Genel Kurul | Dursun Özbek'ten açıklamalar..

Riva ve Florya'daki gayrimenkullerin değerlendirilmesi konusunda Emlak Konut ile yapılan protokolün oylamaya sunulacağı Olağanüstü Genel Kurul bugün gerçekleştirilirken, başkan Dursun Özbek açılışın ardından kürsüye çıkarak önemli açıklamalarda bulundu. Kulüp tarihinin en önemli kurul toplantılarından birisini yaptıklarının altını çizen Dursun Özbek, üyelere projenin maaliyeti ve borç durumu hakkında bilgiler verdi. Riva ve Florya arazilerinin yanı sıra Ali Sami Yen Arena'nın çatısı ve yapılacak olan spor salonu hakkında da üyeleri bilgilendiren Dursun Özbek'in açıklamalarının tamamı şu şekilde...

RİVA ARAZİSİ
Riva’daki arazimiz bundan 41 yıl önce bizlere kazandırıldı. Bu konuyla ilgili epey ziyaretler gerçekleştirdik. Galatasaray’ı bizim çalıştığımız dönemde sorunu olan Riva’nın 40 sene arazi olarak kalmasını istemedim. Arsa geçmişten değerli bir hale geldi. Bu projeyi artık bir sonuca götürmeyi düşündüm. Bir maket hazırlattım. Salonun ortasına da koydum. Hedefim şuydu; Riva’yı bize yakışır tarzda geliştirmek ve aynı zamanda da buradaki varlığını Galatasaraylıların emrine sunmak, geçmişin hatırasını sunak. Proje ekranda yer alıyor. Sahalar ve akademi terk edilmiş alanlardı, belediyelerle görüştüm ve arsayı geri istedim. Galatasaray bayrağının dalgalanması gerektiğini söyledim ve geri aldık.

FLORYA ARAZİSİ
Florya’da yaklaşık olarak 84 dönümlük bir arazi var. Florya’daki arsamız futbol takımı ve alt yaş kategoride mücadele eden takımlarımıza hizmet eden bir yer. Çok sık aynı zemin kullanılıyor ve bozulmalardan kaynaklı sakatlıklar yaşanıyor. Galatasaray gibi bir dünya markasının çok daha geniş bir araziye yerleşmesi gerekir diye düşünüyorum. Ünal Aysal başkan bu konuda çok önemli çalışmalar yapmış ve Gaziosmanpaşa ile görüşmüş ancak olumsuz sonuçlanmış. Özhan Canaydın başkanım da benimle birlikte çalışmalar yapmıştı ancak sonuç alamamıştık. 

BORÇ DURUMU VE GAYRİMENKULLER
Borcumuz her sene katlanarak gidiyor ve maalesef bugün itibariyle 1.5 milyar TL değerinde borcumuz var. Son 5 senede 500 milyon TL faiz ve kur farkı ödemesi yapıyoruz, yani bir Riva elden gidiyor. Bu duruma son vermek, bu sarmalı durdurmak istiyoruz. Elimizdeki mevcut değerleri geri kazanmamız lazım. Gelir seviyemiz çok yüksek, Türkiye’de birinci sıradayız ve Avrupa’da da üst sıralardayız ancak geçmişteki yönetim tarzı sonucu gelirlerimiz 2020 yılına kadar temlik altında. Seçildiğim günden beri bu durumu tekrarlıyorum. Basit bir hesap yapmamız lazım; 38 milyon TL faiz ve kur farkından kurtulursak kendi kendimizi yönetecek bir kulüp haline gelebileceğiz.

Yeni kaynak yaratmamız lazım. Geçmişte hisse satılması denenmiş ancak ben bunu reddediyorum. Bence bu yanlış bir yöntem. Ne yapmak lazım? Elimizdeki değerler, gayrimenkuller gibi imkanları kullanmalıyız. Real Madrid, Barcelona, Manchester United gibi Avrupa’nın en büyük kulüpleri bunları değerlendirerek mali bağımsızlıklarını kazanarak sporun en tepesine girdiler. Önce mali bağımsızlığı sağlamak gerekiyor, sonrasında bu istemleri geliştirebiliriz.

