THY Euroleague | İkincilik için!

THY Euroleague'in ilk tur gruplarında son düzlüğe yaklaşılırken sıralama yarışı açısından da kritik haftalara giriyoruz. İlk 7 maçında 4 galibiyet - 3 mağlubiyet alan ve şu an için Olympiacos'un ardından grupta 2. sırada bulunan Galatasaray Liv Hospital yerini sağlamlaştırmak amacıyla çıkacağı maçta evinde Unicaja Malaga'yı ağırlıyor. Son haftalarda takıma en çok katkı veren ve aldığımız galibiyetlerde önemli katkısı bulunan Bonsu'dan cezası nedeniyle yoksun çıkacağımız bu maç Perşembe akşamı saat 20:30'da başlayacak ve NTV Spor Smart'tan şifreli yayınlancak. Maç öncesinde iki takımın son durumlarına göz attık:

THY EUROLEAGUE: İKİNCİLİK HESAPLARI
4 galibiyet - 3 mağlubiyetlik derecesi ve galibiyet farkıyla ikinci sırada bulunan takımımız, grubu bu yerini koruyarak bitirmek istiyor. Euroleague'de şu anki 4 grubun puan tablolarına göre oluşacak Top 16 eşleşmelerine bakarsak 2. olup F Grubu'na katılacak olmak çok daha mantıklı gözüküyor bizim açımızdan. Eğer 3. olursak ise E Grubu'na gideceğiz ki muhtemelen o gruptan çıkmak daha zor olacak. Tabi Top 16 formatı gereği 2 gruptan birine gidebiliyorsunuz ve eğer 4. olursak da yine F Grubu'na yani daha kolay olan tarafa gideceğiz. Dolayısıyla şu şartlarda, kesin olmamakla birlikte, 4. olmak, 3. olmaktan bile daha avantajlı gözüküyor. Ancak bizim esas hedefimiz tabi ki ikincilik koltuğunu koruyarak F Grubu'na gitmek.. Ne kadar eksiğimiz olursa olsun kalan 3 maçımızın 2'sini içeride oynayacağız ve bu 3 maçtan 2 galibiyet çıkarmak da bize çok büyük bir olasılıkla yetecek. Bu yüzden önümüzde ne kadar zorlu şartlar olursa olsun taraftar desteğiyle de birlikte 2.lik koltuğunu sağlama almak önemli. Şimdi o kadar önemsenmiyor olabilir ama geçen sezon Eurocup'ta ilk turu lider bitirme fırsatını kaçırınca daha zor olan tarafa düşmüş ve ne kadar önemli bir fırsatı kaçırdığımızı görmüştük. Dolayısıyla bu sefer işimizi kolaylaştırmak adına gerekeni yapmamız lazım ve Malaga da bizim bu yarışta direkt rakiplerimizden biri.. Sonuç: kazanmak şart!

