV naklen yayınlayacak. Karşılaşma öncesi istatistikler, analizler ve bilgiler şu şekilde..

SÜPER LİG: EN ÇOK ŞAMPİYON OLAN TAKIM
1959 yılında Milli Lig adıyla kurulan ve bu sezon 54. yılını kutlayan Süper Lig organizasyonunda en çok şampiyon olan takım, geçen hafta itibariyle Galatasaray oldu. Geride bıraktığımız hafta sonunda kendi evinde ağırladığı Sivasspor karşısında aldığı galibiyetle üstüste 2., toplamda 19. şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, ezeli Fenerbahçe ile devam eden eşitliği bitiren taraf oldu. Fatih Terim'in öğrencileri, bitime iki hafta kala şampiyonluk partisinin başlamasını sağlarken logomuzun üzerine koymayı hedeflediği dördüncü yıldıza da sadece bir şampiyonluk uzakta bulunduğunu duyurdu.

Galatasaray'ın lig tarihinde şampiyonluk yaşadığı yıllar ve antrenörler şu şekilde;
  • 1961-1962, Gündüz Kılıç
  • 1962-1963, Gündüz Kılıç
  • 1968-1969, Toma Kaleperoviç
  • 1970-1971, Brian Birch
  • 1971-1972, Brian Birch
  • 1972-1973, Brian Birch
  • 1986-1987, Jupp Derwall
  • 1987-1988, Mustafa Denizli
  • 1992-1993, Karl Heinz Feldkamp
  • 1993-1994, Rainer Hollmann
  • 1996-1997, Fatih Terim
  • 1997-1998, Fatih Terim
  • 1998-1999, Fatih Terim
  • 1999-2000, Fatih Terim
  • 2001-2002, Mircea Lucescu
  • 2005-2006, Eric Gerets
  • 2007-2008, Cevat Güler
  • 2011-2012, Fatih Terim
  • 2012-2013, Fatih Terim
EN İYİ İÇ SAHA & DIŞ SAHA PERFORMANSI
Geçtiğimiz sezon bitime iki hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, ligin en iyi iç saha ve dış saha performansına sahip olan takım olarak göze çarptı. Süper Lig maratonunda oynadığı 34 maç sonunda en yakın rakibine 10 puan farkla şampiyonluk kupasını havaya kaldıran Fatih Terim'in öğrencileri, geride bıraktığımız sezon iç sahada oynadığı maçlarda 13 galibiyet - 2 beraberlik ve 2 mağlubiyet alırken rakip filelere 38 gol bırakmasına karşın kalesinde sadece 17 gol gördü. Şampiyon Galatasaray, geçtiğimiz sezon deplasmanda da ligin en iyi takımı olmayı başardı. Deplasmanda oynadığı 17 karşılaşmadan 8 galibiyet - 6 beraberlik ve 3 mağlubiyetle ayrılan Galatasaray, rakip filelere 28 gol bırakırken kalesinde de 18 gol gördü. Galatasaray bu iç ve dış saha performanslarında en yakın rakibi Fenerbahçe'ye iç saha performanslarında 7, dış saha performanslarında ise 3 puan fark atmayı başardı.

EN İYİ HÜCUM & SAVUNMA PERFORMANSI
Geride bıraktığımız sezon kulüp tarihinde 19. kez şampiyonluk kupasını müzesine getiren Fatih Terim'in öğrencileri, iç ve dış sahada en iyi takım olma performansının yanı sıra ligin en golcü ve en iyi savunma yapan takımı olarak istatistiklerde ilk sırada yer aldı. 34 hafta üzerinden oynanılan Süper Lig organizasyonu sona erdiğinde, rakip filelere toplamda 66 gol bırakan Galatasaray, ligin en golcü takımı olma başarısını gösterdi. Şampiyon takımımızı, ezeli rakibimiz Beşiktaş (63 gol) takip ederken, ligi ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe (56 gol) bu sıralamada üçüncü olabildi. Hücum anlamında ligin en iyi performansına imza atan Fatih Terim'in öğrencileri, savunma anlamında da en iyi performansa imza atarak şampiyonluğu bir kat daha değerli kıldı. 34 haftalık lig maratonunda sadece 35 gol yiyen Galatasaray, sezon boyunca eleştirilen savunma performanslarına rağmen ligin en az gol yiyen takımı olma başarısını göstererek dikkat çekti. Takımımızı bu sıralamada sezonun tamamında 37 gol yiyen Kasımpaşa takip ederken, ezeli rakibimiz ve takipçimiz Fenerbahçe (39 gol) tıpkı hücum performanslarında olduğu gibi savunma performanslarında da üçüncü sırada yer aldı.

