STSL | Oynayın ölümüne...

Spor Toto Süper Lig'te sahasında Konyaspor'u son dakiklarda bulduğu golle 2-1 mağlup eden lider Galatasaray, ligin 26.haftasında Fenerbahçe'ye konuk olacak. 17 Mart Cumartesi günü saat 19.00'da oynanacak olan karşılaşma öncesinde Galatasaray'da sakatlığı süren Carraso dışında eksik bulunmuyor. Bülent Yıldırım'ın yöneteceği karşılaşma öncesi öne çıkan istatistikler ve detaylar şu şekilde

DERBİ TARİHİ: ÜSTÜNLÜK SUYUN KARŞI TARAFINDA 
Fenerbahçe ile Galatasaray futbol takımları, 387. kez karşı karşıya gelecek. Şimdiki adıyla Ülker Stadyumu'nun bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan rekabette galibiyet ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 386 maçtan 146'sını kazandı. İki takım 117 maçta ise eşitliği bozamadı. Öte yandan Fenerbahçe ile Galatasaray, 60. sezonunu geçiren lig tarihinde 122 kez karşılaştı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 50-33 üstünlük kurdu. Ligdeki 38 maç da berabere sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 154 gole, sarı-kırmızılılar 116 golle karşılık verdi. Kadıköy'de 18 yıldır kazanamayan Galatasaray, bu süreçte oynanan Kadıköy'de oynanan 21 resmi müsabakada 15 kez Fenerbahçe galibiyetle ayrılırken, 6 kez ise eşitlik bozulmadı. Bunun yanı sıra Ligde 2 sezondur ezeli rakibine üstünlük kuramadı. Takımımız bu süreçte ligde rakibiyle oynadığı 5 karşılaşmada 2 mağlubiyet, 3 beraberlik elde etti. Bu kötü istatistiğin Cumartesi günü bozulması en büyük dileğimiz.

DERBİDE DE GOL ATSAN BARİ 
Takımımızın sezon başında Swansea City'den 2.5 milyon Euro karşılığında transfer ettiği Bafetimbi Gomis, ligde fırtına gibi esiyor. Spor Toto Süper Lig'de çıktığı 24 maçta 25 gol atıp, 5 asist yapan Fransız yıldız, ligin en golcü ismi. Bafetimbi Gomis, takımımızın ligde attığı 61 golün yarısında direkt etki etti.  Son oynanan Konyaspor maçında takımımızın ilk golünü atan Gomis, şüphesiz ki bu maçta da takımımızın en büyük kozu olacaktır. Derbilerdeki performansı bazı taraftarlar tarafından beğenilmeyen Gomis'in, bu maçta golle buluşması diliyoruz. 

TESADÜFÜN BÖYLESİ
Galatasaray, Kadıköy'de galibiyete en çok 6 yıl önce 2-2 biten karşılaşmada yaklaşmıştı. Bu maçta 2-0 geriye düşen Cimbom pes etmemiz ve 83. dakikada Hakan Balta'nın attığı golle skoru 2-2'ye getirmişti. Galibiyet için yüklenmeye devam eden Galatasaray, 90. dakikada Baros'un vuruşunda direği geçememişti. Şüphesiz 18 yıllık seride galibiyete en çok yaklaştığımız mücadele buydu. Bu karşılaşma 17 Mart Cumartesi günü oynanmış ve mücadeleyi Bülent Yıldırım yönetmişti. Tesadüfler silsilesi bununla da bitmiyor. Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim'di, bir tarafın kalecisi Volkan Demirel, diğer tarafın kalecisi ise Fernando Muslera'ydı. Bugün yenilenen iddia oranları eskisi gibi devam etse onlar bile aynıydı. Hafta sonu oynanacak mücadele öncesi bu kadar tesadüfün olması şaşırtıcı bir gelişme. 

GUILANO'YA DİKKAT
Fenerbahçe'nin sezon başında Zenit'ten kadrosuna kattığı Guilano, ezeli rakibimizin en tehlikeli ismi. Sarı lacivertli formayla çıktığı 22 lig maçında 12 gol atan Brezilyalı oyuncu, Fenerbahçe'nin en golcü oyuncusu konumunda. Son dört lig maçında dört gol atan Guilano, ligde 22 maçta 1 asist yaptı. Maç başına 1,2 şut çeken tecrübeli futbolcu, maç başına 2.0 dribbling ortalamalarıyla oynuyor. 