CAN SIKAN EKSİKLER
Sezonun bu noktasına kadar yaşanan fazlaca sakatlık zaten canımızı sıkmış ve hedeflerimizde olmasa bile planlarımızda değişiklik yapmamıza sebep olmuştu. Ancak girdiğimiz yeni yolda ne kadar sorun ve eksiğimiz olursa olsun en azından bize yetecek skorları almayı başarıyorduk. Ve bu galibiyetlerde Pops Mensah-Bonsu'nun pota altındaki etkinliği de yadsınamaz. Üst üste kazandığımız Stelmet, Bayern Münih, Siena maçlarında yıldız oyuncumuz 16.6 sayı - 12.6 ribaund ortalamalarıyla başrolü oynamıştı. Ancak geçen haftaki kavgalı Olympiacos maçının ardından 3 maç ceza alan Bonsu geri kalan grup maçlarında oynayamayacak. Bu yüzden onsuz kazanmanın da bir yolunu bulmamız gerekecek. Tabi özellikle Furkan'ın sahada kalma süresinin artacağını öngörmek mümkün ve onun da bu sürede gerekli katkıyı vermesi lazım. Genç uzunumuz geçen hafta Olympiacos karşısında 10 sayı - 7 ribaund - 1 asist - 2 top çalma ve 1 blokla oynamıştı yaklaşık 20 dakikada.. Şimdi bunları 30 dakika ortalamaya göre yapması çok önemli olacak. Şu ana kadar Bonsu haricinde Euroleague'de en skorer ismimiz 10.4 ortalamayla Arroyo oldu. Ancak yıldız oyun kurucu özellikle son 2 haftada neredeyse hiçbir şey üretemedi. Burada onun bireysel formsuzluğuyla da birlikte takımın hücum opsiyonlarının iyice kısıtlanması ve rakiplerin de direkt ona yönelik önlemler almaya başlamasının etkisi çok büyük. O hariç şu an için diğer skor opsiyonlarımız Erceg, Ender, Furkan, Cenk, Hairston ve Macvan olacak gibi gözüküyor. Tabi son haftalarda oyun kurucu rolünde aldığı sorumluluğu artan Ender'in sadece skor değil asist ve top yönlendirme konusunda da öne çıkmasını bekleyeceğiz. Domercant ise bizim için artık bir bonus oyuncu haline dönüştü. Sinan & Göksenin ikilisi zaten hücumda her zaman birer bonus bizim için..

GRUPTA DİREKT RAKİP: MALAGA
Joan Plaza yönetiminde girdiği bu sezona iyi bir başlangıç yapsa da devamında Euroleague'de aldığı art arda mağlubiyetlerle kendini sıkıntılı bir duruma düşüren Unicaja Malaga, geçen hafta Stelmet deplasmanında kazanarak kendileri adına oldukça önemli bir galibiyet aldı. Şu an için 3 galibiyet - 4 mağlubiyetlik derece ve averajla birlikte grupta hemen ardımızda 3. sırada bulunuyorlar. Kendi liglerinde ise 6-2'lik bir dereceye sahipler.. Malaga'nın şu ana kadar kazandığı maçlara baktığımızda hepsini farklı kazandıklarını görüyoruz. Bu 3 galibiyette rakiplerine (2 Stelmet, 1 bize karşı) ortalama 25 fark atmışlar. Yenildikleri maçlarla ilgili en dikkat çekici yön ise belli bir sayı barajının altında kalmaları. Burada en fazla skor bularak kaybettikleri maç içeride 73-75 yenildikleri Siena maçı ve bu da bir noktadan sonra sınırlanabileceklerini gösteriyor. Özellikle tempolarını kaybettiklerinde.. Bunun haricinde takım olarak dikkat çekici yönleri Bayern Münih'ten sonra Euroleague'in çok hücum ribaundu alan takımı olmaları.(Maç başına 13.8) Bu da hücum ritmlerini kaybetseler bile ikinci şanslarla oyuna tutunmaya çalışmalarının bir göstergesi olabilir. Ancak savunma ribaundlarında o kadar iyi durumda değiller ve lig genelinde 24 takım arasında 19. sırada bulunuyorlar. Bu da hücuma çabuk çıkabilmek ribaunda konsantre olmaktan çok öne doğru koşma eğilimlerini gösteriyor. Bireysel anlamda şu ana kadar en göze batan oyuncuları geçen sezon Maccabi'de bekleneni veremeyen Nick Caner-Medley.. Amerikalı 4 numara 15.3 sayı - 5.3 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Zoran Dragic 12.3 sayı ortalamasıyla oynarken oyun kurucu rotasyonunu taşıyan ikiliden Jayson Granger 9.3 sayı - 3.9 asist, Earl Calloway ise 7.9 sayı - 3.9 asist ortalamaları yakaladı.