2013, EMIRATES CUP: ŞAMPİYON GALATASARAY
Avrupa'nın en prestijli sezon öncesi turnuvalarından birisi olarak kabul edilen ve 2007 yılından itibaren Arsenal'in ev sahipliğinde oynanılan Emirates Cup'ta bu sezon başında sahne alan Galatasaray, ilk kez katıldığı bu turnuvada şampiyonluk sevinci yaşadı. Turnuvanın ilk gününde Porto ile karşılaşan takımımız, sezon öncesi oynadığı ciddi hazırlık maçlarından birisi olarak gördüğü karşılaşmada Felipe Melo'nun penaltıdan kaydettiği tek golle sahadan galibiyetle ayrıldı ve turnuvanın statüsü gereği attığı golden de bir puan alarak 4 puanla ilk günü grup lideri olarak tamamladı. Turnuvanın ikinci ve kapanış gününde ev sahibi Arsenal ile kozlarını paylaşan Fatih Terim'in öğrencileri, ilk yarısını 1-0 geride kapattığı karşılaşmanın ikinci yarısında oyunu tek taraflı domine ederek geri dönüşe imza attı ve Didier Drogba'nın iki golüyle karşılaşmadan 2-1'lik galibiyetle ayrılarak Emirates Cup'ta şampiyonluk sevinci yaşadı.

2013, SÜPER KUPA: ŞAMPİYON GALATASARAY
Süper Lig ve Türkiye Kupası'nın şampiyonlarının karşılaştığı ve bir önceki sezonun kapanış - yeni sezonun açılış maçı olarak kabul edilen TFF Süper Kupa mücadelesinde bu sezon yine ezeli rakibi Fenerbahçe ile karşılaşan Galatasaray, geçtiğimiz sezon startını verdiği "ezeli rakibe karşı, kupa kazanma" geleneğini sürdürmeye devam etti. Kayseri Kadir Has Stadı'nda oynanılan karşılaşmanın normal süresi golsüz eşitlikle sona ererken, ilk uzatma devresinde (99.dakika) Didier Drogba'nın golüyle takımımız galibiyete uzandı. Galatasaray bu galibiyetle birlikte yeni sezona da tıpkı geçtiğimiz sezon olduğu gibi kupayla başlamış olurken, iki yıl üstüste yaşadığı lig şampiyonluğunun ardından bu organizasyonda da iki yıl üstüste şampiyon olma başarısını gösterdi.

KİŞİSEL REKOR: 15 KUPA, FATİH TERİM
Galatasaray’a ilk imzasını 1974 yılında atan ve formamız altında 11 yıllık futbolculuk deneyiminin ardından aktif futbol yaşantısını sonlandıran Fatih Terim, takvimler 1996 yılının Mayıs ayını gösterdiğinde yuvası Galatasaray'a yeni sezon öncesi teknik direktör pozisyonunda döndü. Takımımız başında ilk teknik adamlık deneyiminde dört yıl üst üste lig şampiyonluğu dominasyonu kuran İmparator lakaplı teknik adam, Türkiye'ye yurtdışından kupa getiren ilk teknik adam olma ünvanına sahip oldu. Galatasaray'da geçirdiği teknik adamlık tecrübesinde 4 Lig, 2 Kupa, 2 Süper Kupa ve 1 UEFA Kupası şampiyonluğu yaşayan Fatih Terim, müthiş kariyerinin ardından İtalya'nın yolunu tutarken, 2002 yılında yeniden Galatasaray'a geri döndü fakat iki yıllık macerası ekonomik sebeplerden dolayı pek başarılı geçmedi.

2011 yılında Ünal Aysal'ın başkan olmasıyla birlikte yeniden Galatasaray'a dönen deneyimli teknik adam, ne kadar büyük bir hoca olduğunu yeniden gösterdi. 34 maçlık Süper Lig maratonunda en yakın rakibine 9 puan fark atan Galatasaray, sezon sonunda oynanılan play-off maçlarında da ezeli rakibinin stadında kupa kaldırma başarısı gösterdi. Bu başarı aynı zamanda Türkiye Ligi'nde beş kez şampiyonluk kazanan tek teknik adam olma ünvanını İmparator'a getiriyordu. Geçtiğimiz sezon başında Süper Kupa maçında ezeli rakibi karşısında mutlu sona ulaşan Galatasaray, yerel liglerdeki hegomanyasını sürdüreceğinin mesajını verdi ve yeni sezona giriş yaptı. Fatih Terim yönetimindeki sarı-kırmızılı takım, sezon sonunda ezeli rakibi Fenerbahçe'ye 10 puan fark atarak tarihinin 19. lig şampiyonluğunu yaşarken, bu başarı teknik direktörümüz Fatih Terim'in kişisel kariyerine tamamı Galatasaray'da olmak üzere 6. lig şampiyonluğu olarak yansıyordu. İmparator lakaplı teknik adam, sezon başında oynanılan Süper Kupa karşılaşmasında ezeli rakibi sarı-lacivertlilere yine üstünlük kurmayı başarıyor ve kişisel koleksiyonunun 15. şampiyonluğunu (6 Süper Lig, 3 TSYD Kupası, 3 Süper Kupa ve 2 Türkiye Kupası) elde ederek Türkiye'nin en çok kupa kazanan teknik adamı ünvanına sahip oluyordu.

1 yorum:

  1. Blogunu yeni keşfetmiş bulunmaktayım.gerçekten ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.