Dursun Özbek: Transferde gün sayılıyor..

Dün akşam TRT Spor'da yayınlanan Spor Bahane programına konuk olan Dursun Özbek, transfer gündemi ve Riva projesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. "Galatasarayın başkanı benim, olası bir başarısızlıkta fatura elbette bana kesilir. Bunun farkındayım, biliyorum." diyen Özbek, transferde ince elediklerini ve kamp dönemine imzaları yetiştirmek istediklerini dile getirdi. Dursun Özbek'in açıklamaları şu şekilde...

Galatasaray'a hizmet ederken yorgunluk söz konusu olamaz. Yoğun günler geçiriyoruz. Galatasaray'a hizmet ederken hiçbir zaman boşluk tatil söz konusu değil. Dolu dolu 12 ay geçiriyoruz. Bu sezon Avrupa Ligi'nde oynayacağımız için sezonu çok erken açıyoruz. Ne sporcular ne de yönetimin tatil yapması söz konusu değil. Bayram tatilinde bir kaç gün soluk alacağız. Hemen ardından çalışmalar devam edecek

Galatasaray Sportif A. Ş halka açık bir şirket. SPK tarafından denetlenen bir şirket. Bizim bu açıklamaları SPK'ya açıklamadan söylememiz mümkün değil. Kap'a açıklamadan sonra rahat rahat konuşma şansımız oluyor. Transferin olması son imza anının atılmasına bağlı. Bitti dediğiniz iş bazen bitmeyebilir. Bizim buradan yapacağımız açıklamalar kulübün zarara uğramasına neden olabilir. Takımda bir çok oyuncu ayrıldı. Baya bir eksilme oldu. Sezon boyunca aksayan taraflarımızı test ettik. Eksiklerimizi bilerek hazırlandık. Bu eksiklerin yerine daha iyi ve güçlü kadro kurmak için transfer çalışmalarını sürdürüyoruz. Taraftarlar emin olsun ki yapılacak transferler taraftarımızı ziyade mutlu edecek. Çilek deyimini kullanmak istemiyorum ama şu kadarını söyleyeyim. Transfer çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Memnun olacaklarını düşünüyorum. Bir oyuncu örneğin İngiltere'de oynuyor. Kulübü İsveç'te. Bir kısmımız İsveç'e bir kısmımız İngiltere'ye gidiyor. Kontratlar hazırlanıyor. Kontratın içinde sizi sıkıntıya sokabilecek maddeler oluşuyor. Bu konular çok hassas. Yanlış attığınız bir imza sizi sıkıntıya sokabiliyor

Transferde sıkıntı yok. Herhangi bir sıkıntıdan bahsetmek mümkün değil. Oyuncu satışından karşı tarafın alacağı pay vb. durumlar var. Maddeler itibari ile sona yaklaşılıyor transferde. Bugün biz her oyuncuyu getirebiliriz ama kulübü yönetecek kişiler herhangi bir sıkıntı yaşamasın diye uğraşıyoruz. Gün sayıyoruz. Bizim en büyük derdimiz transferlerin büyük bir kısmını ilk maça yetiştirmek. 20 günden daha az bir süre önce tüm transferleri bitireceğiz. Stoper ve Forvet bölgelerine transfer çalışmalarımız sürüyor. Önceliğimiz bu bölgeler.. Wesley Sneijder zaten bizim kontratlı oyuncumuz. Milli maç için ara vermişlerdi. Teknik kadro kendi içinde takımın yapılanmasını hazırlayacak. İdeal kadrosunu tespit edecek. Onların verdiği listeye göre de biz aksiyon alacağız. Igor Tudor sezon sonu bana bir liste sundu. Bize gelen listeyi biz scout ekibimize veriyoruz. Galatasaray'a uygun oyuncuların bir listesini çıkarıp yönetime veriyor. Sayın Tudor ve benim aramda bu listeyi konuşup hangi oyuncunun katkı sağlayabileceğine karar veriyoruz.

