Yasin Öztekin resmen Galatasaray'da..

Cesaré Prandelli yönetiminde yeni sezonun hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, üç kulvarda mücadele edeceği 2014/15 sezonunda dördüncü yıldı hedefiyle yola çıkıyor. Daha önce kadrosuna genç oyuncular Kaan Baysal ve Sinan Gümüş'ü dahil eden, kiralık olarak Sinan Bolat'ı da renklerine bağlayan Galatasaray, yeni sezon öncesinde yerli oyuncu rotasyonuna önemli bir ismi daha ekledi. Galatasaray geçtiğimiz sezon Kayseri Erciyesspor forması giyen 27 yaşındaki orta saha oyuncusu Yasin Öztekin'i renklerine katarken, tecrübeli oyuncu için mavi-siyahlı ekibe 2.5 milyon euro bonservis bedeli ödenecek. Borussia Dortmund altyapısından yetişen Yasin Öztekin'i daha yakından tanımak için, mercek altına aldık..

DORTMUND ALTYAPISINDA 15 YIL
Kırşehir kökenli bir ailenin Dortmund'da dünyaya gelen beş çocuğundan üçüncüsü olan Yasin'in futbolla tanışması çok geç olmadı. Almanya'da görmeye alışkın olduğumuz, dört-beş yaşındaki çocukların futbol altyapı eğitimi için bölge takımlarında forma giyme alışkanlığı Öztekin ailesinin üç erkek çocuğu için geçerli oluyordu. Yasin, iki abisiyle birlikte babasının antrenörlük yaptığı Alemannia Scharnhorst takımında futbol altyapısına başladı. 4 yaşında girdiği Alemannia Scharnhorst altyapısında ilk olarak futbolun temel eğitimlerini alan ve tabiri caizse futbol okulunda topun peşinden koşturan Yasin sarı-mavi renkli amatör kulüpte iki yıl boyunca minikler kategorisinde forma giydikten sonra, davet edildiği il ve bölge karmalarında gösterdiği performansla Almanya'nın en iyi altyapı sistemine sahip Borussia Dortmund antrenörlerinin dikkatinden kaçmadı. Gurbetçi oyuncu futbola başladıktan sadece iki yıl sonra, ülkenin en büyük kulüplerinden birisinin yolunu tutuyordu. 1996 yılında Borussia Dortmund ile amatör lisans sözleşmesi imzalayan Yasin, tam 10 yıl boyunca sarı-siyahlı takımın altyapısında çeşitli kademelerde forma giydi.

2007/8 sezonunda gösterdiği performans ise onu Dortmund'un ikinci takımına taşımaya yetti. Yasin, antrenörlerinin raporları doğrultusunda 2008/9 sezonunda PAF takıma yükseldi ve kariyerinin basamak atlamasını da bu sezonda gerçekleştirdi. Dortmund'un ikinci takımı olarak kabul edilen PAF takımla RL-West'te mücadele eden Yasin, sezon sonunda takımıyla beraber şampiyonluk sevinci yaşadı. Ortasahanın solunda oynamasına karşın takımının en önemli hücum silahı olmayı başaran genç oyuncu forma giydiği 30 maçta 10 gol - 11 asist gibi dominant bir istatistik ortaya koydu ve antrenörlerinin raporları doğrultusunda A takım antrenmanlarına çıktı. A takımla çıktığı antrenmanların yanı sıra Dortmund-II takımıyla gösterdiği performansla birlikte Jurgen Kloop'un dikkatini çeken genç oyuncu Almanya Kupası'nın ikinci turunda Werder Bremen karşılaşmasının son 10 dakikasında Tinga'nın yerine oyuna girdi. Hayatında ilk kez Signal Iduna Park'ta yeşil çimlere çıkan Yasin Öztekin, altyapıdan gelen her oyuncuyu müthiş destekleyen Dortmund taraftarlarının alkışları arasında hayallerine kavuşuyordu. Alman taraftarlar genç oyuncuya "Aileye hoşgeldin" mesajı vermekten çekinmezken, 2-1 kaybedilen karşılaşma can sıkıcıydı. Yasin, bu deneyimden sadece 3 gün sonra, 30 Ocak 2009 tarihinde Bundesliga'nın 18. hafta karşılaşmasında Bayer Leverkusen karşısında dakikalar 70'i gösterdiğinde U15 takımdan beri birlikte oynadığı takım arkadaşı Nuri Şahin'in yerine oyuna dahil oluyordu. Yasin her ne kadar ilerleyen haftalarda oynanılan Cottbus, Schalke 04, Hoffenheim, Hannover ve Hertha Berlin karşılaşmalarında 18 kişilik maç kadrosunda yer bulsa da, Kloop ona forma şansı vermedi. Sezon sonunda ise Dortmund ekibi gurbetçi oyuncu ile 3 yıllık sözleşme imzaladı.