İÇ SAHADA EN ÇOK YİYEN 4. TAKIM
Bu sezon sahasında 19 gol yiyen Fenerbahçe, ligde iç sahada en çok gol yiyen 4. takım konumunda. Yıllardır savunmasının sertliği ve güvenliği ile bilinen Fenerbahçe, bu sezon o özelliğini kaybetti. Kendi adıma konuşmam gerekirse çocukluğumda Fenerbahçe'ye Kadıköy'de hücum anlamında her şeyi doğru da yapsanız gol atamayabilirdiniz ancak bugün gelinen noktada içeriye 2 orta yapmanız bile bu topların gole dönüşmesini sağlayabilir bakınız Gençlerbirliği'nin attığı goller. Kısacası bana göre Fenerbahçe, Kadıköy'de her şeyi yapsanız da gol atamayabileceğiniz bir takımken bugün neredeyse hiçbir şey yapmadan gol atabileceğiniz bir takım. Bu ligin en golcü takımı olan Galatasaray için tabiiki de büyük bir avantaj. Takımımız, derbilerde dünyanın en iyi kalecisine dönen Volkan Demirel gibi  önemli bir engelle karşı karşıya olsa da Fenerbahçe'nin savunma zaafiyetini değerlendirebilir. Özellikle Fatih Terim ile beraber hücum anlamında ligin en durdurulamaz takımlarından biri haline gelen Galatasaray'ın, savunması sorunlu olan Fenerbahçe'ye karşı önemli pozisyonlara girebileceğini düşünüyorum. Burada mühim olan girilen pozisyonların golle neticelendirilmesi. Bu konuda da ligin en golcü forveti olan Bafetimbi Gomis'e iş düşüyor..

DURAN TOP EN BÜYÜK SORUN 
Evsahibi Fenerbahçe, bu sezon ligde Göztepe'nin (19) ardından duran toplardan en fazla gol bulan ikinci takım (18). Galatasaray ise kalesinde gördüğü son sekiz golün yedisi ve son beş gol duran toplardan geldi. Takımımız bu sezon ligde Karabükspor'un (20) ardından duran toplardan en fazla gol yiyen ikinci takım konumunda.(16) Yıllardır kronikleşen bir sorun olan duran top savunması bu maçta da en büyük sorun olacak ancak burada sonu da belirtmek lazım yan toplara çıkmadığı için eleştirilen Muslera'nın, Konyaspor maçının son dakikasında aldığı top umut verici bir detay. Bunun yanı sıra Galatasaray artık ön direğe de adam koyuyor. Küçük gibi gözükse de bizim gibi kronik bir duran top sorunu olan takımlar için önemli detaylar olduğunu düşünüyorum.

SAKİN KALMAK ÖNEMLİ
Puan olarak rakibimizin 6 puan önünde lider olduğumuzu ve kaybetsek bile haftayı lider kapatacağımızı unutmamak gerek. Bu bizim için strese girecek bir maç olmamalı. Tam tersi rakibimizin strese gireceği bir maç olmalı çünkü beraberlikte dahi şampiyonluk yarışından kopacak bir Fenerbahçe var. Bunun yanında olası bir mağlubiyet durumunda Fenerbahçe'nin yönetimi de gidecek. Yönetimi, taraftar, hoca, futbolcu her anlamda strese girmesi gereken taraf ezeli rakibimiz. Şunu da söylemek istiyorum, 18 yıldır kazanamamak tabiiki kötü bir durum ancak şunu da bilmek lazım yine kazanamazsak hayatın akışında 18 yıllık seri 19'a çıkacak ve 1 hafta goygoy olacak. Sadece bu kadar yani yıllardır alıştığımız muhabbetler ancak kazanırsak her şey değişecek. Bu bağlamda kaybetme korkusu, stresi de bence bizde değil, rakibimizde olmalı. Sonuç ne olursa olsun Galatasaray futbol takımı Fatih Terim'in önderliğinde şampiyon olacak güce sahiptir. Ayrıca kaybetsek dahi ipler de bizim elimizde olacak. O yüzden bence strese girmeden rahat, sakin olmalıyız. Bu onlar için final maçı bırakın onlar strese girsin. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.