Adalet herkese lazım!

Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim, Fenerbahçe derbisinin ardından karşılaşmanın hakemleriyle ilgili yaptığı açıklamalardan dolayı 7 maç ceza alırken, bunun üstüne 3 maç daha ilave edildi ve cezası 10 maça çıkarıldı. Bu karar Türkiye'de adalet sisteminin nasıl işlediğini de gösteren bir karardı aslında.

Beşiktaş'a başkanlığı sırasında kulübü borç batağına sürükleyen ve daha da vahimi başkanlığı sırasında UEFA'ya sahte belge gönderdiği için dolandırıcılık sebebiyle Beşiktaş'ın avrupa kupalarından men edilmesine sebep olan mevcut TFF Başkanı Yıldırım Demirören döneminde yaşananlara ve verilen cezalara biraz göz atmak lazım. Öncellikle olarak 2015-2016 sezonunda Galatasaray ile Başakşehir arasından Ali Sami Yen'de oynanan ve 3-3 eşitlikle sonuçlanan karşılaşmada Başakşehir teknik direktörü Abdullah Avcı, maçın bitiş düdüğüyle beraber soluğu karşılaşmanın hakemi Özgür Yankaya'nın yanında alıyor ve basına yansıyan haberlere göre Yankaya'ya ''Sen ne gördün ki çalıyorsun! Ne gördün de penaltı veriyorsun!" tepkisinde bulunurken ceza almamıştı. Verilebilecek çok örnek olsa da çok uzatmadan bu sezona dönecek olursak yine Abdullah Avcı, ligin 7. haftasında Başakşehir ile Yeni Malatyaspor arasında oynanan karşılaşmanın ardından Yeni Malatyapsor'un kaptanı Adem Büyük'ü tartakladı ancak her yaptığı gibi bu da yanına kar kaldı ve ceza almadı. Fatih Terim'e söylemleri üzerinden ceza veren de Yıldırım Demirören Federasyonu, rakip takımın futbolcusunu tartaklayan Abdullah Avcı'ya ceza vermeyen de aynı federasyon. Başakşehir'e yapılan kayrılma bununla da sınırlı kalmıyor tabii ki. 2016-2017 sezonunda Rizespor ile 3-3 berabere kalan Başakşehir'de futbolcular Yalçın Ayhan, Ufuk Ceylan, Volkan Babacan ve Emre Belözoğlu, A Spor muhabiri Selman Kutlu ve kameraman Ahmet Çağlar Yıldırım'a saldırdı. Yıldırım Demirören Federasyonu bu olayın ardından Volkan Babacan'a 1, Yalçın ve Ufuk'a 5'er maç ceza verirken, Emre Belözoğlu'na ise 50 bin TL para cezası verdi. Aynı federasyonun bu sezon Fenerbahçe derbisindeki olaylar nedeniyle Ryan Donk'a 6 maç ceza verdiğini yine aynı federasyonun geçtiğimiz sezon Beşiktaş forması giyen Caner Erkin'e küfürden dolayı 6 maç ceza verdiğini hatırlatmakta yarar var. Yani herhalde derbideki olaylarda çok da bir müdahalesi bulunmayan Ryan Donk, birilerine saldırsaydı maksimum 5 maç, Caner Erkin de küfür etmek yerine birinin boğazını sıksaydı o da yine maksimum 5 maç ceza alacaktı. Başakşehir'in bu kayrılma sebebi nereden geliyor sorusu her zaman akıllarda olacak. 

2015-2016 sezonunda Ziraat Türkiye Kupası'nda oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe maçında Fenerbahçe forması giyen Simon Kjaer'in boğazını sıkan Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş, bu davranışından dolayı yalnızca 1 maç ceza almıştı. Yine Şenol Güneş, geçtiğimiz sezon Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde kameraların gözü önünde hakeme ağır küfürlerde bulunmuş ve yine sadece 1 maç ceza almıştı. Ki üstte de belirttiğimiz gibi Beşiktaş forması giyen Caner Erkin, hakeme ettiği küfürden dolayı 6 maç ceza almıştı. İşin sadece Galatasaray ile sınırlı olmadığını da göstermek için bu örnekleri veriyorum. Evrakta sahtecilik yapan bir ismi futboldan uzaklaştrımak yerine ödüllendirerek Federasyon başkanı yaparsanız bu adaletsizlikler bitmez. 

