Video Analiz | Alex Tyus'un saha içi özellikleri..

Transfer çalışmalarına son sürat devam eden Galatasaray Odeabank son olarak Anadolu Efes forması giyen Amerikalı pota altı oyuncusu Alex Tyus ile anlaşmaya vardı. Pota altı rotasyonunda Nenad Krstic ile birlikte oynayacak olan Tyus atletik meziyetleri ve ikili oyunlarda ki yüksek bitirme yüzdesiyle ön plana çıkıyor.


KUSURSUZ ATLETİZM
Alex Tyus'un nasıl bir oyuncu olduğunu incelemeye başladığımızda en çok dikkat çeken özelliği kuşkusuz atletizmi ve patlayıcılığı. Kısa boyunun ve çok geniş olmayan kulaç uzunluğunun eksisini patlayıcılığı ile kapatmaya çalışan Tyus, oldukça da mobil bir oyuncu. Yarı saha hücumlarında ikili oyunlar sonrasında çok hızlı devrilen ve çoğu zaman pozisyonları smaçla tamamlayan Amerikalı uzun, açık saha bulduğunda da koşmaktan çekinmiyor. Savunmada ise ikili oyunlar sonrasında çemberi iyi koruyan Alex Tyus, ayak çabukluğu sayesinde de kısaların karşısında iyi şekilde durabiliyor. 

Alex Tyus ile ilgili genel bilgilerden sonra videolu inceleme kısmına geçersek ilk olarak ikili oyunlarından bahsedeceğim. Bir önceki paragrafta yazdığım gibi çabuk ayakları sayesinde ikili oyun sonrasında çok hızlı bir şekilde potaya devrilebilen Alex Tyus, genellikle bu pozisyonları smaçlarla tamamlıyor. Burada oynadığı guardla uyumu çok önemli olan Tyus eğer bu bağı takımımızda da yakalarsa Ergin Ataman'ın ikili oyun temelli hücum sisteminde hızlı devrilmesiyle önemli bir fayda sağlayabilir. 
İzlediğimiz videolarda gördüğümüz gibi ikili oyun sonrasında aldığı pasları çoğu zaman smaçla bitiren hatta topla minimum oranda oynayan Tyus önemli bir ikili oyun bitiricisi. Bu sezon Anadolu Efes forması altında ikili oyunlardan maç başına 1.4 sayı çıkartan Tyus, pası aldığı zaman %62 gibi yüksek bir yüzdeyle pozisyonları bitirmiş. Aldığı kısa süreye bakarsak tatminkar bir yüzde diyebiliriz bunun için.

Alex Tyus'un oyununu incelediğimiz zaman hücumda bir diğer artısının hücum ribaundları olduğunu söylersek yanılmayız. Kariyeri boyunca iyi bir hücum ribaunducusu olan Tyus mücadelesi ve sıçrama yeteneği ile bolca ikinci şans sayısı yaratıp ekmeğini taştan çıkartan bir oyuncu.
İzlediğimiz videolarda görüldüğü üzere hücum ribaundlarında iyi pozisyon alan ve ekmeğini taştan çıkartan Tyus, yaratacağı ikinci şans sayıları ile ekstra skor imkanı sağlayabilir.

Alex Tyus açık sahada da etkili bir pivot. Sahayı hızlı koşan ve fast break'lerde en önde giden oyunculardan olan Tyus, yarı sahada temposuz olan oyunumuza getireceği hareketlilik ile çeşitlilik yaratabilir. 

Videolarda izlediğimiz üzere çalınan toplardan, alınan net ribaunlardan sonra açık sahada koşan Tyus geçen sene Caleb Green'den gördüğümüz hızlı hücum sayılarını bulmamızı sağlayabilir. 

