Josue Pesqueira resmen Galatasaray'da

Sezona ezeli rakibi Beşiktaş karşısında Süper Kupa şampiyonluğunu elde ederek başlayan Galatasaray'da yeni sezon öncesi kadroyu güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Daha önce kadrosuna Serdar Aziz, Emrah Başsan, Eren Derdiyok, Tolga Ciğerci, Luis Cavanda gibi isimleri dahil eden takımımız Porto takımında forma giyen 26 yaşındaki orta saha oyuncusu Josue Pesqueira'yı bir yıllığına kiraladı. Galatasaray bu transfer için Portekiz ekibine herhangi bir bedel ödemezken, tecrübeli oyuncuya yıllık 700bin euro ücret ödenecek.

15 YAŞINDA 2.LİGE..
Portekiz'in kuzeyinde bulunan Norte bölgesine bağlı Grande Porto altbölgesinin belediyelerinden biri olan Valongo belediyesine bağlı olan Ermesinde şehrinde 17 Eylül 1990 tarihinde dünyaya gelen Josué Filipe Soares Pesqueira, futbola doğup büyüdüğü ülkenin en büyüğü Porto'nun altyapısında başladı. Dokuz yaşında Porto Akademisi'nin yetenek avcıları tarafından keşfedilen ve akademide kendisine yer bulan Josue, takvim yaprakları 2005 yılını gösterdiğinde Portekiz 2.Ligi ekiplerinden Padroense'ye kiralandı. 15 yaş gibi, son derece küçük bir yaşta Padroense'ye kiralanan Josue, bir sonraki yıl Portekiz 3.Ligi takımlarından Clube Desportivo do Candal'a kiralandı. 2007 yılında Porto altyapısına dönen ve sezon sonunda profesyonel kontrata imza atan Josue'nin A takım seviyesine yükselmesi 2009 yılını buldu.

2009 yılında Porto ile beş yıllık sözleşme imzalayan Josue, ilk olarak mavi-beyazlı formayı 2009 yılının Ocak ayında Portekiz Kupası'nda giydi. Grup aşamasında oynanılan Vitória Setúbal karşılaşmasının son dakikasında oyuna giren Josue, bir ay sonra oynanılan yarı final karşılaşmasında Sporting Lisbon karşısında 70. dakikada oyuna dahil oldu ancak takımını 4-1'lik mağlubiyetine engel olamadı. Josue yılın son bölümünü 2.Lig takımlarından SC Covilhã'da geçirdi. Yeşil-beyazlı forma altında sezonun ikinci etabında 5 lig maçı - 3 kupa maçında forma giyen Josue, kariyerinin ilk golünü Covilha forması altında attı. Ligin 4.haftasında Estoril karşısında 41.dakikada fileleri havalandıran Josue böylelikle Portekiz futboluna da merhaba demiş oldu. 2010 yılının Ocak ayında bir başka 2.Lig ekibi FC Penafiel'e kiralanan Josue, burada daha düzenli forma giymeye başladı. Teknik direktör Lázaro Oliveira'nın kadrosuna ilk 11'de yazdığı genç oyuncu kırmızı-beyazlı forma altında 14 maçta ve tamamı ilk 11'de forma giydi. 20 yaşındaki bir oyuncu için bu şekilde düzenli forma giymek elbette önemliydi.
MEYDAN OKUMA: PORTO'YA DÖNÜŞ..
2010 - 2011 sezonu öncesinde Porto'nun kamp kadrosunda yer alan Josue, sezon başında Hollanda Ligi ekiplerinden Venlo'ya kiralandı. Teknik direktör Jan van Dijk'in sezonun ilk yarısında doğrudan ilk 11'e yazdığı Portekizli oyuncu, 4-3-3 formasyonunda ortasahanın merkezinde forma şansı buldu. Sezonun ilk 11 haftasında ilk 11'de sahaya çıkan ve maç başına 75 dakika sahada kalan Josue, sezon ortasından itibaren takımdaki yerini kaybetti. Düşme hattında yer alan Venlo'da sezonun son bölümünde istediği süreleri bulamayan Josue, sezon sonunda yeniden Porto'ya döndü. Ancak işler istediği gibi gitmedi.. Venlo'da sezonun ikinci bölümünde neredeyse kulübeden çıkamayan ve dönem dönem maç kadrosuna dahi giremeyen Josue,  sezon sonunda geri döndüğünde kendisine kulüp bulması söylendi. 2011 - 2012 sezonu öncesinde Paços de Ferreira ile sözleşme imzalayan Josue, teknik direktör Luís Miguel'in rotasyonunda yer verdiği isimlerin başında geldi. Ligde 19, kupada 4 maçta olmak üzere toplam 23 maçta forma giyen ve bu karşılaşmalarda 1 kez fileleri havalandıran Josue, bir sonraki sezon yeşil-kırmızılı takımın en önemli isimlerinin başında geldi. Teknik direktör Paulo Fonseca'nın takım kurgusunda orta sahanın merkezinde kendisine yer bulan ve 18'i ilk onbirde olmak üzere 23 lig maçında forma giyen Josue, kupada da toplam 8 maçta forma giydi. Fonseca önderliğinde Portekiz Ligi'nde 3. sırada yer alan Paços de Ferreira'nın en değerli isimlerinin başında gelen Josue, forma giydiği 31 maçta 3 gol - 4 asistlik performansıyla dikkatleri üzerine çekti ve lig şampiyonu Porto'nun radarına girdi. 2 sezon önce bonservissiz olarak Paços de Ferreira'ya transfer edilen ve sözleşmesine özel bir madde konulan (500bin euro'ya geri alma maddesi) Josue, teknik direktör Paulo Fonseca ile birlikte mavi-beyazlı takımın yolunu tuttu.