Algı oyunları ve gündem değiştirmekte bir ülke markası olan Aykut Kocaman'ın ise hakemlerle ilgili raporunun oldukça geniş olduğunu belirtmek lazım. Çalıştığı her takımda, her puan kaybının ardından mutlaka hakemlerle ilgili söylemlerde bulunan Aykut Kocaman, geçen sezon Fenerbahçe teknik direktörlüğü yaparken de bu gidişatını bozmadı ve neredeyse her hafta hakemlerle ilgili açıklamalarda bulunmasına rağmen yalnızca 1 maç ceza almıştı. Hakemleri eleştirmenin cezası 1 maç ise Fatih Terim neden 10 maç ceza aldı? Neden bu çifte standart? 

Fatih Terim özeline dönecek olursak. 2012-2013 sezonunda Mersin İdman Yurdu maçında karşılaşmanın hakemi Süleyman Abay tarafından tribüne gönderilen Fatih Terim, bu maçta sahadan çıkmadan önce karşılaşmanın hakeminin ve gözlemcisinin üstüne yürümüş, maç sonrası sokakta basın toplantısı yapmış ve oldukça sert açıklamalarda bulunmuştu. Fatih Terim bu olayların ardından 9 maç ceza almıştı. Bugüne döndüğümüzde yalnızca hakemleri eleştiren açıklamalarda bulunan Fatih Terim, 10 maç ceza aldı. Diğer yandan şunu da söylemek lazım. Fenerbahçe derbisinde rakip futbolculara saldıran Hasan Şaş, 8 maç ceza aldı. Yani hoca hakemleri eleştirmek yerine Mersin maçında yaptığı gibi hareket etseydi ya da Hasan Şaş gibi rakip futbolculara saldırsaydı daha mı az ceza alacaktı ben bunu merak ediyorum açıkcası. Fatih Terim'e verilen cezanın ne kadar adaletsiz, ne kadar intikam duygusuyla verilmiş bir karar olduğunu buradan da anlayabilirsiniz. 

Üstte verdiğim örneklerle de anlaşılacağı gibi dünyanın en saçma, en adaletsiz cezalarından biri Fatih Hocaya verildi. Fatih Terim yerine aynı açıklamaları Başakşehir teknik direktörü olan Abdullah Avcı yapsaydı emin olun alacağı ceza 3 maçı geçmezdi. Oldukça adaletsiz, vasıfsız bir federasyon yıllardır birilerinin emrinden dolayı futbolumuzu yönetiyor. Bugün sevinç, zafer nidaları atan herkesin unutmaması gereken şey adaletin herkese lazım olduğu. Yine bu insanların unutmaması gereken diğer bir şey ise mevcut federasyon, bu cezayı verirken bir intikam duygusuyla hareket ederek, son derece adaletsiz bir ceza verdi ve emin olun bugün Galatasaray camiasında ortaya çıkan isyana karşılık cevap verebilmek adına ilk fırsatta Fenerbahçe, Beşiktaş ya da Trabzonspor ayırmadan -Burada Başakşehir'i es geçebiliriz zira Başakşehir onların göz bebeği ve herhangi bir ceza almazlar- bir kulübe daha herhangi bir konuda buna benzer adaletsizlikte ceza verecekleri. Ben kendi adıma buna eminim zira bu federasyon, adaletten yoksun, eyyamla hareket eden bir kurum. Türk futbol seyircisi adaletin herkese lazım olduğunu unuttuğu ve rakibinin aldığı haksız cezalarla ego tatmini yaptığı sürece de Yıldırım Demirören Federasyonu'nun bu kararları devam edecek. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.