Çok acil olması gereken transferlerimiz var. Bunları kampa yetiştireceğiz. Transfer kamptan sonra bitmeyecek. Eylül ayına kadar zamanımız var ve bu süreyi de kullanacağız. Çok önemli eksikleri kampa kadar tamamlayacağız. Galatasaray her sezona şampiyonluk parolasıyla başlar. Bu konumdan farklı düşünmek mümkün değil. Bunun içinde ona göre bir takım kuruyoruz ve geçmiş yıllarda yapılan hatalar bize ders örneği olacak. Bu yıl iddialı olarak ligde varız ve başka bir parolamız olamaz.
Ben yönetime 2014 senesinde Duygun Yarsuvat ile beraber geldim. Kulübün maliyesi bana bağlıydı. Bizden önceki yönetim istifa etmişti ve ara dönemde geldik. Bu ara dönem yani 7 aylık süreçte, kulübün ilerlere taşınabilmesi için ne gibi tedbirler alması gerektiği konusunda son derece bilgiliydim. Başkanlığa adaylığımı koyarken bu ekonomik sıkıntıyı nasıl aşacağımız öğrenmiş oldum. Galatasaray geçmişten gelen bir borçlanma çerçevesinde Erciyes'in karı gibi sürekli üzerine karlar yağmış ve hiç erimemiş. Niyetim borçlarından arınmış, finansal borçlardan arınmış bir Galatasaray'ı diğer yönetime bırakmak istiyorum. Bu sadece bir laf olarak söylenmiş bir şey değil. Bunlar orta vadeli projeler. 3-4 yıl sürecek projeler. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Bu zaman zarfında Galatasaray zor dönemden çıkacaktır. Ben bir iş adamıyım. Hiçbir şekilde kamuoyunu yanıltmak gibi bir arzum ve isteğim yok. Herhangi bir sebepte yok. Galatasaray çok şeffaf bir kulüp. Sürekli denetlenen bir kulüp. Galatasaray'ı yönetenlerin kamuoyunu yanıltması mümkün olmayan bir sistem.

Riva çok önemli bir proje. Bütün yönetimler Riva'nın kulübe katkı sağlaması için çalışma yapmışlar. Çalışmalar bir yere kadar gelmiş, olmuş olmamış ama şurada bir mutabakat var. Arsaların alınış sebebi Galatasaray'a destek ve yarar sağlaması. Bu proje alınırken konmuş bir irade. Böyle bir operasyonu idare etmek ve yönetmek çok zor bir iş. Benim yönetimin bir iradeye sahip ve bunu başarıyla sağlamış durumdayız. Yapılan ihaleye göre asgari olarak 940milyon TL gibi bir getirisi var. Emlak Konutun yaptığı projeleri dikkate alırsanız aralarında yaklaşık 1 misli fark var. Gelecek yıllarda Galatasaray'ın kasasına yaklaşık 2milyar TL gibi bir para girmiş olacak. Bununla beraber banka borçları kapanacak.

Galatasaray bir bütün. Dernek ve Sportif A.Ş olarak ikisinin maddi rakamlarını beraber yorumluyoruz. Ama net olarak şunu söylemeliyim. Riva arazisi Galatasaray Spor Kulübü derneğine ait bir arazi. Emlak Konut ile yapılan antlaşma Galatasaray SK ile yapılan bir anlaşma. Protokol kıymetli bir hal aldı. Elimizdeki kağıtlar son derece değerli kağıtlar. Galatasaray'ın bu antlaşmada herhangi bir riski yok. Emlak konut ile bu projeyi yapma konusunda mutabakata vardığımızda, bizim arsalar üzerinde ipotekler vardı. Riva arazisi bir bankaya ipotek edilmişti. X bankadan borç kredi alınmış. Naklen yayın geliri tebliği verilmiş, Türk Telekom ve Nike gibi. 100 TL alınmışsa 200 TL tebliği verilmiş. Yetmemiş Riva arsası ipotek edilmiş. Galatasaray'da hem gelirlerimiz hem de arsa ipotek edilmiş. Emlak konutun 1. şartı ipoteğin kaldırılması. Bankaya soruyoruz yaklaşık 500 milyon TL ipotek var. En az 300-350milyon tl bulmak gerekiyor ipoteğin kaldırılması için. Biz çok değerli belgeyi aldık bankaya götürdük ve yaklaşık 508 milyon TL gelir garanti elde eden protokolü verdik. O kağıt çok kıymetli ve bankalar adeta yarıştı birbirleriyle. Bankadan parayı aldıktan sonra kredi hesaplarını kapattık. Bunu yaparken de faiz oranı ile kırdırdık. 2 bankada hesap kapattık ve yaklaşık 20 milyon TL de faizlerden kara geçtik. İpoteği kaldıramasak hiçbir iş yürümeyecekti. Benim anlattığım iş adamı ve alışveriş yapanlar için çok net. Ama anlamak istemeyenler bu işin içinden çıkamaz. Dolayısıyla bizi izleyenlere ve tüm Galatasaraylılara şunu söylemek istiyorum. 43 yıllık birikimin getirdiği deneyimle Galatasaray'ın karlı çıkması için elimden geleni yapıyorum. Kimse bu işleri küçümsemeye kalkmasın.

