2018 Dünya Kupası: Şampiyon Fransa!

Dünyanın en büyük futbol şöleni Moskova'da oynanılan final karşılaşmasıyla birlikte resmen tamamlanmış oldu. Altın jenerasyonuyla turnuvaya favori olarak katılan Fransa  evinde kaybettiği Euro 2016'ın telafisini gerçekleştirirken, turnuvanın sürpriz yapması beklenen takımlarından Hırvatistan peri masalını gerçekleştiremedi. 4-2'lik galibiyette Horozlara şampiyonluğu getiren goller Mandzukic (kk), Griezmann, Pogba ve Mbappe'den gelirken, Hırvatistan adına farkı azaltan isimler Perisic ve Mandzukic oldu.

63 maçlık, tam 1 aylık dev serüveninin artık sonuna geldik. Rusya'nın ev sahipliği yaptığı turnuva pek çok sürprize sahne oldu. Almanya'nın gruplarda elenmesi, İspanya'nın son 16 turunda turnuvaya veda etmesi ve daha niceleri. 15 temmuz günü final karşılaşmasında ise bir sürpriz daha vardı o da Hırvatistan. Pek çoklarımız onların buraya geleceklerine ihtimal vermiyorduk ama Hırvatistan biraz kura şansı biraz da oyuncularının üst düzey performanslarıyla finale ulaştı. Fransa ise gruplarda zorlanan bir görüntü çizmesine rağmen grupların ardından buraya hiç zorluk çekmeden geldi. En zorlandığı karşılaşma Arjantin maçı olan Fransızlar turnuva boyunca tek geriye düştükleri maç da yine bu karşılaşma olacaktı.

İki takımda maça yarı finaldeki oyuncu tercihlerinde değişikliğe gitmeden başladı. Maçta Fransa'nın topu Hırvatistan'a bırakarak başladığını gördük. Fransa turnuva boyunca olduğu gibi geride rakibini bekleyerek Hırvatistan'ın vereceği boşlukları iyi değerlendirmeyi amaçlıyordu. Maçın ilk bölümü epey durağan geçti. Gole kadar iki takımın da ne pozisyonu vardı ne de girişimi. Oyunun kilidini açan ise yine bir duran top oldu. Griezmann'ın kullandığı frikikte Mandzukic'in ters vuruşu kendi ağlarıyla buluştu. Gruplardan çıktıktan sonra her karşılaşma da geriye düşüp yeniden rakibini yakalayan Hırvatistan golden sonra biraz daha hücumu düşünen bir takım olmaya başladı. Hırvatistan'a beraberliği getiren gol ise yine bir duran top organizasyonu oldu. Maçın 1/3'lük kısmı yeni tamamlanmıştı ama karşılaşmada 2 gol vardı. Bu maça dair beklenti hep az gol üzerineydi ama pek öyle olmadı. Yine bir duran topta bu kez VAR devreye girdi ve Perisic'in eline çarpan topun penaltı olduğu kanaatine vardı. Penaltıyı gole çeviren ise Griezmann'dı. Maçın ilk yarısı Fransa lehine 2-1'lik üstünlükle geçildi.

İkinci yarıda Hırvatistan daha istekli daha arzulu başladı. 65.dakikaya kadar Fransa'yı kendi yarı sahasından çıkartmadı. Bir kontra atakta ise ceza sahası dışından Pogba farkı ikiye çıkarttı. Golden birkaç dakika sonra ise bu kez Mbappe hemen hemen aynı noktadan Subasic'in dev hatasında farkı üçe çıkarttı. Hırvatistan'ın üstüste üç kez 120 dakika tamamlaması onları fiziksel olarak epey düşürmüştü. Maç içinde de bu kopma çok net bir şekilde hissedildi. Maç fiilen olmasa da mental olarak, momentum olarak aslında tam da burada bitti. Fransa kalecisi Hugo Lloris'in yaptığı büyük hata sonrası Mandzukic farkı ikiye düşerse de maçın kalan bölümünde Hırvatistan pozisyon dahi bulamadı. Bu sonuçla birlikte Fransa 20 yıl sonra tekrar kupanın sahibi oldu.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.