STSL | Yeniden doğuş..

Süper Lig'e fırtına gibi başlayan ve üstüste aldığı galibiyetlerle zirveye kurulan Galatasaray son haftalardaki düşüşün ardından ilk yarının son maçında Göztepe'yi evinde ağırlayacak. Geçtiğimiz hafta deplasmanda aldığı Malatya mağlubiyetinin ardından kaotik bir dönemi geride bırakan ve teknik direktörlük görevine Fatih Terim'i getiren takımımız ayrıca olağanüstü bir seçim sürecine girmişti. 24 Aralık Pazar günü Ali Sami Yen Arena’da oynanacak olan mücadele saat 19:30'da başlarken, karşılaşmayı Yaşar Kemal Uğurlu yönetecek. Galatasaray'da yeniden doğuşun başlangıcı olacak olan karşılaşma öncesi istatistikler, dikkat çeken detaylar ve maç öncesi bilinmesi gerekenler şu şekilde..

İMPARATOR EVİNE DÖNDÜ: BAŞLANGIÇLAR
2013 yılının Eylül ayında bir takım sebeplerden ötürü Galatasaray'dan ayrılmak zorunda kalan Fatih Terim aradan geçen yaklaşık 4.5 yıllık ayrılığın ardından bir kez daha Galatasaray'ın teknik direktörü olarak göreve başladı. Galatasaray forması altında futbolcu olarak 12 yılı geride bıraktıktan sonra teknik direktörlük kariyerine Ankaragücü bünyesinde başlayan Fatih Terim'in bir sonraki durağı Göztepe olmuştu. Göztepe'de bir sezonluk teknik direktörlük macerasının ardından ilk olarak Milli Takımlar bünyesinde görev yapan Fatih Terim buradaki görevinin sona ermesinin ardından 1996 yazında Galatasaray'ın teknik direktörü olarak basın karşısındaydı. 22 Aralık 2017 tarihi itibariyle Galatasaray'da dördüncü serüvenine başlayan efsanevi teknik adamın ilk resmi karşılaşması da Göztepe karşısında olacak. 

1996-97 sezonunda Galatasaray teknik direktörü olarak göreve başlayan Fatih Terim, sezonun ilk maçında Vanspor deplasmanında sahadan 2-1 galibiyetle ayrıldı. Galatasaray bünyesindeki ilk maçında Gheorghe Hagi'nin golleriyle sahadan galibiyetle ayrılan Fatih Terim sezon sonunda da şampiyonluk kupasını havaya kaldırıyordu. 

2002-2003 sezonunda Galatasaray teknik direktörü olarak ikinci kez göreve başlayan Fatih Terim her ne kadar Olimpiyat Stadı'nın açılış maçında Olympiakos karşısında sahadan 2-0 galip gelse de, ilk resmi karşılaşmasında Samsunspor'u evinde ağırladı. Samsunspor karşısında Ümit Karan (2), Felipe ve Arif Erdem'in golleriyle sahadan 4-1 galibiyetle ayrılırken Fatih Terim ikinci dönemine de galibiyetle başlamış oldu.

2011-2012 sezonunda Galatasaray teknik direktörü olarak üçüncü dönemine başlayan Fatih Terim hazırlık aşamasında önemli rakiplere karşı galibiyetler elde etse de, sezonun ilk resmi maçında bugünkü adıyla Medipol Başakşehir olan dönemin adıyla Büyükşehir Belediyespor karşısında sahadan 2-0'lık mağlubiyetle ayrılarak sezona şok bir yenilgiyle başlamıştı.

İMPARATOR GERİ DÖNDÜ: 1559 GÜN
Galatasaray'da dördüncü kez teknik direktörlük görevine getirilen Fatih Terim çok uzun bir aradan sonra ait olduğu topraklara geri döndü. Son olarak 2013-14 sezonunda Galatasaray teknik direktörü olarak görev yapan İmparator takvim yaprakları 17 Eylül 2013'ü gösterdiğinde Ali Sami Yen Arena'da kulübede yer alıyordu. Galatasaray'daki üçüncü döneminde son maçında Beşiktaş deplasmanında görev yapan İmparator Terim, yaşanan bazı süreçlerin ardından 24 Eylül 2013 tarihinde camiadan ayrılmıştı.

