UCL | Galatasaray ait olduğu yerde!

Süper Lig'de şampiyon olarak adını Şampiyonlar Ligi'ne yazdıran ve Türkiye'yi bu turnuvada tek başına temsil edecek olan Galatasaray, yaklaşık iki yıl ara verdiği Şampiyonlar Ligi arenasına geri döndü. Süper Lig'de geride kalan 5 hafta sonunda 12 puanla lider durumda bulunan Fatih Terim'in öğrencileri, gruptaki ilk maçında Rusya Ligi şampiyonu Lokomotiv Moskova'yı evinde ağırlayacak. Ali Sami Yen Arena'nın ev sahipliği yapacağı mücadele 18 Eylül Salı akşamı saat 22:00'de oynanırken, karşılaşmayı İtalyan hakem Gianluca Rocchi yönetecek.

SÜPER LİG: LİDER GALATASARAY
Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, sezona iyi bir başlangıç yaptı. Süper Kupa'da penaltılarla Akhisar Belediyespor'a kaybeden Fatih Terim'in takımı, ligin ilk maçında Ankaragücü deplasmanında kazanmasının ardından Göztepe ve Alanyaspor karşısında galibiyete uzanarak 3'te 3 yaptı. Milli ara öncesinde Trabzonspor deplasmanında ağır bir yenilgi alan Galatasaray, milli aranın dönüşünde lider Kasımpaşa'yı evinde 4 golle geçerek 5 hafta sonunda 4 galibiyetle 12 puana ulaştı ve liderlik koltuğuna oturdu. Galatasaray ligde oynadığı 5 karşılaşmada rakip kaleye 14 gol bırakırken, kalesinde de 6 gol gördü. Fatih Terim'in takımı özellikle iç sahadaki coşkulu, tempolu ve agresif futboluyla adeta rakiplerini sürklase ediyor. Galatasaray iç sahada oynadığı son 2 karşılaşmada 10 gol atarak net bir mesaj vermiş oldu.

Galatasaray oynadığı maçlarda attığı gollerle dikkat çekerken, 7 oyuncudan skor katkısı alması da göze çarpan ayrı bir detay oldu. Eren Derdiyok attığı 3 golle öne çıkarken, 2 gollü Henry Onyekuru - Emre Akbaba - Garry Rodrigues - Serdar Aziz'in yanı sıra Sinan Gümüş ve Fernando da attığı tek golle takımına katkı sağlayan isim oldu. 

LOKOMOTIV MOSKOVA: 7 MAÇTA 2 GALİBİYET
Geçtiğimiz sezon Rusya Ligi'nde şampiyonluğa ulaşarak büyük bir başarıya imza atan ve yıllar sonra Şampiyonlar Ligi organizasyonuna yeniden dönen Lokomotiv Moskova için bu sezon işler pek yolunda gitmiyor. Rusya Süper Kupası'nda ezeli rakibi CSKA Moskova karşısında sahadan 1-0 mağlup ayrılan Yuri Semin'in öğrencileri, ligdeki ilk galibiyetini ligin 4.haftasında Sovetov deplasmanında tek golle aldı. Anzhi karşısında da evinde 2-1 kazanan Moskova temsilcisi, ligde oynadığı son 2 maçta da galibiyet yüzü göremedi. Son olarak hafta sonu Dinamo Moskova ile karşılaşan Lokomotiv Moskova, karşılaşmanın 66.dakikasında 10 kişi kalmasına rağmen sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrılarak Rusya Ligi'nde geride kalan 7 hafta sonunda 3.beraberliğini elde etti.

Lokomotiv Moskova ligde oynadığı 7 maç sonunda rakip filelere 5 gol atarken, kalesinde de 5 gol gördü. Yuri Semin'in öğrencileri, savunmadaki dengeli ve kapalı oyunlarıyla dikkat çekiyor.

SON GALİBİYET 2015 YILINDA
Galatasaray son olarak 2015/16 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde evinde ağırladığı Benfica karşısında sahadan 2-1 galip ayrılmıştı. 21 Ekim 2015 günü Ali Sami Yen Arena'da oynanılan karşılaşmada teknik direktör Hamza Hamzaoğlu yönetimindeki takımımız karşılaşmanın 2.dakikasında Gaitan'ın golüyle geriye düşerken, 19.dakikada penaltıdan Selçuk İnan'ın golüyle skoru eşitlemiş ve 33.dakikada da Lukas Podolski ile üstünlüğü eline geçirerek sahadan galibiyetle ayrılmıştı. Bu galibiyet ayrıca takımımızın Şampiyonlar Ligi organizasyonunda elde ettiği son galibiyet olarak istatistiklerde yerini alıyor. Hamzaoğlu yönetiminde sezona başlayan ancak grubun son maçında Mustafa Denizli'nin görev yaptığı Galatasaray, o sezon Atletico Madrid - Benfica - Astana ile birlikte C Grubu'nda yer almış ve 6 maç sonunda 5 puan elde ederek UEFA Avrupa Ligi'nin yolunu tutmuştu. 

