Beko Basketbol Ligi ve yeni sezon başlıyor!

Beko Basketbol Ligi'nde perde açılıyor ve son şampiyon Galatasaray Liv Hospital sahaya çıkıyor. Çekişmeli ve üst düzey bir lig vaad eden 2013-14 sezonunda siftahı Anadolu Efes ile yapıyoruz. Derbi niteliği taşıyan bu karşılaşma Efes'in ev sahipliğinde Abdi İpekçi Arena'da oynanacak. Cumartesi günü saat 18:00'de başlayacak olan karşılaşma Lig TV 3'ten naklen yayınlanacak. Bu maçtan önce iki takımın son durumuna göz atıp lige de genel bir bakış attık..

2013-14 MODEL BEKO BASKETBOL LİGİ
Her ne kadar sıkça Avrupa'nın en iyi 2 liginden biri diye lanse edilse de basketbol seviyesi olarak buralara pek çıkamayan Beko Basketbol Ligi bu yıl önceki yıllara oranla daha iyi bir lig vaad ediyor aslında. Takımlar genel anlamda önceki yıla göre hedeflerini büyüttüler ve iyi kadrolar kurdular. Geçen sezonun en büyük sorunsalı ligin üsttekiler ve alttakiler diye ayrılmasıyken bu yıl böyle bir gruplaşmayı engelleyecek en az birkaç takım mevcut. Ligin şampiyonluk için favorilerine bakarsak bizi ve Fenerbahçe Ülker'i en öne atmak yanlış olmaz. En  iddialı iki takım bu ikisi şimdilik... Efes ve Banvit de zirve için yarışacaklardır ama şansları biraz daha az gözüküyor. Karşıyaka ve Beşiktaş'ın 5.-6. sıraları alacağını öngörmek çok güç değil. Özellikle Karşıyaka bu yıl da tehlikeli olmaya devam edecek. Alttan gelen takımlardan ise özellikle Trabzonspor ve Türk Telekom kurdukları kadrolar ve sezon öncesi dönemde gösterdikleri performansla dikkat çektiler. Üstten 6.lık bileti bile koparabilirler. Onlar haricinde Tofaş da play-off için güçlü bir aday. Alt sıralara doğru baktığımızda Konya Selçuklu Üni. ligin en zayıf takımı görünümünde ve lige tutunmaları zor gözüküyor. Arada kalan diğer takımlar için ise şu an için yorum getirmek kolay değil. Sezon öncesi çok net fikirler vermeyen bu ekipler sezon başladıktan sonra yukarı doğru bir çıkış da yapabilirler aşağı doğru iniş de... Bunu lig başladıktan sonra daha net göreceğiz.

SON ŞAMPİYON ÜNVANINI KORUMA PEŞİNDE
Oldukça iddialı girdiği geçen sezonda hesapta olmayan sorunlarla uğraşan ve sezon devam ederken önemli kayıplar veren Yenilmez Armada, Türkiye Kupası ve Eurocup hedeflerine ulaşamamıştı. Ancak devamında elinde kalan tek hedefe sıkı sıkıya tutunan Ergin Ataman'ın öğrencileri müthiş bir seri yakalayarak önüne geleni devirmiş ve 23 yıllık şampiyonluk hasretini en sonunda dindirmişti. Geçen yıl ligde toplam 40 maça çıkarken bunların 36'sını kazanmayı başardık. 4 mağlubiyetin hepsi deplasmanda gelirken Abdi İpekçi'de kimseye geçit vermemiş ve son 27 maçta 26 galibiyet alıp oldukça dominant bir görüntü çizmiştik. Bu sezonda da ünvanını korumayı hedefleyen takımımız ayrıca üst üste şampiyon olarak 28 yıldır başaramadığı yeni birşeyi gerçekleştirmek hedefinde. Bu ölçüde transferler tamamlandıktan sonra Ağustos ayının son bölümünde toplanılırken bugüne kadar yurtdışı kampları ve hazırlık turnuvalarını geride bıraktık. Ancak sakatlıklar ve milli takımdaki oyuncuların yokluğu sebebiyle istikrarsız sayılacak bir dönem geçirdik ve sezon için pek hazır bir görüntü vermedik. Şu ana kadar 13 hazırlık maçına çıkan takımımız bu karşılaşmalarda 8 galibiyet-5 mağlubiyet aldı. Resmi olarak ise Türkiye Kupası grup maçlarından 3/3'le ayrılan Galatasaray Liv Hospital en son olarak oynadığı Cumhurbaşkanlığı Kupası Finali'nde ise Fenerbahçe Ülker'e 64-62 kaybetti.

