2016 geride kalırken..

Yılın son takvim gününü geride bırakmaya hazırlanırken, ülkemiz açısından bir çok felaketi beraberinde getiren 2016 yılı hiç kuşkusuz Galatasaray Spor Kulübü adına oldukça hareketli geçti. Finansal kriterlerden dolayı Avrupa'dan men cezası alan ve ligi orta sıralarda bitiren kulübümüz tüm zorluklara rağmen 2 kupa şampiyonluğu yaşarken, erkek basketbol takımımızın şampiyonluk sevinci yaşadığı Avrupa'nın iki numaralı kupasında kadın voleybol takımımız finalist olmaktan öteye gidemedi. Çeşitli branşlarda lokal başarıların yanı sıra global başarılara da imza attığımız 2016 yılında öne çıkanları hep birlikte hatırlayalım istedik..

FINANCIAL FAIR-PLAY: AVRUPA'DAN MEN
Futbolun patronu olarak bilinen UEFA ile geçtiğimiz yıllarda yaptığı protokole uymayan Galatasaray, gelir-gider kalemlerini birbirine dengeleyemediği ve UEFA'nın verdiği maaş sınırını aşması gerekçesiyle Avrupa Kupaları'ndan bir yıl men edildi. Verilen cezanın ardından yayımlanan yeni anlaşma şartlarında Galatasaray'ın bu sezon içerisinde maaş bütçesini 65 milyon euro limit içerisinde tutması istendi. UEFA tarafından aldığı ceza sonrasında Galatasaray, ligi 6. sırada bitirmesine karşın kupada şampiyonluk yaşamasına rağmen UEFA Avrupa Ligi'ne katılım gösteremedi ve cezayı amorti etmiş oldu.

2016 YILI: 51 MAÇTA 24 GALİBİYET
1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 4 ayrı kulvarda (Süper Lig, Türkiye Kupası, Süper Kupa ve Avrupa Ligi) sahaya çıkan Galatasaray toplam 51 resmi karşılaşma oynadı. Bu müsabakalarda rakipleri karşısında 25 galibiyet elde eden takımımız 15 maçta rakipleriyle berabere kalırken 11 kez sahadan mağlup ayrılan taraf oldu. Bu müsabakalarda rakip ağları 94 kez havalandıran Galatasaray, kalesinde ise 63 gol görmekten kurtulamadı.

Süper Lig: 33 maç - 15 galibiyet, 9 beraberlik ve 9 mağlubiyet
Türkiye Kupası: 15 maç - 9 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 mağlubiyet
UEFA Avrupa Ligi: 2 maç - 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet
TFF Süper Kupa: 1 maç - 1 galibiyet (penaltılarla)

EN KÖTÜ DÖNEMİMİZDE 2 ŞAMPİYONLUK
2015-16 futbol sezonuna Hamza Hamzaoğlu yönetiminde başlayan ancak 2015 yılının Kasım ayında Mustafa Denizli'yi göreve getiren Galatasaray, tecrübeli teknik adamın Mart ayında görevden ayrılmasıyla futbol takımını altyapı antrenörü Orhan Atik'e emanet etti. Nisan ayında ise futbol takımının teknik direktörlük görevine altyapı koordinatörü Jan Olde Riekerink geçerken, ligi 6. sırada bitiren Galatasaray kupa finalinde ezeli rakibi Fenerbahçe'yi mağlup ederek üstüste 3.kez mutlu sona ulaştı. Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, içinde bulunduğumuz 2016-17 futbol sezonunun açılışı olan TFF Süper Kupa mücadelesinde de bir diğer ezeli rakibi Beşiktaş'ı mağlup etti ve bir kez daha şampiyonluk kupasını havaya kaldırmanın sevincini yaşadı.

