ÖZEL HABER | Galatasaray'a kayyum atanır mı?

Galatasaray'da yönetimin erken seçim kararı almasının ardından sular bir türlü durulmuyor. Mevcut başkan Dursun Özbek'in gerçekleştirdiği basın toplantısında ısrarla 2018 yılının Mayıs ayına dikkat çekmesi ve SPK'nın üstüste 5 dönem zarar eden halka açık şirketlerde A Grubu hisselerindeki imtiyaz hakkının kaldırılması bir çok soruyu beraberinde getirdi. Dursun Özbek'in basın toplantısında sürekli olarak ima ettiği kayyum ataması söz konusu olabilir mi? 

SPK'nın geçmişte revize ettiği madde 28/2'de açık bir şekilde üstüste 5 dönem zarar açıklayan halka açık şirketlerin üst yönetimine dokunulmamasını sağlayan A Grubu hisselerindeki imtiyaz hakkını kaldırılacağı ve SPK tarafından üst yönetime atama yapılabileceği yer alıyor. Ancak aynı maddenin alt metninde "kamu kurum ve kuruluşları bu durumdan muaf tutulurlar" ibaresi yer almasına karşın Galatasaray Sportif AŞ hepimizin bildiği gibi özel şirket statüsünde yer alıyor. Sportif AŞ'nin kamu kurum ve kuruluşu veya dernek statüsünde geçmesi mümkün değil. Ayrıca yine aynı madde içerisinde yer alan "faaliyetlerinin makul ve zorunlu kıldığı haller saklı kalmak kaydıyla" ibaresi imtiyazın kaldırılması konusunda kafalarda soru işareti yaratıyor.

Bu nedenle Galatasaray Sportif AŞ'nin muhtemelen Ağustos ayı başında yayınlayacağı 1.06.2017 - 31.05.2018 dönemi için 1 kuruş bile olsa kar açıklaması gerekiyor. Ancak dönem zararı açıklanması halinde SPK'nın kayyum ataması gibi bir durum söz konusu değil. 7 kişilik Yönetim Kurulu üyelerinden en fazla 2 tanesini SPK atayabilir. Çünkü bahsi geçen Sportif AŞ'nin büyük çoğunluk hissesi (%67) an itibariyle Galatasaray AŞ'de.. Bu yüzde en az 5 üyenin kulüp tarafından atanacağının garantisini veriyor! Bahsi geçen iki üye bağımsız denetçi insiyatifinde şirket içindeki işleyişlere, nakit akışı tablolarına ve gelir/gider fonksiyonlarına müdahil oluyor. SPK'nın üye atamaları bağımsız denetçi insiyatifinde olabilir ancak dönem sonu bilançolarda gerçek dışı veriler olması halinde "görevi kötüye kullanma" suçunu işletebilir. Bu durum doğrultusunda Sportif AŞ'nin üst yönetimini tamamını kendisi belirleyebilir.

Kanun revize edilmesi akabinde Galatasaray Sportif AŞ tarafından açıklanan dönemsel zararlar şu şekilde olmuştu;
2013-14: 117milyon TL
2014-15: 87milyon TL
2015-16: 78milyon TL
2016-17: 297milyon TL

SPK'nın imtiyaz hakkını kaldırması halinde ne yapacağı da madde veya kanunda açık bir şekilde yer almıyor. Dursun Özbek tarafından yaratılan "Bu sene sonunda zarar açıklarsak kayyum atanacak." şeklindeki algı hiç bir şekilde doğru olmamakla birlikte, baskın seçim sonrasında Genel Kurul ve camia baskı altına alınmaya çalışılıyor. Özbek basın toplantısında sürekli olarak dile getirdiği Mayıs'taki dönem zararı tehdidiyle kurmaya çalıştığı baskının yanı sıra "Siyasi erklere yakınlığım göz önüne alınırsa bunu sadece ben çözerim, bana muhtaçsınız." alt mesajını da vermeye çalıştı. Ancak işin aslı pek öyle değil..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.