2009-10 sezonu öncesinde A takımla birlikte kampa giden ve rotasyonun bir parçası olan Yasin Öztekin, sezona A takım kadrosunda başladı. İlk hafta oynanılan Köln karşılaşmasında ilk 18 kişilik kadroda olmasına karşın süre şansı bulamadı. Devam eden dönemde Dortmund-II takımıyla beraber 3.Lig'de boy gösteren 1987 doğumlu ortasaha oyuncusu, burada 10 hafta boyunca düzenli olarak forma şansı buldu ve Kloop tarafından yeniden A takım kadrosuna dahil edildi. Bundesliga'da 12. hafta oynanılan Werder Bremen karşılaşmasında 18 kişilik maç kadrosunda yer alan Yasin, bir hafta sonra kaval kemiğinden ciddi bir sakatlık geçirdi ve sezonun büyük bir bölümünü sakat geçirdi. 5 aya yakın süren sakatlık sürecinin ardından Dortmund-II takımıyla yeniden forma giymeye başlayan Yasin, sezonun son maçında Duisburg karşılaşmasında ilk 18'de yer almayı başardı. Genç oyuncu için sezonun istatistiği 16 maçta 2 gol - 2 asist olurken, Bundesliga'da süre şansı bulamadı. 2010-11 sezonunda ise Dortmund'un A takım kadrosunda yer bulamayan Yasin, sakatlık dönüşü kendisini toparlaması amacıyla Dortmund-II takımına gönderildi. Gurbetçi oyuncu sezonun ilk yarısında RL-West organizasyonunda mücadele ederken, 14 karşılaşmada forma giydi ve 3 gol - 3 asist performansıyla mücadele etti. Sezon ortasında ise Yasin, kariyerini yeniden şekillendirecek bir karara imza attı ve Türkiye'nin yolunu tuttu.

YENİ MACERA: TÜRKİYE
2010-11 sezonunda devre arasında Gençlerbirliği'nde teknik direktör değişikliği yaşanmış ve Thomas Doll'ün yerine bir dönem Borussia Dortmund takımında yardımcı antrenörlük yapan Ralf Zumdick göreve getirilmişti. Yasin'i de yakından tanıyan Alman teknik adam sarı-siyahlı takımda A takımda istediği süreleri bulamayan Yasin Öztürk'ün transferi için Gençlerbirliği yönetimine rapor sundu. Türkiye'de özellikle bu tarz genç oyuncuları bünyesine kazandıran Ankara ekibi genç oyuncu ile 1.5 yıllık sözleşme imzaladı. Kırmızı-siyahlı forma altında ilk resmi maçına Ziraat Türkiye Kupası'nda grup aşamasında Bucaspor karşısında çıkan genç oyuncu, ilk maçında golle tanıştı. Yasin bir sonraki maçta, ikinci yarısında dahil olduğu Yeni Malatyaspor karşısında iki golle takımına galibiyeti getirdi ve takımına grup aşamasında 6 puan kazandırarak bir üst turu garantilemesinde pay sahibi oldu. Düzenli olarak forma giymeye başlayan genç oyuncu, sezon sona erdiğinde istatistik hanesine Süper Lig'de 17 maçta 2 gol - 3 asist, Türkiye Kupası'nda ise finalin ucundan dönen takımıyla 7 maçta 3 gol - 1 asist performansını yazdırmayı başardı. Yasin için yeni sezonun başlangıcı demek, yeni bir meydan okuma ve 6 aylık adaptasyon sürecinin ardından Süper Lig'e kendisini kanıtlama sezonu anlamı taşıyordu. Süper Lig'de forma giydiği ikinci sezonu olan 2011-12 sezonunda 30'u ilk onbirde olmak üzere, 33 maçta 6 gol - 6 asist istatistiklerine ulaşan Yasin Öztekin sadece skora katkı anlamında değil, oyun içerisinde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Fuat Çapa'nın önderliğinde puan tablosunun üst sıralarını zorlayan Başkent temsilcisi her ne kadar kupada üçüncü turda Boluspor'a penaltılarla kaybetse de, sezonu 9.sırada tamamlamıştı. Fuat Çapa'nın takımında sol açık pozisyonunda sürekli olarak forma giyen Yasin, zaman zaman forvet arkasında da görev yaptı. Genç oyuncu sezon sonunda bonservis bedeli olmadan Trabzonspor'un yolunu tuttu. 

