Mercek Altında: Nigel de Jong neleri değiştirecek?

Yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendiren ve doğru takviyelerin yanı sıra alternatifli bir kadro oluşturan Galatasaray, geçtiğimiz sezon adeta bir kara deliği andıran defansif orta saha pozisyonuna Hollandalı tecrübeli oyuncu Nigel de Jong'u transfer etti. Kariyerinde daha önce Ajax, Hamburg, Manchester City ve Milan gibi önemli takımlarda forma giyen 32 yaşındaki Surinam asıllı oyuncu gerek sertliği ve agresifliği, gerekse işin savunma tarafındaki başarısı ile takıma katkı sağlayacaktır. Geride bıraktığımız 2015 - 2016 sezonunda ligin en kötü savunma performanslarından birisine imza atan Galatasaray'da yeni transfer Nigel de Jong saha içinde neleri değiştirecek, mercek altına alalım..


Geçen sezon da takımımızın gündemine gelen ve o dönem taraftarın çok istediği bir isim olan de Jong, bu sezon Lassana Diarra hayalleri kurulurken gelince geçen seneki kadar ilgi görmedi. Ancak şunu unutmamak lazım 2 ay önce bu takımın elinde güvenilebilecek tek orta saha Selçuk’tu. Sonrasında bu mevkiye alınan Tolga ve Josue’nin de bizim sorunlarımızı çözecek tipte oyuncular olmadığını düşünürsek Nigel de Jong transferini önemini daha iyi anlarız. Bunun yanı sıra geçen sezon en çok sıkıntı çektiğimiz mevkiler forvet ve ön liberoydu. Forvete yapılan Eren ve Sightorsson hamleleriyle buradaki sorunu çözerken önlibero için istenen Delaney‘i kulübü bırakmak istemediğinden dolayı bonservisinde indirim yapmaması sonrasında gündeme gelen ve anlaştığımız Leiva’yı da Klopp’un bırakmamasının ardından önlibero transferi bir türlü yapılamadı ve transferin son gününe kadar kaldı. Transferi için çok uğraşılan Diarra’nın maliyetinin sürekli artması, transfer süresinin bitmesine 2 gün kala İstanbul’a gelen Tiote’nin de sakatlık sorununun çıkması ve iyice azalan sürede De Jong gibi tecrübeli ve Riekerink’in de istediği bir ismi almak çok önemliydi.
De Jong en kritik transferimiz konumunda. Onun takıma kazandıracağı şeyler hiç hafife alınmamalı. Özellikle Melo’nun gidişinin ardından ortasahadaki caydırıcılığını ve sertliğini kaybeden takımımız için De Jong’un gelişi bu özellikleri yeniden kazanmamız adına önemli bir adım oldu. Top kazanma konusunda iyi bir isim olan De Jong bu konuda yaşadığımız sorunu da çözecektir. LA Galaxy forması ile top kazanma alanında %82 gibi iyi bir oranının olduğunu belirtmekte yarar var. Güçlü ve fit olmasıyla ikili mücadelelerde de muhakkak ki faydalı olacaktır. Ünlü Ajax altyapısından yetişen De Jong da çoğu Hollandalı gibi pas oyununda iyi olan bir oyuncu. LA Galaxy formasıyla oynadığı 18 maçta %87 pas isabet oranı sağlayan De Jong, bunun yanı sıra 2016 yılında MLS’de en fazla isabetli pas atan isim olmayı da başardı. Bu özelliğiyle topun bizde daha çok kalmasını isteyen ve pas oyununu seven Riekerink’in isteğini de yapabilecek bir isim.

İşin savunma kısmında çok faydalı olacaktır ancak hücum kısmına geldiğimizde ise aynı yorumu yapmak çok mümkün olmuyor. Premier Lig kariyerine baktığımızda çıktığı 104 karşılaşmada yalnızca 1 gol, 1 asist yapmış bir De Jong var. Bu sezon MLS’de çıktığı 18 karşılaşmada ise gol ve asisti yok. Bu yüzden işin hücum kısmında beklentiyi olabildiğince az tutmakta yarar var. Elimizde Bruma-Wesley-Podolski-Eren gibi bir hücum hattı varken De Jong’un hücum yönünün zayıf olması büyük bir sıkıntı yaratmaz.

De Jong’un diğer bir avantajlı yanına gelirsek Mart ayında başlayan MLS liginde 18 karşılaşmada forma giyerek buraya sezona hazır ve fit bir şekilde geliyor. Yaşayacağı adaptasyon sürecinde ise Sneijder ve Riekerink’in çok büyük bir yardımı dokunacaktır. Ayrıca milli takım maçlarından dolayı liglere verilen 1 haftalık ara onun takıma uyumu açısından önemli olacaktır. Umarım uyum sürecini atlattıktan sonra De Jong’dan beklediğimiz katkıyı alırız. 

Can BEDEL

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.