Kolbeinn Sigthórsson resmen Galatasaray'da!

Süper Kupa şampiyonluğu ve ligde 2 maçta 2 galibiyet ile sezona başlayan Galatasaray, transfer döneminin bitimine sayılı günler kala kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Daha önce kadrosunu Serdar AzizEren DerdiyokTolga Ciğerci, Pedro Luis Cavanda ve Josue Pesqueira gibi isimlerle güçlendiren Galatasaray, geçtiğimiz sezon Fransız ekibi Nantes forması giyen forvet oyuncusu Kolbeinn Sigthorsson'u bir yıllığına kiraladı. Bu transfer için Fransız ekibine 700bin euro kiralama bedeli ödenirken, İzlandalı oyuncuya yıllık 1.2 milyon euro ücret ödenecek. 26 yaşındaki oyuncunun satın alma opsiyonu ise 3.8 milyon euro olarak sözleşmeye eklendi.


16 YAŞINDA A TAKIMDA..
Yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkent olan İzlanda'nın başkenti Reykjavík'te dünyaya gelen ve 14 Mart 1990 doğumlu olan Kolbeinn Sigthorsson, futbol yaşantısına doğup büyüdüğü şehrin en büyük takımlarından birisi olan Vikingur'da başladı. 6 yaşında futbola başlayan ve burada çeşitli kategorilerde 10 yıl forma giydikten sonra İzlanda'nın en büyük ikinci şehri olan Kopavogur ekibi HK (Handknattleiksfélag Kópavogs) 'a transfer oldu. 16 yaşında ilk kez A takım seviyesinde forma giyen genç oyuncu, 2.Lig olarak kabul edilen 1. Deild Karla'da ilk sezonunda 5 maçta forma giydi ve bu karşılaşmalarda 1 gol atabildi. Takımının bir üst lig olan Úrvalsdeild'e yükselmesine küçük de olsa katkı sağlamayı başaran Sigthorsson'un yetenekleri Avrupalı scoutların gözünden kaçmadı. Birçok kulüp tarafından takip edilen oyuncunun en önemli talipleri arasında Arsenal yer alıyordu. 2007 yılının yaz aylarında Londra ekibiyle iki deneme antrenmanına çıkan genç oyuncu, buna rağmen kariyerine Hollanda'da devam etmeye karar verdi ve 150bin euro bonservis bedeliyle AZ Alkmaar'a transfer oldu.

İzlanda'da genç yaşta A takım seviyesinde oynayan Kolbein Sigthorsson, gerçekleştirdiği transfer sonrasında yeniden altyapıya dönmüş oldu. AZ Alkmaar bünyesinde U17, U19 ve U21 takımlarında forma giyen İskandinav oyuncu, takvim yaprakları 2010 yılının yaz aylarını gösterdiğinde dönemin teknik direktörü Gertjan Verbeek tarafından A takıma davet edildi. Forma giydiği ilk sezonu olan 2010 - 2011 sezonunda Hollanda Ligi'ni adeta sallayan Sigthorsson, ligi 4.sırada bitiren kırmızı-beyazlı ekip adına 32 maçta 15 gol - 2 asist; Avrupa Ligi'nde grup aşamalarından öteye gidemeyen takımı adına 9 maçta 3 gol ve Hollanda Kupası'nda son 16 turunda Ajax'a elenirken 2 maçta 1 asist performansını sergiledi. İzlandalı oyuncu sezon sonunda adının karşısına 43 maçta 18 gol - 3 asist gibi önemli bir hücum performansı yazdırmayı başarırken, bu karşılaşmaların neredeyse yarısında sonradan oyuna dahil olmuştu. AZ Alkmaar forması altında ligin 5. haftasında Excelsior Rotterdam karşısında 76. dakikada takımına beraberliği getiren golü kaydederek taraftarlarına "Merhaba" diyen İskandinav oyuncu, ligin 21. haftasında VVV-Venlo karşısında takımının elde ettiği 6-1'lik galibiyette 5 gol atarak AFAS Stadion'da bulunan futbolseverlere tarihi bir gün yaşatıyordu.
İlk sezonunda gösterdiği performansla tüm dikkatleri üzerine çeken ve Hollanda'da uzun süre adını konuşturan Kolbeinn Sigthorssonn, takımının sözleşme uzatma tekliflerini geri çevirdi. İsmi bir süre Borussia Dortmund, Newcastle United gibi takımlarla anılan İzlandalı oyuncu, kendisine gelen teklifler sonrasında 4.5 milyon euro transfer bedeliyle Ajax'ın yolunu tuttu. 4 yıldır Alkmaar şehrinde yaşayan Sigthorsson için artık Amsterdam'a taşınma vaktiydi. 16 yaşında İzlanda'da forma giyen genç oyuncu için, basın toplantısında dile getirdiği gibi futbolun efsane isimleri Frank de Boer ve Dennis Bergkamp ile çalışmak bir rüyadan daha fazlası olacaktı.

