Sen çok büyüksün, çok yücesin...

Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde son 5 haftaya lider giriyor. Fatih Terim yönetiminde ligde 13 maça çıkan Cimbom, bu maçların 9'unu kazanırken, 3'ünü kaybetti. Terim öncesi büyük maçları kazanamama sorunu olan Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde çıktığı 3 büyük maçın 2'sini kazanırken, 1 karşılaşma berabere bitti. 

Fatih Terim ligin kalan 5 haftasında Galatasaray ile şampiyonluğa ulaşabilecek mi bunu hep beraber göreceğiz ancak şunu çok net söylemek lazım ki Fatih Terim olmasaydı Galatasaray şu an bulunduğu noktada olamazdı. Sezon başında Galatasaray'ın ortasaha ikilisi Fernando-Ndiaye ikilisiydi ancak Galatasaray, önce Fernando'yu sakatlığa kurban verdi sonrasında ise Ndiaye'yi Stoke City'e yolladı. Fatih Terim dışında herhangi bir teknik direktör olsaydı Selçuk-Donk ortasahasıyla şu tabloda olamazdı. Fatih Terim'in maç kaybettiren hataları oldu. Deplasmanda kaybedilen 3 maçı da hocaya yazmamız mümkün ancak yine de hoca şu ana kadar çok büyük iş yaptı bence. 

Genel olarak ne yazık ki ülkemizde başarıyı çekememe ve buna bağlı olarak küçümseme durumu vardır. Fatih Terim özelinde de bu hep ''Taktik bilmiyor yeaa sadece gazla gidiyor.'' diyerek yapılıyor. Tabi bir de ''Fatih Terim çok şanslı yeaa'' diyenler var. Önceki başarıları bir yana hocanın şu ana kadar yaptıkları bile sadece gazla, sadece şansla açıklanamayacak şeyler. Fatih hoca göreve geldikten sonra neredeyse 1.5 yıldır top oynamayan Donk'u kazandı. Taraftarın, yönetimin, basının sezon başında gönderilmesini beklediği, istediği isim bugün Galatasaray'ın önemli oyuncularından biri haline geldiyse bu kuşkusuz Fatih Terim'in başarısıdır ve sadece gazla açıklanamaz. Şahsi fikrim belki Fatih hocayı çok sevdiğim için biraz subjektif bakıyorumdur ama neredeyse 1.5 yıldır top oynamayan Donk'u şu seviye çıkartacak teknik direktör sayısı 2-3'tür ve ne mutlu bize ki biri şu an bizim teknik direktörümüz. 

Diğer taraftar Fatih hoca, 2-3 senedir taraftarla arası bozuk olan ve artık ilk hatasında ıslıklanma noktasına gelen Selçuk İnan'ı da yeniden taraftarın ayakta alkışladığı isim haline getirdi. Selçuk'un Tudor'la olan performansının da çok kötü olduğunu düşünmüyorum ancak Fatih Terim ile çok daha iyi durumda olduğu çok net. İşin Denayer kısmı da var. Denayer'ın da Fatih hocayla performansı geçmişe göre daha iyi. Denayer'ın Fatih hocadan önce Galatasaray'da stoper oynadığı maçları hatırlayacak olursanız -ki gösterdiği kötü performanslardan dolayı stoperde tercih edildiği maç sayısı çok azdır- bu maçlar içinde iyi oynadığı maç yoktu. En azından kendi adıma konuşmam gerekirse Denayer'ı stoperden çok bekte kullanmamız gerektiğini düşünüyordum ancak Denayer'ın Fatih hocayla beraber performansı daha iyi konumda bence..

Fatih hocanın futbolcuların performansını yükselterek kadro içinden transfer yaptı diyebiliriz. Üsttede belirttiğim gibi Fatih Terim'in başarıları küçümsenirken ''Taktik bilmiyor yea sadece gazla gidiyor.'' deniyor. Bu sezon göreve gelmeden önce de, geldikten sonra da benzer yorumlar yapıldı. Taktik bilgisine girersek bu yazı daha uzar o yüzden ona çok girmeden bu küçümsenen motivasyonun, adam yönetiminin ne kadar önemli olduğunu belirtmek lazım. Şu anda Tottenham teknik direktörü olan Mauricio Pochettino, bir röportajında ''Benim için anahtar birbirimizi nasıl desteklediğimiz ve nasıl birlikte çalıştığımızdır. İşin sırrı yönetmek. Bugün her şeye sahip olduğunuz için taktiksel tavsiyeye ihtiyaç duymayabilirsiniz.'' sözlerini söylüyor. Bu sözü Fatih Terim etse heralde dönüp ''Alın işte taktik bilmiyor yeaa diyorduk zaten'' yorumları gelir. Futbolda taktik çok önemlidir bu tartışılmayacak bir gerçek ancak motivasyon ve adam yönetimi de çok çok önemli. Pochettino da buna dikkat çekiyor. 

Fatih hocayla alakalı Pirlo konusu da vardır. Bununla da ilgili ufak bir örnek vererek yazıyı bitireceğim. Hiçbir teknik direktör çalıştığı her futbolcu tarafından sevilmemiştir, beğenilmemiştir. Fatih hocanın da Pirlo tarafından beğenilmemesi normaldir ancak bu onu kötü teknik direktör yapmaz. Çok yakın bir zamanda Carlo Ancellotti, Bayern Münih'ten ayrıldıktan sonra Robben'in, oğlunun takımı olan Grünwald'ın, kendilerinden daha iyi antrenman yaptığı yönünde sözler söylediği ortaya çıktı. Robben bu şekilde bir açıkla yapınca Ancelloti dünyanın en kötü teknik direktörü olmuyor. Kısacası bunlar normal şeyler.

Fatih Terim iyi teknik direktör değil, çok çok iyi bir teknik direktör. 5 maçın sonunda o şampiyonluk kupasının hocanın ellerinde kalkması en büyük dileğim zira o bunu çok hakediyor.. Ancak aksi bir durumda da hocanın çok büyük bir teknik direktör olduğu gerçeği değişmeyecek. Galatasaray Fatih Terim ile güzel, Fatih Terim Galatasaray ile güzel. Bu birlikteliğin hiçbir zaman bozulmamasını umut ediyorum. Allah seni başımızdan eksik etmesin hocam. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.