Mercek Altında: Koray Günter..

Ara transfer döneminde kadrosunu güçlendirmenin yanı sıra, yerli oyuncu rotasyonunu da genişletme çalışmalarını sürdüren Galatasarayımız gelecek vaadeden önemli bir isme daha imza attırdı. Daha önce kadrosunu Alex Telles, Izet Hajrovic, Umut Gündoğan, Salih Dursun gibi isimlerle genişleten takımımız, Borussia Dortmund altyapısında yetişen ve Almanya'nın gelecek vaadeden önemli oyuncuları arasında gösterilen Koray Günter'i renklerine kattı. 1994 doğumlu savunma oyuncusu için Alman ekibine 2.5 milyon euro ödenirken, 4.5 yıllık sözleşmeye imza atan Koray Günter'in sözleşmesinde yalnızca 2015-2016 sezonuna ait olmak koşuluyla Dortmund'un 7 milyon euro ücretle satın alma opsiyonu bulunuyor. Genç oyuncuyu biraz daha yakından tanımak için mercek altına aldık..

Göçmen bir Türk ailesinin küçük oğlu olarak 16 Ağustos 1994 yılında Almanya'nın kuzeyinde bulunan Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Höxter şehrinde dünyaya gelen Koray, futbola çok küçük olarak kabul edilebilecek bir yaşta başladı. 6 yaşında futbol topuyla tanışan Koray, doğup büyüdüğü şehrin takımlarından SC Hoxter'in mahali takımında forma giymeye başladı. 2007 yılında gerçekleştirilen eyalet bölgesi seçmelerinde Borussia Dortmund takımının scoutları ve antrenörlerinin dikkatini çekmeyi başaran Koray, sarı-siyahlı takımın altyapısına 13 yaşında imza atarken kulübe katılmayı başaran en genç oyuncular arasına girmeyi başarmıştı.

Almanya'nın en önemli futbol akademisi olarak kabul edilen Borussia Dortmund'un altyapısında boy gösteren Koray Günter, geldiği ilk sezonunda U16 takımda sadece üç maçta forma şansı buldu. 2008 yılında ise U17 takımının teknik direktörü Benjamin Hoffmann tarafından U17 takımının kadrosuna davet edilen Koray geçirdiği ağır sakatlıkların da etkisiyle sezonun son bölümünde takımının formasını giymeye başladı. Dortmund altyapısında ilk olarak merkezi orta sahada forma giyen, daha sonra defansif ortasahaya devşirilen genç oyuncunun kariyeri 2009-2010 sezonundan itibaren stoper olarak devam etti. 2009-10 sezonuna ilk olarak U17 takımda başlayan ve Avrupa'da futbol liglerinin ilk yarısı olarak kabul edilen 6 aylık dönemde 15 maçta forma giymeyi başaran genç oyuncu, Mart ayından itibaren U19 takımında forma giymeye başladı. U19 takımının teknik direktörü Peter Hyballa tarafından kadroya alınan Koray, sezon sonuna kadar bu kategoride düzenli olarak forma giymeye başladı. 2010-11 sezonunda da yaşının getirdiği avantajla birlikte hem U17 hemde U19 takımda forma giymeye devam eden Koray için sezon kelimenin tam anlamıyla "mükemmel" geçti. Sezona U17 takımında başlayan genç oyuncu 17 kez bu kategoride forma giyerken, U19 takımının formasını da 10 maçta giyme şansı yakaladı. Sezon sonunda ise Almanya U17 milli takımı ile önce Avrupa Şampiyonası'nda final oynayan ve takımın değişmezlerinden birisi olan Koray, bir ay sonra düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda da üçüncülük madalyasıyla ülkeye dönen Almanya milli takımının kadrosunda yine değişmezler arasında yer aldı. Takımın yıldızı her ne kadar Sami Khedira ve Samed Yeşil gibi görünse de, kadronun ana parçalarından birisi savunmada tandemin ortasında yer alan Koray Günter olmuştu. Genç oyuncu hem fiziği, hemde üstün top tekniği ve oyun zekasıyla takımda fark yaratan isimlerin başında geliyordu. 2010-11 sezonunda toplam 40 resmi maça çıkan Koray Günter bu karşılaşmalarda rakip filelere 6 gol bıraktı. 5 kez sarı kart gören genç oyuncunun gösterdiği performans Dortmund antrenörlerinin dikkatini çekti ve akademi yöneticileri tarafından profesyonel kontrat teklif edildi.

