Derbi Özel | Sinan Yılmaz: Favorim Galatasaray.

Spor Toto Süper Lig'in onbirinci haftasında oynanacak olan Fenerbahçe derbisi öncesinde Futbol Arena'nın sevilen yazarı Sinan Yılmaz, ile derbiyi enine boyuna konuştuk. Keyifli okumalar...

Derbi öncesinde iki takımında ciddi sıkıntıları var. Galatasaray'da sakatlar can sıkarken, Fenerbahçe ise tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiriyor. ve derbiye teknik direktörsüz bir şekilde çıkacaklar. Bu sıkıntıların derbiye yansıması nasıl olur sence, nasıl bir derbi bekliyorsun?
Aslında iki takım için de bulunmaz nimet. Özellikle Galatasaray için. Kaybedilen moral motivasyonu yeniden yakalayabilmek adına... Fenerbahçe kazansa da puanını 12 yapar ve sadece biraz moral bulmuş olur ama Galatasaray kazanırsa hem liderlik yarışında gücünü gösterir, hem de takım moral olarak yaşadığı düşüşten çıkar. Hatırlarsan Fatih Terim'in 3. döneminin başında da böyleydi. O sezon da Terim 4-1-4-1 başladı. İlk 13 hafta takım vasatı aşamamıştı. 2 mağlubiyet, 4 beraberlik vardı. 14. hafta Terim çok cesur bir 11 çıkardı. 4-1-4-1'i bozup 4-4-2 oynattı. Kanata o gün 20 yaşındaki Emre Çolak'ı koymuştu. Galatasaray müthiş bir maç oynadı ve net üstünlükle 3-1 kazandı. Sonra da takım yeni sistemi ile büyük çıkış yakaladı. Belki o gün Emre'ye doğan şans bugün Yunus'a doğar. 7 yıl önce yaşananın bugün de yaşanabileceğini düşünüyorum. Galatasaray için büyük bir şans bu derbi.

5 maçında 3. penaltısını yaptırmış olması  nedeniyle Malatya maçı sonrasında Ozan Kabak tartışmalarının döndüğünü gördük. Sen Ozan'ın performansını nasıl buluyorsun ve sence derbide de ilk 11 başlar mı?
Fatih Terim'in bu konuda çok doyurucu ve yerinde açıklamaları olduğunu düşünüyorum. En iyi şekilde sahipleniyor. Ben penaltılara takılmıyorum. Yeni Malatyaspor maçında çok beğendim Ozan'ı. Bence haftadan haftaya gelişim gösteriyor. Özgüveni yükseliyor, daha konsantre oynuyor. Bence derbide Serdar ile yan yana oynar. Bundan sonra da yan yana oynamalılar. Devrede Maicon yerine bir stoper daha alınana kadar en azından, stoper ikilisi Serdar - Ozan olmalı.

Galatasaray'da Lokomotif Moskova maçından beri Rodrigues ve Ndiaye'nin performansı büyük hayal kırıklığı yaratıyor. İki oyuncunun da performansının kötü olmasını neye bağlıyorsun ve sence derbide bu oyuncular kendilerine gelirler mi?
Lig başladığından beri Muslera dışında en çok dakika alan oyuncu Rodrigues. Üstelik 2-3 haftalık bir sakatlığı da olmuştu. Buna rağmen her maç çok fazla yük biniyor. Ben bir yorgunluk oluştuğunu düşünüyorum. Aslında hiç alternatifi yok da değildi. Yaz döneminde en çok rotasyonun kanatta olduğunu yazıyorduk ama Fatih hoca özellikle Muğdat'a bu rotasyonda hiç süre vermeyince Garry'e çok yük bindi. Yaşadığı istikrarsızlığın ve düşünün başlıca sebeplerinden birinin rotasyon zayıflığı olduğunu düşünüyorum. Ndiaye de aynı şekilde. Ndiaye geç geldi. Geldikten sonra sürekli 11 oynuyor. Sadece CL'de bir hafta içi cezası nedeniyle dinlendi onun dışında 3 günde bir oynuyor ve orta sahada temposuz oyuncuların ceremesini o çekiyor. Fernando geçen seneki temposunda değil, Donk temposuz, Selçuk zaten hareket edemiyor. Tüm bunların yükünü hafta içi ve hafta sonu sürekli Ndiaye'ye yükleyince o da geri gitti. Rotasyonunun ne olduğunu bizim Türk takımları ve Türk futbol izleyicisi pek bilmiyor. Avrupa'da çoğu takım 25-30 kişi gidiyor. Galatasaray ise sezon başı 21 kişi ile kadro kurdu. Fatih Terim 1996-2000 döneminde müthiş bir rotasyon yaratmıştı. Örneğin sorayım sana Galatasaray sol beki Ergün müydü, Hakan Ünsal mı? Sağ beki Fatih Akyel miydi, Capone miydi, Ümit Davala mıydı? O kadar şahane bir rotasyondu ki ideal 11 diye bir şey yoktu. İdeal 11, ideal takımda saçmalıktır. Real Madrid Zidane ile kupadan kupaya uçarken 2-3 oyuncu dışında herkes sürekli rotasyona giriyordu. En önemli maçlardan birinde Bayern'e karşı Şampiyonlar Ligi yarı finalinde atıyorum Casemiro dinlenip Kovacic oynuyordu. Hiçbir oyuncu "Hoca bana değer vemiyor, büyük maçta bana güvenmiyor" diyemiyordu. Galatasaray işte bunu oturtamadı henüz. Bir iki mevkide oturuyor. Mariano - Linnes, Fernando - Donk arasında oturuyor ama geri kalanlarda değil. Ndiaye'nin yerini kimse dolduramıyor. Garry de öyle. Ocak'ta o yüzden 4-5 transfer şart bence.

