STSL | Hazırsak, başlıyoruz..

2016 - 2017 sezonunda Turgay Şeren Futbol Sezonu adıyla oynanacak futbol sezonu bu hafta sonu oynanacak maçlarla başlıyor. Geçtiğimiz sezonda şampiyonluğu Beşiktaş'a kaptıran Galatasaray'da tek hedef şampiyonluğu geri almak olacak. Yeni sezon öncesi yapılan transferleri, hazırlık kampını, olası taktiğimizi ve rakiplerimizin durumunu beraber inceleyelim..


YENİ SEZON, YENİ KADRO
Geçtiğimiz kötü sezonda eksik olan kadrosunun acısını fazlasıyla çeken Galatasaray, yaz transfer dönemini hareketli geçirdi. Finansal Fair Play kapsamında çok hareket beklenmemesine rağmen transferleri ardı ardına yapan sarı kırmızılılar, defansif orta saha ve santrafor bölgesinde mutlaka transfer gerektiren kadroya ilk önemli takviyeyi savunma bölgesine yaptı. Bursaspor'un 1990 doğumlu stoperi Serdar Aziz 4.5 milyon Euro bonservis bedelinin yanı sıra Bilal Kısa, Furkan Özçal ve Sercan Yıldırım'ın bonservisleri karşılığında Galatasaray'ın yolunu tuttu. Geçtiğimiz sezon Antalyaspor'da oynayan Emrah Başsan bonservissiz olarak takıma dahil edilirken kadrosundaki tek santraforu Umut Bulut'u kadro dışı bırakan Cimbom bu bölgeye ilacını yine İstanbul'dan buldu. Geçtiğimiz sezon Kasımpaşa'da forma giyen İsviçre milli takımı oyuncusu Eren Derdiyok ile her konuda anlaşma sağlayan Galatasaray, Euro 2016'da milli takım forması giyen 28 yaşındaki forvet oyuncusu için bordo-beyazlı ekibe 4 milyon Euro bonservis ücreti öderken, 3 yıllık sözleşme imzalanan Eren Derdiyok'a da yıllık 2.150 milyon Euro ücret ödemeyi taahhüt etti. Hertha Berlin'de forma giyen Almanya doğumlu Türk oyuncu Tolga Ciğerci'yi de transfer ederken orta saha rotasyonunda 1992 doğumlu oyuncu defansif orta saha açığını doldurmaya çalışacak. Transfer döneminde son transfer ise sağ bek pozisyonuna geldi. Manchester United maçının ardından teknik direktör Riekerink sağ bek bölgesine transfer istediğini yönetime iletirken, bu isteğin ardından geçtiğimiz sezon Trabzonspor forması giyen Luis Pedro Cavanda, 1.8 milyon Euro karşılığında Galatasaraylı oldu.
Toparlayacak olursak; yeni sezon öncesi Serdar Aziz, Emrah Başsan, Eren Derdiyok, Tolga Ciğerci ve Luis Cavanda takıma dahil edildi. Geçtiğimiz sezon formamızı giyen Jason Denayer kiralık sözleşmesi bittiğinden geri dönerken, Emre Çolak bonservissiz olarak takımdan ayrıldı. Jose Rodriguez, Blerim Dzemaili ve Alex Telles'ten yaklaşık olarak 10 milyon euro bonservis geliri elde etti. Yönetimden gelen açıklamalara göre defansif orta saha ve santrafor bölgesine birer transfer bekleniyor.

HAZIRLIK DÖNEMİ NASIL GEÇTİ?
Yeni sezon hazırlıklarına Florya'da başlayan Galatasaray, 10 Temmuz'da İsviçre'nin Gwatt bölgesine gitti. Burada FC Thun ile 1-1 (Gol:Bruma) berabere kalan Sarı Kırmızılılar daha sonra Uhren Cup'a katıldı. Zürih'i 3-0 (Bruma, Endoğan Adili, Berk İsmail Ünsal) ile geçip Young Boys ile 1-1 (Bruma) berabere kalan Aslanlar kupanın sahibi oldu. Sonrasında Danimarka'da Aarhus'u 3-1 (Bruma(2),Yasin) mağlup eden Cimbom, ilk ciddi sınavını İsveç'te verdi. Dünya devi Manchester United ile karşılaşan Galatasaray ilk yarıda güzel bir performans sergilerken ikinci yarıdaki etkisiz oyunuyla sahadan 5-2 mağlup ayrılırken gollerimiz Bruma ve Sinan Gümüş'ten geldi. Yeni sezonda Türk Telekom Arena açılış maçında Atletico Madrid ile karşılaşması beklenen takımımız, rakibin ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle kararını değiştirmesiyle TFF Süper Kupa öncesi hazırlık maçına çıkmadı. Süper Kupa mücadelesinde normal süresi ve uzatma süresi eşitlikle biten maçta Beşiktaş'ı penaltılarda deviren ekibimiz kupanın sahibi olurken yeni sezona kupayla başlama geleneğini sürdürdü.