MAÇIN ŞİFRELERİ: GEÇİŞ HÜCUMLARI & TAKIM SAVUNMASI..
Malaga sert ve baskılı savunma yaparak rakiplerini hataya zorlayan ve devamında bulacağı çabuk sayılarla rakibini sindirmeyi amaçlayan bir takım. Zira ilk maçta onlara karşı yenilirken farkın açıldığı dakikalarda sürekli top kaybı yapmış ve devamındaki fast-breakler'e engel olamamıştık. Sadece fast-break değil, rakip daha yerleşmeden geçiş hücumlarıyla da çok çabuk sayıya gidebiliyorlar. Zaten bunu yapmaktan başka seçenekleri de yok, çünkü işler set hücumuna kaldığında yaratıcı olabilecek isimlere ve yapıya sahip değiller.. Buradan yola çıkarak; tempoyu kontrol ederek oyunu hızlandırmamak, top kayıplarını sınırlayarak çabuk gelmelerini engellemek, hatta sayı attığımızda bile geri çabuk dönüp iyi pozisyon almak önemli olacak. Onları set hücumuyla oynamaya mecbur bırakırsak kilit açmaları gerçekten zor olur. Bu durumda dikkat edeceğimiz 1 numaralı şey de hücum ribaundu almalarına engel olmak... Bonsu'nun olmadığı bir günde kısaların da o ribaund mücadelelerine girmesi önemli. Bireysel anlamda ise Nick Caner-Medley'nin savunmasına dikkat emek gerekebilir. Tabi tüm bunların arasında hücum performansımızın altını çizmesek olmaz. Yani savunmada Malaga'yı ne kadar sınırlarsak sınırlayalım hücumda belli bir üretimin üstüne çıkmadan maçı kazanmamız çok zor. Son 2 maçımızda 54 ve 52 sayıda kaldığımız düşünülürse bu maçta birşeyleri değiştirmek lazım. İlk maçta getirdikleri ikili sıkıştırmalar bizi zorlamıştı, ancak buna ceza kesebilmek de bizim elimizde. Bu yönde Ataman'ın belli hazırlıklar yapacağını düşünüyorum. Tabi öte taraftan bu maçta bulmamız muhtemel olan bolca dış atışı yüzdeli sokmamız da çok kritik olacak, zira son maçlarda yüzdemizin iyice düşmesiyle birlikte şu an Euroleague genelinde en kötü yüzdeyle 3 sayılık atış kullanan takımız.(%29) Şutörler iş başına! Bireysel anlamda Furkan'ın pota altında göstereceği mücadele ve Macvan&Erceg'in ona destek olabilmeleri belirleyici olacak. Ve tabi ki hücumda top yönlendirme işini sadece Arroyo'ya bırakmak değil ona sahaiçinde bir yardımcı bulabilmemiz de elzem.. Gerekirse savunmada biraz risk alarak uzun bir bölümü Arroyo-Ender'le oynamak bile gerekebilir.. Tabi tüm bu hücum performansı içinde Arroyo'nun da son 2 maçtaki görüntüsünden kurtulup bireysel olarak da kendini yukarı çıkarmasını bekliyoruz, zira onsuz maç kazanmak gerçekten çok zor.

Bonsu gibi çok önemli bir ismin de eksikler listesine eklendiği bu maçı kazanmak kolay değil. Ancak Ataman takımları her zaman için şartların böyle zorlaştığı maçlarda beklenmeyen reaksiyonlar verebilir. Bu maçta da bunu bekliyoruz ve taraftarımızın önünde bir galibiyet almak istiyoruz. En son Bayern Münih maçından önce böyle bir hava vardı ve o maçı kazanmayı başarmıştık. Şimdi her türlü zorluğa rağmen bu maçı da kazanabilirsek gerçekten çok rahatlayacağız. Taraftar desteğinin önemini söylemeye bile gerek yok zaten.. Takımımıza bu zorlu karşılaşmada başarılar!  

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.