STSL | Üçlü savunmanın hücumda aksayan tarafı!

Süper Lig'in 12.haftasında Galatasaray evinde Konyaspor'u ağırladı. Maçta gol sessizliği 69. dakikada şanssız bir pozisyonda Uğur Demirok bozarken, bu gole cevap fazlaca tartışmalı bir pozisyonda penaltı noktasına giden Skubic'ten geldi ve maç 1-1 berabere bitti.

Galatasaray hem mecburiyetten hem de geçen hafta 3 farklı gelen galibiyet sonrası 3-5-2 düzeninde sahaya çıktı. Ozan, Maicon, Serdar'dan oluşan savunma hattı 3'lü savunma oynayan bir takım için oldukça kötü. Modern futbolda 3'lü oynayan takımların hepsi 3 stoperinden en azından bir tanesini yarım bek, yarım stoper gibi oynatıyor. Ancak bu Galatasaray'da böyle değil. 3 tane çakılı stoperle oynayan bir takımın hücumda kısır kalması da oldukça doğal. Galatasaray beklenildiği gibi hücumda oldukça kısır bir oyunla başladı. Kenar ortalarından başka çözümü yok gibiydi. 3-5-2 oyunuyorsanız 3 tane çakılı stoperle oynamanın sıkıntılarından biri işte burada baş gösterdi. Merkezde Feghouli veya Selçuk kenara deplase olduklarında Galatasaray'da merkezde sadece Fernando kalıyordu. Burada o 3 stoperden birinin orta sahayı desteklemesi gerekiyor. Kısacası belirli bir esnekliğe sahip değilseniz 3'lü savunmaya sahip düzenler özellikle hücum ettiğinizde ciddi anlamda size eziyet çektiriyor. Galatasaray'ın bolca orta açtığını merkezden hiç hücum edemediğini gördük. Ayrıca takımlar 3'lü savunma düzenlerinde kenar beklerini oldukça tempolu olmasını istiyor çünkü bu oyuncular 80 metreyi neredeyse tek başına kullanıyor. Galatasaray'ın kenar bekleri ise Ömer ve Mariano. İkisi de oldukça temposuz oyuncular. Kenar beklerinden beklenti özellikle hücumda oyuna hız katan oyuncu olmaları ama Galatasaray'ın kenar beklerinden bunu beklemek imkansız. İkisinin de topu alır almaz ceza sahasına orta açmaktan başka hücuma kattığı hiçbir artı yok. Konyaspor maça önde baskı yaparak başladı. Önde baskı yaptıkları her baskıda Galatasaray merkezde oldukça rahat top kullandı. Bu aslında 3'lü savunmanın getirdiği çok büyük bir avantaj. 3'lü savunmalara karşı baskı yapmak 4'lü savunmaya baskı yapmaktan çok daha zor. Ligimizde baskı yapan tüm takımlar adam odaklı pres yapıyorlar. Galatasaray geride +1 olduğu için burada bir avantajı oldu. Eğer o +1 kişiye baskıya gidilidiğinde ise orta sahada mutlaka boş bir oyuncu bulmak mümükün oldu ve Galatasaray hızlı hücumlarına döndü. Aykut Kocaman bu önde baskı fikrinden vazgeçip Galatasaray'ı beklemeye başladı ve yukarıda bahsettiğim hücum sorunları Galatasaray'da baş göstermeye başladı.

3-5-2'nin orta saha yapısında 1+2 oynuyorsanız o öndeki 2 futbolcunun oldukça üretken ve git gel yapabilmeleri lazım. Galatasaray'da dün mecburiyetten oynayan isimler ise Feghouli ve Selçuk idi. Feghouli belirli oranda 3-5-2'nin orta saha yapısının isteğini karşılıyabiliyor ama Selçuk asla. Selçuk'un muhtemelen 2016 senesinden sonra yollarının ayrılması gerekiyordu ama yapılan devasa sözleşmeler pek buna müsaade etmedi ve Selçuk bugün 60 dakika oynayabilecek bir oyuncu bile değil. Yine de bu kadar sıkıntıya Galatasaray kazanabilirdi ama bu kez de VAR sistemi devreye girip alakası olmayan bir pozisyonda penaltı noktasına gidildi. Muhtemelen bu puan kaybı ve bu kadar fazla eksikle Galatasaray'ın şampiyon olma gibi bir ihtimali kalmadı. Ama, bizim genlerimizde ihtimallerin en olanaksızını gerçekleştirmek var.. Dünkü hakem kararı Galatasaray'ın çok kötü bir oyun oynadığı gerçeğini örtüyor olsa da Galatasaray dün kazanmayı hiç hak etmedi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.