Galatasaray Euroleague A lisansını nasıl alır?

Eurocup şampiyonu Galatasaray Odeabank bir sezonun ardından Euroleague’e geri dönüyor. Bilindiği üzere Euroleague bu sezon 16 takımlı kapalı lig usulü oynanacak. Türkiye Ligi şampiyonuna B lisans katılım hakkı verilmemesi önümüzdeki sezon Euroleague’den mahrum kalacağımız anlamına geliyor. Peki 2016/17 sezonu son Euroleague maceramız mı olacak? Bir çözüm yolu yok mu? 


Elbette var. Hem de iki tane. İlki; Euroleague şampiyonu olmak! Yok artık dediğinizi duyar gibiyim. Evet, mevcut koşullarda çok çok düşük bir ihtimalden bahsediyoruz. Zaten yazıyı yazmamın sebebi ikinci ihtimali açıklamak. Peşinden koşmamız gereken ikinci ihtimal A lisans katılım hakkı almak.

A LİSANS KATILIM HAKKI NEDİR, NASIL ALABİLİRİZ?
A lisans istisnai durumlar haricinde (yerel ligde play-off’a kalamamak ya da mali borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmek) her sezon Euroleague’e doğrudan katılım hakkıdır. 

Bu sezon itibariyle 11 takımın A lisansı var. Bu takımlar; Anadolu Efes, Fenerbahçe, CSKA Moskova, Barcelona, Real Madrid, Laboral Kutxa, Olympiakos, Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv, EA7 Milano ve Zalgiris Kaunas. Euroleague yönetiminin bir sezonda en fazla 14 takıma A lisans verme hakkı var. Yani dağıtılabilecek 3 A lisans daha var. Başka bir kural gereği bir ülkeye en fazla 3 A lisans verilebiliyor. Türkiye’de hali hazırda A lisans sahibi 2 takım var. Yani kural kitabına göre bir engel gözükmüyor. Gelelim bu lisansı hak etme konusuna.

Euroleague yönetiminin lisans verme konusunda dikkat ettiği hususlar var. Bunlardan bazıları:

Modern Salon: Euroleague kurallarına göre A lisans sahibi takımın en az 10.000 kişilik modern bir basketbol salonuna sahip olması gerekiyor. TT Arena’nın yanına yapılacak 15.000 kapasiteli yeni salon elimizi kuvvetlendirecek. Proje’nin izinleri alınmış durumda. İnşaatın 3 ay içerisinde başlaması planlanıyor. Salon ile ilk adımı atacağımızı düşünüyorum.
Doluluk Oranı: Salonu inşa etmekle işler bitmiyor. Maçları dolu tribünlere oynayıp Euroleague’in marka değerine pozitif katkı sağlamalısınız. Bu bağlamda Ergin Ataman’ın 7000 kombine hedefi güzel bir adım. Bir sezonla sınırlı kalmayıp kombine rakamlarında da istikrarı yakalamalıyız. Bir kez de buraya yazalım #Hedef7000Kombine.
Mali Güç: Kulübün mali borçlarının olmaması, ödeme sıkıntıları yaşamaması önemli. Geçtiğimiz yıllarda bu sorunu yaşadık ve hanemize eksi yazdı. Odeabank gibi uzun süreli sponsorlukların (3 yıl) niteliği ve niceliği artırılmalı. Kombine satışları ve lisanslı ürün satışları basketbol şubenin önemli gelir kalemlerinden. Buralarda da gelirlerimizi artırmalıyız. Her sezona 10 milyon $ bütçe ayırabilmek A lisans yolunda önemli bir başka adım.
Sportif Başarıda İstikrar: Yerel lig ve Avrupa kupalarındaki dereceler kritik. Euroleague yönetimine orada olmayı hak ettiğimizi göstermek için başarıları sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Eurocup şampiyonluğu başlangıç olsun. Bu sezon Euroleague’de Final-Eight, mümkünse Final-Four yapalım. Önümüzdeki sezon Eurocup ya da FIBA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edeceğiz. O kupayı da kazanıp bizim seviyemizin Euroleague olduğu mesajını verebilmeliyiz. Seviye hep üst düzey olmalı.
Huzur Ortamı: Bu kriterde sorunlarla karşılaştığımız aşikar. Kızılyıldız ile yaşadığımız malum süreç ve taraftarın diğer taşkınlıkları bizi Euroleague’in gözünde potansiyel suçlu konumuna düşürdü. Taraftar olarak sadece takımımızı ileriye götürecek hamleler içinde olmalıyız. Rakiple girilen münakaşalar hep aleyhimize oldu. Bundan sonra olmaması temennisiyle. 
Sonuç olarak; tesisiyle, yönetimiyle, oyuncusu ve taraftarıyla Euroleague’de büyük takım olmanın çok uzağında değiliz. Galatasaray’ın gereği olarak daima daha iyiyi hedeflersek, taraftar olarak elimizi taşın altına koyarsak önümüzdeki yıllarda A lisansına sahip olabiliriz. 

Biz Galatasaray’ız! En iyisi olmalıyız! 

Orçun Çakır

1 yorum:

  1. Uzun vadeli alışılmış başarı var.Marka değeri var.Tanınmışlık var.Taraftar ateşli.Salon da yapılacak.Ama biz müslüman bir ülkeyiz.O kadar hristiyan ülkenin takımı varken o lisansı bize vermezler...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.