Efsane başkan olmak üzere harcama yapmak bence yanlış. Galatasaray Başkanı olmak bana yeterince gurur veriyor. Benim ve tüm Galatasaraylılar için çok önemli bir durum. Farklı şekilde anılmak yerine arayışlar içine girmek son derece yanlış. 2018'de başkanlığım bitiyor. İlerleye yıllarda aday olup olmamak konusunda yaptığımız hizmetleri tartmak gerekiyor. Ne kadar hata yapmışız ne kadar katkı sağlamışız iyice bir tartmak gerekiyor. Galatasaray'a hizmet etmek benim için şeref ve elbette katkı sağlayacaksam aday olurum.

Galatasaray profesyonel bir kulüp. Sabri takımın içinde benim en sevdiğim oyuncu. Uzun süre Galatasaray'a hizmet etmiş. Burada hiç tereddüt yok fakat bizim 23-24 kişilik kadromuz olacak. İnsanlar hizmet ediyor ve sonrasında ayrılmaları gerekiyor. Bu profesyonel bir olay. Zamanı gelince herkes ayrılıyor. Kişisel bir problem değil bir konu. Sistem ve oyun ile alakalı. Teknik kadronun verdiği doğrultuda bir olay. Sabri ilerde Galatasaray'a hizmet edebilir ama ilk önce ayrılığın arayı açmaması lazım. Sıkıntılı demeçlerden uzak durmak lazım. 

Zamanımın tamamını Galatasaray için harcıyorum. Galatasaray'ın belini borçluluk büküyor. Galatasaray bugün Türkiye'nin en büyük futbol markası. UEFA geçen açıkladı. Galatasaray 19. sırada. Türkiye'de başka takımda yok bu listede. Galatasaray'ın yıllık 100 milyon Euro geliri var. Galatasaray futbol takımını oynatmak ve iddialı hale getirmek için en az 100 milyon Euro harcamak gerekiyor. Fonların o bankada bu bankada tebliğ olarak kalması ve Galatasaray'ın kasasına girmemesi beni rahatsız ediyor. Galatasaray'ın yıllık olarak ortalama ödediği faiz yaklaşık 120 milyon TL.

Kombine satışlarında 15 bine ulaştık. Gelişen ekonomik koşullar ile taraftarın daha kalabalık gelmesi için çalışma yaptık. Satılan kombine adetleri son derece iyi. Daha süremiz var. Umuyorum ki 30 bini bulacağız. Localarda da satışlar devam ediyor. Onun içinde harekete geçtik. Büyük bir kısmını dolduracağız. Eskiden fiyatın içinde yemek fonksiyonu vardı. Şimdi ise bu durumu kaldırdık. İsteğe göre farklı fiyat ile belirledik. Galatasaray'ın asıl bu günlerde desteğe ihtiyacı var. Başarılı başarısız diye Galatasaray sevdasından vazgeçmek mümkün mü? Ben herkesi tribünlere bekliyorum. Galatasaray'ın desteğe en çok ihtiyacı olduğu dönem.. Biz bir spor kulübüyüz. Bu işin Türkiye'deki babası Galatasaray. Spor dünyasında bütün kulüplerde inişler çıkışlar olur. Galatasaray'ın seyirci desteğine büyük ihtiyacı var. Bizim 1. hedefimiz stada gelen kişinin iyi bir futbol ve mücadele izlemesi şartı var. Geçen senede yapmak istedik ama olmadı. Birçok olay buna mani oldu. Bu sene inşallah hedefe yürüyeceğiz. Yönetimlerde süreklilik esastır.

İmza toplayarak bize saldırmak gibi olaylar gündemde. Eğer bir sıkıntı varsa eksiğimiz varsa bizim daha çok çalışmamız gerekiyor. Bu tip olaylarda bize enerji yükleyen bir olay. Hiçbir zaman başkanlık dönemimde pişmanlık duymadım hiç yorulmadım. Benim projelerim var. Galatasaray'a verdiğim sözler var. Zamanlamamı da yaptım. Önümüzde 1 sene var. Projelerin büyük bir kısmı 1 yıla kadar biter. Riva ihalesinin yapılmasıyla bu proje günü zamanında bitecektir. Kapalı Spor Salonu sözleşmesi ile ilgili sıkıntılar vardı onu da hallettik. Florya'yı Kemerburgaz'a taşıyacağız. Bütün bunların toparlanması ve raya oturması gerekiyor. Ondan sonraki gelen yönetimlerin eli çok rahatlayacak. Eziyetli külfetli kısmı azalacak. Ben kimseye hiçbir eziyetli altından kalkamayacak borç yükü bırakmak niyetinde değilim.

Ankara'ya gidiş gelişler tamamen bürokrasi ile ilgili. Ayrıca başka projelerim var. İnşallah işlerimiz rast gittiği takdirde Galatasaray borçlarından arınmış olacak ve elimizde de bir miktar fon kalmış olacak. İstanbul'un bir yerlerinde arazi alıp Galatasaray'ın kasasına koymak gibi bir niyetim var. Dolayısıyla bu hedefime ulaştığım zaman Galatasaray'a borcumu ödemiş olacağım. Galatasaray'a çok şey borçluyum.

