Soru&Cevap | Eren Akın ile E-Spor'u konuştuk

Geçtiğimiz mevsim, Şampiyonluk Ligi'ne yükselen Victorius Ace takımının isim hakkını devralan ancak başarısız geçen bir sezonun ardından lige veda eden Galatasaray ESpor, geçtiğimiz günlerde Victorius Ace'in lig slot hakkını satın alarak yeni bir yapılanmaya gitti. Takım menajerliğine Murat Şengöz'ü getiren Galatasaray ESpor'un geride bıraktığı sezonu ve gelecek sezon yapılanmasını E-Spor'u yakından takip eden Eren Akın ile konuştuk. Keyifli okumalar...

** Uzun bir aradan sonra yeniden E-Spor üzerine konuşuyoruz Eren, aradan geçen sürede Şampiyonluk Ligi'nden düşen bir Galatasaray var. Sezonu değerlendirirsek nasıl bir deneyimdi bizim için..
Galatasaray adına sezon gerçekten istenen seviyede değildi ve aslına bakarsak hiç bu seviyeye yaklaşmadı bile. Büyük hedeflere gitmesi mümkün olmayan bir kadro üzerine gereksiz yere bu büyük hedefler konuldu, yakalanamayan istikrarla takım yapabileceğinin de altında kalarak ligi son sırada bitirip Yükselme Ligi'ne düştü. Sezon içerisinde zaten beş kere ormancı değiştiriyorsanız o ligde tutunmanız pek mümkün değil. Galatasaray'ın adını vererek ligde yer aldığı Victorious Ace'in idari kadrosunun da bu seviyede ilk kez takım yönetmesi de biraz acemiliğe yol açtı ve sezon hiç de istenmeyen bir yerde sonlandı.

** Şüphesiz ilk kez mücadele ettiğimiz bu alanda başarısızlıktan dersler çıkarmışızdır. Sence ne olmalı bunlar, nerede hata yaptık?
Teknik kadro ve oyuncu kadrosundaki istikrar konusunda ciddi dersler çıkarıldığına eminim. Sezon içerisinde iki ayrı koç, beş ayrı ormancı, iki ayrı destek oyuncusuyla Vadi'de boy gösterdi Galatasaray. Tabii ki koç ve oyuncularla her zaman aşı tutmayabilir fakat bu rakamlar çok yüksek. Bu yüzden mevsim başlarında daha güçlü ve güvenilir ekiplerle yola çıkmakta fayda var.

** İdari ekip ve oyuncu kadrosunda da büyük bir yenilemeye gideceğiz. Neler bekliyorsun gelecek dönemden?
Kış Mevsimi'nde Galatasaray'ın bir Espor şubesi yoktu, sadece Victorious Ace'e kulüp adını verdi ve ligde yer aldı. Artık Galatasaray VA'nın Yükselme Ligi'ndeki haklarını satın alarak bizzat kendisi lige giriş yaptı, yani bir espor şubesine sahip oldu. Bu noktada artık VA yönetimi değil, bizzat Galatasaray yönetecek kulübü. Bugün itibariyle takım menajerliğine Dark Passage'ın sezon 4'te Dünya Şampiyonası'nda boy göstermiş takımının başında yer alan ve sonrasında Beşiktaş'ta görev almış Murat Şengöz getirildi. Murat Şengöz kendi idari ekibini getirecek ve bu ekip bir teknik kadro ile anlaşacak ve oyuncu transferleriyle ilgilenecek. Yani artık takım dışarıdan bir ekip tarafından yönetilmeyecek, daha sıkı kontrol edilecek yönetim tarafından. Üstelik artık bir şube olması sebebiyle sektördeki bir çok üst düzey yönetici de Galatasaray'da görev almak isteyecektir. Uzun vadede mutlaka yararı dokunacaktır bu gelişmenin.