SAVUNMADA ÇEMBER KORUYUCU
Alex Tyus hücumda ikili oyun bitiren, hücum ribaundu kovalayan tabir-i caizse çöpçü bir oyuncuyken savunmada ise çember koruyan, ikili oyun savunmasında iyi bir isim. Ayak çabukluğu ve atletizminin verdiği avantajla zaman zaman kısaların karşısında da kalabilen Tyus savunmada çember koruma sorunumuza önemli bir derman olabilir. 

Videolarda gördüğümüz üzere gerek ikili oyun sonrası gerekse penetre eden kısaya karşı çemberi iyi koruyan Tyus, önemli bir blok tehdidi. Savunma bilgisi geçtiğimiz yıl formamızı giyen Stephane Lasme kadar yüksek olmasa bile Alex Tyus genellikle atletizmi ve patlayıcılığı ile çemberi koruyor. Geçtiğimiz sene Anadolu Efes'te üzerinden oynanan ikili oyunlardan rakiplerine sadece %18 gibi düşük bir sayı yüzdesi tanıyan Tyus, kırılgan ve yumuşak ön alan savunmamızı düşündüğümüzde oldukça önemli bir görev üstlenecek. 

Alex Tyus'un savunma yönüne bakmaya devam edersek, önemli bir çember koruyucusu olduğunu söylediğimiz Tyus aynı ölçüde iyi bir post savunmacısı değil. Pozisyonuna göre kısa ve güçsüz olan Tyus yinede atletizmiyle burada da savunma yapmaya çalışıyor. 
  
Videolarda gördüğümüz üzere alçak post savunmasında rakiplerini genellikle gücünden ziyade atletizmiyle bozmaya çalışan Tyus kendisinden güçlü veya akıllı alçak post oyuncularına karşı sorun yaşayabilir. Savunmada her zaman istekli ve arzulu oynayan Alex Tyus fiziksel eksikliklerini bu şekilde gidermeye çalışıyor. 

HÜCUMDA TEK YÖNLÜ
Yazının bu kısmına kadar Alex Tyus'un hücumda neler yapıp neler yapamadığını incelemeye çalıştım. Şimdi ise Tyus neleri yapamaz, nerelerde eksik kalır onları incelemeye çalışacağım. Alex Tyus daha önce defalarca yazdığım gibi hücumda ikili oyunları bitirebilen, ribaund alan çöpçü bir oyuncu. Hücum fundemantalı ve oyun aklı düşük olan Tyus, birebir kendi skorunu yaratabilecek bir isimde değil. Orta mesafeden vasat bir şutu olan ancak şutunu çok kullanmayan Tyus, ancak çok boş kaldığında deniyor. Skor üretmek için guardına bağlı olan yada hücum ribaundlarını kullanan Tyus ikili oyunlar sonrasında da ekstra pasları yapan bir isim değil. Geçtiğimiz sezon Stephane Lasme'den çok gördüğümüz bu ekstra paslar, hücum zenginliğimiz için oldukça önemliydi ancak bu sezon bu açığı farklı bir şekilde kapatmak durumunda kalacağız. 

SAVUNMADA FİZİK DEZAVANTAJI
Alex Tyus her ne kadar çok iyi bir atlet ve patlayıcı olsa bile fizik olarak "undersize" bir oyuncu. 2.03 boyunda olan ve kulaç genişliği de çok olmayan Tyus, bu açığını çoğu zaman atletizm ile çözmeye çalışsa bile kendisinden güçlü ve uzun oyuncular karşısında sorun yaşayabiliyor. Savunmada ayak çabukluğu büyük avantajı olsa bile savunma bilgisi elit seviyede olmayan Tyus, yetenekli ve akıllı alçak post hücumcularını savunmakta da zaman zaman zorlanabiliyor.  

Alex Tyus beklentiler doğru ayarlandığı zaman mevcut piyasa ve şartları düşündüğümüzde burun kıvrılacak bir oyuncu değil. Stephane Lasme'nin damaklarda bıraktığı tadın ardından yerine kim gelirse gelsin ön yargıyla yaklaşacak olsak bile Alex Tyus umarım formamız altında başarılı ve iyi bir sezon geçirir. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.