MALİ BAĞIMSIZLIK
Bana bir emanet verdiniz. Galatasaray gibi bir camiayı yönetmeyi bana layık gördünüz. Genel Kurulu bilgilendirmek, doğruları söylemek zorundayım. Sevgili Galatasaraylılar, artık yolun sonuna geldik. Beraber bir proje yapalım ve buradan çıkalım. Her toplantıda defalarca çağrı yaptım. Borç yüküyle ilgili olarak bir projeniz varsa, gelin hep birlikte hareket edelim dedim ancak herhangi bir gelişme olmadı. Buradaki esas durum şudur; biz mevcut gayrimenkulleri daha yukarılara çekmek suretiyle Galatasaray’ın kasasına girecek paranın fazla olması için çalışıyoruz. Galatasaray'ın hiçbir gayrimenkulunun değerinde altında Galatasaray'ın kontrolünden çıkmasını kabul etmeyiz.  Son derece dikkatliyiz. Sonra ne olacağını soruyorlar. Genel Kurul sonrası Galatasaray'ın değerlerini koruyan ve mali bağımsızlığı sağlayacak olan çalışmalar yapıyoruz. Galatasaray’a gelen yönetimlerin yönetim tarzını belirleyecek mali çalışma içerisindeyiz. Galatasaray’ın nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bir çalışma içerisindeyiz, tüzüğe eklenmesi için hukukçu arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Kimse Galatasaray’ı bir daha aynı pozisyona getiremeyecek. Bana hangi yetkiyi vermiş olursanız olun, Galatasaray’ın hayati meselelerinde bir kez daha Genel Kurul’a getireceğim diye söz vermiştim. Bunun için buradayız. Kamuoyundan çok fazla soru ve öneri aldım, defalarca cevaplarını paylaştım.


RİVA VE FLORYA İÇİN EMLAK KONUT GYO İŞBİRLİĞİ
Riva ve Florya projesinin birlikte hayata geçmesi gerekiyor. Tek başına Riva borçlarımızın kapatılmasını sağlamıyor. Rakam yetse zaten önce Florya’yı yaparım. Riva’da imar hakkımız var, istediğimiz zaman kendimiz birşeyler yapabilirdik ancak Florya’da şuan için imar izni yok. Tamamı yeşil alan üzerine kurulu olan bir spor tesisi olarak yetkimiz var. Mevcut durumdan çıkmak için her iki projenin de olması gerekiyor. Bu iki proje için uygun firma Emlak Konut firması, buna kurul kurduk ve karar verdik. Bu projeleri kendimizin yapma şansı yok. Galatasaray'ın bütün gayrimenkulleri şuan ipotekli durumda ve bunu iyi düşünmek lazım. Riva'da bugün itibariyle ipoteğin değeri 250 milyon dolar. Riva'daki projeyi kendimizin yapma şansımız yok. Florya'da ise imar durumu söz konusu değil. Riva'daki arazi çok büyük ve Galatasaray'ın bunu yapabilecek bir gücü yok. Ekspertiz yaptırdık ve Riva'daki arazinin değeri 400 küsür milyon TL, Florya'daki arazi ise 119 milyon TL çıktı. Daha önce bir bankanın (Denizbank) yaptığı ekspertiz değerine göre Riva'nın 330 milyon TL, Florya'nın ise 79milyon TL olmuştu. Bana göre ise Riva'daki arazi 150-200milyon dolar, Florya'da ise imar izni olmadığı için rakam söylemek çok zor. Anlaşmaların TL üzerinden yapılması gibi bir konu söz konusu değildir. Ben, kelepir bir satışın peşinde değilim. 

Yaptığımız ön protokolü basit olarak anlatmak gerekirse; bir arsanın kat karşılığı ihale edilmesidir. Örneğin, daire mi yapılacak? Arazinin karşılığı dairelerimizi ver bana, ben ne yaparsam yaparım diyebileceğiz. Emlak Konut ile işbirliği içerisinde menfaatlerimiz ortak olup, ileriye dönük haklarımızdan taviz vermiyoruz! Emlak Konut'a şunu söyledik. Florya'dan çıkalım ancak bana tesis yapacak yer vermeden çıkmam. Stada yakın ve Florya'dan daha büyük bir arazi talep ettik. 49 yıllığına üst kullanım hakkı bizim olacak. Stada daha yakın bir lokasyonda, yaklaşık 15 dakikalık mesafede, Florya'nın yerine yapabileceğimiz 250 dönümlük bir arazi alacağız ve 49 yıllık üst kullanım hakkı bizim olacak. Bu arazi 3.havalimanına çok yakın bir konumda bulunuyor. Riva konusunda da sayın Maliye Bakanı ile görüşmüştük. Daha önce çalıştığımız bir arazi var, 2milyon m2 büyüklüğünde.

ALİ SAMİ YEN ARENA VE SPOR SALONU
GSGM, çatıyla ilgili davasını geri çekti ve gelecek hafta irtifak hakkını bize verecekler. Bu konuda protokol tamamlandı. Salon ile ilgili yetkiyi de aldık. Biz bunları yaparken Galatasaray'ın kasasında 1 lira para çıkmayacak! Stadın çatı işi kendi içinde ayrıdır, spor salonu işi kendi içinde ayrıdır, kamuyla ilgili işler kendi içinde ayrıdır. Kimse bu konuları ilişkilendirmeye çalışmasın. 

Galatasaray nasıl yönetilmeli ki bu borç sarmalının tekrar içine girmesin? Bu konuyu sizlerle konuşacak, tartışacağız. Benden sonraki yönetime tertemiz bir Galatasaray bırakmak istiyorum. 2023'te tüm borçlarımızdan kurtulacağız.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.