Mercek Altında: Sofiane Feghouli neleri değiştirecek?

Kulüp tarihinin en büyük transfer operasyonlarından birisini gerçekleştiren ve kadrosunu büyük ölçüde yenileme kararı alan Galatasaray, yeni sezon öncesi 7. transferini gerçekleştirdi. İlk olarak takımın merkez iskeletini oturtmayı başaran takımımız, merkez orta saha bölgesine gerçekleştirdiği 2 önemli takviyenin ardından sağ kanada Sofiane Feghouli takviyesini yaptı. Bruma'nın ayrılmasının ardından bu bölgede ciddi bir sıkıntı yaşayan takımımızın 27 yaşındaki yeni yıldızının saha içi profilini yakından inceleyelim..

Geçtiğimiz sezon takımın en önemli hücum silahı olan Bruma'nın vedasının ardından elindeki mevcut kadroda kanat rotasyonunda Garry Rodrigues - Yasin Öztekin ve Sinan Gümüş'ü değerlendirmek zorunda olan Galatasaray'da hiç kuşkusuz bu üçlüye güvenerek sezona başlamak yapılan tüm yatırımlara ihanet olacaktı. Bu kapsamda hücumun sağ tarafına Sofiane Feghouli hamlesini yapan takımımız üçüncü bölgede oldukça önemli bir ismi kadrosuna katmış oldu. Bruma'nın ayrılışının ardından topu üçüncü bölgeye taşıyacak, süratle rakip ceza sahasına inebilecek veya içeriye kat ederek rakip kalede tehlike yaratabilecek bir isme muhtaç olan takımımız Fransız asıllı Cezayirli yıldızın en önemli özellikleri arasında yer alan bu 3 yetkinlikle saha içindeki akışkanlığını kazanmış oldu. Ancak elbette Feghouli'yi transfer etmek demek, tüm dertleri çözmek anlamına gelmiyor. Galatasaray'ın sağ tarafı ne kadar iyiyse, sol tarafı o kadar kötü.

Bir kanat oyuncusunun sahip olması gereken özellikleri sıralamak gerekirse ofansif yeteneklerinin yanı sıra fizik olarak güçlü olması, ikili mücadelelerde ayakta kalabilmesi ve hızlanma/dayanıklılık orantısı olsa gerek.. Maç boyunca çizgide gidip - gelen, savunmasına yardım eden, hücumda topu süratle rakip kaleye taşıyıp çizgiden içeriye kesen veya içeriye kat edip şut atan bir kanat oyuncusu hemen hemen tüm futbolseverlerin sevdiği oyuncu profilleri arasına girer. Sofiane Feghouli geçtiğimiz sezon Premier Lig'de rotasyonda 21 maça (11 kez ilk 11, 10 kez sonradan dahil olma) çıkmış olsa da, bir yıl önce Valencia'nın kadrosuna kafadan ilk 11 yazılan bir isimdi. La Liga'daki oyun karakteriyle bir çok takımı peşine takan ve 4.5 milyon euro imza parası başta olmak üzere 3.5 milyon euro (net) yıllık ücret öneren WestHam United onun için Premier Lig'de kendisini göstererek sıçrama yapmak için en ideal takımdı. Ancak olmadı.. Feghouli gerek teknik heyet, gerekse kulüp yönetimiyle yaşadığı sıkıntılar nedeniyle formasına uzun süre hasret kaldı.

Feghouli süratli olmasının yanı sıra Keita gibi, Bruma gibi, Yasin gibi, Rodrigues gibi "körü körüne" topla koşan bir kanat profilinin çok dışında bir oyun kimliğine sahip. Standartların üzerinde top tekniğine sahip olan Feghouli, çok çabuk süratlenip ceza sahasına doğru hamle yaparken ters ayağıyla da kesme ortalar/vuruşlar yapabiliyor. Akan hücumda Ndiaye - Fernando - Belhanda üçlüsünün savunma arkasına veya çizgiye bırakacağı ara paslara hareketlenerek ceza sahasına girerken içeriye keserek asist yaptığı veya bir anda yön değiştirerek şut attığı pozisyonları sezon içerisinde defalarca izleyeceğimize emin olabilirsiniz. Feghouli ayrıca sıradan bir kanat oyuncusundan beklenmedik düzeyde oyun kurma yeteneğine sahip bir karakter.. Cezayirli yıldızın "oyun kurucu" görevi aldığı kanat varyasyonlarını da izleyeceğimizden şüpheniz olmasın, ki arkasında Avrupa'nın sayılı hücumcu beklerinden Mariano olacak. Kelimenin tam anlamıyla "kara tren" gibi gidip - gelecek bir sağ kanat rotasyonumuz var ancak bunun tam tersi özelliklere sahip bir sol kanat rotasyonumuz olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

Igor Tudor'un elinde şuan alternatifli ve önemli rotasyonlara girebilecek bir oyuncu grubu oldu. Fernando - Ndiaye merkez orta sahasına zaman zaman Selçuk/Tolga ikilisinden birisini ekleyip, Belhanda - Feghouli kanatları yapılması beklenebilir. Ön taraftaki hareketlilik ve geçişkenlik Galatasaray'a hücum çeşitliliği kazandırırken, rakip takımlar için sıkıntı yaratabilir. Feghouli sırtını çizgiye dayayıp oynayan bir oyuncu değil, tam tersi içeriye kat edebilecek ve oyun kurabilecek yeteneklere sahip.. Topla birlikte seri hareket edip, süratle ceza sahasına girer ve sağına çekip vurur. Eğer vuruş açısı bulamazsa sol tarafına alır ve içeriye keserek asist kovalar. Ters kanat organizasyonlarında takipçi forvet görevi yapar, çizgiden içeriyi rahatsız eder. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.