PROFESYONEL SÖZLEŞME VE A TAKIM..
2011-2012 sezonu öncesinde kendisini 3 yıllığına Dortmund'a bağlayan sözleşmeyi imzalayan Koray Günter, sezona U19 yaş kategorisinde takım kaptanı olarak başladı. Teknik direktör Sascha Eickel tarafından savunmanın ortasında oynatılan ve kaptanlık pozisyonuna getirilen Koray, sezonun son bölümlerine doğru Dortmund'un bölgesel organizasyonlarda mücadele eden Rezerv takımında kadroya dahil edilmeye başladı. U19 takımının formasını 22 kez, Rezerv takımın formasını ise 2 kez giyme şansı yakalayan Koray, milli forma altında da 4 müsabakada forma şansı buldu. Sezonu toplamda 28 resmi karşılaşma ile tamamlayan Koray artık savunmanın merkezinde, oyunu geriden kuran, takım arkadaşlarına liderlik eden ve istikrarlı çizgisiyle Almanya'ya adını duyuran bir isim olmuştu. Genç oyuncu sezon sonunda A takım teknik direktörü Jurgen Klopp tarafından da denenmek için A takım antrenmanlarına alınmaya başlamıştı. 2012-2013 sezonu öncesinde A takımla birlikte sezon öncesi yaz kampına giden Koray Günter, rezerv takımda kendisini gösterme şansı bulamasa da, kamp döneminde oynanılan hazırlık maçlarında forma giydi. Sezonu A takım ile rezerv takım arasında geçirecek olan Koray'ın formayı kapması oldukça neredeyse imkansızdı. Subotic, Hummels ve Santana gibi kadronun değişmez isimlerine rotasyon amacıyla zaman zaman A takım kadrosunda yer alan Koray Günter, sezonu rezerv takımla birlikte geçirdi. Dortmund'un rezerv takımıyla sezonun tamamında 17 maçta görev yapan Koray, sezonun genelinde A takımla birlikte antrenman yaptı. Teknik direktör Klopp tarafından ilk kez 27 Kasım 2012 günü Fortuna Düsseldorf karşısında maç kadrosuna dahil edilen genç savunma oyuncusu, adını Bundesliga'da ilk kez esame listesine yazdırdı. Bir sonraki aşama ise, 4 Aralık 2012 tarihinde oynanılan Manchester City maçı olacaktı. Koray, kariyerinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonunda maç kadrosunda yer aldı.

2013-2014 sezonu öncesinde teknik direktör Jurgen Klopp tarafından A takımla birlikte kampa götürülen Koray Günter, hazırlık maçlarında Hummels-Subotic ve Papastathopoulos ile birlikte görev yapma şansı yakaladı. A takımın kadrosunda değerlendirilebileceği bir sezona hazırlanan Koray'ın geleceğini sakatlıklar oldukça etkiler. Geçirdiği sakatlıklar nedeniyle gerek rezerv takımda, gerekse A takımda istediği süreleri bulamayan genç oyuncunun hazır olmaması nedeniyle teknik direktör Klopp, stopersiz kaldığı en zor dönemde bile Koray'ı tercih etmez. Kendince haklı sebepleri olan Klopp, savunmada yaşanan alternatifsizlik döneminde genç oyuncunun maç tecrübesinin olmamasının yanı sıra geçirdiği sakatlıklar nedeniyle tam hazır olmamasının etken olduğunu söyler. Bu sezon ilk olarak UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında Napoli karşısında adını maç kadrosuna yazdıran, daha sonra Bundesliga'da 6. hafta oynanılan Nürnberg karşılaşmasında ismini 18 kişilik listeye yazdıran Koray'ın sarı-siyahlı forma ile sahaya ilk çıkışı M'gladbach deplasmanında oldu. 2-0 kaybedilen karşılaşmanın 89. dakikasında Nuri Şahin'in yerine oyuna dahil olan Koray, böylelikle kariyerinde ilk kez A takım seviyesinde sarı-siyahlı formayı giymiş oldu. Sezonun ilk yarısında rezerv takım ile 10 maça çıkan Koray, bu karşılaşmaların biri dışında tamamında 90 dakika sahada kaldı. Genç savunma oyuncusu ayrıca Almanya U20 milli takımıyla da üç karşılaşmada forma giyerken, bu karşılaşmaların tamamında savunmanın ortasındaki yerini aldı.

