Mercek Altında: Eren Derdiyok neleri değiştirecek?

Adettendir. Her gelen yeni transferler hakkında uzun uzun yazılar yazar, kendi takımımıza transfer olan her oyuncuya Lionel Messi, Cristiano Ronaldo veya Franz Beckenbauer muamelesi yaparız. Yeni sezon öncesi yapılan her transfer bizi dünyanın en güçlü takımı yapmaya bir adım daha yaklaştırmıştır, hayallerimizde. Çoğu zaman sahnelenen performanslar büyük hayalkırıklıklarına sebep olsa da, kimi zaman sürpriz performanslarla ne kadar haklı olduğumuzu dile getiririz. Transfere doğru noktalardan bakmak gerekir, ki mevcut şartlar altında Galatasaray'ın gerçekleştirdiği Eren Derdiyok transferine rakamlarla birlikte bakacağız. 28 yaşındaki tecrübeli forvetin saha içinde ve  mevcut oyun yapısında Galatasaray'a kazandırabileceklerini mercek altına alalım istedik..

Spor Toto Süper Lig
ekiplerinden Kasımpaşa'da forma giyen Eren Derdiyok, yeni sezon öncesi takımının aldığı küçülme kararı sonrasında kendisine gelen teklifleri değerlendirmek istediğini yönetime bildirmişti. Geçtiğimiz sezon ilk antrenmanda çapraz bağları kopan ve 6 ay futboldan uzak kalan Derdiyok, bu sezon gösterdiği performans sonrasında İsviçre milli takımına kadar seçilmiş ve Fransa'da düzenlenen Euro 2016'da boy göstermişti. 28 yaşındaki forvet oyuncusunun en önemli özelliklerinden birisi kuşkusuz 1.91'lik boyu ve hava toplarındaki etkisinin yanı sıra, bitmek tükenmek bilmeyen dinamizmi. Ancak en büyük handikapı, saha içindeki hırsı.

2015/16 SÜPER LİG: 13 GOL, 5 ASİST
İlk sezonunda yaşadığı ağır sakatlığın ardından geride bıraktığımız 2015 - 2016 futbol sezonunu aslında Eren Derdiyok'un adam gibi oynadığı tek sezon olarak değerlendirebiliriz. Bundesliga'da geçirdiği son 2 sezonla birlikte ağır bir sakatlıkla birlikte 3 sezon formsuzluk yaşamış bir oyuncunun Kasımpaşa gibi bir takımda 18 gole direkt katkı sağlaması pek azımsanacak bir rakam değil. Kasımpaşa'nın bir başka hücum silahı Oscar Scarione'nin 11 gol ile sezonu tamamladığının altını çizelim. Geçtiğimiz sezon ligi 7.sırada bitiren Rıza Çalımbay'ın öğrencileri, 34 haftalık lig maratonunda rakip filelere 50 gol bırakmıştı. 13 golle sezonu tamamlayan Eren Derdiyok, geride bıraktığımız sezon takımımızın en golcü ismi olan Lukas Podolski ile birlikte gol krallığı sıralamasında 6.sırada bulunuyordu.

Galatasaray adına geçtiğimiz sezon maç başına rakip kaleye en çok şut çeken isim Wesley Sneijder oldu. Hollandalı oyuncu maç başına 2.5 şut ortalaması ile oynarken, Eren Derdiyok maç başına rakip kaleye 1.9 şut attı. Her iki ismin maç başına rakip kaleye isabetli şut sayısı ise aynı; 1. Hücum hattında ise takımımız adına geçen sezon en çok şut atan isimlerin başında 15 maçta forma giyen Burak Yılmaz (2.5) ve 30 maçta forma giyen Lukas Podolski (1.8) geliyordu. Devre arasında Çin'in yolunu tutan Burak maç başına 1.6 isabetli şut atarken, Alman oyuncumuz Podolski maç başına 1 isabetli şutla rakip kaleyi tehdit ediyordu. Bu alanda ligin en iyi ismi ise Mario Gomez olmuştu. Ligin altını üstüne getirdiği iddia edilen Alman oyuncu 2.8 şut ortalamasına karşın 1.8 isabetle istatistiklerde ilk sırada yer aldı.
LİGİN EN İYİ HAVACISI: MAÇ BAŞINA 4.1 HAVATOPU
Geride bıraktığımız 2015-2016 futbol sezonunda Galatasaray adına hava topu kazanma ve karşılama en büyük sıkıntıların başında geliyordu. Takımın en iyi ismi devre arasında gelen ve ligin ilk yarısı Kasımpaşa'da oynayan Ryan Donk oldu. Geçtiğimiz sezon 30 maçta forma giyen Hollandalı oyuncu maç başına 2.8 hava topu kazanma ortalaması ile takımımız adına öne çıkarken, kendisini devre arasında takımdan ayrılan Burak Yılmaz takip etti. Tecrübeli forvet maç başına 1.9 hava topu mücadelesiyle ikinci sırada yer aldı. Ancak bu değerlerin pek sağlıklı olmadığını belirtelim, keza gerek Donk gerekse Burak'ın takımımız forması altında bir sezonu tamamlamadıkları aşikar. Bu kapsamda bir sezon düzenli forma giyen Semih Kaya'nın takımımız adına en başarılı isim olara karşımıza çıktığını görüyoruz; 21 maçta 1.8 hava topu kazanma.

