29 Ekim Cumhuriyet Bayramı..

Takvim yaprakları 27 Ekim 1923'ü gösterdiğinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün tavsiyesi üzerine Ali Fethi Okyar Bey başkanlığındaki hükümetin istifası ve Cumhuriyet Halk Fırkası grubunun yeni hükûmet listesi üstünde anlaşmaya varamaması üzerine 28 Ekim 1923 akşamı kurmaylarıyla birlikte toplanan Mustafa Kemal Atatürk arkadaşlarına, bu devletin kaderini belirleyecek kararını açıklar: Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!

1922'de kaldırılan saltanat bu kararla birlikte tarihin tozlu sayfalarında yerini alırken, 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal'in görevli olarak Samsun'a gitmesiyle başlayan tarihi mücadele 29 Ekim 1923 günü TBMM'e verilen önerge sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla son bulmuş, ilk cumhurbaşkanı oylamaya katılan 158 milletvekilinin oylarının tamamını alan Mustafa Kemal Atatürk olmuştu. O günden bugüne, onurla - şeref ve gururla kutladığımız Cumhuriyet Bayramımızın bugün 91.yılını kutluyoruz! İzmir Marşı'nda da söylediğimiz gibi; Yaşa Mustafa Kemal Paşa, yaşa! Adın yazılacak mücevher taşa!

Kutlu ve sonsuza kadar daim olsun.
Yüzyıllarca yaşa, varol Türkiye Cumhuriyeti!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.