Dursun Özbek: 9 ayda borçlarımızda artış olmadı

Galatasaray Spor Kulübü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, 646 kulüp üyesinin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi, Haliç Oditoryum Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. 2017 yılı hesap dönemi bütçe revizyonunun görüşülmesi, oylanması ve karara bağlanması ile ilgili yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Olağanüstü Genel Kurul'da bütçe revizyonu kabul edildi. Başkan Dursun Özbek, Genel Kurul'da açıklamalarda bulundu. Dursun Özbek'in açıklamaları şu şekilde..

BÜYÜK PARA HAREKETLERİ OLDU
2017 yılı içinde yıl başında tahmin edilemeyen büyük para hareketleri oldu. Bu para hareketlerinin size ve bütün camiaya net bir şekilde açıklanması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu Olağanüstü Genel Kurul, yıl bitmeden yönetimin bu konuda yaptığını açıklama fırsatı doğurmuştur. Normal bütçenin akışı içinde çok büyük bir rakam görünüyor. 442 milyon 947 bin 92 TL'lik olağan dışı bir gelir var. Bunun açıklanması gerekir. Bunun nereden geldiğini anlatmak bu yönetimin borcudur genel kurula... Geçen yıl bir genel kurul yaptık. Gayrimenkullerimizin değerlendirilmesi ve amacına uygun bir şekilde kulübe katkı vermesi için bir genel kurul yaptık. Getirdiğimiz öneriyi büyük çoğunlukla Genel Kurul onayladı. Buna bağlı olarak çalışmalarımız devam etti. Riva ve Florya'daki arsalarımızın ekspertiz değeri 508.7 milyon TL olarak tespit edilmişti ve bunu onayınıza sunmuştuk. İki parçadan oluşuyordu. O günkü ekspertiz değeri Riva için 388 milyon TL, 20 dönümlük Florya'daki arsamız için de ekspertiz değeri 120 milyon TL'idi. Bu ekspertiz değerleri SPK lisanslı kurumlar tarafından yapılmıştı. Bunu muhasebeleştirmek için önce defter değerlerini tespit ettik. Bunun değerleri de 67 milyon TL... Defter değerini buradan mahsup ettikten sonra 442 milyon TL'lik bir değer olağan dışı bir değer olarak bütçemize yansımıştır.  Bu hareketler bizi bu olağanüstü genel kurulu toplamaya itti. Galatasaray'ın asıl sahibi olan genel kurul bunları bilmek  zorundadır. Yönetim kurulunun da tek tek anlatma ihtiyacı vardır. 

761 MİLYON TL'LİK KISIM GALATASARAY'IN PAYINA DÜŞEN KISIM
Geçen sene yapılan genel kurulda da izah etmiştim. Emlak Konut ile mevcut gayrimenkullerimizin  geliştirilmesi için yapılan protokolde bazı öngörüler ortaya koymuştum. Galatasaray'a ne gibi fayda üreteceğimizi de tek tek anlattım. Riva için öngörülen gelir yaklaşık 900 milyon TL idi. Dolar değeri itibarıyla da 300 milyon dolar idi. Ondan sonra ne oldu? Emlak Konut firması ihaleye çıktı Riva arsası için. İhalede birinci olan kişi sarf-ı nazar edince ikinci olan firma gereken ilgiyi göstermiş ve bazı taahütlerde bulundu. İhaleye alan firma Riva arasasını gereken inşaatları yapmak suretiyle, gereken satışları yapmak suretiyle Emlak Konut ve Galatasaray'a şu kadar asgari tutar gelir garantisi veriyorum. Bu garanti, bir miktarının peşin ödenmesi bir miktarı da teminat mektubu olarak Emlak Konut'a iletildi. Yaklaşık olarak Emlak Konut ve Galatasaray'a 900 milyon TL gelir garantisi vereceklerini söylediler. Garanti edilen rakamın yüzde 80'i bize, yüzde 20'si Emlak Konut'a ait. 761 milyon TL'lik kısım Galatasaray'ın payına düşen kısım. 761 milyon TL'den avans olarak bunun 388 milyon TL'ye isabet eden kısmıyla kendisine bir fon oluşturdu. Geriye 373 milyon TL'lik temlik edilebilir bir değerimiz elimizde var. Emlak Konut'un projelerini tek tek inceleyin, garanti edilen değerin bir kat iki kat üç kat üzerine çıkan gelirler oluşmuştur. Bin firma ihaleyi girdiğinde önce asgari tutarı belirtmek zorundadır öncelikle. Elimizde bir çok örnek var. Genelikle Emlak konut projeleri iki ve daha üst kat gelir sağlayan projeler oluyor. Beklentimizin üzerinde bir proje oldu Riva projesi...

Bunların hiçbiri Ocak 2017'de ortada yoktu. Yönetim Kurulu'nun böyle bir revizyon yapması, bu revizyonu size anlatması ve sizden bu revizyon için onay istemesi kadar doğal bir şey yok. 'Ne gerek vardı' diyenler bile oldu. Seçildiğim ilk gün de söyledim. Son derece şeffafım. En ufak konuyu bile konuşmak arzusundayım. Bu kadar önemli bir hususu son kurşunumuz diye ifade ettiğim bir hususu size anlatmayacağım da ne yapacağım değerli Galatasaraylılar... Sadece Riva projesinden kaynaklandıracağımız fonlar onay aldığım çerçevede devam etmektedir. İnşallah Galatasaray'a da fayda getirecektir.