Göztepe maçıyla birlikte yeniden Ali Sami Yen Arena'ya ayak basacak olan Fatih Terim, bir kez daha Galatasaray teknik direktörü olarak tribünlerin karşısında olacak. Galatasaray taraftarının yaşadığı 1559 günlük hasret son bulacak.

SÜPER LİG: LİGİN EN GOLCÜ TAKIMI, 34 GOL
Süper Lig'de geride kalan 16 hafta sonunda teknik direktör Igor Tudor yönetiminde çıktığı karşılaşmalarda 10 galibiyet - 2 beraberlik ve 4 mağlubiyet alan Galatasaray topladığı 32 puanla averajla 3.sırada yer alıyor. Lider Başakşehir'in bir puan gerisinde olan takımımız geride kalan 16 haftada rakip filelere 34 gol bırakırken, ligin en golcü takımı konumunda yer alıyor. Igor Tudor yönetiminde iç sahada oynadığı 8 maçta rakip filelere 23 gol bırakarak bu alanda da liderliği elinde bulunduran takımımızın deplasman karnesi ise pek iç açıcı değil. İç sahada oynadığı 8 maçta 7 galibiyet ve 1 beraberlik alan takımımız kalesinde yalnızca 6 gol görerek en iyi 2.savunma performansına da imza atmıştı.

GOL KRALLIĞI: BAFETIMBI GOMIS, 14 GOL
Sezon başında Premier Lig ekiplerinden Swansea'den bonservisiyle birlikte transfer edilen Bafetimbi Gomis geride kalan 16 hafta sonunda rakip fileleri 14 kez havalandırırken ligde de zirvede bulunuyor. Ceza sahasında oldukça etkili bir hücum silahı olan Fransız oyuncu attığı 14 golün yanı sıra 3 kez golden bir önceki pası veren isim olarak dikkat çekti. Galatasaray'ın bu sezon attığı 34 golün yarısına direkt etki eden Bafetimbi Gomis hiç kuşkusuz teknik direktör Fatih Terim'in oyun şablonunda da ceza sahasındaki en önemli gücümüz olacak. 

Bafetimbi Gomis ayrıca bu sezon maç başına 2.8 şut ortalamasıyla ligin en çok şut atan 2.oyuncusu olarak dikkat çekiyor. Fransız golcü her ne kadar son haftalarde (deplasmanlarda) suskun olsa da maç başına 2.8 şut ortalamasının yanı sıra 1.7 isabetli şut ortalamasıyla da istatistiklerde 2.sırada yer alıyor. 

1000 PAS BARAJINI GEÇEN İSİM: FERNANDO REGES
Manchester Cityt takımından transfer edilen Brezilyalı orta saha oyuncusu Fernando Reges, sarı-kırmızılı forma altında ilk sezonunu geçirmesine rağmen gösterdiği performans ve karakterle taraftarların sevgilisi olmuş durumda. Galatasaray orta sahasının dinamosu olan ve savunmadan topla çıkışlarda ilk opsiyonumuz olan Fernando ligde 1000 pas barajını geçen 2 oyuncudan birisi olarak yer alıyor. Brezilyalı yıldız oyuncu ligin en çok pas yapan oyuncusu konumunda yer alırken, forma giydiği 1306 dakikada 1033 pas yaparak ligde bu alanda en iyi isim olmayı başardı. Maç başına ortalama 71.5 pas ortalamasıyla oynayan Fernando işin savunma tarafında da takımımızın en iyi ismi olarak göze çarpıyor. Savunmanın önünde oynayan Fernando rakipten karşılanan top sıralamasında da maç başına 21.5 ortalamayla takımın en iyi ismi olurken, ligin en iyi isimleri arasında yer alarak dikkat çekiyor.