BÜYÜK BEKLENTİLER, BÜYÜK SAKATLIKLAR..
2011-12 sezonunda Ajax forması giyen Kolbeinn Sigthorsson, yeni takımında direkt olarak onbirde başladı. Kırmızı-beyaz forma altında ilk maçında De Graafschap karşısında asist yapan İzlandalı oyuncu, ligin ikinci haftasında Heerenveen karşısında takımını öne geçiren golü atarken Amsterdam Arena'daki taraftarlara "merhaba" diyordu. Devam eden sekansta 6 lig maçında 4 gol daha kaydeden İzlandalı forvet, kariyerinde ilk kez Şampiyonlar Ligi deneyimi yaşadı. D Grubu'nda mücadele eden Ajax adına, grubun ilk 2 maçında (Lyon ve Real Madrid) ilk onbirde sahaya çıkan Sigthorsson, ligin 8.haftasında 02.10.2011 tarihinde oynanılan Groningen deplasmanında son derece talihsiz bir sakatlık yaşadı. Mücadelenin 19. dakikasında rakibinin müdahalesiyle yerde kalan İskandinav oyuncu, oyuna devam edemezken yapılan kontroller sonrasında ayak bileğinin kırıldığı açıklandı. Kolbeinn Sigthorsson bu sakatlık sonrasında 5 ay sahalardan uzak kalırken, 26.03.2012 tarihinde Sparta Rotterdam ile oynanılan U21 maçında 90 dakika forma giydi. Genç oyuncu bu karşılaşmadan sadece 4 gün sonra ligin 28.haftasında Heracles karşılaşmasında teknik direktör Frank de Boer tarafından maç kadrosuna alındı. Karşılaşmanın 78. dakikasında Lorenzo Ebecilio'nun yerine oyuna dahil olan İzlandalı oyuncu, mücadelenin 88. dakikasında takımının 6.golünü kaydederken Amsterdam Arena alkışlarla yıkılıyordu. Sezon sonuna kadar bu şekilde son 20 - 25 dakika forma giyen İzlandalı oyuncu, yaşadığı talihsiz sakatlık nedeniyle Ajax forması altında ilk sezonunda tüm karşılaşmalar geçerli olmak üzere 19 maçta 10 gol - 1 asist performansı sergiledi. Ajax sezon sonunda ligde mutlu sona ulaşırken, İzlandalı oyuncu kariyerinin ilk kupasını kaldırıyordu.

