ÖZEL | Lisansı veren de, cezalandıran da TBF..

Kadınlar Basketbol Ligi'nde son şampiyon Galatasaray kadın basketbol takımı hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz hafta sonu ezeli rakibi Fenerbahçe kadın basketbol takımı karşısında bir Abdi İpekçi klasiğini devam ettirmiş ve rakibi karşısında baştan sona üstün bir oyun ortaya koyarak sahadan 76-72'lik galibiyetle ayrılmıştı. 7 maç üstüste Abdi İpekçi'de galip gelmenin yanı sıra karşılaşma sonrasında konuşulan konuların başında Galatasaray'ın pota altı oyuncusu Lynetta Kizer'in lisansı olmuştu. Oynadığı oyunu masa başında kazanmayı adet edinen suyun karşı tarafı Kizer için itiraz etti. Türkiye'nin değil, Fenerbahçe'nin basketboluna hizmet etmeyi edinen zihniyet emre itaatsizlik etmedi ve hükmen mağlubiyet kararını verdi. Peki neydi bu kararı getiren olaylar? Kizer'in lisansını kimler çıkarttı? Yada bir başka deyişle, kimler çıkartmadı!

Galatasaray kadın basketbol takımının sezon başında transfer ettiği 1990 doğumlu pota altı oyuncusu Lynetta Kizer, geçtiğimiz ay takıma katılmasına rağmen 3 hafta boyunca maçlarda forma giyememişti. Amerikan vatandaşı olan oyuncu için bu süre zarfı içerisinde Bosna Hersek federasyonundan pasaportunun gelmesi beklenirken, 3 haftalık sürenin sonunda Kizer için Bosna Hersek vatandaşı olduğuna dair pasaport geldi. Bu durumun ardından oyuncunun hem Amerikalı hem de Bosna Hersek pasaportunu TBF'e ileten kulüp oyuncuya lisans çıkartılması için başvuruda bulundu. Normal prosedür gereğince FIBA'dan onay gelmeden TBF'nin oyuncu için Bosna Hersek lisansı çıkartması söz konusu değil. Ancak kural tanımazlıkta çığır açan federasyon yetkilileri oyuncunun lisansını Avrupalı statüsünde çıkarttı. Oyuncu için Bosna Hersek federasyonu ve Amerikan federasyonu karşılıklı anlaşmalarına rağmen FIBA tarafından oyuncunun daha önce Amerika U18 Milli Takımı'nda forma giymesi nedeniyle Avrupa pasaportunun geçerli olmadığı belirtilince, Lynetta Kizer için çıkartılan lisans değiştirildi. AGÜ maçı öncesinde federasyonun kendisine çıkarttığı Bosna Hersek pasaportuyla sahaya çıkan Kizer'ın lisansı federasyon tarafından milli maçlar için liglere verilen arada ABD pasaportu üzerinden değiştirildi. Hatayı yapan federasyon yetkilileri bir nevi kendi hatalarını düzeltmiş oldu. FIBA'dan onay almadan oyuncuya ikinci vatandaşlığı üzerinden lisans çıkartanlar FIBA'nın bu kararı red etmesi sonrasında olması gerekeni yaptı. Kizer bu nedenle Fenerbahçe maçında Amerikalı oyuncu statüsünde forma giydi.

TBF'nin sezon başında yayınladığı yönetmelik doğrultusunda normal şartlar altında "Bir oyuncunun aynı sezon içerisinde iki farklı pasaportla forma giymesi yasaktır." kuralı mevcut bulunup Kizer'in derbide bu şekilde forma giymesi mümkün değil. Ancak lisans işlemleri sırasında hatayı yapan federasyon yetkilileri.. Oyuncuya yanlış lisans veren ve bu lisansı onaylayan, maça çıkmasını sağlayan federasyon. Oyuncuya "yanlış lisans vermişiz, düzeltelim" diyerek yeni lisans çıkartanlar da yine aynı federasyon yetkilileri. Fakat derbi sonrasında koskoca bir camiaya "Sen usulsüz oyuncu oynattın, hükmen mağlupsun!" diyenler de aynı basiretsizler ordusu!

Oyuncu için FIBA'dan onay almadan Bosna Hersek pasaportuyla lisans çıkartan TBF. FIBA'nın bu lisansı onaylamaması sonrasında oyuncunun lisansını iptal eden TBF. Fenerbahçe maçı öncesinde oyuncunun lisansını kontrol eden ve "Oynamasında sakınca yoktur." diye görüş bildiren, esame listesine lisans bilgilerini giren de yine aynı federasyonun yöneticileri. Ama sahada kazandığı maçı, masa başında kaybeden bu ülkenin ilk ve tek Avrupa şampiyonu Galatasaray kadın basketbol takımı. Ancak, sahada kazandığı maçı bu şekilde kural tanımazlıkla kaybedenler bu ülkenin en büyük kadın basketbol takımının ve milli takımının oyuncuları.. Sahadaki alınterini masada oynanan oyunlarla kaybeden Avrupa'nın elit oyuncuları.

Peki, konuya bambaşka bir yerden yaklaşalım. Fenerbahçe kadın basketbol takımının menajeri Didem Akın'ın eşinin TBF'de kadın basketbolunda Ligler Koordinatörlüğü'nde görev yaptığını, Abdullah Gül Üniversitesi kadın basketbol takımını alenen destekleyen Kayserili yöneticinin TBF'de başkanvekili görevinde olduğu, Fenerbahçeliliği ile bilinen Harun Erdenay'ın federasyon başkanı olduğu, Kizer'in lisansına "Avrupalı değildir." diyerek onay vermeyen FIBA'nın başkanlığını Galatasaray düşmanlığıyla tanınan Turgay Demirel'in yaptığını.

Biz mi çok karamsarız? Siz mi çok sahtekarsınız? Doğrusu pek karar veremedik.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.