Galatasaray aynı sezon içerisinde dönemin yönetiminin mali başarısızlığı sonrasında UEFA'dan men cezası almış, 2016-2017 sezonunda Avrupa Kupaları'nda mücadele edememişti.

GRUP AŞAMASINDA İLK KEZ: 10 OYUNCU
Teknik direktör Fatih Terim yönetiminde kulüp tarihinde toplamda 15.kez Şampiyonlar Ligi arenasında boy gösterecek olan Galatasaray'da sezon öncesinde UEFA'ya bildirilen listede yer alan 7 oyuncu daha önce Şampiyonlar Ligi'nde hiç forma giymezken, kadroda yer alan 3 oyuncu ise sadece eleme turunda oynadı. Fernando Muslera'nın arkasında yedek kaleci olarak listede yer alan İsmail Çipe'nin yanı sıra, savunmada Ozan Kabak - Ahmet Çalık - Ömer Bayram üçlüsü, orta alanda Badou Ndiaye ve Emre Akbaba, forvet hattında da Muğdat Çelik daha önce kariyerinde hiç Şampiyonlar Ligi tecrübesi yaşamadı. Rotasyonun değerli parçalarından Martin Linnes daha önce Şampiyonlar Ligi elemelerinde Malmö formasıyla 11 kez boy gösterirken, bu karşılaşmalarda 3 asist yapmış ancak grup aşamasında mücadele etme fırsatı yakalayamamıştı. Garry Rodrigues (PAOK) ve Ryan Donk (Club Brugge) ise daha önce forma giydikleri takımda 2 kez Şampiyonlar Ligi elemelerinde boy gösterdi ancak takımlarının elenmesine engel olamamıştı.

EN TECRÜBELİSİ FERNANDO REGES
Sezon başında UEFA ile yapılan anlaşma gereği 21 oyuncu bildirmek zorunda kalan Galatasaray'da mevcut kadro içerisinde Şampiyonlar Ligi'nde en çok forma giyen isim Brezilyalı orta saha Fernando oldu. Daha önce Porto ve Manchester City formalarıyla toplam 8 sezon Avrupa'nın en büyük organizasyonunda boy gösteren Fernando bugüne kadar 54 resmi karşılaşmada forma giydi. Brezilyalı yıldız oyuncuyu takım kaptanlarımız Fernando Muslera ve Selçuk İnan, mücadele ettikleri 4 sezonda 27 resmi karşılaşma ile takip ediyor.

EN GOLCÜSÜ SOFIANE FEGHOULI
Galatasaray'a geldiği günden bugüne gösterdiği performansla soru işaretleri yaratan Sofiane Feghouli ise, kariyerinde daha önce 4 sezon Şampiyonlar Ligi organizasyonunda boy gösterdi. Cezayirli kanat oyuncusu forma giydiği 22 karşılaşmada attığı 5 golle Galatasaray'ın mevcut listesinde Şampiyonlar Ligi'nde en çok gol atan oyuncusu konumunda yer alıyor. 28 yaşındaki yıldız oyuncuyu kariyerinde daha önce Basel ve Bayern Leverkusen takımlarıyla toplam 17 maçta 3 gol kaydeden Eren Derdiyok takip ediyor.

EN TECRÜBELİ TEKNİK ADAM: FATİH TERİM
2 sezonluk aranın ardından yeniden Şampiyonlar Ligi'ne ayak basan Galatasaray, grup aşamasında Porto - Lokomotiv Moskova ve Schalke ile birlikte yer aldığı D Grubu'nda en tecrübeli teknik adama sahip takım olarak dikkat çekiyor. Şampiyonlar Ligi'ne katılan 32 takımın teknik direktörleri arasında en çok maç oynayan teknik adam olarak 8.sırada bulunan Fatih Terim, neredeyse grubumuzda yre alan diğer tüm rakiplerin teknik direktörlerinin toplamı kadar tecrübeye sahip. Grup aşaması ve sonrasındaki turlarda toplamda 41 maça çıkan İmparator, grubun en tecrübeli teknik adamı olurken Lokomotiv Moskova'nın teknik direktörü Yuri Semin bugüne kadar 34 resmi müsabakaya çıktı. Porto'nun teknik direktörü Felip Conceiçao bugüne kadar 8 karşılaşmaya çıkarken, Schalke'nin genç teknik direktörü Domenico Tedesco'nun ise tecrübesi bulunmuyor.

EV SAHİBİ OLARAK 53.MAÇ
Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda bu sezon D Grubu'nda yer alan Galatasaray grubunun, ilk maçında 18 Eylül Salı günü sahasında Rusya'nın Lokomotiv Moskova takımını ağırlayacak. Bu karşılaşma takımımızın Şampiyonlar Ligi organizasyonunda iç sahada oynayacağı 53. resmi karşılaşma olacak. Galatasaray bugüne kadar evinde oynadığı 52 karşılaşmanın 21'inde sahadan galibiyetle ayrılırken, 14'ünü kaybetti ve 17 karşılaşmadan da beraberlikle ayrıldı. Fatih Terim'in öğrencileri bugüne kadar sahasında oynadığı Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarında rakiplerine attığı gol sayısında geride kaldı. Galatasaray, iç sahada oynadığı maçlarda rakip kaleye 63 gol bırakırken, kalesinde de 67 gol gördü.