Kasımpaşa forması altında 30 lig maçında forma giyen Eren Derdiyok, geçtiğimiz sezon ligin en çok havatopu kazanan forvet oyuncusuydu. Maç başına 4.1 hava topu kazanan tecrübeli forvet oyuncusunun bu kapsamda ortalama yüzdesi ise %58. Ligin en çok hava topu kazanan forveti (128 kez) olmasının yanı sıra en yakın rakibi Mehmet Batdal'ın (104) ve Deniz Kadah'ın (96) bu alanda fersah fersah önünde olması ayrı bir etken olarak görünüyor. Geçtiğimiz sezon ligin altını üstüne getiren Mario Gomez'in ise bu alanda ilk beşte adı yer almıyor. Bu alanda ligin en iyi hücum oyuncusu olarak dikkat çeken Eren Derdiyok genel sıralamada ise 3.sırada bulunuyor. Fenerbahçe'nin eski stoperi Bruno Alves maç başına 5.2 hava topu kazanma başarısıyla ligin en başarılı ismiydi.
HERŞEYDEN BİRAZ: TAMAMLAYICI PARÇA..
En baştan yazmakta fayda var. Eren kesinlikle bu takımın birinci forveti olabilecek düzeyde bir isim değil. Ancak çok iyi bir tamamlayıcı parça olabilecek kalibrede bir oyuncu, ki gerek hava toplarındaki başarısı - gerekse topu dağıtması ve servis özelliği kariyeri boyunca onu özel kıldı. Basel döneminden itibaren sürekli olarak takım arkadaşlarına asist yapmasından bahsedebiliriz. İstatistiksel olarak rakamlara baktığımızda, yaptığı koşularla veya savunmayı alıp götürmesiyle yarattığı boşluklar bir kenara dursun sadece golden önceki pası vermişliği sezon başına -/+ 5 bandında seyrediyor. Sezon başına yine aynı şekilde +/- 10 gol seviyelerinde ki, ön alandaki baskısı - pres gücü - hava toplarındaki etkisi ve top tekniği bizlere Johan Elmander'i hatırlatıyor.

Burak Yılmaz kadar olmasa da ceza sahasında ve çevresinde bitiriciliği var. Topu ileriye taşımasını, saklamasını ve arkadaşlarına alan açmasını bilen bir isim Eren. Fizik gücü yüksek, sert, temposu olan bir oyuncu ancak en büyük dezavantajı saha içindeki hırsı. Bundesliga'da geçirdiği son 2 sezonunda mental olarak yaşadığı sıkıntılar sonrasında Kasımpaşa'dan iyi bir kontrat teklif edilmesiyle Türkiye'ye düştü. Eski sevgilisiyle yaşadığı sorunlar olmasa Bundesliga'da hatrı sayılır bir forvet olacaktı. 2 yıl önce evlendi ve bir kızı var. Kafası daha rahat, sakatlıktan dönüşü son derece sağlıklı oldu. Çok sık sakatlanan, sakatlık problemleriyle uğraşan bir oyuncu değil ve doğal form seviyesi oldukça yüksek. Mücadeleden, birebirden kaçınmaz. 

28 yaş, bir forvetten verim alabileceğiniz en ideal yaşlardan birisidir. Neredeyse 10 yıldır milli takım tecrübesi olan, Avrupa Ligi - Şampiyonlar Ligi ve büyük takım, büyük organizasyon (Leverkusen) tecrübesini deneyimleyen bir isimden bahsediyoruz. 2008 Avrupa Şampiyonası, 2010 Dünya Kupası, 2012 Avrupa Şampiyonası, 2016 Avrupa Şampiyonası.. Yaşına rağmen fazlasıyla tecrübeli. Süper yetenek değil ancak yetenekleri olan, potansiyelini kullanabilen ve hepsinden ötesinde, sahada verimli işler yapan bir forvet oyuncusu olarak tanımlayabiliriz Eren Derdiyok'u.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.