Garry Mendes Rodrigues neleri değiştirecek?

Süper Lig'de ikinci yarı öncesinde kadrosunu güçlendirme çalışmalarına devam eden Galatasaray, ara transfer döneminde ilk olarak PAOK forması giyen 26 yaşındaki Garry Mendes Rodrigues'i kadrosuna kattı. Kariyerinin tamamında başaltı takımlarda mücadele eden ve bir çok futbolsever için kapalı kutu olan Yeşil Burun Adaları asıllı Hollandalı kanat oyuncusu Galatasaray'da mevcut düzende neleri değiştirebilecek veya beklentileri hangi seviyede tutmamız gerektiğini sizler için kaleme aldık..

SAĞ AYAKLI, İKİ KANATTA DA OYNAYABİLİYOR..
Sezon başında takım planlaması yaparken Armindo Bruma, Lukas Podolski, Yasin Öztekin ve Sinan Gümüş'ü kadrosunda bulunduran Galatasaray'ın en büyük hücum planı kuşkusuz kanat organizasyonlarıydı. Ancak teknik direktör Jan Olde Riekerink kağıt üzerinde her ne kadar 4 oyuncuya sahip olsa da, verimlilik açısından Bruma ve Yasin ikilisi dışında hiç bir oyuncusundan kanatta istediği performansı alamadı. Bruma'nın maç takviminde tek başına kalması, Yasin'in gösterdiği performansla doğru orantılı gelişen disiplinsizlikleri, Sinan Gümüş'ün çok erkenden "Ben oldum" havalarına girmesi ve kadrodaki forvet alternatifsizliği nedeniyle sahte 9 kıvamında oynayan Lukas Podolski'yi görünce devre arasında Galatasaray'a bir kanat takviyesi gerektiği gün yüzüne çıktı.

1.5 sezondur PAOK forması giyen Garry Mendes Rodrigues için kartvizitinde her ne kadar sol kanat olduğu yazsa da, 26 yaşındaki oyuncu her iki kanatta da forma giyebiliyor. 170 boyunda olan ve sağ ayağını kullanan Rodrigues, güçlü fiziği ile rakip savunma oyuncularıyla girdiği mücadelelerde ayakta kalmayı başarıyor. UEFA Avrupa Ligi'nde bu sezon forma giydiği 6 maçta rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerde %53 ayakta kalma oranına sahip olan Rodrigues, turnuva genelinde en çok çalım atan 3.oyuncusu konumunda bulunuyor. Topla birlikte çok çabuk süratlenen, ceza sahasına dikine gidebilen Rodrigues çizgiye indikten sonra yaptığı servislerle de takım arkadaşlarına pozisyon hazırlıyor. 26 yaşındaki hücum oyuncusu sadece atmayı değil, attırmayı düşünen oyun profiliyle takım oyununa katkısını gösteriyor. Galatasaray'da bu anlamda sezonun ilk yarısında Bruma'nın son vuruş veya final pası tercihleri, Yasin Öztekin'in final paslarındaki yetersizliği bazı maçlarda taraftarları üzen sonuçları beraberinde getirmişti.
RAKAMLARIN DİLİNDEN RODRIGUES..
2016-17 futbol sezonunun ilk yarısında PAOK forması altında Şampiyonlar Ligi elemelerinde 2, Avrupa Ligi elemeleri ve grup maçlarında 8,  Yunanistan Ligi'nde de 12 maçta olmak üzere toplamda 1.788 dakika sahada kalan Garry Mendes Rodrigues attığı 6 golün yanı sıra yaptığı 8 asistle birlikte takımının en önemli hücum silahlarından birisi oldu. Maç başına 2.5 şut ortalamasını yakalayan ve bu şutların 1.7'sinde isabet bulan 26 yaşındaki hücum oyuncusu, takım arkadaşlarına 1.3 ortalamayla kilit pas verirken yine maç başına 1.7 kez ceza sahasına isabetli orta açıyor. Maç başına 2.3 adam geçme ortalamasına sahip olan Rodrigues'in top kaybı ortalaması ise 1.2 olarak yer alıyor. Ofansif performansının yanı sıra defansif anlamda da takımına yardımcı olan Garry Mendes Rodrigues, maç başına 0.8 top çalma başarısının yanı sıra 2.2 kez faul alarak takımına duran top kazandırıyor.

Oyun zekası ve top tekniği fena olmayan, güçlü fiziğiyle rakiplerine karşı top tutabilme özelliğine sahip olan Rodrigues, rakip yarı alanda sık sık verkaça girerek savunma arkasına koşular yapıyor. Sezonun ilk yarısında Bruma'ya bu konuda çok sık servis yapan Wesley Sneijder'in aynı servisleri sağ tarafta da yapması mümkün olacak. Rodrigues her ne kadar sol kanat oyuncusu olarak bilinse de, sağ kanatta da aynı etkiyi gösterebilir. Bruma ile oyun içerisinde kanat değiştirecekleri düşünüldüğünde, sezonun ilk yarısında oyunun büyük bir bölümünü soldan oynamak zorunda kalan Galatasaray artık sağ taraftan da yüklenebilecek. Rodrigues için bir başka artı ise, ceza sahası ve çevresinden rakip kaleye sert şutlar atabilmesi. Bu konuda sezonun ilk yarısında Bruma'nın final tercihleri göz önünde alındığında Rodrigues konusunda biraz daha ümitli olmakta fayda var.

Rodrigues konusunda gerçekçi olmak gerekiyor. Galatasaray'ı uçuracak, alıp götürecek bir oyuncu değil ancak takım derinliğinde önemli bir rol oynayacaktır. Kadroda şuan itibariyle kanat rotasyonuna yazabileceğiniz 2 oyuncu varken ve bu oyunculardan birisinin ciddi anlamda disiplin sorunu varsa, Rodrigues iyi bir hamle olarak görünüyor. Basında yazıldığı gibi "Yeni Bruma" durumu söz konusu değil, keza Portekizli oyuncudan 4 yaş daha büyük bir isim Rodrigues. Bruma kuşkusuz gelecek vaadeden, önemli bir oyuncu. Rodrigues ise her ne kadar kariyerinin tamamında başaltı takımlarda oynasa da La Liga, UEFA Şampiyonlar Ligi elemeleri, UEFA Avrupa Ligi tecrübesi var. Bizim ligimize ölçü olmayacak Yunan Ligi ve Bulgar Ligi referansları da pek fena görünmüyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.