Galatasaray daha önce Lokomotiv Moskova ile 2002/03 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde karşı karşıya gelmişti. Grubun ilk maçında Rusya deplasmanında sahaya çıkan Galatasaray, sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrılırken, evinde oynadığı beşinci maçta ise sahadan 2-1'lik mağlubiyetle ayrıldı.

15 MAÇLIK YENİLMEZLİK SERİSİ
Şampiyonlar Ligi'nde bugüne kadar 52 resmi karşılaşma oynayan Galatasaray'ın iç sahadaki en uzun yenilmezlik serisi 15 maç olarak dikkat çekiyor. Sezon sonunda Türk futbol tarihinin en büyük başarısına imza atılacak olan 1999-2000 sezonunda evinde oynadığı Chelsea karşılaşmasında sahadan 5-0 mağlup ayrılan takımımız aralarında Roma, Milan, Monaco, PSG, Real Madrid, Liverpool gibi devlerin de bulunduğu ve çeyrek final başarısının yaşandığı 15 maçlık sekansta evinde kaybetmedi. Takımımızın yenilmezlik serisi 2001/02 sezonunda Barcelona karşısında aldığı 1-0'lık mağlubiyetle son buldu. Şampiyonlar Ligi'nde takımımızın iç sahada elde ettiği 15 maçlık yenilmezlik serisi şu şekilde..
  • 03.11.1999, Milan: 3-2
  • 12.09.2000, Monaco: 3-2
  • 27.09.2000, Rangers: 3-2
  • 07.11.2000, Sturm Graz: 2-2
  • 06.12.2000, PSG: 1-0
  • 14.02.2001, Deportivo: 1-0
  • 07.03.2001, Milan: 2-0
  • 03.04.2001, Real Madrid: 3-2
  • 25.07.2001, Vllaznia: 2-0
  • 08.08.2001, Levski Sofia: 2-1
  • 11.09.2001, Lazio: 1-0
  • 16.10.2001, Nantes: 0-0
  • 30.10.2001, PSV: 2-0
  • 20.11.2001, Roma: 1-1
  • 26.02.2002, Liverpool: 1-1
  • 19.03.2002, Barcelona: 0-1
ŞAMPİYONLAR LİGİ: BAŞLANGIÇLAR
Avrupa'nın en büyük futbol organizasyonunda 15.kez grup aşamasında yer alacak olan Galatasaray,  sadece bir kez eleme turunda turnuvaya veda ederken daha önceki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda da 9 kez yer aldı. Toplamda 25 kez Avrupa'nın bir numaralı organizasyonunda sahne alan Galatasaray, kuşkusuz Türkiye'nin bu alanda en çok katılım gösteren takımı olarak ilk sırada yer alıyor. Şampiyon Kulüpler Kupası'nda geçmişte 1 kez yarı final ve 2 kez çeyrek final oynayan Galatasaray, yeni adıyla ve statüsüyle oynanılan Şampiyonlar Ligi'nde de 2 kez çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken 2 kez de gruptan çıktı.

Galatasaray daha önce 14 kez katıldığı Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamasında ilk maçlarında 6 kez sahadan mağlup ayrılırken, 5 beraberlik ve 3 galibiyetle ayrıldı. Daha önce grubun ilk maçını 9 kez iç sahada oynayan Galatasaray bu karşılaşmalarda sadece 2 galibiyet elde edebildi. Fatih Terim'in öğrencileri, Şampiyonlar Ligi'nde grubun ilk maçlarında son 4 sezonda 3 kez mağlubiyetle ayrıldı.  Galatasaray'ın grup etabına galibiyetle başladığı son sezon ise, 2002-03 sezonu ve rakip Lokomotiv Moskova.. Takımımızın açılış maçlarında elde ettiği sonuçlar şu şekilde;
  • 1993-94 sezonu, Barcelona: 0-0
  • 1994-95 sezonu- Barcelona: 1-2
  • 1997-98 sezonu, Dortmund: 0-1
  • 1998-99 sezonu- Juventus: 2-2
  • 1999-00 sezonu, Hertha Berlin: 2-2
  • 2000-01 sezonu, Monaco: 3-2
  • 2001-02 sezonu, Lazio: 1-0
  • 2002-03 sezonu- Lokomotiv: 2-0
  • 2003-04 sezonu- Juventus: 1-2
  • 2006-07 sezonu, Bordeaux: 0-0
  • 2012-13 sezonu- Manchester United: 0-1 
  • 2013-14 sezonu, Real Madrid: 1-6
  • 2014-15 sezonu, Anderlecht: 1-1
  • 2015-16 sezonu, Atletico Madrid: 0-2

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.