2012-13 sezonunda beklentilerin büyük olduğu İzlandalı oyuncu, sezonun ilk maçında Süper Kupa'da ezeli rakip PSV Eindhoven'a kaybeden tarafta olurken; ligin ilk haftasında eski takımı Alkmaar karşısında ağları havalandırdı. Sigthorsson tam sezona golle başlamanın özgüvenini elde ederken, antrenmanda yaşadığı omuz sakatlığı sonrasında sezonun ilk yarısını kapattı. 28 Ocak 2013 tarihinde U21 takımla PSV Eindhoven karşısında 45 dakika sahada kalan İzlandalı oyuncu, kupanın çeyrek finalinde de Vitesse karşısında son 15 dakika oyuna girdi ve attığı 2 golle "Geri döndüm" mesajını verdi. Ligin 21.haftasından itibaren düzenli olarak rotasyona girmeye başlayan ve son 10-25 dakika arası forma şansı bulan Sigthorsson, ligin 24.haftasından itibaren ilk 11'deki yerine geri döndü. Ligde son 10 maçta 8 gole direkt etki eden İzlandalı oyuncu, sezon sonunda şampiyonluk kupasını havaya kaldıran Ajax'ın bir parçası oldu. Sezon sonunda adının karşısında, sakatlık sebebiyle, 21 maçta 9 gol - 2 asist yazan İzlandalı forvet kariyerinin ikinci lig şampiyonluğunu kutluyordu. Ajax'ta geçirdiği ilk iki sezonunda ciddi sakatlıklar yaşayan ve neredeyse bir sezon oynamayan İzlandalı forvet, üçüncü sezonunda kendisini gösterebildi. 2013-14 sezonuna Süper Kupa'da eski takımı AZ Alkmaar karşısında attığı golle takımına şampiyonluğu getirerek başlayan Sigthorsson, teknik direktör Frank de Boer'in takımında zaman zaman ofansif sol kanatta forma giymesine rağmen takımın önemli parçalarından birisi oldu. Bir dönem yaşadığı adale sakatlığı nedeniyle 4 hafta takımdan uzak kalan İskandinav oyuncu, sezon sonunda kırmızı-beyazlı forma altında üstüste üçüncü kez lig şampiyonu ünvanına ulaştı. Hollanda Kupası'nda finalde Zwolle karşısında hezimete uğrayan (5-1) ve Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında üçüncü olarak Avrupa Ligi'nin yolunu tutan Ajax'ın rotasyonunda önemli isimlerin başında gelen Kolbeinn Sigthórsson, sezon sonunda adının karşısına 42 maçta 12 gol - 2 asist performansını yazdırmayı başardı. Ligde oynadığı 30 maçta 10 gol kaydeden İzlandalı oyuncu toplamda 2.740 dakika (maç başına 65 dakika) sahada kalmayı başardı. İzlandalı oyuncu sağlıklı kaldığı sezonda Ajax adına önemli işler yaparken, hücumda sadece forvet pozisyonunda değil sol kanatta da forma giydi. Frank de Boer'in kadro tercihlerinde Siem de Jong önde tek forvet oynarken, Kolbeinn Sigthórsson sol kanatta ve Lasse Schöne sağ kanatta yer alıyordu. İskandinav oyuncu sezon genelinde 11 maçta sol kanatta forma giydi.
AJAX'TA GÖZDEN DÜŞÜŞ, FRANSA MACERASI..
AZ Alkmaar'da göstediği müthiş performans sonrasında büyük beklentilerle Ajax'a transfer olan İzlandalı forvet oyuncusu için geride kalan süre pek etkili geçmemişti. Ajax forması altında geçirdiği 3 sezonun neredeyse bir sezonunda sakatlıklardan dolayı forma giyemeyen Kolbeinn Sigthorsson için 2014-15 sezonu oldukça önemliydi. Sezon başında Süper Kupa'da bir kez daha Zwolle karşısında kaybeden Sigthorsson ve arkadaşları, lige iyi başladı. Ligde düzenli olarak forma şansı bulan İzlandalı forvet ligin 15.haftasında Williem II karşısında 18. dakikada yaşadığı sakatlık nedeniyle kenara gelirken, 19.haftada oynanan Feyenoord karşılaşmasında 45. dakikada Arkadiusz Milik'in yerine oyuna dahil oldu. Ancak bu karşılaşmanın ardından hafta içi antrenmanda dizinden sakatlanan İzlandalı oyuncu, yaklaşık 2.5 ay takımdan ayrı kaldı. Ligin 28.haftasında bir kez daha takıma dahil olan Sigthorsson, sezonun son 7 haftasında 6 maçta büyük bir kısmı onbirde olmak üzere forma şansı buldu ve 2 kez fileleri havalandırdı. İzlandalı oyuncu yaşadığı sakatlıklar sonrasında takımdaki kalıcı yerini kaybetti ve Ricardo Kishna - Arkadiusz Milik ve Anwhar El-Ghazi'nin oluşturduğu forvet rotasyonuna girmekte zorlanmaya başladı. 25 yaşındaki oyuncu için sezon sona erdiğinde isminin karşısında tüm organizasyonlar dahil olmak üzere 27 maçta 7 gol - 5 asistlik hücum performansı yer alıyordu.