2012-13 sezonunda Şenol Güneş yönetimindeki Trabzonspor'a 4 yıllığına imza atan Yasin, ilk sezonunda iyi bir başlangıç yapsa da sakatlık dönüşünde istediği süreleri bulamadı. Avrupa Ligi elemeleri kapsamında Videoton müsabakalarının ikisinde de ilk 11 çıkan orta saha oyuncusu kariyerinin ilk Avrupa Kupası deneyimini yaşarken, takımının ikinci maçta penaltılar sonucunda 4-2 elenmesine engel olamadı ve bu macera çok kısa sürdü. Yasin, sezonun ilk 10 haftasında üstüste ilk 11'de görev almasına karşın Akhisar BLD deplasmanında (ligin 11.haftası) yedek soyundu ve o haftadan itibaren Şenol Güneş'in rotasyonda değerlendirdiği isimlerden birisi oldu. Orta sahanın her iki kanadında ve forvet arkasında bordo-mavili formanın başarısı için ter döken 1987 doğumlu tecrübeli oyuncu sezon sonunda istatistik hanesine Süper Lig'de forma giydiği 26 karşılaşmada 3 gol - 3 asist yazdırırken, Türkiye Kupası'nda final oynama başarısı gösteren Karadeniz ekibiyle de bu organizasyonda sadece 3 maçta forma şansı buldu ve sadece 1 kez fileleri havalandırdı. Gençlerbirliği'nde düzenli olarak forma şansı bulan ancak Trabzonspor'da istediği dakikaları alamayan Yasin yeni sezon öncesinde (2013&14) takımdan ayrılmak istediğini yönetime bildirdi. Avrupa Ligi elemeleri kapsamında Derry City ve Dinamo Minsk karşılaşmalarında kadroda yer alan tecrübeli oyuncunun yeni durağı, Süper Lig'e uzun bir aradan sonra yeniden yükselme başarısı gösteren Kayseri Erciyes olacaktı. 450bin euro bonservis karşılığında mavi-siyahlı takıma transfer olan Yasin Öztekin ayrıca kariyerinde ilk kez formasını giydiği ekibe bonservis ücreti kazandırmıştı.

2013-14 sezonunun hemen başında Kayseri Erciyesspor kulübüyle 3 yıllık sözleşme imzaladı. Dortmund altyapısında yetişen, Gençlerbirliği ve Trabzonspor'da tecrübe kazanan Yasin için artık kendisini ispatlama dönemi gelmişti. Daha fazla süre bulabileceği, daha fazla sorumluluk alabileceği bir takım olan mavi-siyahlı ekipte tamamı ilk 11'de olmak üzere ve 2 maç hariç, hepsinde 90 dakika olmak koşuluyla Süper Lig'de 27 karşılaşmada forma giyen tecrübeli oyuncu rakip filelere 6 gol bırakırken, 8 golde de pay sahibi oldu. Takımının kilit karşılaşmaları olan son dört mücadelede sakatlığı sebebiyle forma giyemeyen Yasin, hiç kuşkusuz sezon sonunda Süper Lig'de kümede kalmayı başaran Kayseri ekibinin en önemli isimlerinden birisi oldu. Orta sahanın tüm bölgelerinde forma giyebilen 27 yaşındaki Yasin, ligde oynadığı karşılaşmalarda 1398 kez topla buluşurken, %71 pas yüzdesiyle oynadı. 202 kez rakip takım oyuncularından top çalan tecrübeli oyuncu, hücumda da arkadaşlarına 204 kez kanattan ortalar yaptı ancak bu denemelerinde %65 isabet bulabildi. Kayseri ekibinin hücumdaki en önemli silahı Edinho'yu sürekli savunmanın arkasına kaçıran tecrübeli oyuncu, tecrübeli forvetin 11 gol kaydetmesinde başrol oynadı. 

