Mercek Altında | Alex Tyus'un takıma etkisi..

Bir önceki yazımızda Galatasaray Odeabank'ın son transferi Alex Tyus'un atletik meziyetleriyle öne çıkan, pota altında çemberi koruyan bir uzun olduğunu ancak hücumda çok yetenekli olmadığını ve fiziksel özellikleri sebebiyle zaman zaman sıkıntılar yaşadığından bahsetmiştik. Şimdi bu yazıda ise Tyus'u takımımızda nasıl kullanacağımızı, nasıl bir rotasyon kurmamız gerektiğinden bahsedeceğim.

DÜZENLERİN DEVAMI İÇİN ÖNEMLİ
Alex Tyus daha önce bir çok kez yazdığım gibi çok önemli bir ikili oyun bitiricisi. Ergin Ataman'ın ikili oyun temelli oyun sistemini düşündüğümüz zaman hızlı devrilen uzunlar, sistemin keskinleşmesi adına oldukça önemli. Bu noktada Tyus'un varlığı yardım savunmasında rakip kısaları tedirgin edecek ve köşe şutörlerimize oldukça boş şut imkanı yaratacak. Tyus'un verimi açısından en önemli nokta ise guard rotasyonumuzun Tyus ile olacak uyumu. Errick McCollum'un ayrıldığını düşünürsek o pozisyona yapacağımız transferin sadece skorer olmaması ve "pass-first" guard olması yakalanacak uyum ve Tyus'un veriminin artması açısından oldukça önemli. Çünkü Tyus oyununun büyük çoğunluğunda guardına bağlı bir pivot.  

Tyus'un hücumda neler yapabileceğinden bahsettik. Savunmamıza neler katacağını düşünürsek öncelikle çok büyük bir atlet olduğunu söylememiz gerekiyor. Mevcut rotasyonumuzu düşündüğümüzde tabir-i caizse "beyaz peynir" kıvamında olan oyuncu grubumuzda Tyus atletizm ve patlayıcılık olarak oldukça önemli bir hamle. İkili oyun savunmasında "Lasme etkisi" yapmayacak olsa bile iyi bir ikili oyun savunmacısı olan Tyus, önemli de bir çember savunmacısı. Savunma aklı Lasme kadar yüksek olmasa bile penetre eden kısalara karşı yardım savunmasını iyi yapan ve çembere adeta set çeken Tyus, yine mevcut kırılgan ön alan savunmamız açısından önemli bir hamle.

ALEX TYUS TEK BAŞINA YETER Mİ?
Alex Tyus'un mevcut rotasyonumuzda önemli sorunlara çare olabileceğiniz yazdım ama rotasyon açısından Tyus bize tek başına yeter mi? Yetmez.. Nenad Krstic'in büyük soru işaretleri barındırması, Alex Tyus'un geçen sene Anadolu Efes'te çok kötü bir sezon geçirmesi, en verimli olduğu dönemde bile ilk beş oyuncusu değilde rotasyonda benchten gelen önemli bir silah olması bizim bu rotasyona bir uzun daha eklememizi gerektiriyor. Krstic'in şu anda oldukça spesifik bir rolde olması, uzun forvet pozisyonunda Daye gibi dominant bir oyuncunun olduğunu düşünürsek eklenecek son uzunun kalıplı, sert ve çember koruyan bir pivot olması gerektiğini düşünüyorum. Guard olarakta bir önceki paragrafta belirttiğim üzere sadece skor odaklı değil oyun aklı yüksek, ikili oyun sonrası uzunu besleyebilen bir guard profilinin tercih edilmesi taraftarıyım.

ALEX TYUS NASIL HAMLE?
Daralan ve oldukça boşalan transfer pazarını düşündüğümüz zaman Alex Tyus pazardaki önemli oyunculardan birisi. Atletik özellikleri, ikili oyun becerisi ile rotasyonda tamamlayıcı özellikte olacak Tyus alacağı düşük sayılabilecek maaşı da düşünürsek iyi bir hamle olarak değerlendirilebilir. Rotasyonda eklenecek son uzun oyuncunun ismine ve özelliklerine göre ise Tyus hamlesi daha çok anlam kazanabilir. Umarım Tyus takımımızla uyum sağlar ve formamız altında başarılı maçlar çıkartır.        

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.