Dört Köşe | "Alacağımız stoper lider olmalı"

Galatasaray'ın gündemi artık iyiden iyiye yazın yapılacak transferlere doğru kayarken biz de tıpkı geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da Egemen Yıldırım ile beyin fırtınası yapmaya devam ettik. Masaya stoper konusunu ve "Galatasaray'ın futbol aklı" mevzsunu yatırdık...

** Son haftalarda daha iyi bir Sneijder var diyebiliriz, en azından yaptığı tabela katkısı ile 3 puan almamızı sağlıyor. Bu kısa vadeli çıkışı neye bağlıyorsun?
Tudor'un ilk geldiği dönemde Sneijder ile yıldızının barışmadığı aşikar. Sneijder'in de Tudor'un tarzına, tavrına ve sistemine uyum sağlayamadığı ortada. Yedek kalışı, 11'de oynadığı maçlarda bilindik görüntüsünden çok uzak oluşu bu düşünceyi destekliyor. 

Son haftalarda ise Sneijder'in toparlanmasında ben 2 konunun etken olduğunu düşünüyorum. Birincisi Tudor'la Sneijder, yaptıkları görüşmelerde aralarındaki uyumsuzluğu bir süre için bile olsa ortadan kaldırdılar. Sneijder Tudor'un tarzını, Tudor da Sneijder'in kalitesini ve etkisini kabul etti. Bu da Hollandalıyı rahatlattı. 

İkinci durum ise yöneticilerden aldığı güvenoyu. Sezonu kurtarmak ve önümüzdeki yıla daha iyimser bakabilmek adına yöneticilerin kısmen de olsa devreye girdiğini düşünürsek, takımdan istenilenin alınması için görüşülecek ilk isimlerden biri Sneijder. 

Ancak bana kalırsa Sneijder'in Galatasaray'daki geleceği halen belirsiz. Daha önceki dokunulmazlığı yok. Eğer beklentileri karşılayan bir teklif gelirse Sneijder'in gidişine engel olunmaz. Hollandalı da gitmek isterse önünde durulmaz. Bence de böyle olmalı. 

** Artık Galatasaray gündemi iyice transfere doğru kaydı, odağın takımın üzerinden çekilmesi sence olumlu bir etki yapmış mıdır?
Ben böyle olacağına ihtimal vermiyorum. Takımın %70'i tecrübeli ve bu tarz bir etki altında kalmazlar. Galatasaray oyuncusu da böyle bir bahanenin arkasına da sığınmamalı zaten. 

** Geçen haftaki konuşmamızda forvet transferi hakkında görüşlerini sormuştum, bu hafta da stoperi soracağım. Aslına baktığında orada baştan aşağı bir yenileme lazım ama öncelikli olarak ne tarz bir isme yönelmeliyiz...
Stoper konusunda öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. Galatasaray'ın alacağı stoper sayısı, beklenenin aksine 2 değil 1 olacaktır. Bunu nedenini de basit bir şekilde açıklayayım. Elde daha bu sezon başı ve ortasında alınan Serdar Aziz ve Ahmet Çalık var. Onlar kesinlikle gönderilmeyecektir. Altyapıdan oyuncu bulundurma zorunluluğundan dolayı Semih Kaya kalacaktır. Chedjou'nun sözleşmesi bitiyor, o gidecek. Hakan Balta da muhtemelen gönderilecek. Koray'ın da kiralanması olası. Bu yüzden ben yola 4 stoperle çıkılacağını ve 1 stoper alınacağını düşünüyorum. 

Gelmesi gereken isim de, kamuoyunda konuşulduğu gibi lider özellikte olmalı. Hatta bu olmazsa olmaz. Temaslı oyunu seven, savunmayı her şekilde koordine eden ve oyun aklı olan bir isim savunmayı rahatlatacaktır. Sol ayaklı olmasına da gerek yok. 

Tabi Tudor'un 3'lü savunma da deneyebileceğini göz önünde bulundurursak stoper sayısı 5'e de çıkabilir. Bu durumda Koray ya da Hakan Balta arasında tercih yapılacaktır. Peki, bahsettiğim tarzda bir stoper geldiğinde savunma rotasyonu %100 güven verir mi? Nitelik olarak evet ama nicelik olarak hayır. Çok ince işçiliğe ve gerekirse tüm detayları eksiksiz çalışmaya ihtiyacı olur. Bu başarılır mı? Görmek zorundayız. 

** Transfer konusu açılmışken bu sene futbol aklı olarak işin başında Cenk Ergün var.  Bu atama yapıldığında konuşamamıştık, sence Cenk Ergün bu işi kotarabilecek kapasitede bir yönetici mi?
Bence değil. Kaldı ki Cenk Ergün ne futbolun içinden gelen biri ne de futbol idaresinde kendisini ispat etmiş biri. O yüzden 'futbol aklı' sıfatı onun üstünde biraz eğreti duruyor. 

Galatasaray'ın futbol idaresinde bilgisine güvenilen ve futboldan gelmiş olan bir futbol aklına ihtiyacı var. Son dönemde 'iyi çalışıyor, faydalı' ya da 'o da herkes kadar futboldan anlıyor' yapısındaki isimlere emanet edilen futbol şubesinin hali ortada. Peki, mevcut yönetim futboldan gelen futbol aklına görev verir mi? Önce Ahmet Bulut, sonrasında da Bayram Tutumlu'nun elinde oyuncak olmaya yüz tutan bir yönetimin bunu yapacağına ihtimal dahi vermiyorum. 

Yani Galatasaray'ı, benim nazarımda yine kötü bir dönem bekliyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.