Derbide Fatih Terim'in forvet hattında Eren'e mi şans vermesi daha iyi olur yoksa Rodrigues, Onyekuru ya da Sinan gibi gezici bir üçlüyle mi çıkması daha iyi olur?
Galatasaray savunmadan pasla oyuna başlayabilen, topa sahip olabilen bir takım olmadan ileride Onyekuru, Sinan gibi oyuncuları santrfor noktasında kullanma şansı pek yok. Geriden pasla çıkamayınca, baskı yenince top ister istemez ileri vuruluyor. İleri uzun vurulan toplar Onyekuru ve Sinan tarafından hiç indirilemeyince Galatasaray kendi sahasında çıkamaz hale gelebiliyor. O yüzden formsuz da olsa Eren'in oynaması, özellikle iç saha maçlarında şart bence. Ama kanatlara Garry ve Onyekuru iyi olur. Ankaragücü maçında Kenan ve Bifouma'nın Fenerbahçe beklerinin arkasına nasıl sızdığını gördük. Fenerbahçe orta sahası çok zayıf. Mehmet Topal'ın yokluğu çok bariz hissediliyor. Çok fazla derin topa izin veriyorlar. Galatasaray da o derin toplara koşacak. Onyekuru, Muğdat, Garry gibi kanatlar işe yarayabilir. Tabi o topları atacak en iyi oyuncu da aslında Feghouli. Ben Feghouli'nin 10 numara oynamasından yanayım ama sakatlıktan yeni dönüyor. Belki Donk - Ndiaye ikilisiyle birlikte başta Belhanda başlar, kenarlar Onyekuru - Garry olur. Son 30 dakika Feghouli - Belhanda değişikliği düşünülebilir.

Her iki takımı da düşündüğümüzde sence derbinin kilit oyuncuları kimler olur?
Fenerbahçe orta sahası çok yumuşak, zayıf. Bernard Mensah olsun, Bifouma olsun. Merkezden veya kenardan topu alan yardırıyor. Kimse dur diyemiyor. Ndiaye bu maçta Mensah'ın yaptığını yapıp Fenerbahçe orta sahasını düşürebilir.

Fenerbahçe'de kilit isimse Frey. Şu an Fenerbahçe'de fiziksel olarak en etkili oyuncu. Rakip stoperlere üstünlük kurmayı biliyor ama son vuruşu çok kötü. Serdar bu yüzden mutlaka oynamalı. Frey bir şekilde ittir, kaktır pozisyona girebilir ama yine bitiriciliği belirleyici olur. Fenerbahçe'nin en eleştirilen oyuncularının Galatasaray maçında Batistuta kesildiğini hatırlıyoruz. Özellikle Selçuk Şahin... Frey de bu haftaya kadar kaçırıp kaçırıp Galatasaray maçında Batistuta olursa şaşırmam.

Son olarak iki takımdaki sorunları da düşündüğümüzde sence derbinin favorisi kim ve skor tahminin ne yönde?
Favorim Galatasaray. Skor tahmini 2011 ile aynı. Nazire olsun 3-1

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.