Ben şimdiye kadar başkan şunu yanlış yapıyorsun diyen birini görmedim. Borcumuz var ise borcumuz var. İhale yaptık ve yayınladık. Gayet şeffaf bir durum. Yanıltmak gibi bir durum yok. İstesek te yapamayız. Ama bunu yazanlar bir şekilde yazıyor. Yazılanlar bu toplantıya zarar verecek şeyler. Yalan yanlış şeyler. Neden Galatasaray'a zarar veriyorlar. Yalan haberler yapıldığı zaman benim küçük yatırımcım bundan etkileniyor. Ne gerek var bunlara. Bu niyette olan insanları kınıyorum. Galatasaray'a zarar vermek üzerine bir şeyler yapılmaması lazım.


Yönetimlerde istifa son derece doğaldır. Bu anlamda fikir ayrılıkları olabilir. Bizim yönetimde istifa edildiği zaman olay oluyor. Yönetim çatırdadı, yönetim kırıldı bilmem ne. Kimse öküzün altında buzağı aramasın. Galatasaray anlatılmaz bir sevda. Yaşamak lazım.

Galatasaray Genel Kurulu son derece elit ve gelişmiş bir kuruldur. Bu kurul % 97 oranda yetki vermiş ise buna saygı duyulması gerekiyor. Dalga geçer gibi günün her saatinde saldırmak etik değil. Bizimde almış olduğumuz terbiye bu konulara Galatasaray'ı çekemez. Geçen sene transferlerde hata yaptık. Hatayı herkes yapar. Elbette hata yapacağız. İhracatın içindeysen hata yaparsın. Hatalarımızdan ders çıkarıp, maliyetlerini en aza indirmeye çalışıyoruz. Bizim yaptığımız Igor Tudor hamlesinde yanlış ve etik olmayan bir davranış yok. Galatasaray'ın etik değerleri vardır. Ona aykırı hiçbir şey yapılmamıştır. Tudor Karabük'ten ayrılmıştı. Sözleşmesinde 100 bin Euro yatırılırsa sözleşmesi fesh olur maddesi var. Bu çerçevede Tudor kendisi geldi. Beni alır mısınız dedi ve bizde oturup karara bağlayarak sözleşme imzaladık. Bu manada bizim yanlış yaptığımız herhangi bir durum yok. 

Futbolcuların kontratlarında da bu var. Futbolcular ve antrenörler bir profesyonel. Futbolculara bu paraları yatırıp serbest kaldığında bunları tartışmıyoruz. Antrenör konusunda da aynısı olması lazım. Bunun nesi eleştiriliyor. Tudor'un hakları var. Hakları kullandığı için eleştirildi. Bu çok basit bir konu. Maddeler ve şartlar var. Anlaşmamızda maddeler yer alıyor. Galatasaray'da tartışılan olaylar hiçbir spor kulübünde bu kadar tartışılmıyor. Olayların abartı seviyesine götürüldüğü zaman çok hoş durmuyor.

Yaptığımız her iş eleştiriliyor. Bruma bize 12 milyon Euro'ya mal oldu 4 sene önce. Futbolda 12 milyon Euro bonservis bedeli varsa bir futbolcunun en az 5 sene hizmet etmesi gerekir. Bunu 5'e bölersiniz değeri 2.5 milyona tekabül eder. Bruma'nın 4. senesini doldurduğu için bize maliyeti 2.5 milyon Euro. Biz Bruma'yı 15 milyon Euro'ya sattık. Bruma'nın 1 senesi kalmıştı. Kontrat uzatmak istedik ama kendisi istemedi.

Galatasaray'ın misyonunun içinde amatör sporların yaşaması gereği var. Altyaspısı olması lazım. Türkiye'ye sporcu yetiştirmesi lazım. Galatasaray amatör sporlarını gereğini yerine getiriyor. Çok yüksek seviyede sporcumuz var. Olimpiyat kafilemiz 100 kişi idi. Bunun 15'i Galatasaray'dan gitti. Türk sporuna Galatasaray'ın katkısı devam ediyor ve her zaman devam edecektir. Biz her branşta iddialıyız ama bütçe disiplininden de kopmayacağız.

Galatasaray'ın borcunu ifade etmek çok kolay değil. İç içe geçmiş şirketler var. Dolayısıyla muhasebe sisteminde bunlar dahil borç gözüküyor. Galatasaray'ın önemli üzerinde durması gereken 173 milyon dolar banka borcu var. Bunun dışında da borçlar var ama üzerinde durulacak borç 173 milyon dolar

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.