2015-16 sezonu öncesinde, bir dönem ismi Galatasaray ile anılan Kolbeinn Sigthórsson, sezon sonunda Fransa'da düzenlenecek Euro 2016'yı da göz önünde bulundurarak düzenli olarak oynayabileceği bir kulübe gitmek istedi. Ajax'ta gözden düşen ve kadroya girme şansı bir hayli zorlaşan İzlandalı oyuncu 3 milyon euro bonservis bedeliyle birlikte Fransız ekibi Nantes'ın yolunu tuttu. Teknik direktör Michel Der Zakarian önderliğinde sezona başlayan yeşil-sarılı takımda İzlandalı forvet oyuncusu ilk haftalarda rotasyonda yer aldı. Ligin ilk maçında Guingamp deplasmanında 58. dakikada Yacine Bammou'nun yerine oyuna dahil olan Kolbeinn Sigthorsson, devam eden haftalarda 19 kez ilkonbirde olmak üzere toplamda 26 lig maçında forma giydi. Bu karşılaşmalarda sadece 3 gol atan İzlandalı forvet, kupada çeyrek finalde Sochaux'a elenen yeşil-sarılı takım adına 3 maçta 1 kez fileleri havalandırdı. Sezon sona erdiğinde Nantes forması altında 29 maçta 4 gol istatistiğini elde eden Kolbeinn Sigthórsson, sezonun son beş maçında 18 kişilik maç kadrosunda yer bulamadı.
MİLLİ TAKIM: BİR İZLANDA MASALI..
26 yaşındaki forvet oyuncusu, geride kalan 6 yıllık profesyonel futbol kariyerinde kulüp takımlarında 144 lig - 14 yerel kupa ve 25 uluslarararası müsabakada forma giyerken toplamda 183 karşılaşmada rakip filelere 60 gol bıraktı ve 13 kez golden bir önceki pası veren isim oldu. İzlandalı oyuncunun kulüp kariyerindeki istatistikleri bir kenara dursun, milli takım forması altında 2006 yılından beri çeşitli kademelerde forma giydiğinin altını çizelim. U17, U19 ve U21 takımlarında forma giydiği 30 maçta 11 kez fileleri havalandıran Kolbeinn Sigthórsson, milli takım formasını A takım seviyesinde ilk kez 2010 yılında giydi. Teknik direktör Ólafur Jóhannesson tarafından 21 Mart 2010 tarihinde Faroe Adaları ile oynanılan hazırlık maçında ilk kez forma giyen İskandinav oyuncu karşılaşmanın 37. dakikasında ülkesinin 2.golünü kaydederek milli takım macerasına "merhaba" demişti.

20 yaşından bugüne düzenli olarak milli takım forması giyen ve milli takım forması altında 18 dostluk maçı, 14 Avrupa Şampiyonası elemeleri, 7 Dünya Kupası elemeleri oynama tecrübesi yaşayan 26 yaşındaki forvet oyuncusu bu yaz Fransa'da düzenlenen Euro 2016'da adeta bir peri masalı yazan İzlanda'nın en etkili silahları arasında yer aldı. Euro 2016'da milli takım forması altında 5 maça çıkan ve bu karşılaşmalarda 2 gol kaydeden Sigthorsson takımının turnuvada gösterdiği başarıda önemli bir rol oynamıştı. Bugüne kadar milli forma altında 44 maçta 22 gol - 4 asistlik hücum performansına sahip olan 1.85 boyundaki forvet oyuncusu ülkesinin en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımların karşılığını alan ve her yıl bir üst basamak grubuna yükselen İzlanda, son açıklanan FIFA sıralamasında 35. sırada kendisine yer bulmuştu.

FCN Blog ailesi olarak Kolbeinn Sigthórsson'a hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.