2013 - 2014 sezonu öncesinde Porto ile 4 yıllık sözleşme imzalayan Josue, hiç kuşkusuz teknik direktör Fonseca'nın oyun şablonunda önemli bir yere sahipti. Merkez orta sahada Lucho Gonzalez - Fernando gibi isimlerle birlikte görev yapan Josue, sezona ülkenin en büyük kupası Portekiz Süper Kupası ile başladı. Devam eden sekansta büyük çoğunluğu ilk 11'de olmak üzere 20 lig maçında forma giyen Josue, kariyerinde ilk kez Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi tecrübesini de Porto forması altında deneyimledi. Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında 6 maçın tamamında forma giyen Josue, grubunu 3.sırada bitiren Porto'nun bir sonraki Avrupa Ligi macerasında ise çeyrek finalden ötesini göremedi. Kupada yarı finalde Benfica'ya kaybeden mavi-beyazlı takım, ligi 3.sırada bitirirken Josue sezon sonunda istatistik hanesine 35 maçta 5 gol - 10 asist gibi etkileyici bir performans yazdırmasını başarmıştı. Sezonun büyük bir kısmında ortasahanın merkezinde forma giyen Josue Pesqueira, 10 maçta sağ kanatta ve 6 maçta sol kanatta forma giydi. Josue'nin sezon genelinde atıtğı 5 gol ise kanatlarda oynadığı maçlarda geldi. Portekizli oyuncu sağ kanatta oynadığı 10 maçta rakip filelere 3 gol bırakırken, 3 kez arkadaşlarına gol servisi yapan isim olmuştu.
BURSASPOR VE BRAGA PERFORMANSI..
Ezeli rakip Benfica'nın arkasında kalan Porto'da başarısız bir sezon olarak addedilen 2013/14 sezonunun ardından Josue'ye satın alma opsiyonlu kiralama teklifi Bursaspor'dan geldi. 2014 - 2015 sezonu öncesinde yaz transfer döneminde Bursaspor tarafından kiralanan Portekizli oyuncu, yeşil-beyazlı takımın en büyük hücum silahı olmayı başardı. Kariyerinin en istikrarlı sezonlarından birisi geçiren Josue, yeşil-beyazlı forma altında ilk maçına 30 Ağustos 2014 tarihinde ligin ilk haftasında Galatasaray karşısında çıktı. Galatasarayımızın 2-0 üstünlüğü ile biten karşılaşmada 84. dakikada oyuna dahil olan Portekizli oyuncu, geri kalan 29 lig maçında ilk onbirde sahaya çıktı. Süper Lig'de sezonu 5.sırada bitiren Bursaspor'da oynadığı 30 lig maçında 7 gol - 6 asist, Türkiye Kupası'nda ise finalde yine Galatasaray'a kaybeden yeşil-beyazlı takımda forma giydiği 9 maçta 2 gol - 1 asist performansıyla olmak üzere toplamda 39 maçta 9 gol - 7 asist istatistiklerini elde eden Josue taraflı tarafsız tüm futbolseverlerin dikkatini çekmeyi başardı. Türk futbolseverlerle tanışan Portekizli oyuncu, geride bıraktığımız 2015 - 2016 sezonuna da Bursaspor forması altında başladı. Süper Kupa karşısında Galatasaray'a kaybeden yeşil-beyazlı takımda 90 dakika sahada kalan Josue, sezonun ilk yarısında 15 lig maçının tamamında ilk onbirde sahaya çıktı ve bu karşılaşmalarda 2 asist yaptı. Portekizli oyuncu devre arasında yaşadığı sorunlardan dolayı kadro dışı bırakıldı ve Ocak ayında kiralık sözleşmesi feshedilerek Porto'ya geri döndü. Josue sezonun geri kalan kısmı için bir başka Portekiz ekibi Braga'ya sezon sonuna kadar kiralandı. Josue'nin yolu teknik direktör Paulo Fonseca ile bir kez daha kesişiyordu.

