Geçit Yok: Maicon & Serdar Aziz

Süper Lig'de geride kalan 7 hafta sonunda yoluna namağlup devam eden lider Galatasaray, ligin en az gol yiyen takımı olurken savunma tandemindeki Maicon - Serdar Aziz ikilisinin uyumu parmak ısırtıyor. Geçen sezon ligin en kötü defans ortalamalarına sahip olan Igor Tudor'un öğrencileri bu sezon adeta siyahla beyaz gibi zıt bir görüntü çizerken, bu başarıda en büyük pay kuşkusuz savunmanın merkezindeki ikiliye ait..

Futbolculuk kariyerinde Avrupa'nın önemli savunmacılarından birisi olan Igor Tudor sezon başında takımına savunmaya yönelik önemli antrenmanlar yaptırmasının karşılığını da almış oldu. Geride kalan 7 hafta sonunda kalesinde sadece 6 gol gören Galatasaray ligin en iyi savunma performansına imza atarken, her hafta gelişen oyun karakteri dikkat çekti. Bu karşılaşmalarda rakiplerinin maç başına 9.1 şut ortalamasıyla oynamasına izin veren Igor Tudor'un öğrencileri, 19.7 top çalma ortalamasının yanı sıra maç başı 10.4 pas arası (top kesme) istatistikleriyle de oyunu birinci bölgede ne kadar başarılı oynadığını gösteriyor. Galatasaray'da dikkat çeken bir diğer detay ise hava topları oldu. Geçen sezon ligin en kötü hava topu istatistiğine sahip olan ve duran toplardan çok fazla gol yiyen Galatasaray, takım olarak bu sezon geride kalan 7 maç sonunda maç başına 10.9 hava topu kazanma ortalamasını yakaladı.  

Milli ara öncesinde evinde Karabükspor'u ağırlayan Galatasaray'a galibiyeti getiren isim olan Maicon her ne kadar attığı 2 golle dikkatleri üzerine çekse de, sezon başında Sao Paulo takımından transfer edilen Brezilyalı savunmacı takım savunmasına yaptığı önemli katkı ile takdir topluyor. 28 yaşındaki stoper kuşkusuz Galatasaray'ın bu sezon savunmada bu denli gelişmesinde başrol oynarken, maç başına istatistikleri de dikkat çekiyor. Maicon bu sezon ligde oynadığı 7 karşılaşmada maç başına 5.7 uzaklaştırma - 3.1 hava topu kazanma - 1.7 top çalma - 0.7 pas arası - 0.3 şut engelleme istatistiklerini yakalamasının yanı sıra girdiği ikili mücadelelerin %73'ünde ayakta kalan isim oldu. Savunmadaki başarılı performansının yanı sıra duran toplarda hücumda önemli bir katkı veren Maicon, geride kalan karşılaşmalarda 3 gol atarken %70 isabet ortalamasıyla rakip kaleye maç başına 1 şut atıyor. Brezilyalı oyuncunun geriden oyun kurma konusunda insiyatif almasıyla birlikte pas isabet oranı ise %83 olarak dikkat çekerken, Maicon maç başına 63 pas ortalaması ile dikkat çekti. Tecrübeli stoperin maç başına uzun top oynama ortalaması ise 7.7 oldu.

Brezilyalı yıldız oyuncu her ne kadar istatistiksel anlamda takım savunmasına önemli katkı sağlamış olsa da, temastan kaçınmayan oyun profili ve hırslı yapısıyla takımını ateşliyor. Tomas Ujfalusi sonrasında savunmada bir general eksikliği hisseden Galatasaray'da bu role tabir-i caizse "cuk" diye oturan Maicon, lider karakteriyle de savunmadaki partneri Serdar Aziz'le birlikte adeta geçilmez bir duvar örüyor. Girdiği ikili mücadelelerin %73'ünde ayakta kalmayı başaran Maicon'un rakiplerinden çalım yeme/geçilme ortalamasının 0.3, rakiplerini ofsayta düşürme ortalamasının ise 0.9 olması dikkat çekti.

Geçtiğimiz sezon yaşadığı sakatlık nedeniyle sezonu erken kapatan Serdar Aziz, sezonun ilk haftalarında sakatlık sebebiyle her ne kadar takımdaki yerini alamasa da Süper Lig'de geride kalan 7 hafta sonunda Maicon ile birlikte Galatasaray savunmasını geçilmez bir duvara çevirdi. Milli takımda burnu kırılan ancak ameliyat olmayı redederek forma giymeye devam eden Serdar Aziz kariyerinin en iyi dönemini yaşıyor. Önümüzdeki günlerde 27. yaş gününü kutlayacak olan tecrübeli stoper bu sezon ligde forma giydiği karşılaşmalarda maç başına 5.1 uzaklaştırma - 2.3 hava topu kazanma - 1.6 top çalma - 1.9 pas arası - 0.4 şut engelleme istatistiklerinin yanı sıra girdiği ikili mücadelelerin %67'sinde ayakta kalan isim oldu. Özellikle son haftalarda kusursuza yakın bir savunma performansı sergileyen Serdar Aziz, oyun içerisinde Fernando Reges'in rakip oyuncular tarafından markaj altına alınması nedeniyle zaman zaman Maicon ile birlikte geriden oyun kurmak zorunda kalıyor. Tecrübeli oyuncu bu nedenle maç başına 55.4 pas ortalamasına ulaşırken, maç başına ortalama 4 uzun pas denemesiyle birlikte saha içindeki pas tercihlerinde elde ettiği %91 isabet oranı dikkatlerden kaçmadı. 

Tecrübeli oyuncu her ne kadar partneri Maicon kadar hücuma çıkmasa da ligde 1 asisti bulunurken, oyunun savunma tarafında rakipleri tarafından sadece 2 kez çalımlanabildi. Süper Lig'de elde ettiği istatistiklerle birlikte en iyi yerli savunma oyuncusu olmayı başaran Serdar Aziz taktik formasyonda teknik direktör Igor Tudor tarafından sol stoper olarak değerlendiriliyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.