ZEKİ, ATLETİK, TEKNİK: KORAY GÜNTER!
Jurgen Klopp'un geçtiğimiz sezon kendisi hakkında "Subotic sakatlandıktan sonra yerine stoper transferi istemediysek bir sebebi var. Koray'ın atletik anlamda akıl almaz bir yeteneği var, tekniği iyi, çok hızlı, sıçramaları da çok iyi. Yalnızca konsantrasyon anlamında üzerine bir şeyler koyması gerekiyor." açıklaması aslında genç oyuncunun potansiyelini ve yeteneklerini gözler önüne seriyor. Sezon başında kamp döneminde geçirdiği sakatlıklar nedeniyle rezerv takımda maç tecrübesi kazanma şansını kaybeden ve hazır olmadığı gerekçesiyle A takımda forma şansı bulamayan Koray Günter aslında pek yabancı olduğumuz bir isim değil. U16 milli takım kategorisinde Türkiye formasını da giyen genç oyuncu, Almanya milli takımının çeşitli yaş kategorilerinde Emre Can ve Samed Yeşil ile birlikte gelecek vaadeden en önemli isimler arasında yer alıyordu. U17 takımıyla Avrupa Şampiyonası'nda ikinci, Dünya Kupası'nda üçüncü olan Alman milli takımında Sami Khedira ile birlikte turnuvanın en etkili isimlerinden birisi olan Koray Günter'in en büyük dezavantajı boyu olsa gerek. 185 boyunda olan genç stoperin, her ne kadar kısa gibi görünse de hava toplarında oldukça etkili olduğunu söylemek mümkün. Bir orta saha oyuncusu olarak akademide kariyerine başlayan ve U19 takımında teknik direktör  Peter Hyballa tarafından stopere devşirilen genç oyuncunun sağ ayaklı olmasına karşın sol stoper olarak oynaması, çocuk yaşta deneyimlediği orta saha tecrübesinde yaratıcılığını da ortaya koyarak geriden oyunu kurması ve kademe anlayışında kapsamında ona büyük avantaj kazandırıyor.

Geçmişindeki en büyük handikapı, geçirdiği sakatlıklar olarak göze çarpıyor. Genç bir oyuncunun sezon içerisinde yoğun maç temposuna istinaden sakatlanması aslında normal. Keza o kategoride oyuncular yılda neredeyse 70-80 maç seviyesine çıkıyor, hazırlık maçlarıyla birlikte. U17, U19, Rezerv takım derken sezon içerisinde sürekli bir geçiş ve 3 günde bir maça çıkma durumları söz konusu olabiliyor. Bu kapsamda çok fazla takılmamak gerekir, ama yine de yokmuş gibi davranmak doğru değil. Koray'ın gelişimini duraksatan ana etkenlerden birisi sakatlıklar ve dönüşünde kendisini toparlayamaması oldu. Genç oyuncu eğer sezon başında sakatlanmasaydı, muhtemelen bugün Dortmund'un savunma tandeminde yer alacaktı. Dortmund ile yapılan protokol ise, hiç alışık olmadığımız türden bir protokol gibi görünüyor. Yalnızca 2015-2016 sezonuna ait olmak koşuluyla 7 milyon euroya geri alma ücreti koyduran Alman ekibi aslında halen Koray'dan ümidini kesmiş değil. Mevcut yabancı kuralı ve yerli oyuncuların gereksiz pahalı olması Koray Günter transferini bir nebze geçerli kılıyor. Gelecek vaadeden, önemli ve potansiyelli bir oyuncuyu kadrosuna kattı Galatasaray. Hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.