ANALİZ | Emre Akbaba saha içinde neleri değiştirecek?

Son şampiyon Galatasaray geçen sezonun flaş ismi Alanyasporlu Emre Akbaba ile kadrosunu güçlendirmeye devam etti. Geçen sezon Badou Ndiaye'nin takımdan ayrılmasının ardından orta sahada doğru kurguyu bulmakta epey zorlanmıştı. Fatih Terim olaya oldukça pragmatist şekilde yaklaşarak, kendi oyun yapısından da taviz vererek Donk-Fernando ikilisi gibi aynı tarz oyunculardan kurulu bir orta saha kurgusu ile sezonu tamamlamıştı. Gelen şampiyonluğa rağmen bu yapının devam etmesinin mümkün olmadığı daha sezonun ilk resmi maçında yani Akhisarspor mücadelesinde ortaya çıktı. Donk-Fernando-Belhanda orta sahasıyla maça başlayan Galatasaray silik bir oyun oynamıştı. Twitter'dan takip edenler bu ikilinin fazlaca üst üste bindiğini yazdığımı hatırlar. Alttaki fotoğraf da bunu kanıtlar nitelikte.

Bu ikilinin üstüne bir de Belhanda eklenince Galatasaray'ın merkezden hücumları neredeyse sıfıra yakın. Donk ve Fernando oyuncu profili olarak savunmanın önünde oynayan, orta sahaya sertlik katan, defansif orta sahalar bu sebeple bu ikilinin ceza sahası ve çevresinde pek olamıyorlar. Burada Belhanda'nın sorumluluk almasını bekledik ama Belhanda da ceza sahası ve çevresine girmeden oynamaya başlaması hücumda takımın fazlaca kenarlara bağımlı olmasına yol açtı. İşte tam da bu noktada bu eksiği kapatacak isim Emre Akbaba oluyor. Emre Akbaba ceza sahası ve çevresinde bolca giren buraları zorlayan bir isim şutunun olması da Galatasaray'ın elini güçlendiren bir başka etken. Özellikle Ankaragücü maçında Galatasaray'ın neredeyse merkezden hücumu yok. Bu büyük açığı kapatacaktır. Ayrıca Galatasaray kadrosunda şut tehdidi olan tek isim sayabiliriz o da eski günlerinin artık uzağında olan Selçuk İnan. Galatasaray'ın rakipleri adına şut tehdidini artık daha fazla hissedecektir. Şutunun bu kadar iyi olması Emre Akbaba'yı kilit çözen yapmıyor maalesef. Zira Emre'nin pasörlüğü şutu kadar etkili değil. Geçen sezon Galatasaray taraftarını ikiye bölen Belhanda ceza sahasına %60 civarında isabetli pas atarken, Emre için bu rakam %45'i geçmiyor. Anadolu takımlarından 4 büyüğe gelen futbolcular için en büyük sorunu dar alanda oynamayı bilmiyor oluşlarıdır. Çoğunun büyük takımlarda tutmuyor oluşunun sebebi de budur. Pek yeterli olmasa da Emre Akbaba için ise böyle bir şey söylemek yanlış olur. Emre Akbaba dar alanda oynamaya yatkın al-ver yapmayı, alan boşaltmayı, boş alana çabuk hareketlenme konusunda sıkıntısı bulunmuyor bu sebeple Galatasaray'da bu konuda pek zorluk çekeceği söylenemez. Hücumda sıkıştığında veya baskı altında kaldığında ise bu işin ustası olan Selçuk İnan gibi faul almasını iyi biliyor. 

Galatasaray, Fatih Terim geldiğinden beri sıklıkla 4-1-4-1 şeklinde dizilerek sahaya çıkıyor. Emre ise merkez orta sahada ve forvet arkası olarak görev yapıyor. En verimli olduğu daha doğrusu patlama yaptığı bölge forvet arkası oldu. Lakin Galtasaray'ın oyun yapısında veya Fatih Terim'in kafasındaki oyun yapısında forvet arkası oynayan bir isim yok. Merkezde 3'lü bir yapı seçen Fatih Terim, Emre'den belirli bir değişim geçirmesini bekleyecektir. Zira Emre, Alanyaspor'da tüm takımın hücumlarını yönlendiren bolca şut ve dikine pas kullanan bir isimdi. Ligin en çok top kaybı yapan isim olmasının sebebi de takımın hücumda onun ayağına bakıyor oluşu. Galatasaray'a geldiğinde ise bolca top kullanabileceği bir ortam olmayacak. Eğer Fatih Terim merkezde 3'lü yapısını yani 6-8-8 şeklindeki yapıyı devam ettirecekse Emre'nin pas isabetini kısacası fazlaca denediği dikine pasların sayısını azaltması gerekecek. Ligde %76.2 pas isabet yüzdesiyle oynayan Emre 8 numaraya evrilecekse bu yüzdeyi yukarı çekmesi gerek. Emre'nin verimlilik/top kullanma oranını kesinlikle yukarı çekmesi gerek. Bir başka sorun ise Fatih Terim'in bu merkezdeki 3'lü de Emre'ye kimlerin eşlik edeceği konusu. Fernando'nun savunmanın önündeki yerine garanti gözüyle bakabiliriz ama diğer isim için en yakın isim şu an için Belhanda. Fernando-Belhanda-Emre üçlüsünden oluşacak orta sahanın en büyük sorunlarından biri yeterli sertliği sağlayamama olabilir. Fernando'nun sıkça yalnız kalması da muhtemel çünkü ne Belhanda ne de Emre tam olarak bir 8 numara değil. Fatih Terim'in kazandığı her başarıda anahtarı oynattığı pres oyunu olmuştur. Belhanda'nın presi iyi yapabildiğini biliyoruz ancak Emre için bunu söylemek güç ayrıca Alanyaspor'da olduğu gibi Galatasaray'da arkasını toplayacak, açıklarını kapatacak 2 oyuncu ile oynamayacak. Bu yüzden pozisyon sadakatini de arttırması gerekiyor.

Emre Akbaba'nın maliyeti, sözleşmenin sonuna 1 yıl kalmış gibi etkenleri saymazsak Emre, Galatasaray adına gerekli bir profilde orta saha. Tabii ki belirli bir evrim geçirmesi ve Galatasaray 4-1-4-1'inde merkez orta saha olabilecek role bürünmesi gerekiyor. Evrim geçirse dahi Galatasaray'ın mutlaka yanına Belhanda'ya göre çok daha iyi bir 8 numaraya ihtiyacı var. Belhanda da Emre de iki 8.5 numara olması Galatasaray'a fazlaca sorun yaşatabilir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.