UCL | *Les grandes équipes..

Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük organizasyonu kabul edilen UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yeni sezon bu hafta oynanacak olan karşılaşmalarla birlikte başlıyor. Sadece en iyilerin ve gerçek şampiyonların bulunduğu turnuvada, grup aşamasında yer alan 32 takım adını bir üst tura yazdırmak için mücadele edecek. D Grubu'nda yer alan Galatasaray, sezonun ilk maç haftasında Belçika temsilcisi Anderlecht'i konuk ederken, bu karşılaşmayla birlikte bu sezon Ali Sami Yen Arena'da ilk kez taraftarıyla buluşacak. 16 Eylül Salı akşamı oynanacak olan karşılaşma öncesi istatistikler, analizler ve dikkat çekenler şu şekilde..

2013-14: UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ
Sezon başında grup kuraları çekildiğinde tabir-i caizse "Ölüm Grubu" olarak adlandırılan B Grubu'na düşen Galatasaray, hiç kuşkusuz turnuvanın en büyük favorilerinden Real Madrid ve İtalyan devi Juventus ile eşleştiğinde bazı futbol otoriteleri sarı-kırmızılı takımın grupta üçüncü olabileceğini dile getirdi. Grup aşamasına kulüp tarihinin en ağır Avrupa Kupası mağlubiyeti ile başlayan Galatasaray, grubunun ilk maçında İspanyol devi Real Madrid karşısında sahadan 6-1 gibi büyük bir bozgunla ayrıldı. Gruplarda ikinci maç haftasında İtalya deplasmanına giden Galatasaray, o dönem yaşanılan teknik direktör karmaşasıyla birlikte Juventus deplasmanında 1 puanı çıkartmayı başardı ve Avrupa Kupası defterine yeni bir sayfa açtı. Torino'dan çıkartılan bir puan aslında gruptan çıkmanın da anahtarı olacaktı, ki Kopenhag karşısında içerde oynanılan maçta elde edilen galibiyet 4 puanla başarıyı perçinledi. Juventus ile grup ikinciliği için mücadele eden Roberto Mancini'nin öğrencileri, dördüncü maç haftasına girilirken İtalyan ekibi karşısında 2 puan avantajlı konumdaydı. Danimarka deplasmanında sahadan 1-0 mağlubiyetle ayrılırken elindeki avantajı da kaybetmiş oldu ve Juventus ile oynanacak maçın "final" niteliğinde geçeceğini ilan etti. Beşinci maç haftasında İspanya'da güçlü rakibi Real Madrid karşısında sahadan 4-1 mağlup ayrılan Roberto Mancini'nin öğrencileri, grubun son maçında Juventus'u evinde ağırladı. Sadece tek bir ihtimali olan ve Galatasaray'ın bir üst tura çıkması için kazanmak zorunda olduğu karşılaşma hava koşulları nedeniyle 36 saat süren bir maceraya dönüştü. İtalyan ekibi karşısında sahadan tek golle ve zaferle ayrılan Galatasaray, uzun bir süre ayrı kaldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterdiği üstüste iki sezonda da adını son 16 takım arasına yazdırmayı başardı. Galatasaray'a grup ikinciliğini getiren gol Wesley Sneijder'den gelirken, İtalyan temsilcisi ise grubu üçüncü sırada tamamlamış ve UEFA Avrupa Ligi'nin yolunu tutmuştu. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasını İspanyol devi Real Madrid'in ardından ikinci sırada tamamlayarak adını son 16 takım arasına yazdıran Galatasaray, ikinci tur aşamasında İngiliz devi Chelsea ile eşleşti. Ali Sami Yen Arena'da karşılıklı gollerin (1-1) atıldığı karşılaşmada kazanan çıkmazken, Stamford Bridge'de erken gelen goller Galatasaray'ın turnuvaya veda etmesine neden oluyordu. Avrupa macerasını Londra'da tamamlayan Galatasaray, üstüste ikinci kez grup aşamasını tamamlamış ve son 16 turunda mücadeleme etme başarısı göstermişti.

