Jon Diebler resmen Galatasaray Odeabank'ta..

Önümüzdeki sezon Euroleague'de mücadele edecek olan Galatasaray Odeabank transfer çalışmalarına son sürat devam ederken geçtiğimiz sezon Anadolu Efes forması giyen Jon Diebler ile 1+1 yıllık anlaşmaya varıldı. Ülkemizde Pınar Karşıyaka ile 2014-2015 sezonunda lig şampiyonluğu yaşayan ve 2012 yılından beri Türkiye'de forma giyen Jon Diebler şutör guard pozisyonunda görev yapıyor.


KİMLİK KARTI: JON DIEBLER
22 Ocak 1988 Sylvania, Ohio doğumlu ve 1.98 metre boyunda olan Jon Diebler şutör guard ve kısa forvet pozisyonlarında forma giyiyor. Yay gerisinden şut yeteneğiyle tanıdığımız Diebler, 2012 sezonundan beri ülkemizde forma giyerken 2014-2015 sezonunda Pınar Karşıyaka'nın peri masalı yazıp kazandığı şampiyonlukta çok önemli parçalardan bir tanesiydi. Geçtiğimiz sezonu Anadolu Efes'te tamamlayan Diebler, dağınık ve savruk Anadolu Efes yapısı içerisinde kendisini gösterememişti. 

LİSE EFSANESİ
Basketbola doğduğu şehirde başlayan Jon Diebler, lise eğitimi için ilk önce Fostoria Lisesine gitti. Daha sonra babasının koçluğunu yapmaya başladığı Upper Sandusky Lisesine geçen Jon Diebler burada ise adeta bir lise efsanesi haline geldi. Geçiş yaptığı Upper Sandusky Lisesindeki ilk yılında takımının eyalet şampiyonu olmasında çok büyük pay sahibi olan Diebler, üçüncü sınıfta ise Tiffin Columbian Lisesini 105-100 yendikleri maçta 77 sayı kaydederek inanılmaz bir performans sergiledi. Son senesinde ise takımını eyalet şampiyonası finaline taşıyan Diebler, final maçında burnunun üç farklı yerinden kırılmasına rağmen 48 sayı atsa bile takımının mağlup olmasına engel olamadı ancak bu çabasıyla Ohio Bölgesel Lise Şampiyonaları tarihinin en iyi üçüncü final performansını sergilemiş oldu. Son senesini 41.2 sayı, 12.3 ribaund, 6 asist istatistikleri ile kapatan Jon Diebler lise kariyeri boyunca attığı 3208 sayı ile büyüdüğü eyalet olan Ohio'nun lise bazında sayı rekorunu elinde tutuyor (LeBron James'te lise kariyerini Ohio'da geçirdi ve 2646 sayı attı).  

Lisede adeta bir efsane konumunda olan Jon Diebler "rivals.com" tarafından 2007 yılında 4 yıldız ile değerlendirilirken, ülke çapındaki en iyi şutör guardlar sıralamasında 14. sırada gösterildi.

Kolej için doğduğu eyaletin en büyük okullarından olan Ohio State'ten burs alan Diebler, burada bir çok önemli oyuncuyla birlikte forma giydi (Evan Turner, Kosta Koufos, Othello Hunter, David Lighty, Jared Sullinger, DeShaun Thomas). Kolejdeki ilk yılında kenardan gelen ve 6. adam rolünde olan Diebler, sezonu 37 maçta ortalama 21 dakika sahada kalarak 5.9 sayı ortalaması ile tamamladı. Bir sonraki sezon ise ilk beşe yerleşerek yerini sağlamlaştıran keskin şutör, 33 maçta forma giydiği sezonda 36.7 dakika sahada kaldı ve 11.2 sayı, 3.6 ribaund, 2.5 asist ortalamaları ile oynadı. Maç başına %42'lik yüzdeyle ile 2.9 üçlük isabeti bulan Diebler, sezon sonunda basın ve koçlar tarafından All-Big Ten Honorable Mention ödülüne layık görüldü. 
2009-2010 sezonunda Evan Turner'ın sürüklediği Ohio State ile NCAA turnuvasına katılma başarısı gösteren Jon Diebler, ilk tur maçında UC Santa Barbara karşısında 7/12 üçlükle 23 sayı atarken bir sonraki turda Georgia Tech karşısında 4/10 üçlük isabetiyle 20 sayı kaydetti. Takımının Sweet Sixteen turunda Tennessee'ye yenilmesine engel olamayan Diebler, NCAA turnuvasında iyi geçirdiği sezonda dikkatleri üzerine çekerken sezonu kolej kariyerinin en iyi istatistiklerini yakalayarak 13 sayı, 2.5 ribaund, 1.5 asist ortalamaları ile kapattı ve maç başına %42'lik yüzdesiyle 3.1 üçlük isabeti buldu