Hazırlık kampının yıldızı hiç şüphesiz Portekizli genç yeteneğimiz Armindo Bruma'ydı. Hazırlık maçlarında 5 maçta 6 gol atan yıldız oyuncu yeni sezonda takımın en büyük kozu olarak gösteriliyor. Hollanda ekibi PSV Eindhoven'ın kıskacında olan oyuncu takımda tutuldu ve yeni sezona hazır bir durumda. Kendisi bu yazıda bir paragrafı fazlasıyla hak etti.
Yeni sezonda Riekerink ile beraber 4-3-3 dizilişiyle sahaya dizilmemiz bekleniyor. Kaleyi en büyük güvencelerimizden Muslera'yı emanet edecek takımda defans hattı yeniden şekillendi. Sağ bekte en büyük aday yeni transfer Cavanda. Sağ bek pozisyonunda defansif bir oyuncu isteyen Riekerink, bu bölgede Cavanda'yı düşünüyor. Sol bek bölgesinde Carole tek alternatif iken stoper bölgesinde Chedjou'nun partneri ise henüz belli değil. Yeni transfer Serdar Aziz'in sakatlığı sebebiyle Süper Kupa finalinde Hakan Balta Chedjou'ya eşlik etmiş, uzatma dakikalarındaki tek golümüzü kaydetmiş ve penaltımızı da gole çevirmişti. Orta sahada Selçuk'un partneri olarak şu anda Tolga Ciğerci gözüküyor. Ancak defansif orta sahaya gelecek olası transferlerle bu durum her an değişebilir. Bu ikilinin önündeki hücum hattımız ise en zengin bölgemiz. Forvet hattının arkasında Sneijder'in yeri garanti, santrafor bölgesinde de Eren tek alternatif. Hücumun kanat bölgesindeki 2 bölgeye ise adaylar fazla ve kaliteli. Bruma, Podolski, Sinan Gümüş  ve Yasin Öztekin bu bölge için forma savaşı verecekler. Bu oyuncuların performansları takım için kritik bir önem taşıyor.

Olası defansif orta saha ve santrafor transferleriyle kadromuz ligi ve Türkiye Kupası'nı kaldırabilecek seviyede olacaktır.

RAKİPLER NE YAPTI?
Futbol rakiplerle oynanan bir spor. Felsefi bir cümle kurmaya çalışıp başaramadığımın farkında olsam bile kendimizin ne yapacağı kadar rakiplerimizinde durumları önemli. Geçen sezonu şampiyonlukla noktalayan Beşiktaş şampiyon kadrosunu koruyamadı. Gol kralı olan Gomez ve orta sahada takımın beyni olan Sosa'yı kaptıran son şampiyon, Gökhan Töreyi'de West Ham'a kiraladı. Siyah beyazlılar giden bu oyuncuların yerini de henüz doldurulabilmiş değil. Sağ bek olarak Fenerbahçe'den Gökhan Gönül, sol bek olarak ise Barcelona'dan Adriano takıma dahil edildi. Beşiktaş'ın bu seneki en büyük kozu teknik direktörü Şenol Güneş olacak. Şampiyonluğu Beşiktaş'a, Türkiye Kupası'nı da Galatasaray'a kaptıran Fenerbahçe yeni sezona yeni bir teknik direktörle girecek. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Monaco'ya elenmenin ardından sıkıcı bir süreç sonunda Vitor Pereira'yla yollar ayrılırken birkaç gün sonra da Hollandalı teknik adam Dick Advocaat yeni teknik direktör olarak açıklandı. Gökhan Gönül ve Caner Erkin'i takımda tutamayan takımda sağ beke PSG'den Van der Wiel transfer edilirken Gökhan Gönül'ü Beşiktaş'a kaptıran Sarı Lacivertliler misilleme olarak İsmail Köybaşı'yı sol bek pozisyonuna dahil etti. Salih Uçan ve Emenike ise kiralık gittikleri takımlardan geri döndüler.

YENİ SEZONUN ANAHTARI: DEPLASMAN
Yeni sezon öncesi transfer dönemini en sıcak geçiren takım Galatasaray oldu. Sezona Riekerink öncülüğünde başlayan Galatasaray'da tek hedef şampiyonluk. Ben bu yolda güzel bir başlangıcın çok önemli olduğunu düşünüyorum. En kritik nokta ise son yıllarda en büyük sorunumuz deplasman sorunu. Arenada -evimizde- taraftarımızın desteğiyle çok sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum. Deplasmanda ise toplayacağımız puan sayısı şampiyonluk yarışının seyrini etkileyecek en büyük faktör. Geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş'ın deplasman karnesini de düşündüğümüzde kilit nokta deplasman puanları. Bu sene Avrupa kulvarımız da olmadığı için oyuncularımız daha az yıpranacak. Selçuk, Sneijder, Podolski gibi oyuncularımızın artık 30'lu yaşlarında olması, onların rotasyon ile ara ara dinlendirilmesiyle onlardan maksimum verim alınmasını sağlayacaktır. İyi bir sezon başlangıcı ve deplasman karnesiyle şampiyonluğun en büyük adayı yine Galatasaray olacaktır.

FCN Blog ailesi olarak Galatasaray Futbol Takımı'na yeni sezonda başarılar diliyoruz. Yeni sezonda yine kupaların tek sahibi olmak ümidiyle..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.