2014-2015: SEZAR'IN ASKERLERİ
Bu yaz Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda grup aşamasında elenen İtalya'da teknik direktörlük görevinden 25 Haziran 2014 tarihi itibariyle istifa eden Cesaré Prandelli, takvim yaprakları 5 Temmuz 2014 tarihini gösterdiğinde Galatasaray'ın yeni teknik direktörü oldu. Galatasaray ile iki yıllık sözleşme imzalayan dünyaca ünlü İtalyan teknik adam, kurmaylarıyla birlikte bir hafta boyunca geçen sezona ait maç görüntülerini izledi ve bir önceki teknik direktörümüz Roberto Mancini'nin sezon sonunda yönetime sunduğu raporu inceleme fırsatı buldu. Vatandaşı ile de görüştüğünü dile getiren Prandelli, aldığı radikal bir kararla 9 oyuncuyu yeni sezon öncesi Avusturya'da gerçekleştireceği kampa götürmedi ve kadro dışı bıraktı. Prandelli yönetiminde ilk hazırlık çalışmalarını Avusturya ve Macaristan'da gerçekleştiren Galatasaray burada geride bıraktığı 10 günlük kamp etabında 3 hazırlık karşılaşmasına çıktı. Vorwarts Steyr, Rapid Wien ve Honved ile karşılaşan Prandelli'nin öğrencileri bu karşılaşmalarda 2 galibiyet - 1 mağlubiyet aldı ve kamp çalışmalarının ikinci etabı için İstanbul'a döndü. Galatasaray yeni sezon öncesi çalışmaları kapsamında Şampiyonlar Ligi finalisti ve La Liga'nın son şampiyonu Atletico Madrid ile oynadığı hazırlık maçından golsüz eşitlikle ayrılırken, U21 ve U19 takımlarımız ile oynadığı antrenman maçlarından da farklı galip ayrıldı. Türk işçilerin Belçika'ya göç edişinin 50.yılı kapsamında Belçika devleti tarafından Brüksel'e davet edilen Prandelli'nin öğrencileri, burada RSW-Brüksel takımı ile oynadığı karşılaşmadan da tek golle galip ayrıldı ve hazırlık çalışmalarını tamamladı.

2014-2015: UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ..
1992-1993 sezonundan itibaren bugünkü formatıyla oynanmaya başlayan UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonu tüm futbolseverlerin bildiği üzere Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli ve bir numaralı kupası olarak tanımlanıyor. Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamasına geçmesiyle birlikte, ikinci yılında (1993-1994) katılım gösteren Galatasaray, bu yıl 13.kez grup aşamasında yer alacak. Geride bıraktığımız iki sezon öncesinde 6 yıl aradan sonra yeniden ait olduğu lige dönen Galatasaray, teknik direktör Fatih Terim yönetiminde çeyrek final oynamıştı. 2013-2014 sezonunda Roberto Mancini yönetiminde UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tur oynayan Galatasaray, turnuvanın en çok katılan takımları arasında yer alıyor. 2014-2015 futbol sezonunda 22. kez düzenlenecek olan UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonuna bugüne kadar en çok katılan takım 19 kez İngiliz devi Manchester United olurken, "Kırmızı Şeytanlar" lakaplı ekip önümüzdeki yıl 'turnuvaya en çok katılan tek takım' olma ünvanını kaybedecek. Bugüne kadar turnuvaya 18 kez katılan İspanyol ekibi Real Madrid önümüzdeki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılarak tarihinde 19.kez mücadele etme hakkı elde ederken, bu sezon İngiltere Premier Lig'inde ilk beşin dışında kalarak Şampiyonlar Ligi vizesi alamayan Manchester United'ın sahip olduğu ünvana da ortak olmuş olacak.

2014-2015: GRUP KURALARI..
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde üstüste üçüncü kez grup aşamasında mücadele edecek olan Galatasaray, grupta ilk karşılaşmasını 16 Eylül Salı akşamı Ali Sami Yen Arena'da oynayacak. Belçika temsilcisi Anderlecht'i evinde ağırlayacak olan takımımız, ikinci maç haftasında Arsenal'e konuk olacak. Prandelli'nin öğrencileri üçüncü maçı evinde, dördüncü maçı ise deplasmanda Borussia Dortmund'a karşı oynayacak. Şampiyonlar Ligi'nde beşinci maç haftasında Belçika deplasmanında Anderlecht karşısında sahaya çıkacak olan Galatasaray, grubun son maçında İngiliz devi Arsenal'i evinde ağırlayacak.

Şampiyonlar Ligi'nde gruplar şu şekilde oluştu;
A Grubu: Atletico Madrid, Juventus, Olympiakos, Malmö
B Grubu: Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogorets
C Grubu: Benfica, Zenit St. Petersburg, Bayer Leverkusen, Monaco
D Grubu: Arsenal, Dortmund, Galatasaray, Anderlecht
E Grubu: Bayern Münih, Manchester City, CSKA Moskova, Roma
F Grubu: Barcelona, Paris Saint-Germain, Ajax, APOEL Nicosia
G Grubu: Chelsea, Schalke, Sporting Lizbon, Maribor
H Grubu: Porto, Shakhtar Donetsk, Athletic Bilbao, BATE Borisov

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.