Emrah Bayraktar: Yunus ve Ozan hala gelişim sürecinde..

Galatasaray'ın çok büyük umutlar beslediği 2000 jenerasyonundan Ozan Kabak ve Yunus Akgün, yeni sezonda teknik direktör Fatih Terim tarafından A takımda forma şansı bulmayı başladı. TFF Süper Kupa maçında oyuna sonradan dahil olan Yunus Akgün, ligde geçtiğimiz hafta Alanyaspor maçında da kenardan geldi ve bu kez asist yapmayı başardı. Geçen sezon da Süper Lig'de forma şansı bulan Ozan Kabak ve Yunus Akgün'ü, Galatasaray'ın eski altyapı koordinatörü Emrah Bayraktar anlattı.

Habertürk'te yer alan habere göre; Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, lige 3'te 3 yaparak kayıpsız başladı. Sarı-kırmızılılar son hafta Aytemiz Alanyaspor'u 6-0'la geçerken rahat bir galibiyet aldı. Ancak Galatasaray'ın aldığı bu farklı galibiyet kadar Ozan Kabak ve Yunus Akgün gündeme oturdu. Sarı-kırmızılıların 'altın jenerasyonu' denilen 2000 jenerasyonunun iki önemli üyesi olan genç yetenekler Alanyaspor karşısında forma şansı bulurken Yunus Akgün yaptığı asistle taraftarı adeta mest etti. Opta'nın verisine göre 18 yaşını biraz geçen Yunus, bu sezon Avrupa'nın beş büyük ligi ve Süper Lig'de asist yapmayı başaran en genç ikinci isim olmayı başardı. Sarı-kırmızılı camianın çok şey beklediği yeteneklerden olan iki futbolcuyu, onları en yakından tanıyan isimlerden olan Emrah Bayraktar'a sorduk. 2017 Mayıs'ında Galatasaray Futbol Akademisi'nde gençlik gelişim teknik sorumluluğu görevine getirilen Emrah Bayraktar, Yunus Akgün ve Ozan Kabak'ı anlattı. 

İki genç yeteneğin de geçen sezon sakatlık problemleriyle uğraştığını kaydeden Bayraktar, "Hem Ozan Kabak hem de Yunus Akgün geçen sezon aslında uzun süre sakatlıklarla boğuştular. Bu nedenle geçen sezonu çok da olumlu geçiremediler, sezon sonuna doğru forma giymeye başladılar. Milli Takım'da geçirdikleri yoğun süreç, yorgunluk ve buna bağlı oluşan sakatlıkların dışında oluşan yüksek beklentileri karşılayamadıkları için geçirdikleri psikolojik travmalar da gelişimlerini etkiledi. Ancak şunu görüyoruz ki Türkiye'deki genç oyuncular, kendilerine güvenildiklerinde A Takım düzeyinde de neler yapabileceklerini gösteriyorlar." dedi.

Genç yeteneklerin Türk futboluna kazandırılmasının, oyunculardan ziyade üst yapı anlayışıyla bağlantılı olduğuna vurgu yapan Bayraktar, Fatih Terim'e de ayrı bir parantez açarak "Maalesef ki Türkiye'de kulüplerin genç oyunculara şans verme konusunda sistematik bir planları yok. Kulübe gelen teknik direktörlerin ilgisine, bilgisine ve tercihine bağlı olarak şans buluyorlar. Yani altyapıdaki yeteneklerin gelişimi maalesef tesadüflere kalıyor. Galatasaray özelinde konuşmam gerekirse son 15 yıla baktığımızda altyapıdan kazanılan oyuncular genelde Fatih Terim döneminde olmuş. Çok geriye gitmeye gerek yok önceki gelişinde de Emre Çolak ve Semih Kaya kazandırılmıştı, şimdi de Yunus ve Ozan şans buluyor. Kulüplerin parlatmayla ilgili olarak teknik direktörden bağımsız bir yol haritası olması gerekiyor ki şu an içinde bulundukları borç batağından çıkabilsinler. Her yıl ismini bir yıl sonra unuttuğumuz yabancı oyuncular alınıyor ancak belki de o oyuncuların borçları 10 yıl daha ödeniyor. Bu oyuncuları değer haline getirmemiz gerekiyor. Güvenildiklerinde, bu güveni gösterenleri mahcup etmediklerini kanıtlıyorlar." ifadelerine yer verdi.

Geçen sezon Hırvat çalıştırıcı Igor Tudor yönetiminde gerçekleştirilen Slovakya kampına götürülen oyunculardan olan Ozan'ın kampta beklediğini bulamadığını kaydeden Bayraktar, "Ozan Kabak, geçen sezon başında Igor Tudor yönetiminde sezon öncesi kampa gittiğinde oradan pozitif bir intibayla ayrılmadı. Hatta demoralize olmuş ve özgüveni zarara uğramış şekilde döndü. Teknik direktörlerin kendilerine gösterdiği ilgiye göre de performansları değişiklik gösterebiliyor. Yunus da uzun süre sakatlık geçirmiş olmasına rağmen Fatih Terim'in gelişiyle farklı bir kimliğe büründü." ifadelerini kullandı.

Genç futbolcuların yetenekleriyle ilgili de konuşan Bayraktar, temkinli olma vurgusu yaparak "İkisi de aslında herkesin yıllardır izlediği, bildiği oyuncular. Milli takımların çeşitli seviyelerinde sürekli şans bulan yetenekler. Ancak Yunus'un etkili bir dribling özelliği var. Şut ve bitiricilik konusunda da meziyetleri var. Oyun içerisindeki mental yönünü artırması gerekiyor. Kuvvetini de artırması gerekiyor. Ozan da fiziksel olarak dikkat çeken bir oyuncu. Fiziksel özellikleriyle öne çıkan ve defansif olarak bütün meziyetlere sahip bir genç. Biraz çabukluğunu, reaksiyon hızını, süratini geliştirmesi gerekiyor. Ancak bu noktada şunu unutmamak lazım, bu iki oyuncunun da şu an bulunduğu ortamın rekabet seviyesi çok yüksek. Çok kaliteli oyuncularla rekabet ediyorlar. Bu profesyonel ve kaliteli oyuncularla antrene olarak gelişebilecek özellikler bunlar. Tavanlarını konuşurken biraz temkinli olmak gerekiyor, bu çocuklar profesyonel de olsalar hala gelişim sürecindeler. Şu anda geldikleri noktayı iki üç ay önce kestirmek kolay değildi, gelecekle ilgili yorum yaparken de temkinli olmak gerekiyor. Galatasaray A Takımı'nda şans bulmaya devam ettikleri sürece Milli Takım seviyesi neden olmasın? Genç oyuncularla ilgili şöyle bir durum da vardır, şans gelir ancak bu şansı değerlendirmek de önemlidir. Lig uzun bir maraton ve her müsabakada şans bulunamayabilir. Teknik adamlar, uygun karşılaşmalarda doğru koşullarda şans verme arayışı içerisindedir. Aytemiz Alanyaspor maçı farklı bir skorla devam ettiği için şans buldular. Belki daha zorlu müsabakalarda daha zorlu şartlarda da şans gelecektir. Bu noktada konsantrasyonları sürekli yukarıda tutarak ellerinden gelenin en iyisini yapmak zorundalar." ifadelerine yer verdi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.