KİM NE DERSE DESİN, GERÇEK BURADA
Gelir kalemlerimizin içinde iki önemli husus var... 41 milyon kusur TL'lik bir faiz gideri, diğeri de 78 milyon kusur liralık SPK'nın incelemesi sonunda ortaya çıkan gider. Bunların da izahını vermek istiyorum. 41 milyon TL'lik faiz gideri bütçemizin dışında bir gider. 388 milyon TL ve 508 milyon TL'lik temliğin bize getirdiği faiz yükü... Biz 508 milyon TL olarak verdiğimiz temlikten 342 milyon TL nakit para aldık. Hesaplarımıza da 41 milyon TL'lik bir faiz yükü geldi. Aldığımız 342 milyon TL'nin 315 milyon TL'sini aynı gün aynı saatte  Sportif AŞ'ye sermaye avansı olarak koyduk. Sportif AŞ bir dakika beklemeden mevcut kredi hesaplarının kapatılması için bu parayı bankalara aktardı. 14 milyon TL'lik kısmı da kulübün banka borçları için aynı anda bankalara gönderildi. 

Kulüp ve bağlı ortaklarının süratle döviz olarak borçlandığı kredi ve yüksek faiz oranlı borçların kapatılması bizim öngörümüzdü. iyi ki de öyle yapmışız. Biz bu dönem için 41 milyon TL faiz ödedik nakte dönmek için ama bugünden bakınca 41 milyon TL için 95 milyon TL'lik bir tasarruf yaptık. 54 milyon TL bugün Galatasaray Spor Kulübü'nün tasarrufu olmuştur. Evet sorgulanması gereken bir şeydi. Temlik değeri var, kırdırıp faiz ödüyorsunuz ama bunu nasıl kullandığınız çok önemli. Bir takım mihrakların söylediği gibi değil; bu parayı genel kurulda size söz verdiğimiz şekilde kullandık. Başka bir şekilde bu parayı aktarmadık. Kim ne derse desin, gerçek burada. 

İzah edilmesi gereken bir diğer husus da 78 milyon TL'lik bir gider var. Bu SPK'nın öngördüğü bir şey. 2012'de bir hasılat paylaşımı sözleşmesi yapılmış. Hasılat paylaşımı sözleşmesine bağlı olarak SPK incelemesi sonrası yaptığı yorumla bu miktarın kulübün aleyhine Sportif AŞ'nin lehine gelir yazılmasını uygun görmüştür. Bu bizim uydurduğumuz bir konu değil. 

9 AYDA MUACCEL BORÇLARIMIZDA ARTIŞ OLMADI
9 ayda muaccel borçlarmızda artış olmadı. Toplam borç alacak farkı 2016 sonu 546 milyon TL iken 2001 yılının 9. ayının sonu itibariyle 214 milyon TL'ye inmiştir. Bu tablo net olarak Emlak Konut projelerinden kaynaklanan gelirin ne yapıldığının tablosudur. Elde ettiğimiz tüm kaynakları banka borçlarımızın kapatılması için kullandık. Elimizdeki temlik edilebilir  değerleri kullanmak itibarıyla kredi borçlarımızda artış olmuştur. Biz böyle bir temliği kırdırdık ve bu parayı ne yaptığımızı anlattık. İşin gerçeği bu iken hiç kimse hiçbir şekilde alınan paranın çarçur edildiği, Genel Kurul'a söz verdiğimizin dışında kullanıldığını iddia edilmesin. Size daha önceki genel kurallarda ne söz verdiysem aynısını yapıyorum. Zerre kadar şaşma yoktur.

KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULUP İHTİYAÇLARIMIZI O ÇERÇEVEDE GÖRDÜK
İlave kaynak ihtiyacı olarak belirtilen nakit akım tablosuna giren 75 milyon TL var. Bu rakam çok speküle edildi. 'Yine 75 milyon TL için yetki isteyecekler' dediler. Saygıyla dinledik. Kendi içimizde bile zaman zaman şüpheye düştüğümüz konular oluyor. Bu bir nakit akış tablosu. Galatasaray'ın operasyonları çerçevesinde elbette nakıt akışta eksiklikleri olabilir. Bugün Aralık ayının 2'si. Biz böyle bir borçlanma içine girmedik nakit akışı etkileyen tabloları düzelttik. Kendi yağımızla kavrulup ihtiyaçlarımızı o çerçevede gördük. Biz zaten aldığımız yetki çerçevesinde borçlanma yetkimiz var. Böyle bir şey varken neden 75 milyon borçlanma yetkisi. Yok böyle bir şey...

BU BORÇLANMA YETKİSİ TALEP EDİLEN BİR GENEL KURUL DEĞİL
Bu borçlanma yetkisi talep edilen bir Genel Kurul değil. Bahsettiğim konuların netleşmesi ve bilgi kirliliğine gidilmemesi için yapılan bir Genel Kurul. Elbette operasyon içinde denk bütçe yapmak üzere onay almıştık. Günümüzün gelişen mali problemleri ve sportif faaliyetlerde ihtiyaç duyulan hususlardan 20 milyon TL'lik fark var. Hatırlarsanız 'Biz bu projeden kaynaklanan paraların yüzde 90 ve 95'ini finansal borçların kapanması için kullanacağım' demiştim. Öyle yaptık. 'Yüzde 5'lik kısmını da operasyonda ihtiyacımız olan şekilde kullanacağım' dedim. Siz de bu yetkili verdiniz. Aradaki bu 20 milyon TL'lik fark demin de ifade ettim, 488 milyon TL gibi bütçemize bir girdi olmuştur. Bu o payın içinden karşılanıyor. Genel Kurul'dan borçlanmak için yetki istemiyoruz. Gerekli açıklamaları yaptığımı zannediyorum.  

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.