2010-2011 sezonunda Evan Turner'ın takımdan ayrılmasının ardından takıma katılan Jared Sullinger ile takımın skor yükünü çeken Diebler sezon içerisinde bir maçta üst üste 10 toplamda ise 10/12 üçlük atarak Ohio State kolejinin bir maçta en çok üçlük isabeti rekorunu kırarken 5 gün sonra ise Wisconsin karşısında ise 7 üç sayılık isabet buldu. Bir önceki sezon olduğu gibi takımının yine NCAA turnuvasında Sweet Sixteen turuna kadar gelmesinde rol oynayan Diebler, NCAA turnuvası ilk tur maçında Texas-San Antonio karşısında 4/8 üçlük isabetiyle 14 sayı kaydederken ikinci turda bu sefer George Mason karşısında 4/8 üçlük isabetiyle 13 sayı kaydetti. Sweet Sixteen turunda güçlü Kentucky karşısında 4/7 üçlük isabetiyle 16 sayı ile oynayan Diebler takımının 62-60 yenilmesine engel olamazken bir kez daha başarılı bir NCAA turnuvası oynadı. Sezonu 37 maçta 35.7 dakika sahada kalarak 12.7 sayı, 2.6 ribaund, 2.4 asist ortalamaları ile kapatan Diebler, yay gerisinden %50 isabetle maç başına 3.1 isabet bularak bu alanda kolej kariyerinin en iyi senesini yaşadı. Jon Diebler sezon sonunda Big Ten konferansının en iyi takımına seçilirken koçlar ve medya tarafından All-Big Ten üçüncü takımına seçildi. 2011 NBA Draftlarına katılan Jon Diebler 2. tur 51. sıradan draft edilirken kariyeri boyunca hiç NBA'de forma giyemedi.

TÜRKİYE'DE GEÇEN KARİYER
2011 NBA Draftlarında 51. sırada draft edilmesine karşılık hiç NBA'de forma giyemeyen Jon Diebler 2011-2012 sezonu için Yunanistan'ın Panionios takımının yolunu tuttu. Burada Vassilis Xanthopoulos, Vladimir Giankovits ve Alex Stepheson gibi isimlerle birlikte forma giyen Diebler süre aldığı 34 maçta kaydettiği ortalama 10.8 sayı ile takımının en skorer oyuncusu oldu. Ligde Peristeri karşısında 7; Maroussi ve Kavala karşısında ise 6 üçlük isabeti bulan Diebler Pınar Karşıyaka'nın başına geçen Ufuk Sarıca'nın dikkatini çekmeyi başardı.  

2012-2013 sezonunda İzmir ekibi ile 1 yıllık sözleşme imzalayan Jon Diebler, Eurochallenge'ta final oynayan ligde ise Play-Off yarı finalinde bize elenen Pınar Karşıyaka ile iyi bir sezon geçirirken ligde 11 sayı, 3 ribaund, 1.4 asist; Eurochallenge'ta ise 9.7 sayı, 2.3 ribaund, 1.1 asist ortalamaları ile oynadı ve İzmir ekibiyle bir yıl daha sözleşmesini uzattı.

2013-2014 sezonunda Eurocup'ta başarılı maçlar çıkartan Diebler, ligde ise bir önceki sezonun üzerine koyarak durdurulması güç bir şut silahı haline geldi. Normal sezonda Fenerbahçe karşısında 7/8 üçlük isabetiyle oynayan ve 23 sayı atan Diebler, bir kez daha takımının Play-Off yarı finali yapmasında önemli bir rol üstlenirken bu kez Fenerbahçe Ülker engeline takıldı. Sezonu Eurocup'ta 12.4 sayı, 2.8 ribaund, 1.5 asist ve %41 üçlük yüzdesi ortalamaları ile kapatan Diebler ligde ise 12.5 sayı, 3.2 ribaund, 1.2 asist ve %45 üçlük yüzdesi ortalamaları ile oynadı.

2014-2015 sezonunda ise Pınar Karşıyaka ile rüya gibi bir sezon geçiren ve lig şampiyonluğu yaşayan Jon Diebler, Eurocup'ta ise takımının çeyrek final yapmasında önemli bir rol oynadı. Play-Off yarı final üçüncü maçında Fenerbahçe Ülker karşısında 5/11 üçlük isabeti ile 19 sayı atan ve maçın kazanılmasında büyük rol oynayan Diebler, seriyi 2-1'e getirerek rakibinin deplasmanda servis kırmasını engellerken takımının finale çıkma yolunda büyük bir adım atmasını sağladı. Final serisinde ise sahadan çıkmadan oynadığı ilk karşılaşmada 19 sayı atan ancak mağlubiyete engel olamayan Diebler, serinin 4. maçında 20 sayı; son maçında ise 12 sayı atarak galibiyette ve şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu. 2014-2015 sezonu onun için Avrupa'da kariyer sezonu olurken Diebler Eurocup'ta 14.5 sayı,  3.9 ribaund, 2.1 asist ve %50 üçlük yüzdesi ortalamaları yakalarken, ligde ise 13 sayı, 3.5 ribaund, 1.6 asist ve %42 üçlük yüzdesi ortalamaları ile oynadı. 
2015-2016 sezonunda 3 yıl oynadığı Pınar Karşıyaka'dan ayrılarak büyük umutlarla Anadolu Efes'e transfer olan Jon Diebler burada beklentileri karşılayamadı. Dağınık ve birlikteliğin olmadığı Anadolu Efes kadrosunda sezona iyi başlasa bile daha sonrasında takımla birlikte performansı aşağıya düşen Diebler, yaşadığı parmak sakatlığından sonra ise ritmini tamamen kaybetti. Sezonu Euroleague'de  10.2 sayı, 1.9 ribaund, 1.7 asist ve %50 üçlük yüzdesi ortalamaları ile kapatan Diebler ligde ise 7.8 sayı, 1.8 ribaund 1.4 asist ve %43 üçlük yüzdesi ortalamaları ile oynadı. 

Sezon sonunda Anadolu Efes tarafından gelecek sezon için opsiyonu kullanılmayan Jon Diebler serbest bırakıldı ve kulübümüzle 1+1 yıllık sözleşme imzaladı.

FCN Blog ailesi olarak yeni transferimiz Jon Diebler'a Yenilmez Armada'ya hoşgeldin der, başarılı ve uzun bir kariyeri olmasını dileriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.