Bursaspor forması altında başlayan 2015-2016 sezonunun ikinci yarısına, Braga forması altında devam eden Josue Pesqueira'nın yeni takımında kendisini kabullendirmesi çok uzun sürmedi. Fonseca'nın bizzat kadrosunda görmek istediği tecrübeli ortasaha oyuncusu ligde 12 karşılaşmada forma giydi ve takımına hücumda 2 gol - 4 asistlik katkı sağladı. Josue, kırmızı-beyazlı takımın Avrupa Ligi macerasında da takımının çeyrek finale yükselmesinde yardımcı oldu. Son 16 turunun rövanş karşılaşmasında Fenerbahçe filelerini havalandıran Josue, takımının çeyrek finalde Shakhtar Donetsk'e elenmesine engel olamadı. Portekiz Kupası'nda takımının yarı finalde Benfica'ya elenmesine engel olamayan Josue, ülkesindeki bir başka kupada takımının finalde Porto'yu penaltılarla yenerek şampiyon olmasında başrol oynadı. Normal süresi 2-2 biten karşılaşmada takımını 2-0 öne geçiren golü kaydeden Josue, penaltılarda eski takımını mağlup eden tarafta yer alıyordu. Porto'dan gönderilen Paulo Fonseca ve Josue Pesqueira'nın, mavi-beyazlı takımın yöneticileri önünde şampiyonluk kutlaması hiç kuşkusuz futbolun adaletiydi.
MİLLİ TAKIM KARİYERİ
2008 yılından itibaren Portekiz'in çeşitli yaş kademelerinde milli formayı giyen Josue, teknik direktör Pablo Bento tarafından 2013 yılında A milli takıma davet edildi. 2014 Dünya Kupası elemelerinde Kuzey İrlanda ile oynanılan karşılaşma öncesinde aday kadroya davet edilen ancak karşılaşmada süre bulamayan Josue Pesqueira, bir sonraki grup maçı olan İsrail karşılaşmasında 69. dakikada Rúben Micael'in yerine oyuna dahil oldu. Eleme grubunda oynanılan Lüksemburg karşılaşması ise Josue'nin ilk kez milli formayla ilk 11'de çıktığı karşılaşma olarak tarihteki yerini aldı. Bülent Yıldırım'ın yönettiği karşılaşmada Portekiz sahadan 3-0 galip ayrılırken, o karşılaşmada yedek kulübesinde Galatasarayın bir başka genç yıldızı Bruma yer alıyordu. Dünya Kupası elemeleri kapsamında İsveç ile play-off oynayan Portekiz'in aday kadrosunda yer alan ve İsveç ile oynanılan ilk maçta son 12 dakikada şans bulan Josue, rövanş karşılaşmasında kulübede yer aldı. Tecrübeli oyuncunun milli takım formasını giydiği son karşılaşma ise, 5 Mart 2014 tarihinde Kamerun ile oynanılan hazırlık karşılaşması oldu. Portekiz'in sahadan 5-1 gibi farklı bir skorla üstün ayrıldığı karşılaşmanın son 3 dakikada oyuna dahil olan Josue o tarihten itibaren milli takıma davet edilmedi.

FCN Blog ailesi olarak Josue Pesqueira'ya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.