YENİ SEZON ÖNCESİ EKSİKLER VE BEKLENTİLER
Galatasaray Liv Hospital tam kadro olarak çalışma fırsatını yaklaşık olarak 10 gündür ancak bulabildi. Hatta Markoishvili'nin de takıma daha dönmediğini ama Efes maçında oynama ihtimali olduğunu belirtelim. Tabi bu eksik kalma süreci takımın geçen sezondan kalan birçok hücum alışkanlığının unutmasına sebep olurken bunların geri kazanılması için zamana ihtiyaç var. Öte taraftan yeni gelen Erceg-Jawai gibi isimlere özel olarak  gideceğimiz düzenlemeler de biraz daha zaman gerektiriyor. Ve tabi son olarak bu iki isimle birlikte Domercant'in de fit durumda olmaması yine hücumumuzu baltalayan sebeplerden... Tüm bunların zamanla çözüleceğini ve yeniden iyi duruma geleceğimizi beklemek hayalcilik değil. Takım mutlaka form tutup istenen seviyeye gelecektir ama bu ideal zamandan biraz daha geç olacak. Ortalama olarak 1 aylık süreç öngörebiliriz bunun için. Geçen yıla oldukça formda ve hazır girmişken bu sene şartlar ve bazı tercihler bizi bu noktaya getirdi. Bu yüzden sezona en azından oyun olarak biraz yavaş girmemiz ama sonradan vites arttırmamız olası. Tabi geçen sezon yaşanan sıkıntıların bu yıl artık ortaya çıkmayacağını ümit ediyoruz. Sonuç anlamında ise istediğimiz oyunu tam olarak sahaya yansıtamasak da kazanmaya devam edebiliriz. Sonuçta geçen seneden gelen büyük takım psikolojimiz, tecrübemiz ve kalitemiz bizi bu dönemde çekebilir. Ve sezonun devamında oyun olarak da kendimizi istediğimiz seviyeye çıkartabildiğimiz ölçüde kupalara yürüyeceğiz. Büyük başarılar kazanmayı hedeflediğimiz bu sezondaki kadro yapımız şöyle olacak:

KADRO: Arroyo, Ender, Engin(sakat); Jamont Gordon, Göksenin, Sinan; Cenk, Markoishvili, Domercant; Erceg, Ersin, Doğukan Sönmez; Furkan, Jawai

LİGİN İLK HAFTASI VE RAKİBİMİZ ANADOLU EFES
Anadolu Efes geçen sezon takımın başına getirip birlikte eski günlerine dönmeyi hedefledikleri Oktay Mahmuti'yle belli açılardan iyi belli açılardan hayal kırıklığı olacak bir sezonu geride bıraktı. Özellikle ligde yarı final serisinde Banvit'e 3-1'le geçilmeleri onlar için hayal kırıklığı olurken Euroleauge'de F-4'ü son maça kadar kovalamaları Avrupa'lı ruhlarının geri dönmesine yönelik atılmış iyi bir adımdı. Bu sezon ise özüne dönme konusunda daha kararlı adımlar atarlarken takımdaki tecrübeli yerlilerin çoğunu gönderip alttan gelen yetenekli gençlerine fırsat yaratma yoluna gittiler. Şu an itibariyle Cedi Osman ana rotasyonun önemli bir parçası olurken diğer isimler de zaman geldikçe oynayacaktır. Ancak onlar adına önemli bir eksiklik takımın en tecrübeli ismi Kerem Gönlüm'ün sakatlığı oldu son günlerde. Gönlüm ameliyat sonrası birkaç ay forma giyemeyecek. Yabancı konusunda özellikle Planinic hamlesi dikkat çekse de geri kalan isimler çok ekstra oyuncular olarak seçilmedi. Açıkçası Efes her ne kadar uzun vadeye yönelik iyi adımlar atsa da bu sezon için rakiplerinin de güçlenmesiyle yıllar sonra belki de ilk kez lige favori olarak girmiyor. Ayrıca sezonun şu ana kadarki noktasında da pek iyi bir görüntü çizmediler. Oktay Mahmuti'nin çözmesi gereken bolca sorun var. En önde gelenlerden bir tanesi; zaten sorunlu olması beklenecek pota altı rotasyonunun yanında dış oyuncu savunmasında da problem yaşayan Efes'in, fazla sayı yemeye müsait bir durumda olması. Ve her ne kadar biz kendi hücumumuzda çok iyi durumda olmasak da zaaflarının üstüne doğru gidersek bu maçta normalde isteyeceğimiz skorları bulabiliriz. İki takımın güç dengeleri ve son durumları karşılaştırıldığında açıkçası bu maça favori çıktığımızı söylemek yanlış olmaz.

KADRO: Planinic, Doğuş Balbay; Jamon Gordon, Cedi Osman, Birkan; Vasiliadis, Hopson, Okben; Savanovic, Kerem Gönlüm(sakat), Deniz Kılıçlı; Semih, Baraç

Genel anlamda ilk haftadaki derbi maçını ve ligin durumunu bu şekilde özetlemek mümkün. Ligde yeni sezonu artık açıyoruz. 2013-14 sezonu bizim için ayrı bir önem taşıyor. Euroleague'de yeniden iz bırakabilmenin yanısıra tekrardan şampiyon olmayı ve önümüzdeki sezon Euroleague biletini tekrar almayı hedefleyeceğiz. Hatta bu senaryoda artık yakaladığımız sportif çizgiyle A lisansını almak da bizim için ciddi bir ihtimal olacaktır. Öte taraftan bu şartlar altında sona erecek sponsorluk sözleşmemizi yenilerken daha iyi bir anlaşmayla bütçe anlamında da kendimizi elit takımlarla aynı seviyeye çıkaracak sıçramayı yapabiliriz. Bu da sportif olarak hedeflerin daha da büyümesi ve kalıcı hale gelmesi için önemli olacak. Kısacası bu sezon uzun vadedeki gücümüzü arttırabilme ve koruma anlamında da oldukça önemli geçecek gibi gözüküyor ve takımın her zamankinden daha fazla sahiplenilmeye ihtiyacı var. En azından geçen sezondan daha fazlasına... Zaten Euroleauge mevsiminin gelmesiyle de taraftarımız da bu bilinci gösterecektir diye düşünüyorum. Ve hep birlikte yeniden büyük zaferlere koşacağımızı temenni ediyorum. Yeni sezon hepimiz için hayırlı olsun... Başarılar Yenilmez Armada!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.