Blake Schilb resmen Galatasaray'da!

Off-season'da transfer çalışmalarına tam gaz devam eden erkek takımımız Galatasaray Odeabank, Şafak Edge ve İzzet Türkyılmaz'ın ardından takıma bir takviye daha yaptı. 31 yaşındaki ABD'li forvet Blake Schilb'i renklerine katan takımımız şutör guard, kısa forvet ve uzun forvet rotasyonları için önemli bir hamleye imza attı. Kariyeri boyunca Elan Chalon, Kızılyıldız, CEZ Nymburk gibi Euroleague ve Eurocup'ta devamlı mücadele eden takımlarda boy gösteren ABD'li oyuncu, son olarak Fransız ekiplerinden Paris-Levallois'te forma giymişti.


Blake Schilb basketbol hayatına çoğu Amerikan oyuncu gibi kolej kariyeriyle başladı. Liseyi Brewster Academy okulunda bitirdikten sonra Loyola kolejine katılmaya hak kazandı. Burda önemli işler başaran ABD'li forvet, maç başına 19.1 sayı, 5.2 ribaund, 3.9 asist gibi önemli istatistikler elde etti. 4. senesinin sonunda 1879 isabetle okul tarihinin en başarılı üçlük isabetine sahip oyuncusu olmayı başardı. Kariyerine emin adımlarla başlayan Schilb, 2006 NBA Draftlarında şansını denedi ancak istediği seviyeye gelemediğinden  okul kariyerine devam etti.

Kolej macerasından sonra profesyonel kariyerine 2007 yılında CEZ Nymburk takımıyla başladı. Burda iki sezonda başarılı bir performans sergiledi ve Fransa'nın önemli ekiplerinden Elan Chalon'a transfer oldu. Kariyer patlamasını burda yaşadı diyebileceğimiz 4 sezonda 1 kez sezon MVP'si, 1 kez de Finallerin MVP'si unvanına sahip oldu. Fransa'da geçirdiği 4 sezonda 2 kez LNB All-Star'a seçilen tecrübeli forvet, 2009 senesinde şampiyonluk yaşadı. 2013 yılında Fransız ekibiyle ilk Euroleague deneyimini yaşayan Schilb, bu sezonda maç başına 15.5 sayı, 4.6 ribaund ve 4 asist ortalamalarını yakaladı. Parladığı ilk Euroleague senesinden sonra önemli Avrupa takımlarının dikkatini çeken skorer oyuncu, Sırp ekiplerinden Kızılyıldız'ın yolunu tuttu. 2013-2014 sezonunu Sırbistan'da geçiren Blake Schilb, maç başına 12 sayı 3.5 asist 3.2 ribaund ortalamalarını tutturdu. Geçen senenin başlarında yeniden Fransa'ya dönme kararı aldı ve Paris-Levallois Basket ile sözleşme imzaladı. Geçtiğimiz sezon ligde 11.4 sayı - 3.8 ribaund ve 3.6 asist ortalamalarıyla oynadı.


POINT FORWARD: SCHILB
Yeni transfer Blake Schilb, kariyeri boyunca hep skor özellikli olmasından dolayı ilgi gördü. Kötü geçirdiği sezonlarda bile hep çift haneli skor istatistiğine ulaşmayı başardı. Aslında onu sadece keskin bir şutör veya iyi bir skorer olarak kestirip atamayız. Öncelikle tecrübeli oyuncunun fiziki özelliklerini incelemek gerek. Yeni transferimiz 2.01 boyunda ve mevkii orjini kısa forvet. Basketbol için 2 metre üzerindeki boy uzunluğu çoğunlukla uzun oyuncular için geçerlidir. Ancak Schilb gibi, takımımızda görev yapan Micov gibi uzun oyuncular farklı özelliklerinden dolayı boylarını hep avantaj olarak kullanırlar. Blake Schilb tıpkı Micov gibi topla arası iyi olan bir oyuncu. 2-3-4 gibi pozisyonlarda sırıtmadan oynayabilir. Joker oyuncu, point-forward tanımları da buradan geliyor. Ball-handling özelliğini bir avantajın yanısıra artık silah olarak da kullanmakta. Bu sebeple hücum perspektifinin oldukça geniş olduğunu söyleyebiliriz. Micov'a göre daha skorer ve dirençli bir yapısının olduğunu söyleyebiliriz. Kritik dakikalarda sorumluluk almaktan çekinmez. Euroleague ve EuroCup tecrübesinin bizim için avantaj olduğu da bir gerçek. Forvet pozisyonunda olmasına rağmen playmakerlık konusunda kendisini oldukça geliştirmiş. Kariyeri boyunca hep topla oynamayı çok seven bir oyuncu profili çizdi. Takımdaki oyun kurucuları da rahatlama açısından çok yararlı olacağı kanısındayım. Bileği temiz bir şut mekaniği var. Ayrıca hareketli şutunun da iyi olduğunu söyleyebiliriz. Savunmada da zaaf çıkartacak bir yapısı yok. Tabii kendisinden çok hareketli bir oyuncuyu karşısına vermezseniz. Atletik özellikleri sınırlı bir oyuncu. Bu sebeple uçan kaçan hareketler beklememek gerek. Ancak basketbol zekasının oldukça yüksek olması, çabuk oyunculara karşı onun eksikliğini kapatıyor. Özellikle hücum yarı sahasında her işten anlayan bir yapısı var. Kendisinden fizik olarak zayıf rakiplerine karşı arkası dönük oyun hücum repertuarında mevcut. Çoğu zaman fizik avantajını böyle silaha çevirdiğini söyleyebiliriz. 

Bu transferle takım içi dengelerde değişiklik olacağına inanıyorum. En önemli soru bu transferle birlikte Vladimir Micov takımdan ayrılacak mı? Sırp forvetin talipleri olduğunu biliyorum. Ancak takımda kalması konusunda da anlaşıldığı haberleri çok önceden gelmişti. Blake Schilb ile ikisi çok benzer yapıda oyuncular. Bu iki oyuncunun dengesini kurmak için birini 2 numaraya çekmek gerekebilir. (Bu olasılığın düşük olduğunu düşünüyorum çünkü Sinan Güler gibi önemli işleri geride bırakmış bir şutör guard'ımız var.) Veya Ergin Ataman kısa beşli sistemde ikisini kullanıp match-up avantajına sahip olmak isteyebilir. Ya da iki oyuncudan biri benchten gelip 6. adam görevine sahip olabilir. Son ihtimal ise Micov takımdan ayrılıp başka bir ekibe imza atabilir. Schilb transferi resmiyet kazandıktan sonra bu soruların cevaplarını yakın zamanda bulabileceğimizi düşünüyorum. Bu karmaşıklık çözüldükten sonra Schilb'in takımda hangi rolde görev alacağı konusu da daha iyi açıklanacaktır.

FCNBlog ailesi olarak Blake Schilb'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray kariyerinde başarılar diliyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.