MERCEK ALTINDA: JOKER
Orta sahanın solunda forma giymeyi daha çok tercih eden Yasin Öztekin'in portföyüne baktığımızda genç oyuncunun sağ kanat ve forvet arkasında da görev yaptığını görebiliyoruz. Avrupa'nın en iyi altyapı sistemi Dortmund'un altyapısında yaklaşık 15 yıl eğitim aldıktan sonra, Kloop tarafından 3 yıl boyunca düzenli olarak A takımla antrenmanlara alınan, rotasyonda değerlendirilen Yasin'in saha içerisindeki artılarından ziyade, eksiklerini dile getirmek daha doğru olacaktır. Tecrübeli kategorisinde değerlendirebileceğimiz orta saha oyuncusunun ceza sahasında topla buluştuğunda soğukkanlı veya doğru şut tercihlerinde sıkıntı yaşadığını görebiliyoruz. Gençlerbirliği ve Kayseri Erciyes forması altında daha fazla sorumluluk alan Yasin'in adam eksiltme özelliği her ne kadar ortalamanın üzerinde olsa da, zaman zaman "çalım sevdası" başına iş açabiliyor. Oyunun hücum yönünü basit ve hızlı oynayan, atletizmiyle ön alana çabuk hareket eden Yasin'in savunmaya yardım etme konusunda eksikleri bulunuyor. Prandelli yönetiminde bu eksiklerinin üzerine gidilmesi halinde, orta sahadaki tecrübeli oyuncunun rotasyona derinlik kazandıracağını ve kaliteli bir alternatif olacağını belirtebiliriz. Toplu ve topsuz oyunda son derece aktif olan Yasin, daha önce belirtmiş olduğumuz çabukluğuyla kaleye dikine hareket edebiliyor ve beklenmedik anlarda çıkarttığı sert şutlarla rakip kalede tehlike yaratabiliyor. İkili mücadelelerde savaşmaktan pes etmeyen, vazgeçmeyen ve inatçı bir profile sahip olan Yasin, fizik kapasitesi yüksek oyuncuların arasında yer alıyor. Galatasaray'da yerli oyuncuların -özellikle kanat oyuncularının- yetersizliği göz önünde bulundurulursa Yasin hiç kuşkusuz doğru bir transfer, hem yaş hem maaliyet, hemde rotasyonda verebileceği katkılar açısından ancak yine de sahada görmeden çok fazla yorum yapmak doğru olmayacaktır. Aydın'ın ağır bir sakatlıktan çıkması ve beklenen patlamayı yıllardır gerçekleştirememesi, Emre Çolak'ın iki yıldır tabir-i caizse yerinde sayması, Amrabat'ın yabancı kontenjanı nedeniyle takımdan ayrılma ihtimali, Olcan ve Bruma'nın tüm sezonu tek başına götüremeyeceği gerçeği karşımızda duruyor. Tüm bunları altalta yazdığımızda Yasin Öztekin transferi kağıt üzerinde doğru görünüyor. Ancak tecrübeli oyuncunun he göstereceği reaksiyon, hem de takıma adaptasyonu nasıl olacak hep birlikte görmemiz gerekiyor.

Yeni transferimiz Yasin Öztekin'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

1 yorum:

  1. Güzel inceleme eline sağlık fakat bir ekleme yapmalıyım. Emre Çolak kanat oyuncusu değil abi bunu her yerede söylüyorum kimse anlamıyor bu adamın başarısız olması ve yerinde saymasının nedeni bu. Ayrıca 10 numarada değil alt yapılarda 10 numara pozisyonunda oynuyordu ama kendisi ortada geriye daha yakın iki yönlü oyunda daha başarılı. Hatta iddaa ediyorum Galatasaray daki en başarılı maçları geçen yıl göbekten geriden top dağıtan oyuncu olarak oynadığı maçlardı. Geçen yıl sakatlık geçirmese berbat bir sezon geçiren ve halada berbat durumda olan Selçuk İnan'ı ki o dönem Sneijder ile de anlaşamıyordu Selçuk, aksine daha formda ve Sneijder'le çok iyi anlaşan Emre kesicekti zaten Mancini de o zaman bunun emarelerini vermişti . Emre yi devamlı Selçuk'un yerine oyuna alıyordu. Fakat hala Emre yanlış yerde oynatılıyor şimdide Sneijder'in alternatifi oldu bu adam herşeyi anlarımda yıllardır bu nasıl görülemez, anlaşılamaz hala çözemiyorum.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.