SAHA DIŞI: RİVA VE FLORYA SATILDI
Galatasaray'ın kulüp tarihindeki en önemli taşınmazlarından birisi olan Riva ve Florya'da yer alan araziler hakkında 2016 yılında kulüp tarihini direkt olarak etkileyecek çok önemli bir karar alındı. Cumhurbaşkanlığı güvencesi altında Emlak Konut GYO ile yapılan protokol sonrasında Riva ve Florya'da toplamda 1 milyon metrekarenin üzerinde olan arazilerin değerlendirilme yetkisi Dursun Özbek yönetimine verildi. İlgili işbirliğinin kar ortaklığı üzerinden yapılacağı açıklanırken, Galatasaray'ın bu projeden minimum 508milyon TL kazanacağı resmi olarak açıklandı. Projeden elde edilecek gelirin %80'i kulübümüze ait olurken, Galatasaray yeni yılda futbol takımının kullanımına tahsis edilecek olan yeni tesislerinin inşaatına başlayacak.

AVRUPA'DAN BİR KUPA DAHA: EUROCUP
2015-16 basketbol sezonunda rakiplerine oranla daha mütevazi (6 milyon USD) bir bütçeyle yola çıkan Galatasaray Odeabank basketbol takımı, bir önceki sezon yaşadığı hem idari hem ekonomik nedenlerden dolayı Euroleague organizasyonuna alınmazken Avrupa'nın iki numaralı kupası olan Eurocup'ta mücadele etti. Ergin Ataman önderliğinde Eurocup'ta sezon içerisinde hedefine emin adımlarla yürüyen Yenilmez Armada final serisinde karşılaştığı Fransız rakibi Strasbourg karşısında ilk maçta 62-66 mağlubiyetle ayrılmasına karşın 27 Nisan 2016 akşamı Abdi İpekçi Arena'da rakibini 78-67'lik skorla mağlup etti ve tarih yazdı. Türk basketbol tarihinde Eurocup'ta şampiyon olan ilk takım olan Galatasaray Odeabank, sezon başında idari ve ekonomik nedenlerden ötürü alınmadığı Euroleague organizasyonuna "Eurocup şampiyonu" apoletiyle geri dönmüş oldu. Tarihi başarıda emeği bulunan tüm herkese teşekkürler!

EMEKLİLİKTEN GERİ DÖNDÜ, ŞAMPİYON YAPTI: CHUCK DAVIS
2014-15 sezonu sona erdiğinde aktif basketbol hayatını sonlandırdığını açıklayan 32 yaşındaki uzun forvet Chuck Davis, takvim yaprakları 2016 yılının Ocak ayını gösterdiğinde "yarım sezonluğuna" yeniden parkelere döndü. Galatasaray Odeabank forması altında günden güne yükselen bir grafik çizen Amerikalı uzun Yenilmez Armada'nın tarihi serüvenine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Bayern Münih serisinin İstanbul ayağında karşısındaki John Bryant, Deon Thompson gibi dev uzunlara karşı geri adım atmaması, Karşıyaka serisinin İstanbul ayağından itibaren devam eden müthiş form grafiğiyle yaşına ve kilosuna bir nevi selam çakması Eurocup'a uzanmamızın altında yatan en güzel hikayelerden biriydi. Chuck Davis tarihi başarının ardından basketbol kariyerini noktaladığını bir kez daha açıkladı. Teşekkürler Chuck!

O KUPA BURAYA GELECEK: CEV CUP FİNALİSTİ
Kulüp tarihinde 2011-12 sezonunda ilk kez CEV Cup'ta final oynama başarısı gösteren ancak İtalyan ekibi Yamamay Busto takımıyla final oynadı ve finalde altın sette kaybederek ikincilik madalyasını boynuna takmıştı. Galatasaray Daikin kadın voleybol takımı bu başarının ardından wild-card ile başladığı Avrupa Şampiyonlar Ligi organizasyonu tecrübesinin ardından 2016 yılında bir kez daha Avrupa'nın iki numaralı kupası CEV Cup'ta mücadele etti. Ataman Güneyligil yönetimindeki kadın voleybol takımımız gösterdiği performansla taraflı tarafsız tüm voleybolseverlerin takdirini kazanırken CEV Cup'ta adını finale yazdırdı. Turnuvanın en büyük favorilerinden Dinamo Krasnodar ile finalde karşılaşan Galatasaray Daikin kadın voleybol takımı ilk maçı 3-2 kazanmasına karşın, deplasmanda oynadığı rövanş karşılaşmasında sahadan 3-0 mağlubiyetle ayrılarak bu kupada bir kez daha ikincilik madalyasını boynuna taktı.

AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ: GALATASARAY KADIN JUDO TAKIMI
Kulüpler bazında judo sporunda Avrupa'nın en önemli organizasyonu olarak kabul edilen Golden League'de boy gösteren Galatasaray kadın judo takımı, Çeçenistan'da düzenlenen şampiyonayı üçüncü olarak tamamladı. Çeçenistan'ın Grozni kentinde düzenlenen turnuvanın ilk maçında son şampiyon Fransız ekibi Champigny karşısında minderden 3-2 mağlup ayrılan Galatasaray, repesaj maçında Rus ekibi Dinamo Alania karşısında 4-1'lik üstünlük sağladı ve üçüncülük maçına çıkmaya hak kazandı. Üçüncülük maçında İsviçre temsilcisi Cortaillod karşısında Majlinda Kelmendi, Merve Taş ve Kathrin Unterwurzacher'in rakiplerini mağlup etmesiyle birlikte 3-0 üstünlük sağlayarak bronz madalya kazanmayı garantiledi. Rakibi karşısında son 2 maçından mağlubiyetle ayrılmasına rağmen eşleşmeyi 3-2 kazanan Galatasaray kadın judo takımı Avrupa üçüncüsü olarak turnuvayı tamamladı. 2014 yılında Avrupa şampiyonu olan takımımız, 2012 ve 2013'teki üçüncülük başarısına bir yenisini daha eklemiş oldu.
OLİMPİYAT ŞAMPİYONU: MAJLINDA KELMENDI
52 kilo kategorisinde dünya sıralamasında birinci sırada yer alan 25 yaşındaki Kosovalı sporcumuz Majlinda Kelmendi, bu yıl Brezilya'da düzenlenen olimpiyatlarda adını tarihe yazdırdı. Galatasaray kadın judo takımının en önemli sporcusu konumunda yer alan dünya şampiyonu Kelmendi, katıldığı 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda kendi kategorisinde final karşılaşmasında İtalyan rakibi Odette Giuffrida karşısında minderden galibiyetle ayrıldı ve Kosova tarihinde ilk altın madalya kazanan sporcu oldu. Başarılı judocumuz ayrıca geçtiğimiz günlerde Uluslararası Judo Federasyonu tarafından yapılan oylamada 2016 yılının kadın judocusu seçildi.

İKİ YENİ ŞUBE: TENİS VE E-SPORTS
Futbol başta olmak üzere profesyonel ve yarı-profesyonel düzeyde toplamda 17 branşa sahip olan Galatasaray, takvim yılı sona ermeden 2 yeni branşta daha yer alacağını açıkladı. İlk olarak Ekim ayında tenis şubesini resmen açan ve Türk tenis tarihinde erkeklerde en başarılı sporcu ünvanına sahip olan Marsel İlhan'ı transfer eden Galatasaray, yılın son ayı olan Aralık ayında da E-Sports mecrasında yer alacağını açıkladı. Son yıllarda dünyada çok ciddi bir pazar payına ve ekonomik güce olan E-Sports mecrasına giriş yapan Galatasaray, kurulduğu ilk günden bu yana başarılı bir performans sergileyen Victorious Ace takımının isim haklarını satın aldı ve takımın Galatasaray adıyla League of Legends (LoL) Şampiyonluk Ligi'nde yer alacağı açıklandı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.