SÜPER LİG: EN ÇOK ŞUT ATAN İKİNCİ TAKIM
Malatya deplasmanında alınan mağlubiyet sonrasında görevine son verilen teknik direktör Igor Tudor yönetiminde sezonun ilk 16 maçında ligin en golcü takımı performansına imza atan Galatasaray aynı zamanda ligin en çok şut atan 2. takımı konumunda yer alıyor. Maç başına rakip kaleye 10.6 şut deneyen takımımız bu istatistik tablosunda ilk sırada yer alan Beşiktaş'ın gerisinde bulunuyor. Siyah-beyazlı takım ligde 16 maç sonunda maç başına 13.2 şut ortalamasıyla oynarken bu şutların isabet sayısı ise maç başına 5.4 olmuştu. Galatasaray her ne kadar maç başına 10.6 şut ortalaması ile istatistik tablosunda ikinci sırada yer alsa da, isabetli şut ortalamasında 5.6 ortalamayla zirvede yer alıyor. Hafta sonu evimizde ağırlayacağımız Göztepe ise ligde geride kalan 16 hafta sonunda maç başına 5.2 isabetli şut sayısıyla bu alanda üçüncü sırada bulunuyor. İzmir temsilcisinin rakip kaleye maç başına şut ortalaması ise 9.9 olarak belirlendi.

SÜPER LİG: LİGİN EN ÇOK PAS YAPAN İKİNCİ TAKIMI
Süper Lig'de geride kalan 16 hafta sonunda ligin en hücumcu takımlarından birisi olarak öne çıkan Galatasaray oyunun kontrolünü elinde bulundurmayı seven bir profil çizdi. Teknik direktör Igor Tudor yönetiminde ligde oynadığı 16 maç sonunda maç başına 513 pas ortalamasına ulaşan Galatasaray ligde 500 pas ortalamasını geçen 2 takımdan birisi oldu. Ligde en çok pas yapan ikinci takım konumunda yer alan Galatasaray, puan tablosunda 1 puan geriden takip ettiği Medipol Başakşehir'i bu istatistik tablosunda da maç başına 11 pas ortalaması eksiğiyle geriden takip ediyor. Abdullah Avcı'nın öğrencileri maç başına 524 pas ortalamasıyla ligin en çok pas yapan takımı konumunda yer alıyor ancak Avcı'nın öğrencileri son 6 maçta maç başına ortalama 600 pas barajını geçerken, Igor Tudor'un öğrencileri maç başına 492 pas yaparak geriye doğru bir süreç yaşadı. Galatasaray son haftalarda takım olarak yaşadığı düşüşe rağmen %76.6 pasla oynama oranıyla ligin en yüksek pasla oynama oranına sahip takımı konumunda yer alıyor. 

SÜPER LİG: 15 YIL SONRA
Süper Lig'in yeni takımlarından Göztepe hiç kuşkusuz Türk futbolunun en köklü geçmişe sahip takımlarından bir tanesi olarak yer alıyor. 2002-2003 sezonunda Süper Lig'de mücadele eden ve çeşitli sebeplerden ötürü 3.Lig'e kadar düşen İzmir temsilcisi geçtiğimiz sezon TFF 1.Lig play-off finallerinde Eskişehir'i mağlup ederek yaklaşık 15 sezon aradan sonra adını Süper Lig'e yazdırmıştı. Süper Lig'de rakibiyle son olarak 2002-03 sezonunda karşı karşıya gelen Galatasaray ligin ilk yarısında İstanbul'da oynanılan karşılaşmadan Berkant Göktan, Christian ve Ayhan Akman'ın golleriyle sahadan 3-1'lik galibiyetle ayrılırken; ligin ikinci yarısında İzmir Atatürk Stadı'nda oynanılan karşılaşmada sahadan Ali Lukunku'nun golüyle 1-0'lık galibiyetle ayrılmıştı. O sezon Galatasaray'ın teknik direktörü Fatih Terim'di. 

Galatasaray ve Göztepe arasında Süper Lig'de oynanılan 21 maçın 15'inde sahadan galibiyetle ayrılan taraf Galatasaray olurken, 3'er karşılaşma beraberlikle ve Göztepe'nin galibiyetle sonuçlanmıştı. Galatasaray rakibine iç sahada son olarak 1972 yılında kaybetti.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.