**Geçtiğimiz günlerde Victorious Ace'in Yükselme Ligi'ndeki slot hakkını satın aldık ve artık Galatasaray'ın da bir E-Spor şubesi olacak resmi olarak. Yönetim buraya atamalar yapacak, bu durum sence olumlu mu etkiler bizi. 
Victorious Ace'in idari kadrosu, Mert Tanrıverdi başta olmak üzere, artık takımın başında yer almayacak. Yukarıda söylediğim gibi takım menajerliğine getirilen Murat Şengöz bir proje adamı ve uzun vadeli bir plan çizecektir. Eldeki duruma bakarsak koç Daniel Vorborg'un sözleşmesi sona erdi, kendisi ile yola devam edilmeyecek gibi duruyor. Oyuncu kadrosunun tamamının sözleşmeleri de 25 Mayıs itibariyle sonlanıyor olsa da, kulüp tarafından oyunculara başka takımlarla görüşmeleri için daha öncesinden izin verildi. Yüksek ihtimal hiçbir oyuncu ile yola devam edilmeyecek ve tamamen farklı bir beşli izleyeceğiz. Mayıs sonu itibariyle kadrolar Yükselme Ligi için kilitlenecek. O zamana kadar tüm kadroyu öğrenmiş olacağız.

**  Önümüzdeki mevsim Yükselme Ligi'nde oynayacağız. Tekrardan nasıl Şampiyonluk Ligi'nde yükseleceğimizle ilgili prosedürden biraz bahsedebilir misin...
Yükselme Ligi'ni ilk 4 sırada bitiren takımlar 1-4/2-3 şeklinde eşleşecek ve buradan çıkan takımlar finalde karşılaşacak. Finali kazanan takım bir sonraki mevsimde Şampiyonluk Ligi'inde oynamaya hak kazanacak. 2. ve 3. olan takımlar ise Şampiyonluk Ligi'ndeki sıralamasından dolayı Şampiyonluk Ligi Elemeleri'nde oynayacak takımlarla eşleşecek ve bu eşleşmeleri kazanan takımlar da bir sonraki mevsimde Şampiyonluk Ligi'nde boy göstermeye hak kazanacak. Yani Yaz Mevsimi'nde Galatasaray'ın ilk hedefi Yükselme Ligi'nde ilk 4 sırada yer almak olacak.

**  Bu branş hatta LoL dışında genel olarak E-Spor gelecekte çok önemli bir yerde olacak. Bunu daha önceki konuşmalarımızda da sormuştum, sence kulüp E-Spor'daki yatırımlarını sürdürecek mi?
Bu konuyu son konuşmamızın üzerinden uzun süre geçti ve bu süre boyunca espor takımları büyük yatırımcılardan milyon dolarlarca daha yatırım aldı. Bu noktada kulüp de olağan genel kurul sonrası bunu farketmiş olacak ki Yükselme Ligi'nde bizzat kendisi yer almak istedi ve VA'nın haklarını satın aldı. Görünen o ki kulübün niyeti buralarda uzun süre olmak ki Mura Şengöz gibi ülkede bu alanda en tecrübeli isimlerden birini göreve getirmek de bunun kanıtı niteliğinde. Bu sektörün mali anlamda oldukça kazançlı bir yer olduğunu anlamış durumdalar. Bu noktada kısa vadede olmasa bile orta vadede daha ciddi yatırımlar bekliyorum ben. Belki de CS:GO gibi, FIFA gibi oyunlarda da takımlar kurulduğunu bile görebiliriz.

** Olağan kongrede açıklanan mali tablolarda E-Spor kar elde eden tek branştı. Buradan ciddi gelirler elde etmemiz mümkün, bunun için neler yapmalıyız? 
Galatasaray ligden düştüğü bir mevsimde, 3 ay içinde 700 bin lira kazanç elde etti League of Legends takımından. Bu parayı kaybederek kazandı. Bir de kazandığını düşünün. Kazanç ciddi şekilde artacak. Bu yüzden bence yapılması gereken ilk hamle kazanan takımlar kurmak olmalı. Kulüp biraz da olsa para harcamaktan çekinmemeli çünkü siz biraz para harcarsanız getirisi de fazla olacak. Bu yüzden yapılması gereken ilk şey kazanan takımlar oluşturmak olmalı. İkincisi istikrar. Buralarda uzun süre bulunduğunuz takdirde büyük yatırımcılar, şirketler sizinle bu yolda beraber yürümek isteyecekler. Espor alanında yatırım yapan, reklam veren çok sayıda şirket var ve bunların hepsi haneye artı yazıyor. Daha fazla yatırımcı çekmek için de buralarda olmanız gerekiyor. Çünkü isminiz Galatasaray ise ver bir yerde bulunuyorsanız, her zaman ilgi çekersiniz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.