STSL | Ayağa kalmak için en iyi fırsat!

Spor Toto Süper Lig'in onbirinci haftasında sahasında Fenerbahçe'yi konuk edecek olan Galatasaray'ın klasik bir Fatih Terim takımının aksine bu sezon fizik olarak güçsüz göründüğünü söyleyebiliriz. Pek çok sakatlığın yaşanma sebebinin de takımın geçen sene ki kadar güçlü bir oyun oynayamam sebebin de fizik olarak güçsüz olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Derbide de en büyük dezavantajımız aslında bu olacaktır. Diğer yandan sezon başından bu yana 0-0'ı oynamakta kötü olan Galatasaray, Lokomotiv Moskova ve Porto maçlarında bu oyunu da oynayabileceğini göstermişti ancak bu iki karşılaşma dışında Galatasaray'ın bu sezon iyi oynadığı maç olmadığını da söylemek lazım. Özellikle Lokomotiv Moskova maçından oynanan oyun çok heyecan vericiydi ancak sonrasında takım adeta kontak kapattı. O maçtan bu yana Porto deplasmanı dışında iyi oynadığı karşılaşma bulunmayan Galatasaray'da, Badou Ndiaye ve Garry Rodrigues'in de düşüsü bunda etkili sebeplerdendi. Temposu ve dinamizmiyle takımın oyununu hareketlendiren bu ikili, derbide takımın en kilit isimleri olacak bence. Özellikle orta sahada Ndiaye'nin kuracağı üstünlük galibiyet için çok kilit nokta olacaktır. Bu sezon Fenerbahçe'nin hemen hemen her maçta orta sahayı rakiplerine kaptırdığını da düşündüğümüz de Ndiaye'nin göstereceği performansın önemi biraz daha artıyor. Ayrıca burada Donk'a da büyük görev düştüğünü söyleyebiliriz. Orta sahası oldukça zayıf olan Fenerbahçe'ye karşı Donk-Ndiaye ikilisinin yapacakları tempo ve kuracakları üstünlükle orta sahayı ele alıp, istediklerini rahatça yapma şansını bulacaktır. Kısacası tekrara düşmek gibi olacak ancak Ndiaye ve Rodrigues dinamizmi ve tempolarıyla Galatasaray'ın oyununu hızlandırabilecek iki isim. Uzun süredir sahada hayalet gibi takılan iki oyuncu derbide özlenen performansı sahaya yansıtırlarsa işin seyri Galatasaray açısında çok farklı olacaktır. Karşılarında oynayacak oyuncuların bu iki ismi tutmalarının da zor olduğunu söyleyebiliriz. 

Diğer taraftan yapılacak en büyük hata Fenerbahçe'yi Ankaragücü maçındaki gibi beklemek olur. Bu sezon ezeli rakibimizin iyi oynadığı yalnızca iki maç vardı. Bunlardan biri Beşiktaş'la oynadıkları derbi diğeri ise Başakşehir'e karşı oynadıkları maçtı. Bu iki maçta da futbolcuların sahada ciddi bir mücadele ortaya koyduğunu ve bir direnç gösterdiğini söylemek mümkün. Bu bağlamda Cuma günü de benzer bir direnç ortaya koyacaklardır. Ayrıca buna bir de teknik direktör değişikliğinin eklenmesi de artı bir güç olacaktır zira teknik direktör değişikliği yapan her takımın ilk maçlarda daha özverili olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda Cuma günü sert, mücadeleyi bırakmayan, özverili ve muhtemelen sezonun en iyi Fenerbahçe'sini göreceğiz. Ancak şunu da söylemek lazım özgüveni yerlerde olan, üzerlerinde büyük bir baskı olan bir takım da var karşımızda. Yani ilk golü biz atarsak özgüveni düşük olan takımın oyundan tamamen düşeceğini de görebiliriz. Bunun yanı sıra Galatasaray'ın öne geçtikten sonra oyunu domine edebilen görüntüsünü de düşündüğümüz zaman erken gelecek bir golle derbi çok rahat bir maça dönüşebilir. Erken bir golle karnaval havasında geçecek maç, gol gelmezse de kabusa dönebilir. Zira dediğim gibi özverili bir oyun ortaya koyacaktır Fenerbahçe ve özgüvenleri düşük olsa da gol yemeden geçirecekleri her an onlara güven yükleyecek ve sahadaki mücadelelerini daha da arttıracaktır. 

Derbide kendi adıma en büyük soru işaretinin Ömer Bayram ve Sinan Gümüş olduğunu söyleyebilirim. Ömer'in iyi bir yedek olabileceğini düşünüyordum ancak geride kalan karşılaşmalarda sürekli hücuma bindirse de adeta bakmadan, gelişi güzel ortalar yapıyor. Top benden çıksın da nereye giderse tarzında olan bu ortaların derbide olmaması gerekiyor. Diğer taraftan Sinan Gümüş'e bakacak olursak ilk 11 futbolcusu değilim diye sahada adeta bağıran bir futbolcu. Sezon başından bu yana ilk 11'de çıkıp iyi oynadığı tek maçın Porto deplasmanı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında oynadığı her maçta sahada hayalet gibiydi, takımı 10 kişi oynattı. Bu bağlamda Fatih hocanın gereksiz Sinan ısrarını bırakması da derbide önemli olacaktır. Sinan yerine kanatta Belhanda'yı tercih ederek sakatlığının durumuna göre forvet arkasında Feghouli'yi tercih etmek Galatasaray adına daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Zira Bursa maçında Belhanda'nın kanattaki görüntüsünün iyi olduğunu söylemek mümkündü ancak bundan da daha önemlisi belki de Feghouli'nin merkeze geçtiğinde kanattakine göre çok daha etkili bir görüntü ortaya koyması. Buna örnek olarak direkt sezon başındaki Süper Kupa finailini verebiliriz. Maça kanatta başlayan Feghouli oldukça kötü bir oyun ortaya koyarken, merkeze geçtikten sonra gayet iyi bir oyun ortaya koymuştu. Feghouli derbide oynayabilecek durumdaysa Sinan yerine ilk 11'de başlayarak merkezde kullanılmalı bence. 

Galatasaray'ın derbi öncesinde en büyük şansı Fatih Terim. Derbileri en iyi bilen, Galatasaray'ı en bilen İmparator, takımı yine derbiye en iyi şekilde hazırlayacaktır bu net. Ayrıca şu da var ki Fatih Terim bir maça iyi hazırlandığında Galatasaray'ın neler yapabileceğini geçen sezon Başakşehir, Beşiktaş maçlarında bu sezon Lokomotiv Moskova ve Porto maçlarında gördük. Bu bağlamda da Fenerbahçe maçına iyi hazırlanacak bir Fatih Terim ile Galatasaray çok avantajlı. Ayrıca Fatih Terim'in şahsen 2011'de yaptığı gibi hocanın bu derbi öncesinde de kadroyla ilgili bir sürprize imza atmasını bekliyorum. Diğer taraftan Fenerbahçe'ye baktığımızda ise derbileri bilen, bunu takıma iyi anlatabilecek bir ismin eksiliğinin olduğunu görüyoruz. Örnek vermek gerekirse geçmiş yıllarda Volkan, Emre gibi bu derbileri yaşayan ve çok iyi anlatabilecek isimlere sahiplerdi ancak bu maç öncesinde Volkan'ın kadro dışı olduğunu düşündüğümüzde bu anlamda önemli bir eksiğe sahipler. Bu zaman kadar derbilerde saha içindeki liderleri olan Volkan'ın olmaması büyük bir avantaj olacaktır bizim açımızdan. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.